Friday, October 31, 2014

Puting Beliung di Kota Setar


Makin banyak kejadian yang menimpa negara kita sekarang ini. banjir, hujan lebat dan kali ini puting beliung. hari tu jadi kat Pendang, Kedah. yang terbaru adalah kejadian puting beliung kecil di Kota Setar, Alor Setar, Kedah petang tadi. puting beliung itu juga dipanggil belalai air. makin seram dah...tengok gambar pun dah seram. apa lagi orang yang mengalaminya di Kota Setar. 

35 rumah rosak akibat puting beliung di Kota Setar


puting beliung di kota setar


Alor Setar: Sekurang-kurangnya 35 rumah di sekitar daerah Kota Setar, rosak teruk selepas dilanda puting beliung kecil dikenali sebagai belalai air.

Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, antara rumah yang rosak dilanda belalai air berkenaan termasuklah di Kampung Batin, Taman Mergong Jaya Fasa 1, Kampung Sungai Baru dan Taman Inang.

Jurucakap Bomba dan Penyelamat Kota Setar berkata, pihaknya menerima panggilan pada jam 5 petang oleh orang ramai bagi memaklumkan mengenai kejadian itu.

Katanya, hasil pemeriksaan awal mendapati sebahagian rumah yang dilanda belalai air itu rosak teruk akibat dinding kediaman mereka diterbangkan angin dan ditimpa pokok tumbang.


Gambar Puting Beliung Kota Setar, Alor Setar, Kedah:

puting beliung di kota setar


puting beliung di kota setar

puting beliung di kota setar

puting beliung di kota setar

puting beliung di kota setar

puting beliung di kota setar


puting beliung di kota setar

sumber : Berita Harian dan Harian Metro

Video kejadian puting beliung di alor setar




Ahad : 2 November 2014


Puting beliung kecil melanda Mergong


ALOR SETAR: Sekurang-kurangnya 13 buah rumah di Taman Wira Mergong mengalami kerosakan setelah dilanda angin kencang dan pusaran kecil puting beliung, hari ini. Kejadian kira-kira 1.15 petang itu berlaku hanya selepas dua hari kejadian puting beliung melanda lima kawasan di daerah Kota Setar.

Ketua Cawangan Blok E Taman Wira Mergong, Ahmad Ishak, 60, berkata, ini merupakan kali ketiga kejadian seumpama itu berlaku dalam tempoh dua tahun sejak 2012 dan kejadian pertama tahun ini.

"Kebanyakan rumah yang terlibat rosak di bahagian bumbung dan hanya tiga buah yang mengalami kerosakan teruk tetapi pelbagai pihak telah tampil menghulurkan bantuan dan pihak Jabatan Kebajikan Masyarakat (JKM) juga sudah melihat kerosakan yang dialami penduduk," katanya.

Sementara itu, Adam Abdullah, 30, berkata, ketika kejadian dia berada di luar rumah sedang menjemur pakaian sebelum mendengar bunyi angin kuat serta pusaran puting beliung kecil datang dari arah bertentangan rumahnya.

"Saya tengah sidai baju. Selepas itu saya dengar bunyi angin kuat dan lihat ada bumbung rumah jiran yang diterbangkan angin dan angin kencang itu terus menghala ke kawasan rumah saya. Saya terus meluru masuk ke dalam rumah untuk menyuruh isteri dan anak yang berumur satu tahun lebih menyorok di bawah meja kerana bimbang akan berlaku kejadian seperti di Mergong dua hari lepas tetapi saya bersyukur kerana ia tidak serius," katanya.

Jamilah Mard, 20, yang juta pelajar semester lima jurusan Perbankan di Kolej Universiti Insaniah berkata, ketika kejadian dia bersama empat teman rumahnya sedang mengulang kaji pelajaran di ruang tamu sebelum mendengar angin kuat di bahagian dapur rumah mereka.

"Kami sedang mengulang kaji pelajaran sebelum mendengar bunyi angin kuat dan tiba-tiba sahaja bumbung di bahagian dapur dibawa angin. Kejadian berlaku sekelip mata... kami tak mampu berbuat apa-apa dan tergamam melihat bumbung diterbangkan angin satu persatu," katanya.


****

Malapetaka yang datang seperti gempa bumi, ombak besar (tsunami), tiupan angin yang kuat (puting beliung) dan sebagainya adalah ujian yang ditentukan oleh Allah S.W.T. bagi menguji sejauh mana keimanan dan kesabaran setiap hamba-Nya.

Oleh itu umat manusia khususnya umat Islam hendaklah sentiasa beringat (jangan lalai dan alpa) dan sentiasa berzikir menyebut nama Allah sebanyak-banyaknya di samping berselawat ke atas baginda Rasulullah saw. sepanjang masa dan berdoa agar dijauhi dari segala mara bahaya dan bencana yang menimpa.



Wallahu'alam :)




lovenota : subhanallah


Read More »

Buka Kelab Malam untuk Kanak-Kanak


clubbing kelab malam untuk kanak-kanak


Trend baru New York paling hangat: kelab malam atau night club untuk kanak-kanak

Selamat datang ke salah satu kelab malam paling hangat di New York dan dari pengunjung kelab generasi baru : kanak-kanak berusia enam tahun.

Bilik VIP telah membuka pintu untuk kanak-kanak berusia 6 hingga 12 tahun pada petang Ahad untuk memberi peluang kepada mereka untuk merasai suasana kelab malam, muzik elektronik dan adegan tarian di New York.

Lebih daripada 300 orang, termasuk ibu bapa dan adik-beradik yang lebih muda, menghadiri pesta yang dianjurkan oleh pasangan suami dan isteri yang syarikatnya CirKiz membuka kelab malam di New York untuk anak-anak sebulan sekali.


"Saya suka itu. Anak perempuan saya mempunyai masa yang hebat. banyak keseronokan. Ia juga selamat untuk anak-anak. Ia dibuka pada siang hari, dan mereka dapat merasa seperti orang dewasa," kata Laura Lampert, seorang setiausaha undang-undang dari Harlem.

Sementara orang tua duduk dengan bir atau vodka dari bar, anak-anak dapat merasa di booth DJ - mereka digalakkan untuk menyentuh peralatan tersebut dan melibatkan diri di tempat yang bercampur.

DJ Natalie Elizabeth Weiss pada sesi kelab kanak-kanak dan berfikir mereka adalah cara yang cemerlang membuka minda generasi muda"Ini memberikan kami peluang untuk kembali ke akar kita sebagai manusia, yang berkumpul bersama dan menari muzik," katanya. Dia memberikan pelajaran DJ untuk anak-anak berumur tiga bulan, yang telah menjadi viral di kalangan keluarga yang bergaya di New York.

Ini adalah idea Jesse Sprague, seorang DJ yang telah bekerja di kelab itu selama 20 tahun, dan isterinya Jenny Song. Mereka mengatakan ini adalah menyeronokkan untuk kanak-kanak.

"Mereka boleh datang ke dalam ruang yang benar-benar hebat, bersosial dengan rakan-rakan mereka, lupakan televisyen, iPad dan tablet; dan masuk ke dalam kelab dan turut serta merasai pengalaman, sesuatu yang mempunyai getaran yang hebat," kata Sprague.

"Salah satu misi ialah kami mahu memberi inspirasi kepada anak-anak untuk meneruskan perkara-perkara yang seni. Ini membantu untuk mengembangkan minda yang kreatif, yang mempunyai anak-anak berada dalam persekitaran deria yang merangsang."

clubbing kelab malam untuk kanak-kanak


sumber : yahoo.com


Jangan benda nie dibawa ke Malaysia sudah. Malaysia nie kalau benda baru semua nak ikut. jadi trending katakan. memang mudah sangat terpengaruh. apatah lagi budak-budak zaman sekarang. bahaya wooo!


lovenota : nak menari pi join kelab menari, bukan pi menari kelab malam 



Read More »

Guru Wanita lemas di Sungai Muda


Guru wanita yang dikhuatiri lemas di Sungai Muda, Sungai Petani, Kedah sudah ditemui lewat petang tadi. Alhamdulillah semuanya dipermudahkan oleh Allah SWT. bila saya lihat keadaan Sungai Muda yang berarus deras tu, rasa macam susah untuk dijumpai. 

Yang menjadi persoalan saya, kenapa guru wanita tersebut mundar mandir di jambatan Syed Omar tersebut? lepas tu, dia berada si situ pada pukul 7 pagi di mana semua guru-guru di Malaysia sudah bergesas untuk ke sekolah? apa yang menyebabkan dia berhenti di jambatan? 

Kenapa dia berdiri di atas paip jambatan? kenapa mesti berdiri di tempat yang bahaya? adakah dia memang dah plan untuk membunuh diri? ke ada orang yang menolak dia?

Tunggu dan lihat jela susulan berita ini nanti. 


KHAMIS, 30 OKTOBER 2014 - 2.04 pm


Guru wanita dikhuatiri lemas di Sungai Muda


  

guru wanita lemas di sungai muda


SUNGAI PETANI: Seorang guru wanita dikhuatiri lemas setelah terjatuh ke dalam Sungai Muda berdekatan Kampung Pantai Cicar, Kuala Ketil dekat sini.

Operasi mencari dan menyelamat mangsa, Siti Hajar Bakar, 48, yang dikatakan terjatuh ke dalam sungai berkenaan pagi semalam masih dijalankan setelah usaha yang dilakukan sejak petang semalam oleh anggota penyelamat tidak menemui mangsa.

Beberapa penduduk kampung mendakwa melihat seorang wanita mundar-mandir di atas jambatan Syed Omar berhampiran Kampung Pantai Cicar kira-kira 7 pagi semalam. Rosdi berkata pihaknya mendapat petunjuk mangsa terjatuh ke dalam Sungai Muda kerana ada kesan tapak kaki di atas paip besar di jambatan itu serta penemuan sebelah selipar yang disahkan milik mangsa.

Difahamkan, suami wanita berkenaan menemui kasut dan kenderaan mangsa di tepi jambatan kira-kira jam 9 pagi sebelum membuat laporan di Balai Polis Sungai Petani. Ahli keluarga mangsa yang enggan dikenali berkata, wanita berkenaan disedari hilang oleh suaminya yang berusia 50-an, kira-kira jam 5.50 pagi sebelum lelaki berkenaan bersama penduduk mencarinya di sekitar taman perumahan yang didiami mereka, namun gagal. lelaki berkenaan kemudian pergi ke Jambatan Sungai Muda kerana mengesyaki wanita terbabit mungkin berada di kawasan itu sebelum menemui kereta dan kasutnya di atas jambatan.

Mangsa yang tinggal di kawasan perumahan Taman Petani Jaya di sini bertugas di Sekolah Menengah Kebangsaan Bakar Arang di sini, datang ke kawasan kejadian dengan memandu kereta dan meletakkan kenderaannya di tepi jalan raya berdekatan Kampung Pantai Cicar. 


KHAMIS, 30 OKTOBER 2014 - 6:02 PM

Mayat guru wanita jatuh jambatan di Sungai Muda ditemui

  
guru wanita lemas di sungai muda


SUNGAI PETANI: Mayat seorang guru wanita yang lemas selepas terjatuh ke dalam Sungai Muda berdekatan Kampung Pantai Cicar, Jalan Kuala Ketil dekat sini pagi semalam, ditemui petang ini. Mayat Siti Hajar Bakar, 48, ditemui pada 4.07 petang tadi kira-kira 1.5 kilometer dari tempat mangsa terjatuh di atas sebuah jambatan di situ.

sumber : Berita Harian dan Harian Metro


entry terbaru yang juga berlaku di Sungai Muda:

Bas Terjunam Dalam Sungai <


lovenota : al-fatihah

Read More »

Thursday, October 30, 2014

7 Tajuk Berita Malaysia bertukar menjadi Filem Seram


Disebabkan beberapa isu yang telah melanda Malaysia, UiHua mencetuskan idea mengenai tajuk filem yang mungkin menjadi cerita seram *ahaha* yang berasal dari tajuk berita isu-isu terkini sepanjang tahun 2014.

Tak faham? jom kita lihat apakah tajuk filem seram tersebut:

1. Naik of the Living Costs @ Naik dari Kos Hidup

Naik of the Living Costs



Dibintangi oleh: Joe Rakyat, Najib Razak



cerita ini kononnya mengisahkan suasana 'Government Strike Team' @ GST yang menyelubungi minda seluruh rakyat malaysia.

2. I Want To Touch a Dog @ Saya nak Pegang Anjing

I Want To Touch a Dog

Dibintangi oleh : Ibrahim Ali, Syed Azmi, Johan Jakim

Filem ini mengisahkan kononnya sebuah batu meteor yang terhempas di salah sebuah kampung yang terpencil. setelah disiasat, yang terhempas itu adalah alien yang dinamakan "Dog" yang boleh membuat bunyi hipnosis untuk mengawal pemikiran penduduk kampung. bunyi hipnosis ini menyuruh supaya penduduk kampung menyentuh makhluk yang tidak berbahaya ini. 

3. UPSR III

UPSR III

Dibintangi oleh : Muhyi Deen, 473 000 pelajar Darjah Enam 

Seorang budak lelaki yang bernama Muhyi Deen terjaga dalam satu lingkaran masa di mana beliau mengulang peperiksaan setiap hari. Dia menyedari bahawa jika sesiapa pelajar Darjah Enam yang menyatakan apa-apa mengenai pengulangan peperiksaan ini didapati akan hilang pada keesokan hari. Bila dah asyik ulang peperiksaan yang sama pada setiap hari, pelajar mengambil keputusan untuk gam diri mereka pada kerusi di dewan peperiksaan. Mereka berharap supaya episod bagi Trilogi Peperiksaan UPSR akan berakhir. 

4. Lusa


AlorSetarring: Muhyi Deen, Jonathan Slangor, Abu bin Klang, Mariam Kedah

Dari pengarah terkenal di Trilogy Peperiksaan UPSR, Lusa ditayangkan selepas kanak-kanak lelaki yang tidak bernama (peranan disimpan untuk pelakon yang cemerlang Muhyi Deen) lulus ujian dan tiba pada hari lusa. Dia mendapati bahawa aktiviti magnetik dari planet jiran telah menyebabkan lingkaran berterusan iaitu kemarau, tornado, dan asap hitam menyelubungi bumi. Selain itu, penduduk telah berubah menjadi zombie.

5. Killer Choc

Killer Choc

Dibintangi oleh: Azwanddin Hamzah, Nadzim Johan, Hana Histeria

Penyelidik dari sebuah pusat penyelidikan swasta menemukan bukti uji kaji genetik secara haram di sebuah makmal terbengkalai terletak berhampiran tasik. Selepas kejadian tanah runtuh yang berlaku, mereka mendapati diri mereka terperangkap dan diganasi oleh seekor buaya kacukan dengan DNA babi (untuk kebijaksanaan) dan biji koko (supaya ia tidak pernah tidur). 

6. The Boogelman

The Boogelman


Dibintangi oleh: Alvin Tan, Vivian Lee, orang telanjang.

Seorang lelaki cuba untuk meyakinkan ahli psikologi bahawa makhluk mitos yang dikenali sebagai The Boogelman adalah benar dan akan membunuh semua pereka dan pengeluar pakaian melalui mesin jahit raksasa untuk menukarkan dunia menjadi telanjang. 

7. I Know What You Wrote Last Summer

I Know What You Wrote Last Summer

Dibintangi oleh: Susan Loone, Azmi Sharom, Chow Mun Fai, Adam Adli

Berdasarkan pepatah orang Melayu mengatakan "Diberi sejengkal hendak sehasta, diberi sehasta minta pula hasutan", empat sahabat berjuang untuk kebebasan mereka kerana mereka diburu oleh seseorang yang berjubah. Ketika mereka mulai menghilang satu demi satu, mereka mempunyai pilihan yang lain: terus berjuang atau diam dan dengar, atau listen! listen! listen!

nak baca sinopsis filem yang penuh, terus ke link di bawah:

rasa macam merepek kan? hahaha. lawak petang je ponn.

ha, itulah isu-isu yang terjadi dalam sepanjang Tahun 2014
tak faham? pegi Google ye? :P


lovenota : kejap je dah nak habis 2014..cepat je nak cuti sekolah..tettt! XD

Read More »

Alexa Ranking Terkini


alexa ranking SEO

*tak tahu nak update apa.
nak bercerita tapi tak ada masa. (T^T)*

rasanya makin mengecil nombor ranking tu. 
alhamdulillah. berkat usaha sendiri. 
dan support dari uols semua.

dulu tak kisah pun ranking-ranking nie.
pagerank pun tak ambil berat.
sekarang nie alhamdulillah ambil berat sikit..hehehe

ranking di Malaysia pun degil, tak nak turun jadi 3 angka.
tapi ok la berbanding bulan-bulan yang lepas. 
ranking sampai jadi 5 angka, masa tu dalam 13,+++ jugak la.
dalam masa sebulan, ranking dah mengecil. :D

sekarang, rank in Malaysia 1,128 dan global rank 308, 896
pagerank masih lagi 1susah nak naikkan pagerank.
 masih lagi mengikut tips-tips SEO dari Pakar-pakar SEO seperti Bro Hasrul Hassan.


lovenota : dah nak akhir tahun, rasa macam kelam kabut je pergi kerja. banyak laporan kena buat, tutup akaun HEM KOKU AKADEMIK. blur betul. cait!

Read More »

Giveaway Contest RM700 Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11 by Emas Putih

*Jualan Hebat Lazada Malaysia 11/11

As-salam


Berita baik untuk semua kaki shopping online kerana Lazada Malaysia akan menganjurkan 1 jualan besar-besaran selama 1 hari pada 11th November 2014 dengan potongan harga sehingga 94%.



Terdapat Flash Sale selama 1 jam untuk setiap satu kategori (12 Kategori) bermula 11 pagi hingga 11 malam! Harga rendah ditawarkan untuk semua kategori di Lazada Malaysia sepanjang Flash Sale.

Mark your calendar and Jom Gegarkan Jualan Hebat ini dengan klik link ni :
Jualan Hebat 11/11 Lazada Malaysia (link)

Any update tentang jualan besar-besaran ini sila ke Lazada Malaysia !!

Ini adalah Blogger Giveaway Contest anjuran Lazada Malaysia dengan kerjasama Kisah Emas Putih. 11 Pemenang bertuah akan dipilih untuk memenangi hadiah berjumlah RM 700! Untuk sertai contest ini, sila ke blog Kisah Emas Putih dengan ke link ini : LINK CONTEST .

jom kita join!
klik banner di atas yer

arigatou!

Read More »

Segmen Blogwalking + Followers



Segmen Blogwalking + Followers

tuan segmen belum decide lagi bila tarikh tamatnya
tak pe la, saya just support beliau

segmen yang simple. 
tak tahu nak tulis apa lagi..haha

nak join klik je banner di atas

arigatou!


Read More »

Segmen Pencarian Bloglist November & Disember 2014


Assalamualaikum



Tempoh Segmen:
29 Oktober 2014 sehingga 30 Oktober 2014

Pemenang akan di pilih melalui Random.org

Jom Support Kisahsidairy.com


nak join klik pada banner di atas

arigatou!

Read More »

Wednesday, October 29, 2014

Double-Triple CPUV & CPUV #170


Hari ini dapat CPUV baru. agak lama saya tak update mengenai CPUV. 
terlalu banyak yang Nuffnang bagi, so letih pulak nak tengok. 
sebab panjang berjela-jela..haha. 

Terima kasih Nuffnang sebab bagi CPUV yang memang banyak pada bulan Oktober. 
memang pecah rekod la. rasanya first time Nuffnang bagi macam nie kot. yeke?

CPUV Lan Berambeh


Lan Berambeh adalah CPUV yang ke 170. 
CPUV yang lain pun masih lagi berjalan, contohnya:
Transitions Optical
Win a 3 Days 2 Night Trip to Macau
MGIA Parent Campaign

Keseluruhan CPUV yang masih berjalan sebanyak 10 CPUV atau 26 type of ads

CPUV yang double triple tu kita kira sebagai satu jenis CPUV disebabkan ia dari CPUV yang sama. bezanya, kalau kita ada 3 atau triple CPUV yang sama, maksudnya iklan tersebut akan keluar di ketiga-tiga ads di blog anda iaitu di Large Rectangle (LR), Skycrapper (SC) dan Leaderboard (LB) tetapi dalam amount yang berbeza. kalau keluar 2 atau double CPUV je, maknanya hanya ada 2 tempat yang ia akan keluar. contohnya, saya punya CPUV "British Council", saya memang perasan dia hanya keluar di bahagian LR je. tempat lain memang takde keluar pun. sebab saya hanya ada 1 ads dari "British Council". 

Hal ini telah dijelaskan oleh pihak Nuffnang, iaitu James Khor. lama dah tapi baru sekarang nak share. hehe. maksudnya sekarang Nuffnang dah pisahkan mengikut jenis ads sama ada Large Rectangle, Skycrapper dan Leaderboard. cuma kita je yang tak tahu yang mana satu amount untuk LR, mana yang untuk SC atau LB. 

nuffnang

berbalik pada cerita CPUV yang ke-170 ini, saya hanya dapat 1 jenis ad je, tapi tak tahu position ad yang mana. maklumlah tengahari nie Nuff selalu tido je..hehe

apa maksud Lan Berambeh? 

Perkataan “lan berambeh” adalah perkataan bahasa tempatan Sarawak. 
“lan” bermaksud mari, sila, ayuh atau jom.
Manakala perkataan "berambeh" pula bermaksud melawat, berkunjung, bersantai atau bermalam ke sesuatu tempat atau lokasi
.
Berambeh sebenarnya menggambarkan corak kehidupan masyarakat Melayu yang tinggal di sesebuah rumah orang lain dan dianggap seperti saudara-mara sendiri.

so, ayuh berkunjung


Iklan sikit:

Kepada semua anak-anak Sarawak yang menetap di seluruh Semenanjung Malaysia sama ada bekerja ka, belajar ka, ngekot laki kerja atau apa apa jak lah. janji orang Sarawak yang berada di Semenanjung.  
Ada berita gembira tok. 
Program Lan Berambeh Anak Sarawak 2014 
Tempat : Perkarangan Stadium Bukit Jalil 
Tarikh : 31 Oktober hingga 2 November 2014. 
Tahun tok banyak aktiviti menarik. Boleh datang sik?Tolong sebar benda tok.

tak faham? haha. tak faham tengok je gambar di bawah:


Karnival Lan Berambeh Anak Sarawak 2014


Karnival Lan Berambeh Anak Sarawak 2014

Karnival nie tak semestinya untuk orang sarawak je. 
sesiapa pun boleh join meramaikan karnival nie. 

kalau cakap dengan mak saya, mesti dia nak pergi nie.
tapi jauh. tak larat kut. hehe :P


terima kasih Nuffnang atas CPUV yang banyak itu
dan terima kasih pada anda yang melawat blog saya dan klik iklan-iklan saya

Read More »

Kawan terlibat dalam Kemalangan di Batang Melaka


pasangan warga emas maut, sinar harian
*klik pada gambar untuk penjelasan*

Pasangan warga emas maut

Sinar Harian Edisi Melaka dan Negeri Sembilan - 29 Oktober 2014

Batang Melaka - Sepasang suami isteri warga emas maut dalam kemalangan membabitkan tiga kenderaan di Jalan Batang Melaka, berhampiran Balairaya Batang Melaka, semalam. 

Kereta jenis Honda Civic yang dipandu anak perempuan dipercayai hilang kawalan sebelum merempuh sebuah kereta jenis Toyota Vios yang dipandu oleh seorang guru lelaki *dalam paper tulis guru perempuan, sengal punya wartawan* SMK Dato' Mohd Taha, Gemencheh yang datang dari arah bertentangan. 

Namun, sebuah pacuan empat roda Toyota Hilux tidak sempat mengelak lalu merempuh bahagian depan Honda Civic dinaiki warga emas itu, menyebabkan tiga kenderaan terlibat.

Kedua-dua warga emas dilaporkan meninggal dunia ketika mendapat rawatan di Hospital Melaka, manakala anak perempuannya dilaporkan parah dan dirawat di unit rawatan rapi (ICU) hospital berkenaan.

*****

Serba sedikit mengenai berita kemalangan yang melibatkan kawan saya *tiada dalam akhbar online, so kena taip sendiri..huhu*. agak seram dan dahsyat jugak la. kawan saya yang naik Toyota Vios tu. yang terkejutnya, sampai terbalik kereta Vios tu. dia sebenarnya dalam perjalanan ke Melaka menghadiri kursus. bila dah terlibat dengan kemalangan, terus tak jadi attend kursus. 

Alhamdulillah, beliau tak apa-apa. tidak mengalami sebarang kecederaan yang serius. kalau lihat pada gambar kereta Vios tu, paling kurang pun mesti ada cedera sikit kan? tapi Allah Maha Menyayangi dan Mengasihani beliau. eh, kawan saya nie baru jadi pengantin baru, belum sebulan lagi. darah masih manis orang katokauu. hehe. 

Jom kita layan gambar di tempat kejadian.

toyota vios kemalangan di batang melaka


toyota vios kemalangan di batang melaka

toyota vios kemalangan di batang melaka

toyota vios kemalangan di batang melaka

kemalangan honda civic merempuh toyota hilux

Saya pun pengguna Toyota Vios seperti kawan saya nie. bila lihat gambar macam nie, saya pun rasa seram jugak la. apatah lagi tuan punya kereta yang accident tu. semoga kawan saya nie dapat recover trauma accident tu secepat yang mungkin, dan boleh bertugas seperti biasa. tang kereta tu, memang sedih la. tapi masih belum dikira totally lost kot. tak pela Feedo, kereta tu pun dah merajuk sebab ko dah kahwin. so, ko tukar kereta baru la. sempena pengantin baru, kan? hadiah untuk diri sendiri. hehe :D


lovenota : malang tidak berbau..huhu

Read More »

Segmen: Anda Berasal Daripada Mana?




Assalamualaikum W.B.T

Yeah!!.
segmen yang bertajuk Segmen: Anda Berasal Daripada Mana? ini bertujuan untuk merapatkan lagi ukhwah antara blogger di seluruh Malaysia.. Segmen ini blogger baru ke blogger lama ke boleh join jangan malu-malu..



Syarat-syaratnya:

Pertama, follow blog Cik Yana, Twitter Cik Yana, fanpage Cik Yana dan Instagram Cik Yana.



Kedua, letak tajuk Segmen: Anda Berasal Daripada Mana?.



Letakkan bendera asal negeri anda dan letakkan ayat Saya Orang........

Copy code dibawah dan paste kan dalam entri anda dan publish.


Segmen ini akan bermula pada hari ini 
22 Oktober 2014 hingga 31 Disember 2014 pukul (11.59 PM).

*************

panjang introduction dari tuan segmen kan? huhu

so, saya kena bercerita negeri asal la ye?



yep, betul la. saya berasal dari negeri peribumi Sarawak
saya orang Sarawak
tak percaya? hahaha. percaya jelah. 

saya cuma tinggal di Sarawak sejak lahir sehingga Darjah 5 je. 
kemudian baru saya berpindah ke Kuala Lumpur. 

so, bahasa sarawak saya sudah hilang. tinggal pelat je yang ada. 
sebab bila orang dengar saya cakap, memang ada pelat sikit. 
kadang-kadang orang cakap saya orang jawa la, orang banjar la, 
saya pun terus terang jela yang saya orang sarawak. 
baru la diorang ber'oooooooo', panjang pulak tu..hoho. 

kalau ada member-member cakap sarawak, saya boleh faham.
 kalau nak cakap tu out sikit. 
memang totally dah murtad sarawak. hahaha. 

tapi kalau mauk taip macam ney kamek ok jak, 
mun mau kamek klaka sarawak sik tauk tok. 
kureng. hahaha *palui betul*

so, itu jela yang saya nak cerita. 
kalau cerita macam2 karang panjang berjela-jela pulak. 


So apa lagi jom join ramai-ramai.. 
Ajak kawan-kawan korang.. 
nak join klik banner di atas

Senang kan :)
arigatou!

Read More »

Tuesday, October 28, 2014

SEGMEN: Saya Suka Makan by Cik Oren



SEGMEN: Saya Suka Makan by Cik Oren 

10 orang blogger akan dipilih secara rawak (random.org) untuk "Review Blog"

tarikh tutup:
17 November 2014

makanan kegemaran saya? 

ohooohoii..saya jenis kaki makan 
saya suka makan apa saja. 
tak kira apa jenis. 
hentam masuk dalam mulut ja. 
hahaha 

tapi yang paling saya suka adalah makanan yang berunsurkan coklat 
tak kira la biskut, kek, lolipop pun boleh kalau ada coklat..haha 

kek batik memang salah satu faveret jugak. kalau makan memang tak hengat dunia 
dan paling meleleh, 


moist chocolate cake
nak nak kalau chocolate dia meleleh banyakkkk sehingga menjilat jari..fuhh! 
dan make sure ada layer. kalau takde layer, span kosong, tak mau makan :P 


malam-malam cakap pasal kek. ngam la kan? 
lapaq suda :P 

jom join segmen cik oren. 
klik banner di atas je ok? 

arigatou! 

Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®