Tuesday, March 31, 2015

Pemantauan dari Jabatan


Hari ini sekolah saya dipantau oleh Jabatan tuutt *tak nak sebut sebab senang sangat kena trace nanti*. Pelbagai input dah dimasukkan ke dalam otak sehinggakan terasa satu ketika itu otak saya terus jadi blank..kosong..tak tahu apa-apa..blur..senget. Sungguh! migrain saya kembali mencucuk-cucuk di belakang kepala saya. Rasa penat sangat mengadap semua benda hari ini. 

Saya tahu saya masih kurang profesional dalam mengajar anak didik tetapi saya berusaha sehingga ke tahap maksimum. Saya tahu mungkin saya ada beberapa kekurangan tetapi jangan la terus kondem guru tersebut. Kami baru 5 tahun pengalaman mengajar..masih terlalu muda..budak hingusan lagi kalau mengikut hierarki perkembangan tumbesaran manusia. Kami masih lagi perlukan tunjuk ajar, sebab itu kami masih memerlukan kursus. Tapi sepanjang 5 tahun saya tidak dihantar kursus ke mana-mana lagi, kursus pedagogi mahupun kursus pemantapan mengajar amali sains. 

Ah, bukan saya je yang terasa keperitan guru sains. Satu Malaysia rasanya mengalami masalah yang sama. 

Bila sistem pendidikan ditukar-tukar, dari PMR menjadi PT3, ada soalan berunsur HOTs, IBSE dan KBAT, guna peta i-Think, saya rasa serabut. Kenapa makin pelik sangat sistem pendidikan sekarang? Sampaikan saya tak tahu mana nak dahulukan, PBS ke laporan amali sains? Habiskan silibus ke buat satu persatu? Kena ke buat itu? Perlu ke buat ini? Kementerian cakap macam itu, Jabatan cakap macam nie..nak ikut yang mana satu?

Mungkin saya sesuai menjadi guru tutor kut. hanya straight to the point. tak ada nak kona kiri kona kanan macam di sekolah. Saya tak reti nak buat pusingan U ambil bulatan jam 3 baru sampai. Saya lebih suka cari jalan pintas dengan menggunakan aplikasi Waze untuk sampai ke destinasi. 

Mungkin sampai masanya untuk saya sambung Master kut untuk berehat seketika dalam bidang pendidikan..hurmm. saya berura-ura nak ambil master di UKM takpun paling senang di UiTM. Luar negara? Ada ke biasiswa yang nak taja saya? Macam takde je..uwaaaa. 


bengkak mata sebab kurang tidur siapkan fail sekolah. Inilah rupa yang mempunyai talam dua muka, berpura-pura tersenyum tetapi sebenarnya dipaksa senyum untuk dipamerkan ke khalayak


lovenota : serabut perut..huhu


Read More »

Sunday, March 29, 2015

Awal Ashaari Kemalangan


Awal sempat hubungi Scha

Gambar kereta Awal Ashaari kemalangan




Isteri pelakon dan pengacara Awal Ashaari, Scha Al Yahya ketika dihubungi berkata, Awal sempat menghubunginya selepas terbabit dalam kemalangan di Lebuhraya PLUS arah selatan berhampiran Hentian Rehat dan Rawat Ayer Keroh, pagi tadi.

Menurutnya, dia tidak tahu tahap kecederaan dialami suaminya tetapi sudah dimaklumkan Awal sudah menjalani x-ray di Hospital Besar Melaka.

"Saya sedang menjalani penggambaran di sekitar Kuala Lumpur ketika Awal menghubungi saya tadi. Pada mulanya saya buat macam biasa saja kerana tidak mahu membuatkan kru produksi lain turut panik, namun mereka faham dan memberi pelepasan untuk saya pergi melihat keadaan suami," katanya yang dalam perjalanan ke Melaka ketika diihubungi, sebentar tadi.

Menurut Scha, dia juga belum dapat bercakap dengan Awal kerana suaminya itu masih dirawat.



KERETA BMW 6 Series yang dipandu teman Awal Ashaari, Izuan Mokhtar rosak teruk selepas terbabit kemalangan di Lebuhraya Utara-Selatan arah selatan tidak jauh daripada kawasan Rehat dan Rawat Ayer Keroh, Melaka kira-kira jam 11 pagi tadi.

Kejadian itu dimaklumkan wartawan Melodi TV3, Zuan Azmi. Awal dikatakan dalam perjalanan ke Melaka untuk mengacarakan program Melodi secara langsung di Karnival Jom Heboh Melaka.

Awal dilaporkan dalam keadaan stabil dan sedar diri. Suami kepada Scha Alyahya itu dikejar ke Hospital Besar Melaka.

Izuan yang dihubungi memberitahu kereta itu rosak teruk selepas terbabas ke bahu jalan. "Saya rasa brek tidak berfungsi dengan baik dan tayar bahagian belakang bocor. Semuanya terjadi dengan begitu pantas," kata Izuan.

Dalam pada itu tempat Awal mengacarakan program itu akan digantikan Penerbit Melodi, Michelle Wee bersama deejay Liza HotFM.



Terkini : 

Scha Alyahya, isteri pengacara Awal Ashaari berkata suaminya dalam keadaan baik di Hospital Besar Melaka.

"Alhamdulillah awal dalam keadaan baik dan stabil. Tiada kecederaan teruk. Walaupun kereta dia rosak teruk, Tuhan masih melindunginya," kata Scha yang diberi pelepasan oleh pengarah untuk melawat Awal di hospital.

Ketika ini Scha sedang menjalani penggambaran telefilem Nota Cinta terbitan Suhan Movies arahan Azma Aizal Yusof di ibu kota.


Sumber : Harian Metro dan Berita Harian


**********

Terkejut dapat tahu Awal Ashaari accident. Memang tak tengok Melodi tadi. Doakan yang baik-baik untuk beliau.


lovenota : Semoga Awal Aashari cepat sembuh dan baik-baik hendaknya. AMIN.


Read More »

Breakfast with Love



Pagi-pagi lagi dia dah datang tengok saya. Bukan apa, semalam saya sakit senggugut, sakit sangat. tak boleh nak gerak sangat, nak berdiri lama-lama pun tak boleh apatah lagi nak bergerak keluar makan. Dah dua hari tak makan plak tu. Saya pun mengadu pada dia semua tu. Mengadu sambil marah-marah manja..hehe.

Tak tahu pula dia boleh buat suprise pagi nie, tiba-tiba dia dah tercongok depan pagar rumah. Of course la terkejut. Almost 2 month tak jumpa. tiba-tiba datang, hati manyak berbunga-bunga lah..manyak suka lah. 

Pagi nie terus breakfast kat McDonald. Lama tak makan pancake. Fuhh..dapat memang sedap..lembut..best! Hehehe..

So, today nak berdeting jela ye. Kerja harus dilupakan. Hehehe. 

♡ tQ sayang ♡


lovenota : suka Suka suka ♡


Read More »

Thursday, March 26, 2015

Akasia : Teman Lelaki Upahan


#temanlelakiupahan #ungkuismailaziz #elizadsharifuddin 


Buat peminat drama TLU ini diharap bersabar yer! saya sendiri tak sabar tengok sambungan pada minggu depan. yang sedihnya drama ini akan berakhir pada 26 Mac ini. oh tidakk! rasa macam tak puas tengok EL aka Ezwan Luthfi dengan Kyra Lydia bergaduh bercakaran. bukannya gaduh pun. melawak je rasa..hahaha. saya cukup jatuh hati dengan lakonan Ungku Ismail dengan Elizad. sangat terkesan sebenarnya dalam hati sejak babak-babak sedih nie. dengan EL yang masih bersedih, Kyra pulak minta clash. fuhh! menusuk beb! superb sangat. tahniah!!


Disebabkan drama ini menarik perhatian saya, saya baca novel Teman Lelaki Upahan tersebut sekarang nie. ada jugak babak-babak yang tidak terselit dalam drama dan ada juga babak-babak dalam drama yang tiada dalam novel. sebab itulah anda juga kena baca novel tersebut. sangat-sangat menarik :)

Yang menariknya ada kelainan antara novel dengan drama:-
  1. Dalam novel tiada kontrak Teman Wanita Upahan yang ditawarkan oleh EL. 
  2. dalam novel juga tidak mengatakan syarikat Casa Furniture mempunyai masalah seperti dalam drama. 
  3. Tiada pula syarat ibu EL yang menyuruhnya berkahwin dengan Zara. 
  4. Kubur Dato Azham sepatutnya di Cherating, bukan di Kuala Lumpur.
  5. konflik rumah mama Kyra yang hendak disita pun tidak ada di dalam novel.
  6. Cerita suami Azlina yang kaki judi juga tidak diceritakan terlebih lanjut seperti drama
  7. Umi EL tidak memberikan syarat berbaik dengannya, iaitu kena kahwin dengan Zara
Sebab itu saya nak juga baca novel dan tengok drama ini. Memang ada banyak kelainan pun. Dua-dua memang best :)

Bagi yang terasa nak baca novel, boleh cuba baca 10 bab dulu. kalau rasa tertarik, cepat-cepat cari Novel Teman Lelaki Upahan di pasaran eh. tak mahal pon..hehe!

Anda boleh baca 10 bab terawal novel tersebut di blog penulis sendiri, Azura Rasiddin di Secretlun. beliau juga ada sisipkan novel-novel lain selain dari Teman Lelaki Upahan. 

--> baca novel Teman Lelaki Upahan secara online : secretlun.blogspot.com

Dalam drama Teman Lelaki Upahan nie, ada satu lagu yang menyentuh hati saya. saya cuba Google tapi tak jumpa siapa penyanyi asal lagu tersebut. korang tahu tak siapa yang nyanyi lagu tu? lagu tu selalu keluar masa EL berbaik dengan Kyra, tak pon scene diorang berdua mesti keluar lagu tu.

[update] : Tajuk lagu tersebut ialah "Terlalu Istimewa" nyanyian Rudy Nastia

Lirik lagu Terlalu Istimewa - Rudy Nastia

"jika pernah
suara hati mu memanggil aku
pasti ada
suara hatiku kan memujuk mu

kerna kau nyawaku
kerna kau hidupku
biar hanya hati ku yang mngerti
kerna ku masih ada kamu
kerna ku yakin ada kamu
kerna ku percaya masa ini
cinta yang terlalu istimewa

pernah jika
cinta itu tak selamanya mudah
kan ku jaga
segala yang ada di antara kita

kerna kau nyawaku
kerna kau hidupku
biar hanya hati ku yang mngerti
kerna ku masih ada kamu
kerna ku yakin ada kamu
kerna ku percaya masa ini cinta

meskipun ku harus menjunjung
penantian yang tiada hujung
ku tetap percaya masa ini
cinta yang terlalu istimewa"

syahdu dengar lagu nie tau. awwww~

Senarai Lagu OST Teman Lelaki Upahan
  1. Ippo Hafiz - Rahsia (opening song)
  2. Ippo Hafiz - Hujan Sepi
  3. Noh Salleh - Angin Kencang
  4. Noh Salleh - Sang Penikam
  5. Noh Salleh - Setapak
  6. Ir Radzi - Maafkan aku
  7. Ir Radzi - Sempurna Waktu
  8. Rudy Nastia - Terlalu Istimewa
  9. Pompa Bensin - Sendiri

oklah, nak sambung baca novel. tak sabar nak menghayati babak-babak romantik dalam novel..hehehe. btw, penghayatan drama TV dan Novel sangat berlainan ye. tak sama. :D

[UPDATED]
drama teman lelaki upahan dah habis!!! Omaigoshh!!! Lepas nie sunyi la hidupku drama petang dah tiada..hehe. 

Bab terakhir @ Ending Novel Teman Lelaki Upahan

Amacam ending Teman Lelaki Upahan tadi? Tak puas hati laaaa..patutnya panjang lagi ending tu. Hahaha. Tak puas nak tengok EL dengan Kyra Lydia lagi. Sepatutnya mereka akan pergi honeymoon di Tasmania. And babak propose tu yang sepatutnya dilakonkan. Tapi takde! Oh tidak. Macam tak lengkap je. 

Actually EL dah banyak kali melamar Kyra Lydia tetapi Kyra meminta masa untuk berfikir. Bila EL melamar Kyra tu, dalam hati Kyra suka sangat tetapi dia cover depan EL dengan mengatakan "Give me time, EL". Tapi, bila sampai rumah Kyra menjerit melompat-lompat kegembiraan bagitahu Mummy sebab EL melamar dia. Sungguh kelakar..hahaha.

Sepatutnya EL melamar Kyra Lydia dalam satu makan malam dengan the whole family EL dan Kyra Lydia selepas dah berbaik dan Casa Furniture pun dah success. Malam itu juga EL melamar Kyra Lydia. Apa yang menarik, EL tak melamar Kyra Lydia secara terus menerus, tapi meminta kebenaran dengan Mummy Kyra, Pn Azlina. So, EL propose depan Pn Azlina sambil melutut di hadapan Mummy. Kyra dah saspen masa tu sebab ingatkan EL nak melamar Mummy dia. Kalau ada scene itu mesti lagi romantik..and kelakar..hoho. 

EL ada bertanya kepada Kyra Lydia, kenapa dah tak suka Fettuccini Carbonara. Masa tu banyak kali EL tanya tapi Kyra tak nak jawab. lama-lama baru Kyra cerita, "i don't eat Fettuccini Carbonara anymore because it will remind me of you and everytime i think of you, i'm hurt. My heart hurts..deeply. sebab i tahu i dah kehilangan you". Lepas dah berbaik, terus dah boleh makan berpinggan-pinggan. Silly betul..haha!

Dan Fareez pula sepatutnya jatuh cinta kepada Sofea, adik EL. EL pula memberikan hak milik banglo di Cherating kepada Kyra Lydia semula sebagai hadiah perkahwinan. Syahdu babak tu. Baru lah "May Allah bless our marriage till Jannah".

Tak ape la. Cerita pun dah habis. Happy ending. 5 star for the drama. Excellent! :)


lovenota : ada sesiapa nak jadi teman lelaki upahan saya? hohoho XD


Read More »

Penangguhan Peperiksaan Amali Sains 2015



Dengan adanya surat pekeliling di atas, ini sudah terbukti bahawa Peperiksaan Pusat Amali Sains bagi mata pelajaran Sains Tulen (Biologi, Kimia, Fizik) dan Sains Tambahan akan ditangguhkan pada tahun ini. ini bermakna Kertas 3 masih ada untuk SPM 2015. lega juga saya rasa sebab banyak barang alatan dan radas makmal perlu dibeli untuk peperiksaan amali ini. peruntukkan duit PCG yang diberi oleh kementerian masih lagi seperti peruntukkan yang lepas-lepas. dulu masa peperiksaan amali sains diperkenalkan, kononnya duit PCG bagi subjek masing-masing akan ditambah. tapi habuk pun tarak. duit yang dibekalkan tu pun tak cukup nak beli bahan kimia eksperimen dalam makmal. nak beli barang eksperimen Amali pulak. dahla tak cukup. bajet habis terus. sedih je..huhu

so, tiada Peperiksaan Amali Sains Kimia. alhamdulillah tak jadi. hehehe.


lovenota : berita gumbira nie..hoho XD


Read More »

Love is #14 : Counting Days



Almost 2 month we did not see each other. 
Can't wait to see you..
Soon!


lovenota : rindu. Keh3. XD





Read More »

Wednesday, March 25, 2015

Pesawat Airbus A320 Terhempas


150 korban nahas pesawat


La Javie (Perancis): Sebuah pesawat Airbus milik Germanwings, syarikat yang mengendalikan penerbangan tambang murah syarikat penerbangan Lufthansa terhempas di kawasan terpencil bersalji di Pergunungan Alps Perancis, semalam.

Semua penumpang dan anak kapalnya dikhuariti terbunuh.

Presiden Perancis Francois Hollande berkata, pihaknya percaya tiada yang terselamat dalam pesawat A320 itu manakala Ketua Eksekutif Lufthansa Carsten Spohr menyifatkan semalam sebagai hari yang kelam untuk penerbangan Jerman itu.

Germanwings mengesahkan penerbangan 4U9525 dari Barcelona, Sepanyol ke Dusseldorf, Jerman, terhempas di Pergunungan Alps dengan 144 penumpang dan enam anak kapal.

Hollande berkata: “Berdasarkan keadaan nahas ini - yang masih belum dapat dipastikan sepenuhnya - kami melihat kemungkinan besar tiada yang terselamat.”

Menurut pihak berkuasa, pesawat itu membuat panggilan kecemasan pada 9.47 pagi (waktu tempatan) atau 52 minit selepas berlepas. Kejadian berlaku di kawasan pergunungan bersalji yang menyukarkan pasukan penyelamat tiba di situ.

Hollande berkata, ramai penumpang pesawat itu warga Jerman. Timbalan Perdana Menteri Sepanyol berkata, 45 penumpang mempunyai nama Sepanyol.

Kejadian itu ialah nahas pertama membabitkan pesawat penumpang besar di Perancis sejak kemalangan Concorde di luar Paris pada Julai 2000. Pesawat A320 jet paling popular digunakan syarikat penerbangan dunia dan mempunyai rekod baik.

Jurucakap pihak berkuasa penerbangan Perancis, DGAC berkata, pesawat itu terhempas berhampiran pekan Barcelonnette, kira-kira 100 kilometer ke utara Nice.

Sementara itu, pihak berkuasa di lapangan terbang Barcelona berkata, pesawat itu berlepas pada jam 8.55 pagi (waktu tempatan). Pesawat yang terhempas itu sudah digunakan sejak 24 tahun lalu.

Menteri Dalam Negeri Perancis, Bernard Cazeneuve berkata satu daripada kotak hitam pesawat Germanwings yang terhempas di pergunungan Alps Perancis sudah ditemui.



keadaan kotak hitam pesawat Germanwings



lokasi pesawat Germanwings Airbus A320 terhempas di Banjaran Alps




Serpihan pesawat termasuk bahagian pesawat

Sumber : Reuters


lovenota: takziah pada keluarga mangsa. 


Read More »

Saturday, March 21, 2015

Patutlah Jem Seremban Tadi!


Saya baru balik shopping barang di Mydin Seremban 2. Balik nie terus google berita hari ini. Bukan apa, petang tadi tiba-tiba jalan susur keluar tol PD-Seremban jem teruk sangat! Pelik jugak sebab tak pernah jem seteruk itu sampai kereta tak bergerak langsung. Nasib baik niat saya nak shopping di Seremban 2. So, tak kena rempuh jem di situ. 

Bila buka berita, rupa-rupanya ada kes tembak mati. Patut la teruk nauu jem aihh. Penjenayah nie takde tempat lain ke nak main tembak-tembak? Jalan utama Seremban ini jugak nak bagi jem. Huhuhu. 

****

Harian Metro: Dua penjenayah maut ditembak


Seremban: Polis menembak mati dua penjenayah berhampiran semak di Jalan Rasah-Port Dickson, di sini, dalam satu aksi berbalas tembakan, 2.15 petang, hari ini.

Sumber berkata, kedua-dua suspek itu dikesan anggota polis ketika dalam perjalanan dari Port Dickson menuju ke daerah ini.

Sumber berkata, terdahulu polis mengekori suspek terbabit dari arah Port Dickson menuju ke bandar ini sebelum keadaan itu disedari kumpulan suspek berusia antara 20 hingga 30-an itu.

Katanya, apabila mereka menyedari kehadiran pihak berkuasa, dua lelaki berusia sekitar 20 dan 30-an bertindak terjun dari kenderaan dan melarikan diri sebelum melepaskan tembakan.

"Polis kemudian terpaksa melepaskan tembakan balas dan kedua-dua suspek mati ditembak," katanya. Sehingga ini, katanya, siasatan masih dijalankan berhubung kejadian berkenaan.


lovenota : orang zaman sekarang nie tak takut mati ke? Huhu




Read More »

Wednesday, March 18, 2015

Sambal Udang Petai



Saya mengidam nak makan udang petai..
walaupun allergi pada udang 
tapi hentam jela

Memang saya cari nahas, eh? 
Hahaha

Sejak diberitahu oleh doktor pakar yang saya tak boleh makan udang, 
hidup saya jadi gelap gulita.
uihh..udang tak boleh makan??? 
What?? What???

dulu memang pantang tak makan udang. 
tapi mana boleh tahannnn! 
kecur air liur tengok adik-adik makan 
mana tahan beb!!! 
Tergugat iman den!!

Saya hanya berani makan sekor dua je. 
itu pun rasa gatal jugak..
hehe


lovenota 1 : mak pesan, kalau gatal tanggung sendiri. 
lovenota 2 : tak kiraaa!!!


Read More »

Thursday, March 12, 2015

Hutang Halang Masuk Syurga



Soalan:-
Apakah hukum bagi orang yang sengaja tidak mahu membayar hutang? Bagaimanakah dengan amalannya? Apakah hukum nenganiaya orang?

Jawapan
Berdosa besar bagi orang yang sengaja tidak membayar hutang. Seseorang yang suka melewat-lewatkan bayaran hutang setelah berkemampuan untuk membayarnya, boleh mendatangkan kesan buruk dalam hidupnya bukan sahaja di dunia bahkan di akhirat antaranya :
i. Hidup akan ditimpa kehinaan dan hilang maruahnya.   
ii. Hidup mereka tidak akan mendapat keredhaan dan keberkatan   Allah.   
iii. Perbuatan mereka itu digolongkan dalam perbuatan zalim.   
iv. Amalan kebajikan mereka tidak akan diterima.

Sabda Rasul S.A.W.  Maksudnya : “Penangguhan hutang oleh orang yang berkuasa membayarnya, adalah satu kezaliman, halal maruah dan hukuman ke atasnya (iaitu pemberi hutang boleh mengambil tindakan ke atas diri dan maruahnya)
(Riwayat Ibnu Majah)

Sabda Rasul S.A.W.  Maksudnya : “Kurangkan dirimu daripada melakukan dosa, maka akan mudahlah bagimu ketika hendak mati. Kurangkan daripada berhutang nescaya kamu akan hidup bebas”.  
(Riwayat Baihaqi)

Disediakan oleh Jabatan Mufti Negeri Selangor


Buat si penghutang yang buat-buat lupa nak bayar semua hutang tu, beringat la sebelum aku tuntut semua hutang kau di akhirat kelak. 

Sekadar renungan. Wallahu'alam.


lovenota : beringat sebelum terlambat


Read More »

Wednesday, March 11, 2015

Admirer Lama


Hari nie godek-godek kawan dalam facebook. Lama jugak tak online macam dulu-dulu. Dulu masa zaman jahiliyah, sikit-sikit upload fb tak kira apa pun. Dahsyat rasanya. 

Tiba-tiba tergerak hati nak tegur salah seorang admirer saya dulu, mr.SA. Sekarang dah berbahagia di samping isteri dan anak tersayang. Comel je anaknya, Irfan namanya. Sudah 4 tahun katanya. 

Banyak perubahan dalam dirinya. dari badan yang kurus kerempeng menjadi berisi. Itu yang paling ketaralah. Dari muka jambu ke muka macam bapak orang. Tapi yang masih tak berubah ialah hobinya yang suka sangat main game. Yang paling saya perasan game DOTA. Lol. Dah jadi ayah budak pun masih main game? Sabar la wahai bapak budak! Haha

Perkenalan kami sangat lama, sejak saya belajar di UPSI lagi. Kalau kat fb tulis friendship kami bermula pada tahun 2009. Tapi rasa macam lagi lama dari itu. Entah la, sudah lupa..hehe. sebab saya mengenali dirinya masa zaman kemuncak yahoo messenger (YM) dengan MySpace. lama, kan?


Kami pun bertukar-tukar cerita, pasal dirinya, pasal saya. Dia ada cakap, "itulah dulu jual mahal sangat. Kalau tak mesti u dah ada 10 orang anak". Hahaha, masih otak gila-gila lagi dia nie yer. 'For your information, i tak jual mahal pon. U je yang tak memahami isi hati i nie. Alih-alih, u pergi lepas tu kahwin dengan orang lain'. Tettt..hahaha. Saya tak berani nak cakap kat dia, tulis kat sini jela ek..hikhik.

Saya bukan nak mengorat dia balik eh. Jangan salah sangka ye uolss! Cuma teringat kembali kisah persahabatan kami dulu. Dua-dua otak gila-gila..memang ngam la. hehe. Actually, saya tak pernah jumpa dia pun. Hanya melalui telefon dan internet. Hebat tak? hihi.

Tapi itu dulu. Sekarang, saya hanya dapat doakan dia semoga sentiasa berbahagia di samping isteri dan anaknya. Amin. 

lovenota : Jodoh pertemuan perpisahan semuanya di tangan Allah swt. Dia dah aturkan segala-galanya. 


Read More »

Tuesday, March 10, 2015

Ubat Mujarab Ketika Sakit


Saya ingatkan saya larat pergi kerja pada pagi ini. Tapi disebabkan semalam saya bantai makan ubat demam, selsema, panadol, antibiotik, tahan sakit *jangan tiru macam saya, main sukahati makan ubat tanpa ikut nasihat doktor*, saya tak boleh bangun langsung. Rasa mengantuk, selsema yang teruk pulak tu. Saya membuat keputusan untuk ambil MC pada hari ini. Selepas telefon pejabat memberitahu yang saya MC hari ini, saya terus sambung tidur semula.

Siapa tahu ubat yang paling mujarab ketika kita sedang sakit dilanda selsema? 

Saya tahu kita harus amalkan doa ketika sakit, iaitu


Selain dari itu, kita harus rajin makan ubat yang diberikan oleh doktor. penting tu.

Bagi saya, masa demam nie la susah sangat nak telan nasi. Rasa kasar je kat mulut kan? Mula lah rasa nak makan benda yang pelik-pelik.

Lepas pergi klinik, saya pun belanja diri sendiri


Jangan meleleh air liur ye..hihi


lovenota : nak sambung tidur..zzzz


Read More »

Sakit dan Dugaan


Cuaca sangat panas hari ini..
rasa pening nak pitam je
balik rumah terus telan panadol..
tak lama selepas tu terus dapat selsema


Besar betul dugaan bulan nie
rupa-rupanya cik abe pun tak sihat jugak
kesian betul..huhu
kami selalu tak sihat secara berjemaah
nanti lepas kahwin mesti masalah kalau dua-dua demam..Hihi

Ini pun dah tak larat sangat
Nak sambung lena balik
semoga esok larat untuk berjuang demi anak bangsa
insyaAllah

Rasulullah SAW bersabda :
"Sesiapa sakit semalam, dia sabar dan rela kepada Allah SWT. Maka bersih daripada dosa bagaikan ketika lahir dari perut ibunya. Jika engkau sakit, janganlah segera meminta sembuh"


lovenota : sakit dan dugaan itu penghapus dosa


Read More »

Monday, March 09, 2015

Cinta itu Aneh



Cinta itu aneh. 
Sukar untuk ditafsirkan. 
Datangnya bukan dari paksaan, 
perginya pula tanpa kerelaan. 

Cinta itu penuh mesra dengan kasih sayang. 
Ianya perlu dibelai dengan kelembutan 
bagi menyerikan lagi keindahannya. 
Kekasaran boleh mencipta sebuah perpisahan.

Cinta adalah api. 
Namun kita tidak akan pernah tahu 
sama ada api itu akan 
menghangat atau menghangus hati kita.

Jika dunia ini bukan milik kita
Biarlah di mimpi tempat kita bersama

Maaf. Hati ini rindu
Tapi dia enggan menyapa
Ego.

♡《izsya1987》♡


lovenota : hari ini sunyi sekali, tidak seperti yang lalu


Read More »

Friday, March 06, 2015

OMG!! Katak!!!


Petang tadi hujan turun sangat lebat. Rasanya dah lama kawasan Gemencheh nie tak hujan disebabkan fenomena Ekuinoks yang merupakan satu fenomena apabila matahari berada tepat pada garisan Khatulistiwa selepas bergerak dari hemisfera selatan ke utara.  

Dipendekkan cerita, baru tadi terasa hendak ke tandas. Tiba-tiba kakiku kaku melihat satu lembaga yang keras berada di dapur. Oh tidakkk!!!!


arghhhhhh!!!! What is this creature doing here???? 

Lari lintang pukang jugak la tadi. katak tu pn terlompat-lompat, barangkali terkejut dengar saya menjerit kut. Weiii..apa nak buat nie?? Alamakkk!! Kalau ada orang lain kat rumah nie takpe jugak. Ini duduk sorang-sorang, geli la nak halau katak tuu!!! 

Benci betul. Sebab hujan lebat petang tadi la nie, katak tumpang berteduh. Tak sukerrr..huhu. saya bukan takut tapi geli..ewwww..meremang jugak bulu roma tadi. Huhu..

Saya hanya berkurung dalam bilik. pintu bilik ditutup, takut katak tu datang menziarahi saya di bilik kang. Biar katak tu keluar sendiri. pandai masuk, pandai-pandai keluar sendiri la ye. Aduduuu


Bagi saya, katak tak comel langsung. Urghh!!


lovenota : katak oh katak, kenapa kau menakutkan?


Read More »

Thursday, March 05, 2015

Geram Sangat!


Sepatutnya pemantau dari Jabatan Pendidikan Negeri Sembilan (JPNS) datang memantau fail-fail akademik sekolah pada hari ini seperti surat arahan yang dikeluarkan oleh JPNS pada bulan Februari lepas. 2 minggu lepas jugalah saya busy mengemaskini fail terkini, iaitu memilih program yang dijalankan sepanjang tahun 2015, 2014 dan 2013. saya ada dua fail yang harus dikemaskini, iaitu fail Panitia Kimia dan Pemulihan Sains. dua fail tu pun rasa macam nak mati nak update sebab dah terlalu lama kedua-dua fail tersebut tidak dikemaskini oleh ketua sebelum ini. last update pun tahun 2012. so, kiranya saya jadi mangsa keadaan untuk mengemaskini dan mencari semula kertas-kertas program/aktiviti/latihan/LDP/post-mortem/dll untuk dimasukkan ke dalam fail. 

tetapi, pemantau tersebut TAK DATANG dan akan ditangguhkan pada satu tarikh yang lain! itupun tak tahu datang ke tidak nanti..

arghh!!!!! frust gila!!! frust sangat!


kenapa diorang tak datang hari nie???

why? why? why?

2 minggu aku menghambakan diri kepada kerja pentadbiran fail nie sampaikan : 
- tak keluar rumah, 
- tak balik kampung, 
- tak makan sedap-sedap, 
- tak shopping, 
- tak jalan-jalan cuci mata,


kejamnya! uwaaaa!

mesti korang cakap, 'eh bagusla pemantau tak datang. tak perlu nak bersiap sedia kena observe itu ini'. 

takk! makin lambat diorang datang, makin bertambah kerja den! *ini hipotesis*. kalau dia dah datang hari nie, diorang takkan datang dah untuk tahun ini kecuali ada apa-apa pemantauan lain dari kementerian. so, dah boleh relax sebenarnya. ini tidak! arghhh!!!

balik nie nak tidur puas-puas, bayar hutang tidur yang tak cukup sejak 2 minggu yang lepas. yang penting, cuti sekolah dah nak dekat! horayyy!!!


lovenota 1: cuti sekolah wajib cuti betul-betul. jangan on group telegram sekolah, jangan on whatsapp group sekolah, group polis, dll. cuti harus cuti..internet turut cuti. 
lovenota 2: indahnya dunia!


Read More »

Kenangan Silam


cinta jangan pernah kau coba pergi 
karna di sini ku butuh kamu 
cinta jangan pernah kau coba lari 
karna di sini ku ingin kamu


Ingatkan dikau pada waktu dulu,
semasa kita berdua sedang merenung 
bulan dan bintang di langit?
bulan dan bintang sentiasa bersama,
Aku tersenyum melihat sang bintang 
yang sentiasa menari sambil berkelip-kelip,
menggembirakan jiwa dan sanubari sang bulan,
begitu juga dengan dirimu,
yang sentiasa ada menggembirakan hatiku

Ikhlaskah kau kepadaku pada masa itu?


lovenota : aku rindu


Read More »

Tuesday, March 03, 2015

Keputusan SPM 2014 Menurun



SPM 2014: 11,289 calon dapat A dalam semua subjek
  
PUTRAJAYA: Seramai 11,289 calon Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) tahun 2014 memperoleh keputusan cemerlang (Gred A+, A dan A-) dalam semua mata pelajaran yang diduduki berbanding 13,970 pada 2013.

Ketua Pengarah Pendidikan, Datuk Dr Khair Mohamad Yusof, berkata sebilangan besar calon yang memperoleh keputusan cemerlang itu terdiri daripada kumpulan calon yang menduduki sembilan dan 10 mata pelajaran. Beliau berkata, nilai Gred Purata Nasional (GPN) pada tahun lalu adalah 5.08 berbanding 4.93 pada 2013.


KEPUTUSAN ANALISIS BAGI SETIAP NEGERI DI MALAYSIA

SPM: Negeri Sembilan keempat terbaik Malaysia



Seramai 624 calon SPM di negeri ini memperoleh gred A bagi semua mata pelajaran. Pengarah Pendidikan negeri, berkata seramai 16,324 calon mengambil peperiksaan di 112 sekolah di negeri itu berbanding tahun 2013 seramai 17,684. Gred Purata Negeri (GPN) bagi keseluruhan mata pelajaran yang diperoleh adalah 4.85 dan menurun berbanding tahun lalu 4.70.

"Walaupun GPN merosot sedikit tetapi negeri ini masih berada pada kedudukan lima terbaik peringkat kebangsaan iaitu tempat keempat berbanding tahun lalu ketiga," katanya.

Di KUALA LUMPUR, Pengarah Pendidikan Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Datin Nawal Salleh, berkata 776 daripada 23,783 calon memperoleh A dalam semua mata pelajaran berbanding 994 daripada 24,483 calon pada 2013.

Katanya, pencapaian GPN bagi negeri adalah 4.73 berbanding 4.55 tahun sebelumnya iaitu penurunan 0.18 mata.

Sekolah Menengah Kebangsaan (SMK) Cochrane, SMK Taman Yarl, Sekolah Sukan Bukit Jalil, SMK Raja Ali, SMK Yaacob Latif dan SMK Agama Kuala Lumpur diumumkan antara sekolah yang mencatatkan keputusan cemerlang.

Di JOHOR, Pengarah Pendidikan negeri, Aminudin Adam berkata 1,204 calon memperoleh gred cemerlang A+, A dan A- dalam semua mata pelajaran berbanding 1,582 pada 2013.

Beliau berkata sebilangan besar daripada mereka mengambil sembilan, 10 atau 11 mata pelajaran.

"Pencapaian GPN bagi Johor pada 2014 adalah 5.00 mata berbanding 4.87 mata pada tahun sebelumnya," katanya ketika mengumumkan keputusan itu di Muar.

Di PULAU PINANG, 952 atau 4.36 peratus daripada 21,816 calon memperoleh A dalam semua mata pelajaran, kata Pengarah Jabatan Pendidikan, Datuk Osman Hussain yang turut memaklumkan pencapaian GPN bagi negeri ialah 4.83 berbanding 4.73 tahun sebelumnya.

Seramai 17,912 atau 82.10 peratus calon layak mendapat sijil dan 24 sekolah mencapai prestasi 100 peratus lulus, kata Osman.

Di KELANTAN, 314 daripada 34,032 calon mendapat sekurang-kurang A-, dengan lapan daripadanya mendapat gred cemerlang A+ dalam semua mata pelajaran yang diambil.

Pengarah Pendidikan Kelantan, Hussain Awang, ketika mengumumkan keputusan itu di Kota Baharu berkata, pencapaian GPN negeri pula adalah 5.03 berbanding 4.89 pada 2013.

"Sebanyak 88.81 peratus atau 22,799 calon layak mendapat sijil peringkat negeri, peningkatan 0.55 peratus berbanding 2013," katanya. Sebanyak 27 sekolah pula lulus 100 peratus berbanding 24 sekolah pada tahun sebelumnya.

Di SELANGOR, Ketua Sektor Pengurusan Akademik negeri Roziah Buang berkata 2,122 daripada 71,615 calon SPM 2014 memperoleh A dalam semua mata pelajaran.

"Bagaimanapun, hanya 59,402 calon layak mendapat sijil SPM berbanding 60,208 pada 2013," katanya sambil menambah pencapaian GPN negeri pula turun kepada 4.95 berbanding 4.77 pada SPM 2013.

Dua belas sekolah dikategori cemerlang antaranya Sekolah Berasrama Penuh Integrasi Rawang, Kolej Islam Sultan Ahmad Shah, Klang, Pusat Permata Pintar Negara, Universiti Kebangsaan Malaysia dan Sekolah Menengah Sains Hulu Selangor, Hulu Selangor.

Di MELAKA, Exco Pelajaran, Pengajian Tinggi, Sains dan Teknologi, Teknologi Hijau dan Inovasi, Datuk Md Yunos Husin, berkata daripada 11,268 calon, 86.3 peratus lulus dan layak memperoleh sijil berbanding 87.3 peratus pada 2013.

"GPN negeri turun 0.21 peratus kepada 5.17 peratus bagi 2014 berbanding 4.96 pada 2013," katanya sambil menambah 16 sekolah mencapai keputusan 100 peratus lulus.

Md Yunos berkata, empat calon memperoleh semua A+ berbanding enam tahun sebelumnya, manakala bilangan pelajar yang memperoleh semua A juga turun kepada 333 berbanding 404 pada SPM 2013.

Di PERAK, sejumlah 934 daripada 36,762 calon memperoleh A dalam semua mata pelajaran, kata Pengarah Pendidikan negeri Rozi Puteh Ismail yang turut memaklumkan GPN negeri turun kepada 5.20 berbanding 5.01 tahun sebelumnya.

"Kemerosotan itu disebabkan prestasi mata pelajaran teras iaitu Bahasa Melayu, Bahasa Inggeris, Pendidikan Moral, Sejarah, Matematik dan Sains menurun," katanya ketika mengumumkan keputusan SPM 2014 di Ipoh.

Antara sekolah terbaik di negeri itu ialah Sekolah Menengah Sains Tapah, SMK Horley Methodist Teluk Intan, SMK Tarcisian Covent Ipoh dan SMK Ave Maria Ipoh.

****************

saya masih tak tahu keputusan SPM sekolah saya lagi *Ketua Panitia tak guno den nie..haha*. diharap prestasi Kimia tak menurun..takut jugak nie..huhuhu..

updated : keputusan peperiksaan kimia sekolah saya menurun sedikit berbanding dengan tahun 2013. ramai sekolah juga mengalami penurunan angka GPS bagi beberapa subjek. ini mungkin disebabkan soalan SPM tahun 2014 berbentuk KBAT dan mempunyai soalan beraras tinggi (HOTS). tak per, tahun nie cuba lagi. insyaAllah :)


Read More »

Monday, March 02, 2015

Specky Girl


Aku masih lagi memakai cermin mata
walaupun zaman sudah semakin moden
mempunyai pelbagai warna dan gaya kanta lekap yang canggih-canggah ala retisss
tapi aku masih lagi setia bersama cermin mata

Pernah pada zaman sekolah dahulu
ada beberapa kawan memanggil 'skema'
Oh..peduli hape aku..
kau susah ke aku skema?
asalkan aku boleh belajar dengan jayanya
asalkan aku nampak apa yang ada di depan mata..
tak ada kes nak kenyit-kenyit mata ala-ala cina sepet sebab nak tengok apa yang cikgu tulis kat papan hitam

Ada juga yang panggil 'nerd'
but hello, ramai lagi yang nerd dari aku
Padahal aku punyalah sempoi selenge senget kat sekolah
pakai cermin mata terus hukum nerd la? 
Sungguh tipikal pemikiranmu
Ciss ciss and cheese!

Pernah juga orang cadangkan untuk pakai contact lens seperti gadis-gadis yang lain
tapi sorry la yer, aku lebih selesa macam nie
I still wanna be a specky girl which is the coolest and cutest girl in the world
hihi



lovenota 1 : peace yo!
lovenota 2 : actually saya tak reti pakai contact lens. XD



Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®