Monday, April 29, 2013

A Girl like Me

When a GIRL is quiet, Millions of things are running in her mind 

When a GIRL is not arguing, She is thinking deeply 

When a GIRL looks at u with eyes full of questions, She is wondering how long you will be around 

When a GIRL answers "i'm fine" after a few seconds, She is not at all fine 

When a GIRL stares at you, She is wondering why you are lying

When a GIRL lays on your chest, She is wishing for you to be hers forever 

When a GIRL calls you everyday, She is seeking for your attention 

When a GIRL messaging u everyday, She wants you to reply at least once 

When a GIRL says I love you, She means it 

When a GIRL says that she can't live without you, She has made up her mind that you are her future 

When a GIRL says "i miss you", No one in this world can miss you more than that.


lovenota : i am gonna miss u soon my sayangness..uwaaa (╥﹏╥)



Read More »

Wednesday, April 24, 2013

Wordless Wednesday # 16 : Iklan Colgate




jangan lupa berus gigi anda ye! (>‿◠)✌

p/s: to my sayang-ness, thank u so much! u r really my fairy today! 
(ɔˆ ³(ˆ⌣ˆc)


Read More »

Monday, April 22, 2013

Gwiyomi Dance Guide



comfirm ramai dah tahu nak buat gaya gwiyomi kan? silap2 uolss da hafal kut lagu korea gwiyomi tu. siap boleh nyanyi sama2 lagi tuh. hahaha XD 

jom layan video pulak! siap ada maksud setiap lirik :D




Read More »

Monday, April 15, 2013

Isu Cerai dan Curang


tajuk paper kosmo hari nie (15 April 2013) *lambat publish sebab ada masalah sikit* XD

"remaja benci bapa selepas tembelang SMS mesra dengan perempuan lain terbongkar"


isu cerai sekarang nie dah makin berleluasa. sikit2 cerai sana sini. artis pun sama jugak. minta cerai melalui SMS, facebook, ada yang memalui blog pun. erk! maybe tanda2 kiamat kecil kan? tapi siapa sebenarnya yang bersalah dalam hal nie?

Qis bukannya dah berkahwin, tak layak nak cakap pasal isu nie. tapi sebagai anak, qis sendiri dah ada pengalaman. bukan nak aibkan diri sendiri, tapi bagi pengajaran kepada bakal2 ibu dan bapa di luar sana. hurmmm.

gambar di bawah adalah kajian dari UK, sebab mengapa berlakunya penceraian iaitu mostly disebabkan jatuh cinta dengan orang lain selepas perkahwinan (27%) dan hubungan sulit luar nikah (25%). hurmm.


*klik pada gambar untuk melihat secara jelas*


sebab apa timbul kes curang? salah satunya, sebab sebelum kahwin lagi dah biasa curang2 nie. tak pernah puas/setia pada pasangan masing-masing. dah ada steady bf/gf, tapi still bermesej or calling manja2 dengan orang lain, main facebook la tagged la *social networking*. bila bf/gf marah, mulalah bagi macam2 alasan. 

konon, 

"alah, kawan jer", 
"entah. siapa perempuan tuh. i tak kenal pun. dia yang terhegeh2 kat i",
"biarkan la dia. saya tak layan sangat pun lelaki tu. kawan jela",
"entah apesal pompuan tu menyibuk. menyampah plak rasa",

tu alasan biasa yang selalu kita dengar. come on la, kalau takde angin masakan pokok boleh bergoyang kan?

see..sangat bahaya sebab nanti takut jadi habit after marriage. 

sebagai anak, memang la kita REDHA kalau ibu bapa kita bercerai. sebab jodoh tak panjang, dah tak serasi bersama. tapi sebelum nak redha tu macam2 yang berlaku; pergaduhan, caci maki hamun..sangat menakutkan. siap melibatkan benda2 yang boleh mencederakan orang lain, tak pun nak junjung Al-Quran bagai. sangat2 menakutkan. apa jadi pada si anak? yes TRAUMA. memang takkan dapat lupa semua kejadian yang berlaku di depan mata. sangat memberi kesan pada hati. sampaikan si anak dapat keputusan SPM yang sangat teruk. anak dah berperangai liar..buat macam2 kesalahan yang melampaui batas. salah siapa? lepas tu, si ayah bising2 disebabkan perangai anak sebegitu. haishh.



ada jugak si anak berdendam pada ibubapa, sehinggakan ada si anak perempuan dah tak percayakan mana2 lelaki disebabkan perangai si ayah; dan sebaliknya untuk anak lelaki. memang ada yang sampai camtu sekali. tapi alhamdulillah, saya tidak berdendam pada kedua orang tua saya. 

secara kesimpulannya, rata2 semua pasangan yang cerai kebanyakannya tiada sikap MEMAHAMI antara satu sama lain. itu jer. lagipun, masing2 ada salah sendiri. tak boleh tunding jari salah pada si suami atau si isteri. hanya mereka saja yang tahu siapa yang bersalah. tapi jikalau boleh, fikir lah masak2..fikirkan keadaan anak2. kesian sangat. =,="



Read More »

Wednesday, April 10, 2013

Wordless Wednesday # 15 : Pengantin Pilihanraya



Pengantin Pilihanraya.

speechless XD

Read More »

PRU 13: Penamaan calon 20 April, tarikh mengundi 5 Mei




Sumber politik kepada New Straits Times bahawa hari penamaan calon akan diadakan pada 20 April. Hari mengundi telah ditetapkan untuk 5 Mei.




mengundi lah anda. buat pilihan yang bijak. 

Read More »

Wednesday, April 03, 2013

Hak-Hak Suami Soleh Dari Seorang Isteri Solehah



1. Isteri yang sentiasa menjaga kebersihan, kesihatan, dan kesempurnaan dirinya, rumahtangga serta anak-anak

2. Isteri yang sentiasa mencintai dan menghormati keluarga suaminya seperti mana ia menghomati dan menyayangi keluarganya sendiri.

3. Isteri yang sentiasa menjaga aurat dari pandangan yang bukan mahramnya dan pandangan matanya sendiri

4. Tidak membenarkan lelaki yang bukan mahram memasuki rumahnya ketika ketiadaan suami

5. Isteri sedia menjadikan suaminya sebagai ketua dalam rumah tangga mereka. Ini kerana sifat semuajadi yang telah Allah anugerahkan kepada kaum lelaki.

6. Isteri sedia memberikan kesetiaan, ketaatan dan kepatuhan kepada suaminya selagi suruhan suaminya tidak bertentangan dengan perintah agama.

7. Isteri sedia memberikan layanan kasih sayang dan sehingga membuatkan suami merasakan rumah tangganya itu adalah tempat untuk mendapatkan ketenangan dan kebahagian dari sebarang masalah kerja.

8. Isteri yang sentiasa menjaga rahsia dan maruah suaminya begitu juga dengan maruahnya sendiri ketika ketiadaan suaminya. Isteri mestilah memohon keizinan suaminya untuk keluar dari rumah atau mengerjakan puasa sunat.

9. Isteri mestilah bijak menguruskan harta suami dalam berbelanja dengan kadar yang sederhana serta tidak membazir cara ini dapat menyelamatkan suami dari masalah kewangan

10. Isteri yang sedia menerima pemberian suami dengan penuh keikhlasan dan kerelaan.

11. Isteri yang tidak meminta sesuatu yang suami tidak mampu untuk menunaikannya

12. Isteri yang sentiasa bersyukur dan tenang sama ada menerima nikmat atau dugaan dari Allah.

13. Sedia melaksanakan tugas dan tanggungjawab sebagai seorang isteri dan ibu serta perintah Allah dengan tabah dan sabar.

14. Berdiam diri sambil mendengar bila suaminya sedang bercakap.

15. Isteri yang sedia melayani dan memenuhi kehendak batiniah suami bila di perlukan

16. Isteri yang sentiasa menghias diri bila di hadapan suami dan sebaliknya pula bila ketiadaan suaminya.

17. Isteri yang sentiasa mendahulukan keperluan suami dari keperluannya sendiri

18. Isteri yang sentiasa bersikap malu terhadap suaminya.bersopan santun dalam perkataan dan juga perbuataannya

19. Isteri yang menemani suaminya ke muka pintu bila ia hendak keluar dan menyambutnya dengan senyuman bila ia pulang


Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®