Sunday, May 18, 2014

Apo Bondo Eh Ni?



pagi-pagi lagi mak dah tanya jawapan untuk permainan @ game aplikasi "Apo Bondo Eh Ni?". saya pun jarang main game nie. tapi kalau tak nak pening kepala korang boleh tengok jawapan kat internet kan? haha. macam main tipu je betul tak? tapi nak cepat menang tengok jela..hehe.

aplikasi permainan "Apo Bondo Eh Ni?" ini boleh didapati @ download di Android Apps di Google Play atau Apps Store di iTunes. permainan ini menyerupai aplikasi "Guess the Emoji" khas untuk orang Malaysia. 


so, saya pun nak kongsikan Jawapan "Apo Bondo Eh Ni?" di sini. So, selamat mencuba.

Episod 1


SUKA HATI
LUMBA LARI
TERKEJUT BERUK
TAHI BINTANG
HABIB JEWELS
JALAN JALAN CARI MAKAN
MATI KATAK
GARISAN PENAMAT
PULAU PINANG
AIS BATU CAMPUR
TUKANG KAYU
TERENGGANU
SHEIKH MUSZAPHAR
SENJA
LOGAM
MADU TIGA
TAJAM
IKAN BAKAR
LAGENDA BUDAK SETAN
BUAH TANGAN
RIBUT PETIR
CUCUK CUCUK
TELUR MATA
FILEM SERAM
BASIKAL TUA
PAHANG
LUMBA HARAM
MAYBANK
DERMA DARAH
MALAM PERTAMA
PINTU SUKA HATI
BELON UDARA PANAS
SOTONG KERING
SAMSENG
TAHI CICAK
KAKI JORAN
PISANG GORENG
TAKUT BINI
SUP AYAM
KEDAH
MEKANIK
CUKAI PINTU
DO RE MI
MAHATHIR MOHAMAD
HARIMAU BINTANG
ULAT BUKU
PENING KEPALA
TUKANG JAHIT
CINTA MONYET
POP POP
TANDAS AWAM
OMBAK RINDU
BULAT
SURAT CINTA
JURURAWAT
ASTRO ARENA
FIKIRKAN BOLEH
BULAN SABIT MERAH
MATEMATIK
KEK BUAH
BELAH BAHAGI
CINTA TIGA SEGI
MAGGI SUP
MAWAR BERDURI
BEG KULIT
KASSIM SELAMAT
KAKI JUDI
LE TOUR DE LANGKAWI
KAYA RAYA
GENTING HIGHLAND
PANCING UNDI
TIDUR SIANG
MELODI
KEMARAU
JUARA LAGU
CUCI KERETA
POCKET ROCKET MAN
CHIPSMORE
BUANG MASA
PIALA DUNIA
LIDAH BERCABANG
JIMAT AIR
PEGAWAI POLIS
ANAK BULAN
JAM LOCENG
LITAR SEPANG
TAHUN BARU CINA
LEMANG
MAKAN HATI
TEMBIKAI SUSU
MATA KERANJANG
KL SENTRAL
AYAMAS
NASI GORENG USA
PANGGUNG WAYANG
KAKI BANGKU
BUKU LALI
PROTON
KONSERT
ZOO
KECEMASAN
SAHABAT PENA
WARGA EMAS
ROTI KAYA
BUKU LIMA
BUTIK FESYEN
ALI CAFE
BUNGA KEBANGSAAN
BELAKANG TABIR
POLIS TRAFIK
HAIWAN TERNAKAN
NASI LEMAK TELUR
TADIKA
XX RAY
SATU MALAYSIA
SENYUM ITU SEDEKAH
PINTU HATI
MANDI BUNGA
KASUT RODA
TANDA TANGAN
HANTU RAYA
MATA DUITAN
OMBAK RINDU
BURGER BAKAR
BAS SEKOLAH
CAK CAK
DAKI GUNUNG
GOL DAN GINCU
MATAWANG ASING
SELAMAT JALAN

Episod 2


IBU JARI KAKI
KITAR SEMULA
PEPOHON CINTA
PANDU LALU
KALAU AKU KAYA
KONVOKESYEN
DIAM SERIBU BAHASA
UBAT NYAMUK
MAKANAN SEJUK BEKU
MAJALAH TIGA
KUNCI LORI
MALAIKAT MAUT
MAT JENIN
LITAR PINTAS
DORAEMON
MUAT TURUN
PISANG KAKI
ZAINAL ABIDIN
ANAK ANGKAT
PERMATA HATI
BINTANG BERKELIPAN
CARTA LAGU
EKUESTRIAN
DUNIA JAM SEPULUH
TAMPARAN WANITA
TIKUS BAIKI LABU
BERTEGUR SAPA
INTAN PAYUNG
TALIAN HAYAT
WANG MUKA
TIDUR MATI
BINTANG KECIL
HITAM LEGAM
PESTA TANGLUNG
AZHAR MANSOR
MISAI KUCING
HERBIVOR
ILMU PELITA HIDUP
MATA DUITAN
SIRAP BANDUNG
BULAN NAIK
MAT KOOL
MASTERCHEF MALAYSIA
RAJIN
TANGKAP BASAH
KARYAWAN
AYAM MADU
PAYUNG TERJUN
NOTA KAKI
AYAM MASAK KICAP
CETAK ROMPAK
NELAYAN
PECAH REKOD
TUA CENDAWAN
HARTA INTELEK
HIDUNG BELANG
PEPIJAT
MAK ANDAM
HALWA TELINGA
PENCUCI MULUT
MATA MATA
KEPALA BATU
SUTRADARA
ROTI BOM
SELALU BERTENGKAR
KOPI KAPAL API
BELANG TARUNG
TELINGA KUALI
BUDAK HINGUSAN
BERTIH JAGUNG
AISKRIM ROTI
MALU MALU KUCING
GERHANA SKA CINTA
BUNYI GITAR
BATU KARANG
SETAHUN JAGUNG
MAHSURI
BUKIT NANAS
SIARAN ULANGAN
JALAN MATI
AKUARIUM
SENYUM MANIS
KUIH BULAN
BATU BERSURAT
IRAMA MALAYSIA
DUSUN BUAH
SABUNG MENYABUNG
KLIP VIDEO MUZIK
TANDA TANYA
MANDI KERBAU
TUKAR HADIAH
CARIAN PANTAS
KAWAD KAKI
SUSU KOTAK
MELAKA
SIMPUL MATI
MATANG
PINDAH RUMAH
PEMBURU HARAM
BENDERA PUTIH
MINTA PERHATIAN
BUAYA DARAT
LAGU RASA SAYANG
KUDA PADI
PUTIH MELEPAK
TONGKAT ALI
HOSPITAL BAHAGIA
NASI KUKUS
MATA GANJARAN
GENGGAM BARA API
SENYUM KAMBING
CAMERON HIGHLAND
KEJATUHAN EKONOMI
POS LAJU
PESTA FLORA
BUKU HUTANG
PEKERJA KONTRAK
MASA ITU EMAS
KANTA LEKAP
TALIAN FAKSIMILI
HOT FM
UPIN IPIN
PIALA MONSUN
RENANG BERIRAMA
TILIK NASIB
PENA MATA BULAT
NOMBOR PLAT
ROTI PINTAL
IBU RATU HATIKU
MATA AIR
BUTA HATI
JURUSOLEK
NANGIS TAK BERLAGU
SENIWATI
OTAK UDANG
HARI NATAL
TENAGA NASIONAL
CAKERA PADAT
BSKL
JURUKAMERA
PETA DUNIA
DILARANG MEROKOK
TERANG BENDERANG
AMBANK
BEBOLA IKAN
BATU API
MENUSUK JIWA
SOAL HATI
DIGI
DUIT PECAH
RAKAN COP
SEKAKI PAYUNG
AMY MASTURA
BOLING PADANG
MENDUNG
HARAP BALAS
PENGUNDI HANTU
PIJAK KEPALA
TOUCH N GO
MESEJ BERANTAI
NASI JADI BUBUR
MAT BUNGA
GEJALA SOSIAL
HARIMAU MALAYA
PANGGILAN HANGIT
JOHOR
POLIGAMI
LIDAH KELU
SIPUT SEDUT
BUNGA MANGGAR
BERUANG KUTUB
LIMAU MANDARIN
MASAM MANIS
UBAT KUAT
LABU LABI
TUNGGANG
PEDAS
NASI CAMPUR
HADIAH MISTERI
FLORA DAN FAUNA
WARNA WARNI
IKAN SALAI
LAYAR MUTIARA
TELEKOM MALAYSIA
MASAM
ARKITEK
PLUSMILES
HOSPITAL VETERINAR
SEHATI BERDANSA
BULAT HATI
TIKUS MAKMAL
MATA REDUP
CAKERA LIUT
PETI MEL SUARA
MAJLIS PERASMIAN
TELEFON BIMBIT
KELUI
POKOK SEMALU
TAMAT SIARAN
BULAN MADU


Episod 3



KORBAN
PULUT PANGGANG
BAJU RAYA
ROMBONGAN KAHWIN
CUCUK DUIT
GURUN
AIR MATA KUCING
BUKIT MERAH
DOA BUAT KEKASIH
CELIK
ASTRONOMI
BUJUR
IBU SUSUAN
AWAN YANG TERPILU
TERUNG TELUNJUK
SABUNG AYAM
PAPAN KEKUNCI
LAMPU JALAN
KETUK KETAMPI
ANUGERAH PLATINUM
BURGER RAMLI
TUNJUK AJAR
TEPATI MASA
ENJET ENJET SEMUT
UDANG HARIMAU
KAIN BASAHAN
PUTIH MATA
SOGOK
BURUNG RAJAWALI
TELUR MATA KERBAU
BISKUT RAYA
JURUTERA BUNYI
PANDANG KE TIMUR
TIADA RANGKAIAN
KATA KUNCI
KUDA BELANG
EKSPRESI WAJAH
PELANGI SENJA
NASIB BAIK
WANG JAJAN
BEBOLA KAYA
KERETAPI PELURU
BURUNG KELICAP
AIR MUKA
SURAT KHABAR LAMA
BANK PERTANIAN
BAGASI
HIDROPONIK
HATI KE HATI
MALAM BUTA
BERDUA BERSATU
ULAR AIR
POP KUIZ
AISKRIM POTONG
MEASAT
BULUH PERINDU
AHMAD ALBAB
MINYAK MASAK
PUSINGAN U
PUSARAN AIR
BOMBASTIK
POKOK API API
PENYULUH HATI
LANGKAH SERIBU
KUDA KUDA
ROKOK GULUNG
POTONG RUMPUT
SEROMBONG KAPAL
LOMPAT BINTANG
HATI HATI
PAPARAN
ULAR DAUN
BURUNG RAJA UDANG
MASAK ASAM PEDAS
SASARAN PENJENAYA
KENDERAAN BERAT
ANJING POLIS
DAULAT TUANKU
KUDA LAUT
BENCANA ALAM
TUNJUK BELANG
BERITA BAIK
SEGAN SILU
PUDINA
PANDU PERLAHAN
MUDAH PECAH
ALAT MUZIK BERTALI
KAKI AYAM
MYKAD
KAMBING HITAM
RAJA BERSIONG
BUKIT BINTANG
KUAT HARIMAU
SILAU
LARANGAN
GENIUS
KOKO JELLY
IKAN LAGA
SILAP MATA
RANTAI MAKANAN
ROTI KAYA
JURUTERA KOMPUTER
LIDAH BUAYA
SUPERMOKH
BONGKAK
IKAN BUNTAL
BURUNG KAKAK TUA
FASA
CERAH MASA DEPAN
UNGU
MERAH MENYALA
KOBOI
MATAWANG JEPUN
LAPORAN PRESTASI
GARISAN
SUNTING VIDEO
BERPELUH
KILAUAN EMAS
MINUM PETANG
TINGGI MELANGIR
BURUNG HANTU
GAJI BUTA
BISKUT TAT
CERMIN
TAPAU
TELADAN
EMPAT SEGI
KERETA SAPU
DAM HAJI
PEMBESAR SUARA
MULUT MASIN
ROTI PITA
PAKU PAYUNG
KACAU DAUN
MAKANAN SEGERA
PANAS
NAIK GAJI
KENTANG PUTAR
KOTAK HITAM
KASUT TUMIT TINGG
PUTIH TULANG
MELARAM
ARAH
BUAH HATI BETA
MAN LAKSA
PERIUK KERA
CABUTAN BERTUAH
KEDAI BUNGA
PANJANG TANGAN
MEE BANDUNG
BUNGA KERTAS
BUNGA TERATAI
TERUNG PIPIT
NAIK ANGIN
TAUGEH
PURNAMA MENGAMBANG
TETIKUS
SEBULAT SUARA
OPERATOR PENGELUAR
PIALA PUSINGAN
NASI KUKUS AYAM DARA
JALAN RAJA LAUT
SENI KREATIF
BURUJ
GITAR ELEKTRIK
TUNAS
HONEY STARS
NAFAS NAGA
KAD KAWIN
KASUT BERKILAT
POTONGAN HARGA
KUIH KERIA
SHALIN ZULKIFLI
KOKO KRUNCH
BUAH NAGA
MATRIK
MENARA GADING
SELSEMA BURUNG
TELUR BUNGKUS
SEPAHTU
SEPANTAS KILAT
DEDAK
TEH HERBA
DAM ULAR
KERETA HYBRID
TUTUP LAMPU
SERANGGA
LOKOMOTIF
TIGA ABDUL
IMAM MUDA
TIDUR AYAM
MARAH TERPENDAM
DARAH MANIS
SHELL
P RAMLEE
CINTA ITU BUTA
BUAH BERANGAN
KELAPA LAUT
SEPANTAS KILAT
PERIUK API


EPISOD 4 - Edisi Ramadhan



KAMERA AES
BENGKANG JAGUNG
KUAT TIDUR
PANASKAN LAUK
PENGUMUMAN PUASA
BUKU RESIPI
THUNDERCLAP
PUTERI MANDI
MUSAFIR
TELAN AIR LIUR
AYAM GOLEK
ETS
JAGA KEBERSIHAN
BLOGHANZ
STADIUM BATU KAWAN
SEHARI SERINGGIT
PENGAT PISANG
TAU FU FA
PENGANTIN MALAM
KUDAPAN MANIS
BUTANG BAJU MELAYU
SIRAP ROS
BLOGHANZ
ZAKAT FITRAH
KILAUAN EMAS
YUSOF TAYOOB
JADUAL IMSAK
KESESAKAN
TERLAJAK
SIREN BERBUKA
BAS DURIAN BURUNG
BERSABAR
BLOGHANZ
NASI TOMATO
JANGAN MENGATA
JAGA MATA
TERIK
CHAT TIME
INGAT MATI
MALAM SERIBU BULAN
NASI BUJANG
BLOGHANZ
SERI MUKA
TEMBIKAI KUNING
SENANDUNG MALAM
TUJUH LIKUR
BLOGHANZ
MERIAM BULUH
CUCUH MERCUN
PUDING ROTI
SIRAP SELASIH
BERITA GEMBIRA
PENGAT UBI
TOLAK TEMPAHAN
BLOGHANZ
AYAM PERCIK
ULAT TIKET
SAMOSA AYAM
TELUR NAGA
MENJOLOK MATA
BLOGHANZ
BUNGA API
BUFFET RAMADHAN
TEROMPAH
IKLAN JUS OREN
PELITA BULUH
HATI AYAM
PUASA PENUH
SEJUK MATA MEMANDANG
ROTI ARAB
SOYA CINCAU
BLOGHANZ
BAZAAR RAMADHAN
LOMPAT TIKAM
MAKRUH
SERVIS KENDERAAN
KALENDAR ISLAM
JAGUNG REBUS
FENG YI DAN FU WA
SEL KERING
TAPAU NASI
WAKTU SAHUR
SOGO
SYAITAN DIIKAT
MOREH
BALIK KAMPUNG
MUHASABAH DIRI
EKSPRES MAHLIGAI
BLOGHANZ
PUDING KARAMEL
SUBUH GAJAH
MADU LEBAH ASLI
TENGAH RAMADHAN
SEPERTIGA MALAM
LETIH TUNGGU
KERACUNAN MAKANAN
ADUAN KECEMASAN
UZUR
BLOGHANZ
PAGI BUKA PERIUK
PIZZA MAGGI
SENGKANG MATA
ANAK BULAN
SUCIKAN JIWA
NIAT DALAM HATI
BLOGHANZ
WAKTU BERBUKA
ELAKKAN BERHUTANG
RENDANG AYAM
SETENGAH HARI
BERBUKA BERSAMA

Jawapan Apo Bondo Eh Ni - Episod Raya


1. sotong bakar 
2. bas tambahan 
3. bank rakyat 
4. tart nenas 
5. pemuzik jalanan 
6. kad raya berlagu 
7. kosong kosong 
8. kuih siput 
9. maharaja lawak 
10. lampu kelip kelip 
11. juling air 
12. ops selamat 
13. air kotak 
14 ais krim goreng 
15. bermadu kasih 
16. ekspres mutiara 
17. baju sutera 
18. kenangan keluarga 
19. jaga percakapan 
20. kuih bahulu 
21. kecuaian 
22. nasi ambang 
23. orang orang 
24. suami 
25. buku hutang 
26. cat rumah 
27. koktel buah buahan 
28. seloka hari raya 
29. telinga lintah 
30. cuti raya 
31. cermin mata hitam 
32. kuih sampan 
33. takbir subuh hari 
34. baju kebaya 
35. ops raya 
36. tumpang kereta 
37. cornflake madu 
38. ketupat 
39. sekatan jalan 
40. lidah kucing 
41. doa makbul 
42. air asia 
43. kuih sepotong 
44. sepadan 
45. berhias diri 
46. buah berangan 
47. diskaun raya 
48. bendera merah 
49. hari jadi 

50. nasi impit
51. puasa enam
52. sanak saudara
53. dodol
54. cuti sekolah
55. jaga telinga
56. berwaspada
57. kuih bakar
58. rumah terbuka
59. satay kambing
60. muzik raya terbaik
61. mandi subuh
62. kad raya
63. wajik
64. terbit fajar
65. bersuka ria
66. lontong
67. tudung bawal
68. saling berkunjung
69. pecah masuk
70. songkok johor
71. bonus raya
72. sms lebaran
73. ubah suai rumah
74. kek pisang
75. lampu panjut
76. fajar syawal
77. dendang hari raya
78. ketupat daun palas
79. surat cinta
80. jangan membazir
81. almond london
82. rendang tok
83. biskut makmur
84. tepung pelita
85. bakar lemang
86. syaitan terlepas
87. cekak musang
88. kek lapis
89. salam perantauan
90. pagi pagi buka periuk
91. mercun bola
92. lampu ketupat
93. roti john
94. halaman asmara
95. penyubur jiwa
96. lagu raya
97. sebulan puasa
98. pandu cermat
99. dendang perantau
100. beras basmati
101. hulur sedekah
102. ingat orang tersayang

103. bermaaf maafan 


lovenota : tak ada masa nak main game sekarang nie..huhu

Read More »

Saturday, May 17, 2014

Lelaki benci Perempuan Menangis


situasi:
(pada waktu malam, sedang on call)
girl: i nak pergi makan nie. dah lapar (nak start enjin kereta).
boy: pergilah makan.
girl: (start enjin tapi tak nak start..problem. muka dah cemas) eh, kereta i tak nak start la. apesal nie?
boy: kenapa tu? rosak ke? enjin? batery? starter kot?
girl: (sabar. cuba lagi start enjin) entah la. buat perangai balik kereta nie kot. workshop dah tutup dah nie. hadeii.

setelah 30 minit mencuba untuk start kereta tetapi masih tak boleh. girl sudah mula menangis teresak-esak.
girl: macam mana nie? kereta tak boleh start. esok nak pergi kerja macam mana? nak pergi macam-macam tempat lagi..itu ini bla bla bla (masih menangis lagi. otak tak boleh nak fikir dah)
boy: ....
girl: (masih menangis sedu-sedan tak henti-henti)

(letak telefon secara tiba-tiba)

mesej dari boy:
"aku tak suka kau menangis. ko kan tahu aku benci kau menangis. aku tak suka kau menangis. tapi ko nangis jugak. matang la sikit. ubah perangai tu"
girl: damn!
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

Salah ke perempuan menangis? kenapa lelaki tak suka perempuan menangis? kenapa perlu lelaki benci perempuan menangis? 


Mesti di antara anda semua pernah mengalami situasi lebih kurang seperti di atas. kenapa lelaki tak suka perempuan menangis? apa sebabnya? saya masih lagi tidak memahami mengapa lelaki bencikan perempuan yang menangis walhal air mata dengan wanita memang tak dapat dipisahkan. kalau perempuan menangis sebab hal-hal yang kecil, itu memang boleh diterima lagi. tetapi jikalau perempuan dilanda masalah yang besar, sudah semestinya perempuan itu akan menangis dahulu. kebanyakan sikap wanita memang begitu.


Saya tidak mengatakan yang perempuan elok menangis disebabkan hal-hal kecil yang sangat remeh-temeh. kalau saya pun tak suka benda kecil pun boleh buat menangis meraung bagai. contohnya, break dengan boyfriend sampai melalak-lalak. korang melalak macam anjing hutan pun boyfriend korang takkan datang balik *maaf kasar*. 

Ada juga yang jenis kuat menangis tak tentu pasal. sikit-sikit menangis. usik sikit pun da menangis. itu mengada-ngada namanya atau pun gedik terlampau. orang kutuk-kutuk sikit dah mula bergenang air mata. langsung tak kuat, terlalu lemah. jenis yang macam nie memang harus lelaki menyampah.

Ada yang mengatakan bahawa perempuan menangis disebabkan ingin memanipulasikan keadaan lelaki kerana lelaki akan berasa lemah apabila melihat perempuan menangis. anda mesti pernah dengar bahawa air mata perempuan adalah senjata utama wanita untuk mendapatkan sesuatu. memang ada yang ingin mengambil kesempatan, tetapi apabila anda sudah mengenali pasangan anda, anda boleh tahu sama ada mereka pura-pura menangis ataupun tidak. Sebenarnya, kebanyakan perempuan menangis tidak dibuat-buat *melainkan perempuan tu memang kategori gedik yang amat la*. kalau perempuan menangis, maka ia betul-betul menangis. dan mereka menangis ini mempunyai sebab-sebab tertentu.

1. wanita menangis untuk meluahkan emosi dan ekspresi diri
apabila mereka dalam keadaan yang marah, sedih, takut atau stress, wanita memang mudah menangis dahulu sebelum memikirkan jalan penyelesaiannya. contohnya, apabila pasangan sedang bergaduh, akhirnya perempuan yang akan menangis sebab dia dah terlalu marah dan tak boleh dipendam. ia berbeza dengan emosi lelaki di mana lelaki masih boleh lagi mengawal emosi mereka berbanding dengan perempuan yang lebih muah dipengaruhi dengan emosi. jika terlalu stress pun wanita boleh menangis. ini memang berlaku pada diri saya sendiri. bila dah terlalu busy seharian itu, akhirnya saya tak larat lalu menangis. bukan untuk menunjukkan yang diri saya lemah, tetapi meluahkan rasa yang terpendam sebenarnya. selepas saya menangis, dah ok balik..hehe :D

 2. wanita menangis disebabkan perubahan hormon
apabila perempuan datang bulan (haid), berlaku perubahan hormon di mana perempuan akan mudah tersentuh dan sensitif dengan keadaan persekitarannya. emosi pun boleh berubah-ubah dan tidak stabil. pada waktu ini, jangan la lelaki cari pasal dengan perempuan ye.

3. wanita menangis disebabkan kisah atau memori lalu
kalau tiba-tiba di waktu yang hening semasa anda mengimbau kembali kenangan lalu bersama dengan perempuan, jangan terkejut tiba-tiba perempuan menangis. mereka mudah tersentuh dengan memori-memori tak kira memori yang gembira ataupun sedih. jangan pula lelaki pergi marah tak tentu pasal. ini kerana perempuan mempunyai memori yang kompleks di mana mereka mampu menyimpan segala memori-memori lama dalam otak berbanding dengan lelaki (teringat pula kisah Lawak Ke Der 2 yang disampaikan oleh Harith Iskander). 

Bila perempuan dah mula menangis, diorang tak kisah pun cantik ke tak cantik ke rupa apabila menangis. yang penting luahan dan perasaan hati sudah diluahkan dan tak mampu disimpan di dalam hati..tak mampu untuk menangis di dalam hati. ada kalanya perempuan tak mampu menuturkan semua kata-kata dan disebabkan itulah perempuan menitiskan air matanya. ini tidak bermakna perempuan itu terlalu lemah, cuma hati perempuan cepat tersentuh. memang seorang perempuan kuat dan cekal, tetapi mereka menjadi lebih kuat dan cekal selepas menangis sebenarnya.


Saya faham kalau perempuan menangis, sang lelaki mesti buntu memikirkan apa tindakan yang perlu dilakukan dan cara untuk mengatasinya. bagi saya, tak perlu lelaki memarahi perempuan yang sedang menangis, cukup menenangkan dia dan mendengar luahan hati mereka. itu pun sudah memadai. tak perlu la bising-bising cakap yang bukan-bukan. comfirm korang kena tinggal lepas tu, tak pun kena maki hamun.

Allah SWT pernah berfirman, "Dan akhirnya Ku berikan dia air mata agar dapat mencurahkan perasaannya. Inilah yang khusus Ku berikan kepada wanita agar dapat digunakan apabila dia perlu. Hanya inilah kelemahan yang dimiliki wanita, walaupun sebenarnya air mata ini adalah air mata kehidupan"

Wahai lelaki, fahamilah, wanita tanpa air mata bukanlah wanita. kalau anda lelaki yang mengharapkan seorang wanita yang berjiwa lembut dan sensitif, jangan pertikaikan hakikat ini kerana itulah sumber kekuatan wanita yang Allah SWT kurniakan. tanpanya, masyarakat akan menjadi sekeras-keras manusia dan kasar berbicara. manusia mana kat dunia ni yang tak pernah menangis? Hatta Rasulullah SAW juga dikatakan seorang yang mudah menangis, menangis memikirkan nasib umatnya di akhir zaman. Malah sahabat-sahabat nabi juga menangis atas kembalinya Rasulullah SAW ke pangkuan ilahi. Bayangkan betapa lembutnya hati insan kesayangan Allah SWT ini. jika Baginda juga pernah menangis, apa lagi kita manusia biasa? Jika orang lelaki memandang rendah pada orang perempuan yang menangis, lelaki ini hakikatnya menolak pemberian Allah SWT. Malah egois kepada perempuan. 


lovenota 1: saya juga seorang yang kuat menangis.
lovenota 2: ini adalah diri saya. menangis adalah sebahagian dalam hidup saya. tak boleh diubah! faham x Papa?

Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®