Sunday, November 30, 2014

Serangga Yang Kita Makan Tanpa Sedar


Tahukah anda kita selalu tertelan atau termakan sesuatu makhluk tanpa disedari? Makhluk ni memang wajib masuk dalam badan. Tapi, disebabkan ukurannya yang teramat kecil dan susah untuk dilihat dengan mata kasar, secara tak sedar kita telah tersedut makhluk-makhluk ini melalui udara dan debu, bahkan turut ditelan bersama makanan dan minuman yang ada.


Ini merupakan imej serangga mikroskopik (microscopic insect) yang biasa hidup di bulu kucing dan anjing peliharaan. Ini adalah hasil karya pemenang pertandingan fotografi sains, iaitu Steve Gschmeissner, 61 tahun, yang mengabadikan mahluk-mahluk mengerikan ini dengan kamera yang dilengkapi dengan Microscope zoom yang mampu memperbesar ukuran sehingga beratus-ratus kali.


Ini merupakan gambar dari serangga mikroskopik (microscopic insect)/kutu debu yang biasa hidup di sofa dan tilam tempat tidur kita. Kalau anda tidak berasa gerun, anda bukan manusia normal 


Ini pula adalah imej serangga mikroskopik (microscopic insect) yang biasa hidup di roti yang tidak dibungkus dengan kemas. Bayangkan saja, dalam sekeping roti Gardenia atau roti Hi-5 yang anda makan, terdapat beratus malah beribu-ribu serangga mikroskopik (microscopic insect) ini. Justeru, pastikan anda membungkus roti anda dengan kemas.


Imej di atas adalah imej larva lalat hijau atau langau yang diperbesar sehingga 100 kali ( 100x zoom). ini lagi la macam berlambak atas makanan yang terdedah.

seram tak? hohoho.


lovenota : jangan ada yang geli lepas tengok gamba nie pulak. 


Read More »

Perlukan Sponsor Segmen


- STICKY POST -

Ok, ini adalah Official Entry of Finding A Sponsor

Qis memang ada jugak cakap pasal sponsor dalam entry sebelum-sebelum nie. tapi belum terfikir lagi bila nak buat. tiba masanya saya anjurkan Segmen secara besar-besaran sempena keMERDEKAan qis dari kerja yang berlambak-lambak..hahaha. 

Segmen tu memang dah cakap di entry sebelum ini di mana qis akan buat segmen ala-ala kreatif kan? takde la buat karangan, tetapi dijamin best! *perasan! hohoho!*. saya akan mulakan segmen tersebut pada bulan Disember, iaitu 1st Disember selama sebulan sehingga 1st Januari 2015 sempena Tahun Baru 2015. saya ada sediakan beberapa hadiah, tapi mungkin juga ada sponsor lain yang nak memberi sumbangan sedikit kepada rakan-rakan blogger lain, kan? 

Sponsor itu hendaklah sponsor yang bertanggungjawab dan serious only! 
sponsor tu juga dah follow blog saya juga. senang untuk follow any update from me.
dia tak busy teramat sangat dan paling penting, senang dihubungi kelak.
Saya tak nak sponsor saya LARI HILANG BEGITU SAHAJA seperti yang berlaku pada tahun lepas di 1st GA saya. amat menyedihkan! saya tak nak cerita. biarlah ia berlalu.

Syarat Yang Boleh Diberi :
-Follow blog
-Follow Google+
-Like fanpages
-Follow Instagram 
-Follow Twitter 
-Add Facebook
-Lain-lain syarat yang boleh diterima

tapi saya tak terima syarat klik-klik iklan nie. saya tak nak susahkan peserta dan saya tak suka fraud click.

Hadiah untuk di sponsor : 
tak kisah apa jenis pun. yang penting ikhlas
dan benda yang korang boleh postkan SENDIRI

Yang penting, runding dengan saya dahulu kalau ada apa-apa kemusykilan
bagaimana nak contact saya?
hanya klik pada button menu facebook di atas. 
segala urusan rundingan hanya dibuat di facebook sahaja.

Dah buat keputusan, boleh hantar detail pada saya di facebook seperti berikut :

Nama:
Link Blog (kalau ada):
Barang Yang Mahu Disponsor:
Syarat:

Tinggal 3 hari lagi untuk launching Segmen tersebut. so, cepat-cepat jadi sponsor saya. banyak kebaikan yang anda perolehi. nak cite kebaikan tu? tak payah la. korang tahu sendiri kan?

*Sponsor boleh join segmen itu nanti. don't worry :)



lovenota : tak sabar nak balik kampung. ala, Port Dickson je pon! hehe!


Read More »

RON95 turun Empat Sen


Gembira tak? ok la kan. asalkan tak naik lagi. letih nak melayan harga minyak yang kerap naik turun sekarang ini. kalau orang kaya macam pak menteri-menteri, dato' datin, tan sri puan sri takpe jugak kan. hehehehe :P


Putrajaya: Harga jualan runcit bagi petrol RON95 akan diturunkan kepada empat sen seliter kepada RM2.26 seliter selari dengan penurunan harga minyak global, bermula esok. Itu kandungan surat tersebar di media sosial, hari ini, yang dikeluarkan Kementerian Kewangan kepada pengusaha stesen minyak di seluruh negara.

Surat berkenaan antara lain turut mendedahkan pengguna kenderaan di negara ini turut berpeluang menikmati penurunan sembilan sen seliter bagi RON97 kepada RM2.46 seliter (1 Disember) selain kenaikan tiga sen seliter bagi diesel kepada RM2.23 sen seliter.

Sumber Kementerian Kewangan ketika dihubungi mengesahkan penyebaran surat berkenaan beserta arahan penurunan harga bagi RON95 dan RON97 dan kenaikan diesel. Menurutnya, penurunan harga runcit petrol itu adalah sebahagian daripada langkah kerajaan mengguna pakai kaedah pengapungan terkawal bagi menetapkan harga petrol RON95 dan diesel setiap bulan.

"Langkah itu dibuat selagi harga minyak dunia berada pada paras USD 80 setong ke bawah.
Sebelum ini, harga runcit RON95 ditetapkan pada harga RM2.30 seliter manakala, diesel pula ditetapkan kepada RM2.20 seliter,".

sumber : Harian Metro
*************

Harga petrol terkini bagi RON95, RON97 dan diesel mulai 1 Disember 2014:
  • RON95 RM2.26 seliter - turun 4 sen seliter 
  • RON97 RM2.46 seliter - turun 9 sen seliter
  • Diesel RM2.23 seliter - naik 3 sen seliter


lovenota : esok jangan isi minyak banyak-banyak ye..hoho

Read More »

Kemaskini Sponsor Segmen




Fuhh, dah lama tak buat segmen besar-besaran macam nie. penat masukkan semua link sponsor, baik link url blog, facebook dan G+ dalam entry Segmen tu nanti. setakat nie ada 22 orang yang sponsor segmen Qis. saya rasa terharu sangat! waaaa! sedih dalam terharu! terima kasih ya Sponsor! :D

Bermacam-macam hadiah yang para sponsor bagi. kalau 22 orang yang sponsor, bayangkan berapa banyak hadiah yang ditawarkan. ha! so, tunggu kemunculan segmen itu nanti yer. 

Bagi sesiapa yang masih mahu menjadi sponsor, anda sangat dialu-alukan. boleh baca entry sticky post saya yer untuk bagi detail dengan lebih lanjut.

InsyaAllah saya akan publish entry itu pada 1 Disember 2014, jika tiada apa-apa halangan. jangan lupa join yer nanti! 


lovenota : short update je. dah letih! :)


Read More »

Saturday, November 29, 2014

12 Finalis Anugerah Juara Lagu 29



Sejumlah 12 finalis berjaya terpilih ke Anugerah Juara Lagu (AJL) ke-29 yang bakal diadakan di Stadium Putra, Bukit Jalil pada 18 Januari, tahun depan.

Mereka ialah:
1. Masih Aku Cinta (Shila Amzah) 
2. Di Pintu Syurga (Dayang Nurfaizah) 
3. Romancinta (Mojo) 
4. Gadis Jolobu (Datuk Hattan dan Waris) 
5. Lelaki (Yuna) 
6. Percayalah (Indah Ruhaila) 
7. Gila (Stacy) 
8. Sesal Separuh Nyawa (Alyah) 
9. Rentak Laguku (Bunkface dan Amy Search) 
10. Matahari (Hafiz Suip) 
11. Apa Khabar (Joe Flizzow dan Sonaone) 
12. Malaikat (Hazama The Penglipurlara) 

ANTARA barisan penyanyi yang layak ke final AJL ke-29, (dari kiri) Sona One, Joe Flizzow, Alyah, Yuna, Amy Search dan Bunkface.


Agak-agak korang, siapa yang akan jadi Juara Lagu? 
Susah nak buat pilihan, betul tak?
Semuanya best-best..ishkk


Read More »

Friday, November 28, 2014

Liebster Award #2



Lama tak buat Liebster Award nie. Ada juga orang tag dulu tapi tak terbuat ha. Lama-lama dah tak ingat siapa yang tag award tu..hihi.

Kali ini saya ditag oleh Nur As @ Cahaya Alam Maya. Akak dah langsaikan hutang eh. Jangan nak rotan plakk. Ada hati nak rotan cikgu yee..amboiii..hahaha.

Soalan :

Sekarang pukul berapa?
Pukul 5.06 petang

Hari ni dah update blog ke belum?
Sudah tengahari tadi.

Dah makan?
Makan roti GARDENIA sambal ikan bilis je yang sempat

Dah solat?
Sudah. Alhamdulillah

Dah minum air suam / putih / jernih harini?
Itu penting. Kalau tak minum lain macam je rasa.

Dah ucap alhamdulillah untuk harini?
Baru tadi. Ada bukti atas tu. Hahaha

Kalau diberi dua pilihan : kereta atau rumah, mana yang korang nak?
Tak boleh dua-dua ke? Hohoho. Pilih rumah la. Sebab rumah tak beli lagi nie.

Korang dah isi belum linkies ni? Tekan sini / menu tab. [baru letak tau]
Sudah. Nombor 11 ^^

Dalam banyak-banyak aktiviti DIY, korang rasa teman patut buat apa lagi? Yang simple dan bajet yang bersesuaian buat penganggur ni.
Buat food art plak. Lepas tu makan. Hihi :P

Kalau gigi korang sakit, korang buat apa?
Telan ubat. Tido. Zzz

Agak-agak kalau teman nak buat business, korang nak support tak?
Boleh jerr. Yang penting akak 60% ok? Hohoho

Korang rasa teman ni jahat tak?
Haha. Macam suruh cakap baik je..hikhik

Korang rasa teman ni macam mana orangnya? 
Senget..tettt

Last, apa yang melayakkan teman untuk masuk bloglist korang?
Akak tak ada bloglist. Kalau letak pun, memang patut letak sebab akak menghargai kome datang ke mari selalu..hihi

Settle. Siap. Done.

Selfie sikit untuk petang nie.



lovenota : nampak nau edit eh..hihi :P



Read More »

Love is #11 | See Your Smile




bai bai uolss!
nak pi tengok 'smile' incik abe

Today!!!

tettttt XD


Read More »

i AM Panda


bagusnya perangaiiii.
dah nak subuh baru fikir tidur kan? 
kenapa kena fikir tidur jugak?
nanti mata jadi macam panda.


walaupun panda itu comel, 
panda itu jugak disalahkan..hahaha

actually saya baru habis blogwalking ke blogger lain 
baru berkesempatan actually, tu yang ada dapat komen pukal 
yelah, kena blogwalking blog lain supaya ukhuwah dapat dieratkan..
betul tak? hehe


terima kasih pada pengomen tegar blog saya ini 
korang boleh checkidaut pada sidebar tu. 
diorang memang AWESOME!


 so, kejap lagi nak tidur.
entah lah bangun pukul berapa jap lagi.
sebab esok takde exam SPM. rest tyme! 
nak pi terbang dalam mimpi kejap 


kenapa nak terbang? 
nak jumpa kekaseh hati..
hohohoho..gedik kau nyah! XD


lovenota : sedikit notes untuk kome semua dari teman




Read More »

Thursday, November 27, 2014

School Holiday Giveaway by Del



School Holiday Giveaway by Del

Berlangsung selama 39 hari iaitu sepanjang cuti!
23.11.14 : Mula
1.1.15 : Tamat
5.1.15 : Pengumuman pemenang


Hadiah :

Topup DiGi RM 10 by Nafisa Nurulain x1 (random)
Bloglist sebulan by Nafisa Nurulain x5 (3 top refferal and 2 random)
Acc twitter by Nafisa Nurulain x1 (random)
Acc Instagram by Nafisa Nurulain x1 (random)
Komik (random) by Miracle BANA K-Shop x1 (random)
EXO unofficial poster by K-Kiomi Market x1 (top refferal)
Novel Suria VS Kaca with handmade bookmark by Asyu Asyura x1 (top refferal)
Review blog by Asyu Asyura x3 top winner (top refferal)
Review blog by Hazimah x2 (top refferal)
Header by Hazimah x1 (random)
Owl Plushie by Aqma's Craft x1 (top refferal)
Pencilbox BAP by Korean Shop Collection x3 (top refferal)
Cash RM 10 by Korean Shop Collection x2 (random)
Bloglist by Wani x2 (random)
Perfume miniature (grade 5A) by Rexylla x1 (top refferal)
Discount voucher 10% (valid in all item) by Rexylla x2 (top refferal)
Google Account by Irdina Iman x1 (random)
Signame by Irdina Iman x1 (random)
Topup RM 10 by Budak Bandung Laici x2 (random)
Pin tudung by Nurin Aqilah x2 (top refferal)
Topup by Cik Pelangi x1 (random)
Topup RM 10 by yanapinkblossom.blogspot.com x2  (random)
Loom Bands x1 (top refferal)


saya tag (my favourite tag) :

Cik Mimie

Mama 3 Farhanah

Amy

Cik Naddya

Kak Nazeck


hadiah yang banyak dan sangat menarik


nak join, klik banner di atas 
arigatou :)


Read More »

Giveaway Kusarah 2014





Giveaway Kusarah 2014

Syarat-syarat penyertaan;

Warganegara Malaysia
Seorang blogger sama ada lelaki atau perempuan
Patuhi semua syarat yang ditetapkan

Start : 25 November 2014
Deadline : 25 December 2014
Winner Announce : 27 December 2014 
My Birthday! Tick on your calendar :p)

PRIZES

Top Refferral; [ 1 Winner ]
Tribal Blouse
2x Button Badge

Top Comment in your entry (more than 40 comment); [ 1 Winner ]
2x Chiffon Shawl 

Random Winner; [ 5 Winner ]
5x Mystery Gift


kepada sesiapa yang join GA nie, 
kalau anda komen saya punya,
saya akan terus komen anda balik
yes, i am serious.

so, komen-komen la yer 
anda pasti diterjah balik
bila sama-sama komen, baru adil, kan? :)

nak join, klik banner di atas
arigatou :)


Read More »

Segmen: Happy Followers by Nunu Nonsense



Segmen: Happy Followers by Nunu Nonsense 

berlangsung selama 5 hari bermula hari ini 
iaitu 26 November 2014 jam 9:30 malam 
& berakhir pada 30 November 2014 jam 9:30 malam.

   5 orang peserta yang terpilih akan dimasukkan dalam bloglist 
daripada 1 Disember 2014 sehingga 31 Disember 2014

Pemilihan peserta menggunakan random org.

nunu menjemput saya sendiri untuk join segmen beliau
so, saya support nunu yer

nak join, klik banner di atas
arigatou!


Read More »

1st Anniversary Giveaway Mind Meld



1st Anniversary Giveaway Mind Meld

Bermula pada 27 November 2014 dan 
akan tamat pada 27 Disember 2014

Senarai hadiah akan diumumkan pada 4 Disember 2014.
Pengumuman pemenang pada 29 atau 30 Disember 2014.

saya takde bloglist tau  ^^
masih boleh join ke tak iola?
harap-harap bolee

bole kan kak shikin? ngeee

yang lain-lain boleh la join
kita support iola :)

klik je banner di atas
arigatou!


Read More »

Wednesday, November 26, 2014

Keputusan UPSR 2014 Menurun


36,304 calon UPSR 2014 dapat Gred A -
KP Pelajaran

RABU, 26 NOVEMBER 2014 - 10:41AM 

KETUA Pengarah Pelajaran Malaysia, Datuk Seri Dr Khair Mohamad Yusof ketika sidang media pengumuman analisis keputusan ujian pencapaian sekolah rendah (UPSR) di Putrajaya, hari ini.

PUTRAJAYA: Pencapaian keseluruhan calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) pada tahun ini menurun sebanyak 0.02 mata Gred Purata Nasional (GPN) iaitu daripada 2.27 mata tahun lalu kepada 2.29 mata GPN tahun ini.

Seramai 36,304 daripada 460,407 calon UPSR 2014 mendapat Gred A.

Bagaimanapun peratusan calon yang mendapat gred A dalam semua mata pelajaran menurun sebanyak 1.26 peratus pada 2014 berbanding tahun sebelumnya.

Sumber : Berita Harian

Analisa Peperiksaan UPSR mengikut negeri

UPSR: 4,811 calon di Johor dapat keputusan cemerlang

Johor Bahru: Seramai 4,811 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Johor mendapat keputusan cemerlang A dalam semua subjek. Jumlah kelulusan berkenaan rendah berbanding pencapaian tahun lalu iaitu seramai 5,533 yang mendapat semua A.

Seramai 56,583 calon mengambil UPSR di negeri ini pada tahun ini dengan 39,727 murid mencapai keputusan penguasaan minimum.

Pencapaian keseluruhan calon UPSR tahun ini mengikut Gred Purata Negeri (GPN) menurun kepada 2.14 mata berbanding 2.18 mata pada tahun lalu.


UPSR: Lagi ramai kuasai semua mata pelajaran di Pahang

Kuantan: Seramai 2,257 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah 2014 di Pahang mendapat keputusan cemerlang semua A. Jumlah itu adalah 9.22 peratus daripada 24,491 calon yang menduduki peperiksaan itu di 542 sekolah rendah di seluruh Pahang. 

Jumlah itu menurun 1.92 peratus berbanding 2,791 calon mendapat semua A pada UPSR tahun lalu. 

Bagaimanapun, jumlah calon menguasai semua mata pelajaran (MSMP) iaitu memperolehi gred A, B, C naik 0.45 peratus kepada 70.50 peratus atau 17,265 calon.

Prestasi berdasarkan Gred Purata Sekolah (GPS) ialah menurun iaitu 2.23 berbanding 2.18 pada tahun lalu.


UPSR: Kelulusan meningkat di Kedah

Alor Setar: Seramai 2,831 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Kedah mendapat keputusan cemerlang A dalam semua subjek.

Jumlah kelulusan berkenaan menunjukkan peningkatan sebanyak 2.19 peratus menjadikan jumlah peratusan bagi tahun 2014 ialah 68.13 peratus berbanding 65.94 peratus pada tahun lalu.

Seramai 34,623 calon mengambil UPSR di negeri ini pada tahun ini dengan 23,588 murid mencapai keputusan penguasaan minimum bagi calon sekolah.



UPSR: Lagi ramai lulus di Perlis

Kangar : Peratus kelulusan pelajar yang mendapat pencapaian baik atau minimum gred C dalam Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) meningkat 1.67 peratus iaitu daripada 62.29 peratus pada 2013 kepada 63.96 peratus.

Bagaimanapun peratus calon yang mendapat pencapaian cemerlang iaitu semua A menurun 1.81 peratus.

Daripada 4,029 calon, 291  calon atau 7.22 peratus daripadanya mendapat semua A dalam subjek yang diambil. Tahun lalu, peratus cemerlang semua A yang dicatatkan adalah 9.03 peratus.

Gred Purata Nasional (GPN) juga menurun dari 2.37 pada 2013 kepada 2.41 pada tahun ini.



UPSR: 1,833 calon keputusan cemerlang di Negeri Sembilan

Seremban: Seramai 1,833 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Negeri Sembilan mendapat keputusan cemerlang A dalam semua subjek. Jumlah kelulusan berkenaan rendah berbanding pencapaian tahun lalu iaitu seramai 2,058 yang mendapat semua A.

Seramai 17,510 calon mengambil UPSR di negeri ini pada tahun ini dengan 12,348 murid mencapai keputusan penguasaan minimum.


UPSR: Pencapaian murid luar bandar lebih baik di Selangor

Shah Alam: Seramai 6,593 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) Selangor memperolehi keputusan 5A, tahun ini. daripada 85,392 calon seramai 6, 593 berjaya memperolehi keputusan semua A.

Peratusan calon yang mendapat pencapaian semua mata pelajaran di bawah tahap penguasaan minimum menurun 0.02 peratus daripada 2.51 peratus pada 2013 kepada 2.49 peratus tahun ini. Pencapaian murid luar bandar untuk peperiksaan kali ini menunjukkan peningkatan yang semakin baik apabila jurang perbezaan semakin mengecil dengan beza 3,519 berbanding 2013," katanya.


Gred Purata Negeri (GPN) untuk keseluruhan calon UPSR menurun sebanyak 0.04 mata iaitu daripada 2.18 untuk 2013 kepada 2.22 tahun ini.



UPSR : 2,847 dapat semua A di Perak

IPOH: Seramai 2,847 murid atau 7.60 peratus daripada 37,479 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di negeri ini tahun ini mencatat prestasi cemerlang gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Pencapaian itu bagaimanapun adalah penurunan sebanyak 0.89 peratus berbanding tahun lalu yang mana seramai 3,249 calon atau 8.49 peratus mendapat gred A bagi semua mata pelajaran.

Seramai 24,434 atau 65.19 peratus calon mencapai tahap pencapaian minimum gred C atau lulus, iaitu peningkatan sebanyak 65.19 peratus berbanding 63.77 peratus pada 2013.

Gred Purata Negeri (GPN) bagi tahun ini menurun sebanyak 0.02 daripada 2.29 tahun lalu kepada 2.31 tahun ini.



UPSR: GPN calon Terengganu meningkat

Kuala Terengganu: Seramai 2,563 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 di Terengganu memperoleh keputusan cemerlang gred A tahun ini. pencapaian keseluruhan 21,099 calon tahun ini meningkat sebanyak 0.06 mata GPN (Gred Purata Negeri) iaitu 2.20 pada 2013 dan 2.14 pada 2014.

pencapaian calon cemerlang yang mendapat semua A mengalami sedikit penurunan daripada 14 peratus pada 2013 kepada 12.10 peratus pada tahun ini. peratusan calon yang mendapat Pencapaian Baik dengan minimun gred C bagi semua mata pelajaran diduduki, meningkat sebanyak 5.50 peratus daripada 69.10 peratus tahun lalu kepada 74.60 peratus pada 2014.

Peratusan calon yang mendapat pencapaian semua mata pelajaran di bawah tahap pencapaian minimum juga berkurangan sebanyak 1.38 peratus. Tahun lalu sebanyak 3.58 peratus tahap pencapaian di bawah tahap minimum dan Alhamdulillah tahun ini jumlah itu menurun iaitu hanya 2.20 peratus.



UPSR: Keputusan memuaskan di Pulau Pinang

Bukit Mertajam: Seramai 2,335 murid yang menduduki Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) di Pulau Pinang memperoleh keputusan gred A dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Seramai 23,629 calon menduduki UPSR tahun ini dan keputusan memuaskan apabila Gred Purata Negeri (GPN) dicatatkan tahun ini menurun, iaitu 2.17 berbanding 2.15 pada tahun lalu.

Peratusan calon yang mencapai penguasaan tahap minimum iaitu sekurang-kurangnya C dalam semua mata pelajaran mencatatkan peningkatan sebanyak 0.73 peratus. Selain itu, jurang antara prestasi sekolah bandar dan luar bandar dalam kategori penguasaan tahap mininum dapat dikurangkan sebanyak 1.59 peratus.



UPSR: Lagi ramai calon keputusan cemerlang di Sabah

Kota Kinabalu: Seramai 1,231 calon Ujian Pencapaian Sekolah Rendah (UPSR) 2014 di Sabah berjaya memperoleh keputusan cemerlang gred A tahun ini. Jumlah itu turut mencatat peningkatan seramai 34 murid berbanding 1,197 calon tahun lalu.

Secara keseluruhan seramai 22,699 calon atau 51.09 peratus berjaya mencatat sekurang-kurangnya pencapaian peringkat C dalam semua mata pelajaran yang diambil. Ini menunjukkan peningkatan sebanyak 2.43 peratus berbanding 22,136 calon (48.66 peratus) pada 2013. Peratus lulus sebanyak 51.09 peratus adalah peratus terbaik Sabah berbanding dengan pencapaian lima tahun sebelum ini.



UPSR: 116 sekolah catat 100 peratus kelulusan di Sarawak

Kuching: Seramai 1,862 atau 4.41 peratus daripada 42,176 calon mendapat 5A dalam Ujian Penilaian Sekolah Rendah (UPSR) di Sarawakjumlah itu menunjukkan penurunan sebanyak 0.08 peratus berbanding 1,916 calon, tahun lalu.

seramai 1,362 calon mendapat semua A dari Sekolah Kebangsaan, sementara 500 daripada SJKC. Sebanyak 116 sekolah mencatat pencapaian 100 peratus kelulusan tahun ini berbanding 84 tahun lalu.


berdasarkan info grafik Harian Metro di atas, 
susunan ranking pencapaian negeri mengikut Gred Purata Negeri ialah: 

1. Putrajaya
2. Terengganu & Johor
3. Melaka 
4. Kelantan
5. Negeri Sembilan & Pulau Pinang
6. Kuala Lumpur
7. Selangor
8. Pahang
9. Kedah & Sarawak
10. Perak
11. Perlis
12. Labuan
13. Sabah

Sumber : Harian Metro

*****


Adakah penurunan ini disebabkan sistem dasar pendidikan yang terbaru, iaitu PBS?
*update : UPSR tidak seperti PT3 lagi. Sistem masih sama cuma tahap soalan berubah, makin banyak soalan berbentuk KBAT* 

Ini baru UPSR tau, belum lagi keputusan PT3
Makin banyak penurunan nanti.

Sekolah saya sendiri lingkup PT3
Itu pun ada beberapa pentadbir dah bising-bising sikit, sampaikan seorang cikgu Sains sekolah saya menangis sebab dah tak tahu nak tolong budak macam mana lagi. Kalau ikut gred pemarkahan PMR, memang ramai yang fail terutama subjek Sains. Sebab kebanyakan budak ramai yang tak jawab kerana susah, melibatkan soalan KBAT (Kemahiran Berfikir Aras Tinggi). bagi subjek lain, saya pun tak pasti la. Tapi memang nampak ada penurunan sedikit. 

Sebab tu saya cakap, pelajar Tingkatan 3 batch 1995 tahun 2014 adalah mangsa kerakusan KPM, nakkan juga adakan PT3 walaupun pelajar masih tidak tahu cara untuk tackle soalan KBAT.

Kesian sungguh.


lovenota : Tahniah pada pelajar UPSR yang mendapat keputusan yang cemerlang (*^﹏^*)


Read More »

Pelajar SPM Sujud Syukur Lepas SPM


Pelajar SPM 2014 di Sekolah Menengah Sains Tapah (SESTA) membuat Sujud Syukur sejurus habis peperiksaan SPM iaitu Biologi Kertas 3 petang tadi di dalam dewan peperiksaan.


Pelajar Kolej Islam Sultan Alam Shah (KISAS) sujud syukur selepas peperiksaan SPM tamat



Pengertian sujud syukur:

Jika hajat kita telah tercapai, maka hendaklah menzahirkan rasa penghargaan kita terhadap ALLAH SWT melalui sujud syukur. Sujud syukur bermaksud sujud yang dilakukan kerana mensyukuri nikmat ALLAH SWT. Sujud syukur ini disunatkan kepada seseorang yang terlepas dari bahaya atau orang yang mendapat nikmat dari ALLAH SWT.

Abi Bakrah meriwayatkan "bahawa Nabi Saw apabila datang kepadanya sesuatu yang menggembirakan atau khabar suka, baginda terus sujud berterima kasih kepada ALLAH" (Riwayat Abu Dawud & Tarmizi)

Firman ALLAH SWT:
"Dan (ingatlah juga), ketika Tuhanmu memaklumkan: "Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih" (Surah Ibrahim 14:7)

sungguh elok didikan agama di sekolah tersebut. syabas kepada para guru, ustaz dan ustazah yang mendidikan mereka semua. semoga pelajar-pelajar ini dirahmati Allah SWT dan cemerlang dalam SPM 2014

jangan buruk sangka. fikir yang positif. mereka bukan riak, mereka tidak diminta untuk upload ke media sosial. yang tangkap gambar ini mungkin guru-guru yang menjadi Pengawas SPM di sekolah tersebut. 

lagi elok buat sujud syukur daripada melalak-lalak di dalam dewan peperiksaan menjerit MERDEKA banyak kali, main lari kejar-kejar baling tepung, conteng baju sekolah penuh dengan tandangan kawan-kawan, buat vandalism sepak meja kerusi. huhu.

ini adalah satu perkembangan yang baik dalam syiar Islam. mohon teruskan wahai warga penegak ISLAM!


lovenota : hendaklah kita sentiasa syukur kepada Allah SWT


Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®