Wednesday, July 28, 2010

:: INSAK n Interview ::

hoho..kembali ak di sini..
aisehh..
ok2..sume da tau kn bile korunk pny interbiu..
sumenye mggu dpn..

aku nye ari 6 ogos ari jumaat di presint 14, putrajaya..
jauh tuuu...
ishkkkk...

ak da carik jgk tips2 utk mghadapi saat getir itu pd minggu depan..
so nk kongsi sket la dgn sume..

:: persiapan yang perlu dilakukan sebelum menghadapi temuduga ::

1. Mestilah berpakaian DAN berpersonaliti kemas dan sopan..(rambut afro tak mau ye..pnjg2 smemeh..mentang2 da kj sambilan kn..=p) 
2. Kalu sijil original letak dalam satu file, dan copy letak dalam satu fail yang lain, maknanya asingkan. So file copy interviewer akan amik dan yang ori akan dipulangkan kepada anda lepas abis interview. (yg nie klo buat pon oke kn..xslh..)
3. Jangan sesekali lupa lekat gambar kat borang. Penting! 
4. Make sure sijil2 aktiviti kokurikulum tu banyak gak dalam aktiviti sukan dan sijil2 tu mestilah masa kita dalam upper form yakni F4 n F5. Kalau nak letak semua pun suka hatilah..cuma takut interviewer tak sempat nak tengok je..=p 

Tips mengahadapi INSAK: 



Kuncinya : Jawab berdasarkan Apa Yang Kementerian Mahu dan Kehendaki

Tak perlu fikir lama sangat..135 soalan, bukan sikit!

Point-point yang membantu

Untuk menjawab soalan INSAK, saya sertakan di sini tambahan supaya anda lebih yakin dan jelas tentang objektif dan bagaimanakah sepatutnya anda jawab. Kebanyakan mereka yang gagal dalam ujian ini adalah kerana:
  1. Kegagalan untuk mengenalpasti dan untuk memberikan definasi yang jelas tentang apa yang calon mahu dalam hidup mereka
  2. Sifat bertangguh, dengan bersebab atau tanpa sebab, biasanya digunakan bermacam alasan
  3. Tiada minat untuk mengejar ilmu pengetahuan yang khusus/ specialized knowledge
  4. Sukar membuat keputusan, mempunyai tabiat 'pass kepada orang lain' dalam semua urusan, tidak mahu bertanggungjawab, suka berselindung dan melarikan diri dari masalah
  5. Mempunyai tabiat memberi alasan, tidak pula menyediakan pelan yang khusus untuk menyelesaikan masalah
  6. Cepat berpuas hati. Susah untuk dipulihkan, melainkan dibentuk setiap hari
  7. Terlalu berlembut, tidak tegas untuk menghadapi situasi-situasi yang memerlukan ketegasan
  8. Tabiat suka menyalahkan orang lain untuk kesilapan sendiri, dan menerima semua perkara sebagai takdir dan nasib, tidak mahu berusaha.
  9. Lemah dan tidak mempunyai keinginan yang kuat, tiada motif kukuh untuk berbuat sesuatu, buat sesuatu kerana disuruh oleh orang lain.
  10. Cepat mengaku kalah, langsung tiada ikhtiar untuk cuba selesaikan masalah.
  11. Tiadak sistematik dan tidak mempunyai perancangan, tiada pelan untuk berjaya, pelan tidak ditulis dan tidak dianalisis
  12. Mempunyai tabiat tidak bertindak apabila idea sudah muncul, bertangguh dan tidak suka merebut peluang
  13. Banyak berharap tetapi tidak sanggup untuk ambil risiko
  14. Suka mengambil jalan mudah yang kadangkala menyusahkan
  15. Tidak boleh dikritik, tidak boleh menerima kritikan dan terlalu serius




Ok, sekarang kita pegi kepada Tips menghadapi temuduga: 



Antara soalan yang suka ditanya ialah: 

Pelan Induk Pembangunan Pendidikan 


Dasar Pendidikan Kebangsaan


Kenali menteri2 sekarang & terdahulu di Jbtn Pendidkan


Isu2 terkini bidang pendidikan, etc. pemansuhan PMR dan UPSR, penglibatan guru dalam politik dll.


Rukunegara


Lagu2 nasional/patriotik, esp. Lagu Guru Malaysia


NKRA


RMK10


Konsep 1 Malaysia


Sejarah pendidikan, cth: Penyata Razak, Ordinan Pelajaran dll

Lagi satu nak pesan:



Kebiasaannya temuduga adalah dalam BAHASA MELAYU.. 
Tapi, biasanya masa perkenalkan diri, akan diminta dalam bahasa Inggeris.


Lepas tu, jawab soalan lain, dalam bahasa Melayu.


So, masa jawab dalam BI tu, takyah la tunjuk perfect sgt BI tuh, takut nanti interviewer dengar sedap je, dia suh kamu jawab soalan lain dlm bahasa Inggeris jugak..huhu..
Kecuali lah kalau kamu mmg nak jawab dalam BI..terpulang... huhuu..


n tgk2 la memo dr UPSIKINI tu..ikot n bace ape yg memo tu tulis..

so..gud luck to me n all my fren!!
MySpace
Read More »

Monday, July 26, 2010

Kod bagi Negeri Kelahiran @ Nombor Kad Pengenalan


ic or kad pengenalan or myKad. rasa tak perlu kot Qis habaq cerite neh tapi aku perlu coz aku baru tahu dari mana asal nombor ic aku neh. dah 10 tahun pegang IC, hari neh baru terdetik hati nak tengok dari mana asal ic aku neh. sebab tadi aku try mohon kerja kat ukm. die tanya ic nie warganegara semenanjung ke sabah ke sarawak. mase tuh aku konpius. dahla kod 52, tapi tak tau pulak nak pilih mane. so aku pon try google..terus la dapat ape yang aku nak tau..haha..

emm..contoh nombor ic yang aku nak tengok tuh.

871006-52-xxxx

yang nombor 52 tuh, terfikir jugak negeri mana ada nombor ic macam tu. sebab kalau ikut ic adik-adik aku semuanye nombor 13 sama dengan mak aku. so..sarawak la.

dulu mane ade internet-internet nie. nak google maklumat nie semua. tak popular lagi. aku tanya je kawan sekolah aku dulu..
"weii..kod 52 neh negeri mana? ko tau tak?"
"oh..aku rse la KL kot..rasa-rasa laa"

sebab rasa-rasa die tuh la aku ingat nie kod nombor KL smpai sekarang. tapi aku pon sangsi jugak kenyataan iteww..haha

baru tadi ak check kat Jabatan Pendaftaran Negara (JPN). tengok nombor-nombor kod negeri kelahiran..baru la aku tahu 52 tuh sarawak jugak. ishkk..hampeh betol kawan aku tuh. siapa yang cakap tu pun aku pon tak hengat..haha..

so, aku memang anak jati sarawak..tengok la ic gua..haha..

next, nombor terakhir dalam siri nombor ic korang plak. kalau nombor terakhir adalah nombor genap, itu bermaksud anda perempuan. kalau nombor terakhir anda ialah nombor ganjil, anda adalah lelaki. so, ada sesiapa yang salah nombor ic? tengok jantina uolls betul-betul ok..haha..

Ini adalah senarai kod bagi negeri kelahiran di Malaysia bagi sesiapa yang nak ambil tahu la.
  • Johor                 = 01, 21, 22, 23, 24
  • Kedah                = 02, 25, 26, 27
  • Kelantan             = 03, 28, 29
  • Melaka               = 04, 30
  • Negeri Sembilan   = 05, 31, 59
  • Pahang               = 06, 32, 33
  • Pulau Pinang       = 07, 34, 35
  • Perak                 = 08, 36, 37, 38, 39
  • Perlis                  = 09, 40
  • Selangor              = 10, 41, 42, 43, 44
  • Terengganu          = 11, 45, 46
  • Sabah                  = 12, 47, 48, 49
  • Sarawak              = 13, 50, 51, 52, 53
  • WP Kuala Lumpur = 14, 54, 55, 56, 57
  • WP Labuan          = 15, 58
  • WP Putrajaya      = 16

Bagi kod kelahiran di luar Malaysia pula ialah:
  • Brunei = 60
  • Indonesia = 61
  • Kambodia = 62
  • Laos = 63
  • Myanmar = 64
  • Filipina = 65
  • Singapura = 66
  • Thailand = 67
  • Vietnam = 68
  • China = 74
  • India = 75
  • Pakistan = 76
  • Arab Saudi = 77
  • Sri Lanka = 78
  • Bangladesh = 79
  • Negeri yang tidak diketahui = 82
  • American Samoa / Asia-Pacific / Australia / Christmas Island / Cocos (Keeling) Islands / Cook Islands / Fiji / French Polynesia / Guam / Heard Island and McDonald Islands / Marshall Islands / Micronesia / New Caledonia / New Zealand / Niue / Norfolk Island / Papua New Guinea / Timor Leste / Tokelau / United States Minor Outlying Islands / Wallis and Futuna Islands = 83
  • Anguilla / Argentina / Aruba / Bolivia / Brazil / Chile / Colombia / Ecuador / French Guinea / Guadeloupe / Guyana / Paraguay / Peru / South America / South Georgia and the South Sandwich Islands / Suriname / Uruguay / Venezuela = 84
  • Africa / Algeria / Angola / Botswana / Burundi / Cameroon / Central African Republic / Chad / Congo-Brazzaville / Congo-Kinshasa / Djibouti / Egypt / Eritrea / Ethiopia / Gabon / Gambia / Ghana / Guinea / Kenya / Liberia / Malawi / Mali / Mauritania / Mayotte / Morocco / Mozambique / Namibia / Niger / Nigeria / Rwanda / Réunion / Senegal / Sierra Leone / Somalia / South Africa / Sudan / Swaziland / Tanzania / Togo / Tonga / Tunisia / Uganda / Western Sahara / Zaire / Zambia / Zimbabwe = 85
  • Armenia / Austria / Belgium / Cyprus / Denmark / Europe / Faroe Islands / France / Finland / Finland, Metropolitan / Germany / Germany, Democratic Republic / Germany, Federal Republic / Greece / Holy See (Vatican City) / Italy / Luxembourg / Macedonia / Malta / Mediterranean / Monaco / Netherlands / Norway / Portugal / Republic of Moldova / Slovakia / Slovenia / Spain / Sweden / Switzerland / United Kingdom-Dependent Territories / United Kingdom-National Overseas / United Kingdom-Overseas Citizen / United Kingdom-Protected Person / United Kingdom-Subject = 86
  • Britain / Great Britain / Ireland = 87
  • Bahrain / Iran / Iraq / Israel / Jordan / Kuwait / Lebanon / Middle East / Oman / Qatar / Republic of Yemen / Syria / Turkey / United Arab Emirates / Yemen Arab Republic / Yemen People's Democratic Republic = 88
  • Far East / Japan / North Korea / South Korea / Taiwan = 89
  • Bahamas / Barbados / Belize / Caribbean / Costa Rica / Cuba / Dominica / Dominican Republic / El Salvador / Grenada / Guatemala / Haiti / Honduras / Jamaica / Martinique / Mexico / Nicaragua / Panama / Puerto Rico / Saint Kitts and Nevis / Saint Lucia / Saint Vincent and the Grenadines / Trinidad and Tobago / Turks and Caicos Islands / Virgin Islands (USA) = 90
  • Canada / Greenland / Netherlands Antilles / North America / Saint Pierre and Miquelon / United States of America = 91
  • Albania / Belarus / Bosnia and Herzegovina / Bulgaria / Byelorussia / Croatia / Czech Republic / Czechoslovakia / Estonia / Georgia / Hungary / Latvia / Lithuania / Montenegro / Poland / Republic of Kosovo / Romania / Russian Federation / Serbia / Soviet Union / U.S.S.R. / Ukraine = 92
  • Afghanistan / Andorra / Antartica / Antigua and Barbuda / Azerbaijan / Benin / Bermuda / Bhutan / Bora Bora / Bouvet Island / British Indian Ocean Territory / Burkina Faso / Cape Verde / Cayman Islands / Comoros / Dahomey / Equatorial Guinea / Falkland Islands / French Southern Territories / Gibraltar / Guinea-Bissau / Hong Kong / Iceland / Ivory Coast / Kazakhstan / Kiribati / Kyrgyzstan / Lesotho / Libya / Liechtenstein / Macau / Madagascar / Maghribi / Malagasy / Maldives / Mauritius / Mongolia / Montserrat / Nauru / Nepal / Northern Marianas Islands / Outer Mongolia / Palau / Palestine / Pitcairn Islands / Saint Helena / Saint Lucia / Saint Vincent and the Grenadines / Samoa / San Marino / São Tomé and Príncipe / Seychelles / Solomon Islands / Svalbard and Jan Mayen Islands / Tajikistan / Turkmenistan / Tuvalu / Upper Volta / Uzbekistan / Vanuatu / Vatican City / Virgin Islands (British) / Western Samoa / Yugoslavia = 93

lovenota: so..aku da tau asal no ic ak..adekah KPM tengok no ic ak neh..n then bagi ak posting kt sarawak? wallahu'alam...


Read More »

Wednesday, July 07, 2010

:: maksud setiap ayat dalam tarikh lahir anda ::

tdi ak bsiar2 g jenguk2 blog org..da lme xmlwt diorg neh..kang kate ak jiran yg smbong..
hekhek..
trjumpe la 1 artikel neh..mmg funny giler..
mau tau ape yg funny..
try nie n ikot arahan..
slmt mncube!
1-Ambil ayat dari bulan korang lah 
January--------aku sepak
February-------aku lompat atas
March-----------aku karate
April-------------aku cium
May--------- ----aku terajang
June-------------aku peluk
July--------------aku buat sardin dengan
August-----------aku makan dengan
September------aku menari dengan
October----------aku menyanyi dengan
November-------aku jelir lidah kat
December-------aku lari keliling


2-Ambil ayat dari hari lahir (haribulan) korang:

1------- burung hantu
2------- makluk asing
3--------public phone
4------- basikal aku
5------- lelaki salji
6------- gangster kampung
7--------mobile telefon aku
8--------hantu jepon
9--------kawan baik nenek aku
10-------kawan lembu aku
11-------cikgu lama aku

12-------kerbau ayah kawan aku
13-------ahli bomba
14-------lembu mak aku
15-------kambing ayah aku

16-------kapak mak aku
17-------lesung batu
18-------pedang aku
19------ lelaki lembut
20-------tikus adik aku
21------ ninja
22-------Chuck Norris
23-------mee kari adik aku
24-------kambing aku
25-------pemain bola sepak
26-------buaya
27-------ayam serama
28-------ipod aku
29-------kucing engkau
30-------kutu rayau
31-------hantu jepun

3-Ambil ayat dari hujung tahun korang di lahirkan:
1--------- di dalam kereta aku

2 ---------di atas katil engkau
3 ---------di dalam jamban
4 ---------di bawah katil
5 ---------di atas motosikal
6 ---------di bawah jambatan
7 ---------di atas bumbung rumah
8----------masa makan atas meja
9 -------- semasa jalan2 cari kucing adik aku
0 -------- di dalam bilik tokwan

4-Ambil ayat dari color yang korang suka:
putih---------sebab aku suka macam tu
hitam--------sebab aku memang degil
Pink----------sebab aku memang terer
merah-------sebab ade suara yang bagitau aku
biru----------sebab aku seksi dan aku boleh buat
ungu-------sebab ada orang suruh
kelabu-------sebab aku tak boleh control diri aku
kuning-------sebab ade orang ofer aku RM10
Orange------sebab aku pikir aku bijak
cokelat------sebab aku memang boleh buat
lain2---------sebab diri aku seorang ninja!



cth aku pny eh: 6 oktober 87
aku menyanyi dengan gangster kampung di atas bumbung rumah sebab aku seksi dan aku boleh buat!
aku seksi?? wahaha..xbule blah! dgn gengster atas bmbung plak tuh..hakhak~~

so sile la try korg pny plak..kompem best..hehe~~
Read More »

Thursday, July 01, 2010

Kenape lelaki suka menipu perempuan??

malam nie aku nak cerita pasal topik atas tuh. kenapa lelaki suka tipu perempuan?? Kenaper?? tak faham!!! (aiyakk..over plak aku)

sebab ape aku over??
sebab aku pernah kena tipu!!
(erkk..ak tipu laki kot!)

so..siapa tipu siapa neh??
bagi aku same je..lelaki ke perempuan ke. lelaki memang suka tipu perempuan sebab die playboy. perempuan pun sama jugak, sebab dia playgirl..huhu..

so..ada beberapa pendapat orang..pasal tipu menipu nie..

kenapa lelaki suka tipu perempuan??

apa yang menyebabkan lelaki suka menipu yek?? kebanyakan lelaki suka menipu untuk cover diri dia??? perlukah lelaki menipu????

Ramai wanita menjawab, 
“Nama lagi lelaki…memanglah curang!…tak boleh percaya!” 

Namun yang nyata jawapan itu tidak akan membuatkan wanita merasa tenang pun. Menyakitkan hati lagi ada. In general, it’s down to individual, actually.


ada lelaki suka pasang banyak-banyak...... :hammer2: hobi kah tu? #


# lelaki yang pasang banyak-banyak tu adalah lelaki yang low self esteem. kenapa? sebab kalau setakat 1 je dia: 
1)takut kecewa kalau terputus hubungan cinta...takut gagal...
2)pasang banyak-banyak dia rasa secure. sebab makin banyak dipasang makin tinggi rasa ego dia. seolah-olah dia punya saham tinggi....
3) sengaja mahu kasi tunjuk-tunjuk dengan kawan-kawan dan orang lain. kalau satu je nanti dipanggil tidak ada kelelakian atau lembik 

untuk menjaga hati. alasannya nak jaga hati pompuan. sebab orang perempuan tidak suka mendengar yang realiti (banyak hati perlu dijaga) 

# nak cover line..menipu agar diri sendiri tak terjerat tapi yang jadi mangsanya, perempuan jugak asyik terjerat dengan tipu helah lelaki 

# tipu sunat. kononnya untuk kebaikan bersama. agar semua pihak senang hati dan mengelakkan dari pergaduhan. betul ke??

macam2 alasan yang lelaki bagi pada perempuan atas kelakuan diorang. contohnya (razzi rahman, 2008): 

Kata lelaki, Masa awal-awal dan masih cinta…

  • “Kalau you busy macam mana pun…tak apa, I tunggu.”
  • “You tak pandai masak pun tak apa, kita boleh makan luar je”
  • “I akan tetap cintakan you walaupun fizikal you berubah.”
  • “I suka you sexy, menaikkan semangat I tau”
  • “I’m a good listener, you can talk about anything to me.”
  • “You selalu busy…I kesunyian so I cari lain lah.
  • “You tak pernah nak masak kat I, so ‘makan’ luar lah”
  • “You dah gemuk…I nak yang slim-slim.”
  • “Pakaian you terbukak macam mana pun…semangat I dah hilang kat you.”
  • “You cakap banyak sangat…bingit telinga I, BOSAN!!

Kata lelaki, setelah tertangkap berlaku curang…

pelik kan..haha..tapi itu la hakikatnya..ishk3. so pesanan dari razzi rahman jugak:

Nasihat kepada kaum lelaki :
Carilah wanita yang benar-benar you suka. Sukakan segala-gala tentangnya. Suka cara bercakapnya, suka lenggoknya, suka personiliti…suka semualah. Kemudian bayangkan yang you akan grow old together…kalau boleh nampak bahagia…then bro pasti cinta akan hadir dengan sendiri, mengikat hati anda berdua.
Nasihat kepada kaum wanita :
Pandai-pandailah mengubah scenery kehidupan anda berdua agar pasangan anda tidak mudah jemu. Tukar-tukarkan cara berpakaian, style rambut, ubah cara sentuhan dan panggilan! Pelbagaikan pulak perkara yang dilakukan, tempat yang dikunjungi, persoalan yang diperbualkan. Kalau biasa duduk belah kiri, duduk belah kanan pulak. kalau biasa di bawah, kenalah di atas pula. Kalau semua dah biasa…fikirkan sesuatu agar everything menjadi luarbiasa. Barulah happening dan teruja pasangan anda tuuu…kikikiki :D

"Sifat munafik ialah sifat-sifat hipokrit (seperti sejenis binatang sesumpah) atau sifat talam dua muka atau musang berbulu ayam atau berpura-pura jujur. Seorang yang munafik ialah seorang yang berpura-pura baik dan jujur. Seorang yang bersifat telunjuk lurus kelingking berkait atau pepet di luar runcing di dalam. Ia bercakap manis tapi bohong. Ia pandai berbahasa sehingga orang boleh mempercayai percakapannya, ia pandai berjanji tapi mungkir, ia bijak mematerikan perjanjian tetapi ia cabuli dan apabila ia berbalah ia sentiasa ingin menang walaupun terpaksa menegakkan benang yang basah asalkan orang boleh percaya cakap dia, dia juga pandai bodek atau mengampu seseorang. Seorang yang munafik ialah seorang manusia yang ada otak tapi tidak berpendirian, mudah menggadai pegangan hidup; dia ialah orang yang suka berbalah atau bertengkar. Dia boleh berubah-ubah sikap apabila diperlukan oleh kepentingannya".


lovenota: nanti aku try cari artikel ada tak perempuan tipu lelaki..tapi macam femes lagi pasal lelaki tipu perempuan..kan kan kan..hehe~~~

Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®