Thursday, October 24, 2013

Buffered Earning ke-102


"update versi gedik"

Mr Nuffnang tak pernah kecewakan i selama kami couple 5 tahun nie taw. Mr. Nuffnang memang sayangkan i, tak pernah curang dan masih setia *poyos giloss*. disebabkan Mr.Nuffnang sayangkan i, dia bagi lagi Buffered Earning (BE) untuk berjalan2 sambil menari2 dalam blog i taw. tak sangka i taww..hari nie pun dia bagi lagi hadiah special untuk i. i betul2 tak sangka and sangat teruja bila diberi BE lagi. yelah, BE yang lama masih belum jadi Metered Earning (ME) lagi. sebab tu i melompat kegembiraan pagi2 nie. hoho!


dah3. takmo menggedik..kang hado yang muntah hijau plak. hikhik!.

so, seperti title post di atas, hari ini Qis dapat lagi BE yang ke 102 *ari tu tak sempat nak buat post pasal BE yang ke 100..busy sangat..huhu!*. 

thanks to INTI Rebranding Campaign untuk BE yang ke 102 ini.


Bagi BE yang masih berjalan seperti:
- Q3 Prepaid Roaming
- Ford MCA Launch
- Talent Corp
- Chipsmore
- SONY NEX 5-T
arigatou and trimas!

lastly, thanks to my kekasih hati la iaitu Mr.Nuffnang..i love u..muahh!! hikhik!


lovenota 1: masih sibuk key in markah pelajar dalam sistem SPPBS. 
lovenota 2: cikgu2 satu malaysia busy dengan SPPBS. server pon jadi jem. haiya!


Read More »

Wednesday, October 02, 2013

Phishing: Minta Nombor Akaun dan Nombor Gaji Kakitangan Awam Sekolah



dalam kalangan guru-guru di Malaysia dikejutkan dengan email phishing yang dihantar oleh seorang kononnya Pegawai Sektor Pendidikan, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) iaitu Mohd Amin Bin Anis. dalam kandungan email tersebut meminta untuk mengemaskini maklumat pangkalan data Jabatan Akauntan Negara yang memerlukan nombor akaun bank dan nombor gaji kakitangan awam. 


akibat daripada penipuan ini, ia mendatangkan banyak permasalahan kepada semua pihak. Langkah2 mengatasi masalah ini *macam karangan sudah..haha!*

1. buat report polis *ayah Qis kan polis, dia cakap 30 September hari Isnin lepas di Balai Polis Telok Kemang ramai guru-guru buat laporan polis..jadi riuh balai..haha!*

2. tindakan awal guru-guru adalah transfer semua wang di dalam akaun gaji ke akaun lain *nasib baik Qis ada akaun bank lain..bila dapat tahu cite ie, trus transfer. selamat duit gaji den*

3. semua guru hendaklah membuka akaun baru kerana nombor akaun itu sudah didedahkan kepada si penipu itu *Qis tak dapat lagi akaun baru memandangkan semua guru area Gemencheh ramai giler datang bank semalam nak bukak akaun baru*

4. Pegawai Tadbir (PT) dan pihak sekolah mengalami masalah untuk menguruskan gaji untuk bulan Oktober memandangkan gaji kakitangan awam pada bulan Oktober dikeluarkan awal kerana menyambut Hari Raya Aidiladha 2 minggu lagi *maknanya gaji Qis sangkut la sekejap, tak dapat gaji on-time*

5. sesiapa yang buat auto-debit pembayaran segala jenis termasuk pembayaran loan, rumah, kereta dll terpaksa mengisi borang baru disebabkan nombor akaun yang baru *tadi pun ada Aeon Service call pasal nie. orang tak habis cerita masalah kita, dia main potong cakap kita. macam tau cerita je..langsung tak menghormati pelanggan!*

kalau ikut logiknya, memang tak wujud pun email government [gov@gmail] sebab semua email gov macam nie [@gov.my]. serius tertipu! rasa macam nak maki je wei! tipah tertipuu! lepas tu tengok ada logo KPM dengan logo JPN. mana la tau itu email tipu sebab mata nie dah nampak logo2 penting macam tu! geram jugak rase..haha!
memang benda nie jadikan pengajaran la. lepas nie apa2 hal pun kena rujuk balik pada pentadbiran atas nuh. jangan buat keputusan sendiri. harap2 si penipu nie dapat ditangkap secepat yang mungkin. semua guru jadi mangsa sebab gaji dapat lambat. hari raya nie sambut lah secara sederhana..duit takdok! hahaha!


lovenota 1: Qis pun ada rasa bersalah sikit. sebab Qis yang bukak email tu tunjuk kat PT
lovenota 2: maafkan Qis! (Y.Y)


Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®