Sunday, March 31, 2013

Parodi Shae A VS Shae B



ade kawan Qis dok publish video nie..yela..mse Shae yang lembut tu Qis tak tengok lagi. so bila MELETOP da buat parodi nie..tengok jela kan..haha..kelakar betol..menganjing je lebih..hikhik..jum layannn~

Read More »

Saturday, March 30, 2013

Cinta Itu

Kita tidak tahu sedalam apa laut itu,
Tapi kita harus tahu seberapa DALAM...
kita MENGENAL orang yang kita cintai

Kita tidak tahu seberapa tinggi langit di angkasa,
Tapi kita harus tahu seberapa TINGGI...
kita MENGHARGAI orang yg kita cintai

Kita tidak tahu seberapa BANYAK bintang di langit,
Tapi kita harus tahu seberapa BANYAK...
PERHATIAN yg kita beri untuk orang yg kita cintai.































Read More »

Friday, March 29, 2013

Tidur Berbantalkan Lengan Suami

 

Dari bancian ke atas 10 ribu pasangan yang berkahwin (mengikut satu kajian) hanya kira-kira 45% sahaja isteri yang tidur berbantalkan lengan suami selepas 3 tahun berkahwin. Dan hanya tinggal 21.7% sahaja isteri yang masih tidur berbantalkan lengan suami selepas 10 tahun usia perkahwinan.


Tahukah kaum isteri, bahawa hormon bau phero yang di rembes dari ketiak lelaki/suami boleh mengaktifkan hormon wanita/isteri hingga mereka merasa damai dan tenang. 



Sebenarnya hampir 65% bau badan lelaki/suami datang dari celahan ketiak di mana kelenjar phero paling aktif. Jadi para isteri semua, ketepikanlah bantal-bantal anda, tidurlah di atas lengan suami hingga ke pagi, hampirkan hidung di celahan ketiaknya. Tidak di nafikan anda akan peroleh pengalaman yang cukup rilex dan tenang. Ianya tanda bahawa bau phero suami anda sedang bertindak balas dengan kelenjar hormon anda. 



(pengalaman ini hanya perempuan sahaja yang tahu betapa asyik dan rilexnya)…FAKTA



Dan dari kajian itu juga menyatakan isteri yang tidur di atas lengan suami akan tidur lebih lena dan mencapai tahap 7 hingga 8 dalam tahap lena tidur. Dan peringatan untuk lelaki/suami, jangalah cukur ketiak anda togel, biarkan sedikit atau trim sikit sahaja bulu-bulu itu yang merupakan ejen penyebar bau phero yang di senangi wanita.



Pada isteri-isteri semua, anda semua praktikan ke tidur atas lengan suami?



Suami-suami semua, adakah anda cukur licin ketiak atau biarkan berbulu?

tapi sekarang cik Qis hanya tidur sorang2 jer..bila lah nak berteman nie kan? XD


tapi kalau suami isteri tidur bersama tu jangan lah buat aksi ganas seperti gambar di bawah:


dahsyat! XD


Read More »

Thursday, March 28, 2013

Busy ke?




at this moment..
i really miss my hubby..
where are u hunny? (T.T)
*betul2 kurang kaseh sayang nie* :P



Read More »

Wednesday, March 27, 2013

Wordless Wednesday # 14 : Surat Cinta Budak Sekolah


kecik2 da pandai bercinta taw! kalau tengok buku Science Process Skill dari Longman nie, student perempuan nie dari Tingkatan 1. gambar nie dapat dari salah sorang member Qis jugak..cikgu la. nie kerja anak murid dia laa..haha. zaman kite dulu mana ade camnie..Qis dulu innocent je kut..budak hingusan lagi..ngee XD

Read More »

Isu Cerai: orang ketiga boleh dihukum


KUALA LUMPUR: Orang ketiga yang menyebabkan hubungan suami isteri berantakan kini berdepan tindakan undang-undang kerana perkembangan terkini menunjukkan mereka perosak institusi kekeluargaan Islam dan antara punca meningkatnya kes perceraian, terutama dalam kalangan pasangan muda.
Ketua Pengarah Jabatan Kehakiman Syariah, Tan Sri Ibrahim Lembut berkata, tindakan ke atas orang ketiga itu bakal dikuatkuasakan dengan lebih tegas dan meluas di Wilayah Persekutuan mengikut Akta Kesalahan Jenayah Syariah 1997 (Akta 559).
“Seksyen 36 membenarkan orang disabit bersalah didenda tidak melebihi RM5,000 atau penjara tiga tahun atau kedua-duanya atas kesalahan memujuk lari perempuan bersuami.

“Seksyen 37 pula merujuk kepada kesalahan menghalang pasangan sudah bernikah daripada hidup bersama sebagai suami isteri dan mereka yang disabit kesalahan itu boleh didenda RM2,000 atau penjara setahun atau kedua-duanya,” katanya pada sidang media selepas merasmikan Bengkel Pengukuhan Institusi Kekeluargaan Islam anjuran Bahagian Sokongan Keluarga (BSK) di Mahkamah Syariah Kuala Lumpur (MSKL), di sini, semalam.

baca dengan lebih lanjut, sila ke artikel di bawah:

bahaya sekarang nie, orang ketiga pun kena denda tawu! so, yang suka sangat dengan laki orang tu sila la batalkan niat anda. sila cari anak teruna..belambak kat malaysia..dunia apatah lagi..sama la dengan lelaki, perempuan kan makin ramai. boleh dapat yang dara lagi..so tak perlu ngorat janda..hahahaa~ XD

Read More »

Wednesday, March 20, 2013

Buat Fake Facebook untuk kutuk PM Najib & politik

haihh..makin menjadi-jadi fake facebook sekarang nie kan? yang terbaru adik Qis yang jadi mangsa keadaan. memang kesian betul kat adik. manusia suka betul menzalimi orang lain kan? apalahh salah adik Qis tuh. orang semua pandang jelik taw *if tak tahu itu fake fb la*. nanti tak pasal2 kena tangkap..masuk ISA..hehe








ini yang sempat adik Qis printscreen profile fb budak tu. dia menggunakan Syah Lopyva Oioowqk tapi tak tahu nama sebenar budak tu. yang tahu budak tu berasal dari Kemaman, Terengganu. cuba tengok fb dia, siap like page mengarut2 contohnya Melayu hebat 3gp lah, Gay Kemaman la..malu betul. adik Qis marah betul tadi, habis keluar laa ayat maki2..haha!

budak tu ada blog..so, uolss bole bukak la..

http://blogimaginasi-syah.blogspot.com/

see..sampai ke blog pun dia guna nama adik Qis. teruk betul lahh. *fofular jugak adik den neh kan..sampai guna nama guna DP..bangga ahh dia tuh* hahaha! 

sebenarnya, tak kira lah parti politik apa pun budak tu, janganlah guna profile picture orang lain. pastu mengutuk sana sini..kutuk Perdana Menteri Najib, kutuk politik, kutuk orang melayu..tak molek la gitu. kawe tok suko gini. so, kalau sesiapa kenal budak nie..nasihat la kat dia jangan guna gambar orang..macam mengaibkan orang lain je. kesian kat orang teraib tu..huhu :(

p/s: jangan memalukan dan mengaibkan orang. sesungguhnya perbuatan itu adalah salah satu dosa besar.

Read More »

Tuesday, March 19, 2013

Rahsia Personaliti Anak Berdasarkan Unsur



Ramai tanya Pakar Diari Hati (PDH) tentang perwatakan anak, ini saya kongsikan. Yang baik kita ambil, setiap anak berupaya mengubah perwatakan menjadi lebih baik setiap hari :)

TANAH : anak pertama, kelima dan kesembilan
AIR: anak kedua, keenam, kesepuluh
API: anak ketiga, ketujuh, kesebelas
ANGIN: anak keempat, kelapan, keduabelas

TANAH
Sifat tanah dikaitkan sebagai jenis Deria. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Orang menghargai kebendaan, keras hati, sabar, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, cekap, percaya hanya perkara yang boleh dicapai oleh deria.

(JENIS PANCAINDERA: SYAHWAT, KERING)
Sedar mengenai hakikat diri, menilai material, sebar, tabah hati, disiplin diri, berhati-hati, boleh diharap, tidak tegas, efisyen, percaya hanya pada apa yang boleh dicapai oleh pancaindera, muram atau sugul, diberatkan oleh keperluan. Kepala angin, bimbang, tegas, tenang, boleh putus harapan, pendiam, tidak peramah, senyap. Badannya kurus, kurangnya tidur, tidak sabar jima', selalu sihat, banyak kerja.

AIR
Sifat air dikaitkan jenis Perasa. Ia tergolong sebagai sifat kewanitaan. Lemah-lembut, dalam perasaannya, mengasihani, memaksa, penakut, kepala angin, imaginatif, lemah terhadap siksaan atau teguran, berahsia, memahami, tidak tamak, artistik.

(JENIS PERASA: FIKIRAN, BASAH)
Lemah lembut, perasaannya dalam, belas kasihan, penakut, ada angin, imaginatif, mudah terluka hatinya, berahsia, mudah memahami perasaan orang lain, tidak tamak, ada bakat seni, positif, berhati-hati, berfikiran panjang, aman hatinya, terkawal, boleh dipercayai, penyabar, tenteram. Tubuhnya tambun, banyak lemak, banyak tidur, sedikit malas, lambat dan agak kurang faham.

API
Sifat api dikaitkan sebagai jenis Intuisi (kebolehan mengetahui sesuatu melalui bisikan kalbu). Ia digolongkan sebagai sifat kelelakian. Pentingkan diri, megah, bersemangat tinggi, kompetitif, perlukan ruang, kebudakan atau kurang matang, keras hati, kecenderungan ke arah tidak peka terhadap sesuatu, sentiasa sedia untuk menempuh sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan masa depan.

(JENIS INTUITIF: CINTA, PANAS)
Pentingkan diri, megah, semangat tinggi, kompetatif, perlukan ruang, keanakan atau lurus, menaruh harapan, cenderung untuk tidak sensitif, sentiasa sedia untuk sesuatu yang baru dan berisiko, mampu melihat kemungkinan baru, yang mana orang lain tidak terfikirkan. Perasa, gelisah, agresif, mudah teransang, mudah berusaha, pemaksa, optimis, aktif. Kerjanya segera, jalannya cepat, terang hati, panas tubuhnya, kurang tidurnya.

ANGIN
Sifat angin dikaitkan dengan jenis Pemikir. la digolongkan sebagai sifat kelelakian (masculine). Lelaki ini berpegang kepada teori, tidak mudah terpengaruh oleh pendapat orang lain, objektif, rasional, menghadapi kesukaran untuk melibatkan emosi, menghargai kebolehan intelektual, mahukan kebebasan, mempunyai mentaliti ambil mudah, sukakan fakta dan figura.

(JENIS PEMIKIR: JIWA, SEJUK)
Orang teori, sukar dipengaruhi, objektif, rasional, sukar terlibat dalam hal emosi, menilai tinggi kebolehan intelektual, keperluan untuk bebas, mentaliti ambil mudah, suka pada fakta dan figura. Mudah bergaul, boros, banyak cakap, responsif, mudah berbincang, bersemangat, sikap tidak kesah, pemimpin. Tubuh nipis, kurang daging, banyak darah, kreatif, sederhana.


Kesimpulan:

Sifat tanah sesuai dengan sifat angin.
tanah tidak banyak dipengaruhi oleh angin.
Walaupun sekuat mana angin, tanah tetap teguh.

Air sangat sesuai dengan api
Sifat api yang panas membara dapat dipadamkan dengan air. 
Tetapi kadang2 api juga mampu memanaskan dan mempengaruhi air

Angin tidak sesuai dengan api.
kedua2 unsur ini pasti akan banyak menemui masalah dalam perhubungan kerana sifat kedua-duanya yang keras hati dan tak nak mengalah. 
Angin akan sentiasa memarakkan api

Tanah juga sangat sesuai dengan api 
api mampu dipadam oleh tanah. 
Tetapi api juga mampu membakar tanah

Tanah dan air adalah pasangan yang secocok
Masing-masing sama memerlukan antara satu sama lain

P/S: SIFAT-SIFAT yang dinyatakan ini bukannya RAMALAN NASIB. Tapi ianya diakui sebagai FAKTA SAINS yang membuktikan, perihal manusia. Tolong jangan sempitkan fikiran anda. Terima kasih! Silakan SHARE. :)

******************************

lovenota 1: saya anak yang sulung. tapi macam tak semua yang betul
lovenota 2: paling tak betul ialah pendiam. saya pendiam? peliss laaa..paling banyak mulut tu adalah saya XD


Read More »

Guru Kelantan menghina PDRM


rasanya dah basi kut cerita nie..haha. benda nie berlaku semasa perang di Lahat Datu dengan puak or kaum Sulu. salam takziah kepada keluarga mangsa yang terkorban dalam peperangan tu. insyaAllah tempat beliau semua adalah di syurga..amin. tapi saya tak nak cerita pasal perang tu. saya nak cerita pasal cikgu Mohd Lotfi Nor nie..hehe..


tindakan beliau menghina dan mencaci pihak PDRM memang rasanya ramai yang tak boleh terima. orang tu dah banyak berjasa pada negara, perlu ke buat camtu? jangan lah campur adukkan politik dalam agenda nie. tak semua orang berani mati syahid melainkan PDRM dan ATM. saya sendiri berbangga dengan mereka semua demi melindungi negara kita. ada jugak yang mengatakan cikgu nie sakit..mungkin la jugak. sebab saya baca facebook beliau, rakan2 dia cakap dulu dia tak macam nie. wallahu'alam.

dengar cerita cikgu nie sudah ditahan reman semalam untuk siasatan lanjut. emm..


pihak kementerian pelajaran malaysia (KPM) pun sudah mengeluarkan kenyataan akhbar mengenai cikgu ini. memang patut la KPM ambil tindakan tegas pada cikgu nie. *yelah, disebabkan nila setitik, rosak susu sebelanga*. sebab nanti dia akan membawa pengaruh yang buruk kepada pelajar2. nanti dah tak da siapa yang bercita2 menjadi polis, askar, tentera. siapa lagi yang nak pertahankan negara kalau bukan mereka? pelajar sekarang adalah pelapis generasi kita yang akan datang. sepatutnya didiklah mereka mencintai negara kita, tanamkan sifat patriotik dalam diri pelajar2. *den da jadi cikgu sejarah da plak!*


so rasanya ramai dah baca surat siaran akhbar nie ye. penjawat awam macam kita nie kenalah ikut peraturan..bukan main redah je. hadui..kan da gelap masa depan cikgu nie. camno tu? diharap siasatan tu tepat dan adil lah. kut2 memang betul dia sakit mental ke..dia diupah oleh siapa2 ke kan? kita tunggu jela keputusan mahkamah nanti :)

facebook guru tersebut: [link]

p/s:  hari nie hari jadi abah yang ke-50. doakan abah saya semoga beliau panjang umur dan dimurahkan rezeki ye. saya masih memerlukan abah saya. *mAnjE*. fyi, abah seorang anggota pegawai PDRM jugak (^_^)

updated: semakin ramai pulak cikgu2 yang buat kerja camnie. yang terbaru Cikgu Ishak Johari, cikgu kelahiran Kuala Lipis yang bertugas di Sarawak. alahai..haru betul bila Qis baca..hurmm! 

Read More »

Monday, March 18, 2013

KEPUTUSAN PEPERIKSAAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) TAHUN 2012



Majlis Pengumuman Analisis Keputusan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2012 akan diadakan pada hari Khamis, 21 Mac 2013 pada jam 9.00 pagi di Bilik Mesyuarat UtamaAras 6, Blok E8, Kompleks Kerajaan Parcel E, Putrajaya.
Peperiksaan bertulis SPM 2012 telah diadakan dari 5 November hingga 6 Disember 2012. Seramai 472,541 orang calon telah menduduki SPM di 3,590 buah pusat peperiksaan di seluruh negara. Seramai 30,239 orang petugas peperiksaan telah dilantik bagi memastikan peperiksaan berjalan lancar dan keputusan dapat diumumkan seperti dijadualkan.
Calon-calon boleh mendapatkan keputusan mereka daripada sekolah masing-masing selepas jam 10.00 pagi pada hari yang sama, manakala calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos.
Calon-calon juga boleh menggunakan perkhidmatan semakan keputusan SPM 2012 melalui mySMS 15888. Perkhidmatan ini akan diaktifkan bermula jam 10 pagi21 Mac 2013 dan akan ditamatkan pada 11.59 malam27 Mac 2013.

Lembaga Peperiksaan
Kementerian Pelajaran Malaysia
14 Mac 2012
********************************************
risau jugak dengan result kimia tahun nie. camne la agaknye..huhu :(



Read More »

Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2012


Keputusan Peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia
(STPM) 2012

Keputusan peperiksaan Sijil Tinggi Persekolahan Malaysia (STPM) 2012 akan dikeluarkan pada 18 Mac 2013.  Calon sekolah boleh mendapatkan keputusan peperiksaan mereka di sekolah masing-masing pada tarikh tersebut mulai jam 12:00 tengah hari, manakala  calon persendirian individu akan memperolehnya melalui pos.  Di samping itu, calon juga boleh menyemak keputusan mereka melalui Sistem Mesej Singkat (SMS) dengan menaip STPM RESULT dan menghantarkannya ke 15888 serta secara dalam talian dengan melayari portal Majlis Peperiksaan Malaysia http://www.mpm.edu.my mulai jam 12:00 tengah hari pada tarikh berkenaan.
Persidangan Akhbar bagi mengumumkan analisis keputusan peperiksaan STPM 2012 akan diadakan pada 18 Mac 2013, jam 12:00 tengah hari, di Dewan Besar, Majlis Peperiksaan Malaysia, Bandar Baru Selayang, Batu Caves, Selangor.
Pada peperiksaan STPM tahun 2012, seramai 51,673 orang calon telah hadir menduduki peperiksaan ini di 760 buah pusat peperiksaan di seluruh negara. Daripada jumlah tersebut, 47,708 (92.33%) orang adalah calon sekolah kerajaan, 1,112 (2.15%) orang calon sekolah swasta, 2,795 (5.41%) orang calon persendirian individu, dan 58 (0.11%) calon sekolah kerajaan negeri. 
Sementara keputusan peperiksaan Penggal 1 STPM 2013 akan dikeluarkan pada 21 Mac 2013.  Calon boleh menyemak keputusan mereka secara dalam talian di portal MPM dan melalui Sistem Mesej Singkat (SMS).

HAJI KHAWARI BIN HAJI IDRIS
Pegawai Perhubungan Awam
Majlis Peperiksaan Malaysia
13 Mac 2013 
Read More »

Thursday, March 14, 2013

Surat kepada Kekasih Hati



Surat Tidak Rasmi Untuk Awak.

ENCIK JODOH BIN TAKDIR

No:26, Jalan Hati-hati,
Taman Kembang Kuncup,
Negara Temu Jodoh.


Salam awak,

Malam ini saya tak dapat tido. Cik Lena saya tak tahu pergi ke mana. Jadi apa salahnya saya tuliskan surat ini untuk awak. Walaupun saya tak tahu sama ada perlu saya layangkan surat ini pada awan biru ataupun layarkan ke lautan biru dengan harapan satu hari isinya sampai kepada awak. Saya maklum awak takkan baca tapi saya degil juga untuk menulis.

Awak, ini mengenai soal hati. Soal perasaan. Saya tak tahu bagaimana nak mulakan, tapi yang pasti pengakhirannya saya mahu hidup saya di hari tua nanti bersama awak. Ada wajah awak. Ada tawa awak. Ada usikan awak. Ada ‘gila-gila’ awak. Pasti bahagia nanti kan? Andai memang awak yang bisa merubah senyum koyak ini kepada senyum bahagia kenapa tidak?

Seabad lamanya, saya simpulkan senyap-senyap isi hati saya. Saya tak terlalu kesah seperti sekarang ini. Saya tak perlu serunsing seperti sekarang ini. Untuk sesuatu yang tak pernah saya fikirkan, akhirnya menjadi agenda utama otak saya. Untuk sesuatu yang saya tak pernah perasan selama ni rupa-rupanya berada di depan mata saya. Sesuatu itu adalah awak. Gila tapi cukup indah.

Bila awak ke utara, dan saya ke selatan, saya pening kadangkala. Mungkin ini namanya suatu proses pemahaman. Saya harap suatu hari nanti kita sama-sama dapat berada di timur melihat matahari terbit. Saya pasti masa itu kita sudah selari.

Harapan saya, moga awak melihat perkara ini dengan betul-betul serius. Jangan jadikan kata-kata awak hanya gula getah yang dicampak ke longkang. Nanti pencemaran alam.
Semoga Allah memberkati dan meredhai kita berdua.

Oleh itu saya simpulkan dalam 3 patah kata, saya sayang awak.

Yang benar,

Tulang rusuk awak sebelah lagi.


lovenota: memang kerap bergaduh, tetapi dia yang tetap disayangi..aiseh :P



Read More »

Buffered Earning #73 #74 #75

lama jugak Qis tak cerita mengenai Buffered Earning nie. yang Metered Earning tu pun da terlepas. thank you kepada agensi yang bagi iklan pada blog Qis yang comel lote nie..hihi..

okey, seperti tajuk di atas [bapak skema], Qis da dapat BE yang ke 73, 74 dan 75. alhamdulillah, masih lagi berjalan walaupun macam nak tak nak je muncul kat blog nie kan..hehe! tapi bak kata pepatah, bersyukurlah..maka nikmat itu ditambah. :)

kita tengok CPUV yang berjalan kat blog Qis. apakah ituu yer.. XD


BE yang ke 73: Suara13.com


Qis pun google laa suara13.com nie. rupanya sebuah agensi akhbar elektronik seperti kosmo, berita harian dan utusan yang diakses secara online. *oooo..baru tau*. suara13.com nie adalah akhbar yang ada moto "suara dari rakyat ke rakyat". 

BE yang ke 74: Colgate Optic White


ohh..Fazura yang jadi duta produk! cantek! *sangat admire beliau ye*. so, nie produk colgate yang baru, iaitu memutihkan gigi hanya dalam masa satu minggu! wah3! 


sesiapa yang rasa tidak yakin dengan penampilan gigi sendiri, sila lah cuba produk ini. *nanti saya pun nak cuba jugak lah..kut2 boleh lawan produk Mr.Isz kann. tengok siapa lagi putih nanti..hihi*

BE yang ke 75: DSYR Pre-Launch


rupanya dsyr.com nie adalah barangan shopping online yang sama seperti zalora, lazada, dan banyak lagi lah. tapi untuk dsyr ataupun singkatan dari "Design Styles Year Round", mereka menyediakan barangan seperti "home decor, lifestyle, fashion, arts & crafts, gadgets, and more at up to 50% off retail" *copypaste je teros!* barangan yang ada pun agak menarik dan comel2 jugak la. *nasib baik la Qis bukan jenis kaki shopping online. kalau tak..habes duit gaji den*. so, nak tahu barangan die pergila ke laman web dsyr

so, itu sahaja BE yang sedang berjalan. terima kasih kepada advertiser! so nak tahu lebih lanjut klik sahaja pada iklan Qis yer! *sambil2 boleh naikkan nilai CTR kan..dapat laa duit lebih sikit..hehe!*


Read More »

Wednesday, March 13, 2013

Makluman Tarikh Peperiksaan Awam 2013



Makluman tarikh peperiksaan awam bagi tahun 2013

Sijil Pelajaran Malaysia (Ulangan) : 11 hingga 12 Jun 2013

Ujian Lisan STAM : 8 hingga 19 Julai 2013

Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) : 10 hingga 12 September 2013

Sijil Tinggi Agama Malaysia (STAM) : 21 hingga 23 Oktober 2013
                                                  : 28 hingga 29 Oktober 2013

Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) : 6 hingga 29 November 2013
                                           : 2 hingga 5 Disember 2013

*surat siaran [link]

*awal pulak exam SPM tahun nie. as usual mesti la jaga SPM lagi untuk tahun nie. cari rezeki lebih kan :P*

Read More »

Bicara tentang Hati

Hati manusia begitu unik dan sukar dikawal. Kerana adanya hati, manusia menjadi lawan dan kawan. Hati menyayangi dan mampu juga membenci. Hati bersedih dan juga bergembira. Hati melahirkan perasaan, maka hati itu berasal dari mana?

Manusia mengucapkan kata-kata dengan hati, menunjukkan keikhlasannya. Manusia menggunakan hati untuk mewujudkan ikatan dan meleraikan persahabatan. Jika tindakan itu adalah pucuknya, maka hati itu adalah suria. Seperti bunga matahari yang memandang teriknya matahari. Itulah hati.

Dalam kehidupan seharian, kadangkala terjadi perkara-perkara yang menyusahkan, mengganggu jiwa dan emosi dan apa yang dibuat semuanya tidak kena. Alangkah indahnya sekiranya ada seseorang yang boleh membuatkan kita lupa akan perkara-perkara tersebut walaupun dengan hanya melihat wajahnya. Dan sesungguhnya aku telah berjumpa dengan seseorang seperti itu.

Kata-kata yang terucap di bibir sebenarnya tidak dapat mencerminkan apakah yang berlaku di sudut hati. Tiada kata-kata yang dapat meluahkan rasa cinta melainkan perasaan sayang dan cinta itu sendiri yang wujud dan dipamerkan secara semulajadi.

Wahai hati, Janganlah engkau menangis, jangan bersedih, hapus keraguan di dalam hatimu itu. Percayalah padaNYA, Yang Maha Pemberi Cinta, bahawa ini hanya likuan hidup yang pasti berakhir. Yakinlah saat itu pasti 'kan tiba.



lovenota: err..i love u! *maluunyee* XD

Read More »

Sunday, March 10, 2013

Adibah Noor & Sam Innuendo - Ke Sana Denganmu


Lirik lagu dan Video Klip "Ke Sana Denganmu - Adibah Noor dan Sam Innuendo"

Di bibirmu ada ukiran membayang bahagiamu sungguh ayu
Di matamu ada kerlingan tergambar debaranmu
Usah dikau sangsi genggamlah erat tanganku
Ku ingin ke sana denganmu

Chorus:
Mulakanlah kamu sayang usah berhenti
Jiwa dan ragaku ini tetap disisimu
Sumpah setia ku hanyalah untuk mu
Hingga ke akhirnya dikaulah nyawaku


Kau nafasku telah tersemat mendalam (oh cintamu) kau yang satu
Kau hidupku (kau hidupku) segala impian terilham olehmu
Bawalah diriku genggamlah erat tanganku
Ku ingin ke sana denganmu

[Ulang Chorus]

Bersama oh kasihku memohon doa restu mereka yang terus setia mencinta
Semoga mahligai yang indah berlimpahan jujur dan tulus bahagia
Kekal selamanya

[Ulang Chorus]




p/s to my b: going to be like that someday..kan syg? InsyaAllah 


Read More »

Rindu sangat!


hahaha..kaw2 den terasa! tett! 

lovenota 1: mesti mr.iz gelakkan kite..tau dah XD
lovenota 2: selalu kena perli "buat setiap kali jumpa awak menangis ke?" cett~

Read More »

Friday, March 08, 2013

Review Movie: Istanbul Aku Datang


hahaha..jangan gelak. memang Qis terlambat nak tonton cerita nie. maklumlah busy. 
*kunun*

jalan cerita nie ringan jer..takda nak fikir sedalam2 sampai naik juling mata. takde ye. sangat santai dan menceritakan episod cinta zaman anak remaja sekarang nie. 

dipendekkan cerita, Dian (Lisa Surihani) datang ke Istanbul disebabkan kekasih hatinya, Azad (Tomok) semata2 ingin berjumpa *of course sebab rindu la* dan Dian mengharapkan pertunangan akan berlaku. then, sampai Istanbul Dian terpaksa berumah bersama-sama dengan Harris (Beto Khusyairy). bila dah serumah tu memang tak sekepala, ada je benda yang diorang buat mesti gaduh. contohnya,  Maggie Asam Laksa. *ntah hape2 je..macam budak2..haha!*

plot semakin menarik bila Azad dapat tangkap Dian serumah dengan Harris. so, apa lagi..gaduh besar la kan? tanpa mendengar penjelasan Azad tinggalkan Dian macam tu ajer. then, Harris dengan baik hati ingin menjelaskan perkara yang sebenar kepada Azad. Bila Harris ingin menjelaskan keadaan yang sebenar, Azad menuduh yang diorang sudah "bersama"..menuduh seperti Dian perempuan murahan. *marah Qis mase neh! mulot lelaki itu takde insurans yer! tula mostly lelaki..serkap jarang memang pandai! tapi tak semua lelaki la kann*. nak dijadikan cerita, tiba2 datang seorang perempuan mengaku dia girlfriend Azad. *Pfftt! entah hapa2. marahkan Dian serumah dengan lelaki tapi dia sendiri ada girlfriend simpanan! eiii..marahnye rasa!*

kemudian, adalah sesi pujuk memujuk antara Azad and Dian. Azad kata, dia sunyi..rasa kosong sebab berjauhan dengan family, berjauhan dengan Dian. apa2 masalah dia tak tahu nak luahkan pada siapa..sebab berjauhan kan? sebab tu ada girlfriend lain. *Pffttttt!! perlu ker??? kalau dah tak sanggup berjauhan why sambung medic kat istanbul? dok je malaysia..sama jer! cait!*. then, Azad melamar Dian. tengok Dian macam keliru..yela, pada masa yang sama dia macam dah suka pada Harris sebab layanan 1 hari yang penuh dengan istimewa. 

pada keesokan hari nak balik Malaysia, sebelum Dian pergi..Harris lari menuju ke arah Dian dan merayu supaya tidak pergi. *at last! mengaku jugak! sweet scene! Harris siap tahan kereta tepi jalan nk confess pada Dian..aww!*. Azad masa tu dah menggelabah puyuh *pinjam kata2 Mr.Isz..keh3* memujuk Dian supaya memberikan peluang kedua. tapi, Harris mengatakan yang dia tak perlukan peluang kedua, dia nak satu peluang je! *gile suweeet!*. and, uolss boleh agak cerita nie camne, kompem laaa Dian pilih Harris! selepas 2 tahun, diorang berkahwin :P

the moral value of the story:
1. jangan la menipu kekasih anda, tak kira lelaki ataupun perempuan! fikir secara matang. hargai apa yang kekasih kita buat dan pengorbanan dia pada kita sepanjang perkenalan korang berdua. don't mess up! appreciate what his/her done to you!
2. Jangan biasakan diri anda dengan peluang ke-2. dah ada peluang depan mata cepat2 grab. nanti menyesal di kemudian hari.
3. don't be rude to your girlfriend. orang yang biadap dan bercakap kasar bukan seorang lelaki yang baik. respect them and you will get their respect back. kalau bercakap tu fikir dengan otak dulu. jangan ikutkan kata hati n panas baran! terlajak kata tak boleh undur dah! lepas tu nak menyesal bagai..pfftt!
4. kalau rasa tak mampu nak buat "long-distance relationship" jangan cuba2 ye. orang yang tabah n kuat sahaja yang boleh lalui hubungan ini. 


p/s: suka tengok Beto berlakon. giler cute! *tapi tak se-cute Mr.Isz* XD


Read More »

Selamat Hari Wanita Sedunia 2013


“Kecantikan seorang wanita bukanlah dari pakaian yang dikenakannya, susuk yang ia tampilkan, atau bagaimana ia menyisir rambutnya. Kecantikan seorang wanita harus dilihat dari matanya, kerana itulah hatinya, tempat di mana cinta itu ada.”

Selalunya, di sebalik kejayaan seseorang lelaki itu ada seorang wanita di belakangnya. Punyalah besar erti hadirnya seorang wanita dalam kejayaan seorang lelaki itu. Keindahan dan kecantikan seseorang wanita itu terletak pada sejauh mana dia dapat menjaga maruahnya. Kebijaksanaan wanita pula terletak pada hatinya.
Wanita lebih cepat menangis daripada lelaki, itu memang sifat azalinya. Jika wanita menangis dalam diamnya, ada sesuatu yang tak mampu diluahkannya dengan kata-kata, melainkan air mata sebagai ganti.

Qis mengucapkan Selamat Hari Wanita kepada semua rakan-rakan wanita saya.
muahhxx!! xoxo


Read More »

Thursday, March 07, 2013

Wahai Lelaki Mengertilah Hati Wanita

Wahai Lelaki Mengertilah Hati Wanita

Andainya lelaki tahu, dalam hati seorang perempuan,
ada naluri untuk disayangi,
ada rasa untuk diberi perhatian,
ada rasa untuk didengari keluh kesahnya,
ada waktu2 minta ditemani kesedihannya,

Andainya lelaki tahu rajuk seorang perempuan minta di pujuk,
Marah seorang perempuan perlu di dekati,
Sedih seorang perempuan perlu di dengari,
Gembira seorang perempuan ingin di kongsi,

Andai lelaki tahu di sebalik seribu satu rasa itu
ada sekeping hati nan lembut,
Bukan untuk dimanjai,
Bukan jua untuk ditatang bagai minyak yang penuh,
Hanya perlu sedikit perhatian,
Agar rasa kasih itu wujud walau di saat jauh,

Kerana andai lelaki tahu hati ini akan sentiasa bertanya,
Pada diri seorang perempuan,
Wujudkah cinta itu di hati lelaki,
Bila saat jauh tanpa perkhabaran

Sayangilah seseorang itu atas dasar siapa dirinya sekarang,
Bukan atas dasar siapa dirinya sebelum ini,
Cintailah seseorang itu kerana hatinya,
Bukan paras rupa semata-mata


  for u  

mengertilah hati ini wahai sayangku
jangan dilukai walau sedikit pun


lovenota 1: tapi dia selalu buat kita sedih. 
lovenota 2: lepas tu dipujuk..syokk :P

Read More »

Wednesday, March 06, 2013

Wordless Wednesday # 13: Defense of the Ancients (DOTA)

Defense of the Ancients (DOTA)


komen2 orang mengenai dota:

"dunia org takda awek.. haha ok la tu.. terer main dota boleh buat duit apa"

"rasa DOTA tu memang la berkuasa kat semua jajahan kolej"

"kalau DOTA tu satu pekerjaan aku rasa dah lama kau jadik jutawan kan?"

"dunia orang terlupa awek..haha.."

"DOTA = Dunia Orang Terlebih Awek"

"DOTA?syok tgk adik aku main dota smpai aku pn hampir nak terjebak..tp kuat iman lg..haha"

"LOLOLOL.aku berdota pon xde la sampai buat jadual macam ni"

"Bagus2 siapkan keje dulu sblm maen..haha"

"Seriously DOTA and guys memang tak boleh nak dipisahkan erkk?? Hahaha.. Tak boleh percaya selagi tak berlaku depan mata. :-P"

"aku maen dota ok jek..no such things as addict la..sume tu b'gantung pade individu"

"haha..macam2..tpi kawan aku ada mcm tue jgk. gle sgt men dota..sampai awek xlayan..last2 break up mcm tue je"

"dari abis duit kat awek bek men game..
awek asik nak gadoh je..
bek gadoh dalam DOTA"

"kepada awek2, kalu pakwe dia leh lg msj ngan dia time pakwe dia main dota, tu maknanya pakwe dia mmg syg kt dia"

"eh...DOTA ni best~
sape x pilih laki yang minat dota mcm aku ngan game_on memang rugi sesangat"

"LAaa..
awek sepatutnye berasa beruntung la pakwe dia maen dotaa
tu maknanye pakwe dia xcurang...
maen game jew..
xde masa cari perempuan laen~
tapi awek dia sah sakit ati..
sbb sure pakwe xreply msg
sbb mengadap dota
(aku tau la..sbb aku pun mcm 2)
IDUP DOTA..
OWNING!!"

p/s: saye buat post ini bukan untuk awak ye syg..keh3 :P


Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®