Friday, May 22, 2015

Pesanan kepada Kaki Viral



Berdasarkan penyebaran viral di atas, sijil cuti sakit itu tertera nama mangsa yang turut tertulis perkataan ‘1 hari mc kerana sakit nye tuh di sini’.

Ini memang betul-betul perbuatan yang tidak bertanggungjawab. Benda macam nie buat main-main? Kalau iye pun nak bergurau, padam la dulu alamat klinik dengan nama doktor tu. tak pun tukar je alamat dan nama doktor tu kepada nama yang merapu-meraban yang tak ada kena mengena dengan orang yang masih hidup atau yang sudah meninggal dunia. Aib kot! Padan la dengan muka sebab doktor tu dah buat report polis. Rasakan!

Benda-benda macam nie bukannya benda baru pun. Nak mem'viral'kan sesuatu perkara pun kenalah bertindak bijak. Bukannya buat tindakan seperti 'orang sakai gila glamer' macam 'mc sakitnya tuh di sini tu'.  Banyak lagi benda viral yang mengaibkan orang lain kat Malaysia nie. Contohnya:


Siapa ingat lagi kes viral ic @ kad pengenalan yang tersebar bulan lepas? tengok pada ic nama lelaki, Hafizal Bin Hussain tapi gambar ic punya la cun! Saya sampai sekarang tak tahu nie ic betul ke palsu. Ada yang mengatakan nama sebenar gadis tersebut Puteri Nur. Ada yang kata khunsa. Ada yang kata bapok. So, tak tahu yang mana satu betul. konfius. Ok, lupakan hal tu. Masalahnya sekarang, siapa yang bertanggungjawab menyebarkan ic nie? Sampai menangis-nangis budak tu korang buat. Tak rasa bersalah ke?

Viral yang macam ini juga dah mengaibkan pemilik gambar tersebut. Walaupun sudah berlalu, tapi benda ini dah 'melekat' dalam internet. Sampai bila-bila benda nie takkan hilang. Walaupun kita dah sampai tahun 2020 pun nanti, bila kita Google balik mesti dapat cari punya. Benda 'aib' nie akan kekal dalam internet sampai bila-bila! Si pendosa yang memviralkan tu pun dapat dosa free sepanjang usianya. Orang kata dapat dosa kering. Tak seram ke? 

Yang suka jadi kaki viral tu bawak-bawak bertaubat la ye. Jaja cerita yang tak betul pun boleh timbul fitnah. Lagi dosa besar. blogger-blogger yang join sekaki tu pun toksahlah buat lagi. cuba jadi pure-blogger, yang hanya suka-suka untuk menulis, sharing benda betul dan elok-elok yang membawa kepada informasi yang berguna kepada masyarakat. Nak sebar maklumat pun kenalah dapat dari sumber yang sah sahaja, bukannya main cedok dari blog orang lain. 

Tak payah nak kejar trafik sangat. Tak pasal-pasal duit iklan yang korang dapat dari Nuffnang, Adsense, etc etc etc semua tu jadi tak berkat. Makan, guna, pakai duit tak berkat tu, boleh hidup dengan aman ke? Na'uzubillah! 


lovenota : lama dah tak membebel macam nie. hehe


Read More »

Thursday, May 21, 2015

Love is #17: He is Sick!



Dah agak dia mesti demam
sebab bawa moto dari kampung ke sini ahad lepas
dalam keadaan hujan lebatnya
hampir 5 jam jugaklah

Kalau boleh, dah lama saya jaga awak..
Tapi apakan daya


Maybe i am the best medicine? 
Might be, kan?


lovenota : semoga cepat sembuh lalink! 



Read More »

Monday, May 18, 2015

I Am Lost



Each night i put my head to my pillow
I try to tell myself 
I'm strong because i've gone one more day 
without you


I'm not crying over what you said,
It's what you didn't say 
it's hurt the most

I'm sick of crying
I'm tired of trying
I don't know what to even do anymore
Yes, i'm smiling
But inside i'm dying

I hate that after everything
I still miss you

I am lost


Read More »

Penat



Penat
sungguh aku penat dengan semua ini
dalam hati memang sayang
tapi kalau selalu berperangai buruk
lama-lama aku yang makan hati

Pergi
biarkan aku sendiri
untuk seketika
agar aku bisa memaafkanmu
di kemudian hari

Ciptakanlah sebuah rindu
khas untuk diriku
agar aku bisa menghargai
dirimu yang kian menghilang



lovenota : masuk air dah


Read More »

Sunday, May 17, 2015

Spread the Joy









always thinking positive
yeah, right..


lovenota : Selamat Hari Guru pada diri sendiri


Read More »

Wednesday, May 06, 2015

Wordless Wednesday #41 : Burst into Tears



Have you ever missed someone so much that even the thought of them made you burst into tears?

Yes..it always happen to me.
because i am so 'manja'
Hehe


lovenota : bertahan untuk 9 bulan sebab dia berkursus. lamanya.

Read More »

Sunday, May 03, 2015

Kemalangan Maut Akibat Berlumba


Enam pemandu berlumba atas DUKE, 3 maut termasuk bayi

KUALA LUMPUR: Sepasang suami isteri dan bayi perempuan mereka berusia tujuh bulan maut dalam nahas membabitkan tiga buah kenderaan di KM 6.2 Lebuhraya Duke di sini awal pagi tadi.

Mereka ialah Fairuz Nizam Husain, 35, isterinya Nova Safitri Azhari, 25, dan bayi mereka Nur Firuza Annisa. Fairuz yang memandu kenderaan Pajero maut di tempat nahas manakala isteri dan anaknya meninggal di Hospital Kuala Lumpur.

Pegawai Turus Siasatan dan Perundangan Trafik Kuala Lumpur, DSP S. Markandan berkata kejadian berlaku pada kira-kira pukul 1.05 pagi di laluan dari arah Ulu Klang menghala Jalan Duta.

Beliau berkata kemalangan berlaku apabila kereta Pajero itu yang berada di  lorong tengah dipercayai digesel dari sebelah kanan oleh sebuah kereta Myvi. Akibat pelanggaran itu, kereta mangsa terbabas di sebelah kiri sebelum dilanggar sebuah lagi kereta Myvi yang berada di lorong kiri. Kenderaan mangsa berpusing beberapa kali dan menyebabkan mereka tercampak di atas jalan.

Kedua-dua pemandu kereta Myvi itu termasuk seorang wanita berumur 35 tahun cedera ringan manakala seorang lagi pemandu lelaki berumur 31 tidak mengalami kecederaan.

Ditanya sama ada kemalangan itu berpunca daripada enam kereta Myvi sedang berlumba di Lebuhraya Duke ketika itu seperti yang dipapar di Facebook, Markandan berkata pihaknya masih menyiasat perkara itu.

"Kita difahamkan bahawa keenam-enam pemandu Myvi itu baru pulang dari minum di Ampang. Pihak kita sedang mengambil keterangan daripada mereka," katanya.

*******

Dari dulu lagi, memang hairan sangat, kenapa suka sangat berlumba di atas jalan raya? Tak perlu nak test power kereta siapa yang laju, kereta siapa yang lembab macam kura-kura. Kalau dah Myvi biasa je sama je lajunya, yang lain cara pemanduan kereta je. Itu pun nak race. Tak pasal-pasal accident teruk. Hampeh! Ini dah melibatkan nyawa orang lain. Kalau korang yang berlumba, korang yang teruk tak apa jugak. Ini orang yang tak ada kena mengena dengan race korang pun terkena sekali. Tak rasa menyesal ke? Kesian anak-anak arwah. 

Nak sangat berlumba pergi trek kereta lumba. Apa susah? Kat Ayer Keroh, Melaka ada satu litar trek lumba kereta di Melaka International Motorspots Circuit (MIMC). Pergi pakai kereta sendiri lepas tu lumba puas-puas. Nak accident terbalik terpatah kaki tangan itu korang punya pasal. 

Kalau diorang tak berlumba pun, mesti bawa kereta laju sangat melebihi had laju yang ditetapkan. Kalau tengok video CCTV yang tersebar tu macam 180 km/j je. Laju sangat. Kalau tak laju, macam mana Pajero tu boleh berpusing berkali-kali? 3 kali pusing tu. Comfirm bawak laju punya. 

Gambar kemalangan di Lebuhraya Duke.








Info grafik kejadian sebenar kemalangan maut di Lebuhraya DUKE

Kepada rakyat Malaysia, janganla kecam ahli kelab Myvi yang lain. Mereka tak bersalah pun. Cuma minta jasa baik presiden dan orang-orang kuat Familia Myvi Club (FMC) untuk 'ajar sikit' pemandu Myvi nie. Buang keahlian dari kelab pun ok jugak. Buat 'busuk' nama Myvi je. Harap-harap mereka yang terlibat dalam pelumbaan haram ini dikenakan tindakan yang setimpal. Amin.

Salam takziah kepada keluarga mangsa. 


lovenota : benci racer yang tak bertauliah. Hebat puihh!


Read More »

Saturday, May 02, 2015

Kemalangan di PLUS Nilai


Ajal rempuh treler

Nilai: Seorang wanita maut selepas kenderaan pelbagai guna (MPV) Toyota Unser dipandu merempuh treler di Kilometer 287.4 PLUS arah selatan, berhampiran susur Nilai, semalam.

Dalam kejadian 6.30 petang itu, mangsa, Hayati Mohamad Sahari, 44, bersama seorang ahli keluarganya dalam perjalanan dari Kuala Lumpur ke Seremban.

Ketua Polis Daerah Nilai Superintendan Abdullah Roning berkata, pihaknya menerima laporan kejadian pada 8 malam dan siasatan di lokasi mendapati kenderaan dipandu mangsa merempuh belakang treler membawa muatan sayur menyebabkan kenderaannya berpusing beberapa kali sebelum terbalik. Treler berkenaan turut terbabas lalu merempuh pembahagi jalan dan terbalik di laluan bertentangan.

Menurutnya, pemandu Unser meninggal dunia di tempat kejadian, manakala penumpangnya parah dan dibawa ke Hospital Tuanku Jaafar (HTJ) Seremban untuk dirawat.

****

Takziah pada keluarga mangsa. Semalam memang jalan jem teruk sangat. Berhati-hati membawa kenderaan terutama sekarang musim hujan setiap petang. Saya dapat beberapa keping gambar dari tempat kejadian untuk dikongsi bersama.

Gambar kemalangan di Lebuhraya PLUS Nilai, Seremban.













Oh ya, berita kemalangan malam tadi yang melibatkan 30 penunggang motosikal maut di Port Dickson adalah palsu. 

Berita palsu itu menjadi ‘viral’ di aplikasi WhatsApp dan laman sosial Facebook kononnya berlaku kemalangan membabitkan sebuah kereta dan motosikal yang berkonvoi ke Port Dickson hingga menyebabkan 30 penunggang motosikal maut, 80 parah dan 60 cedera ringan.


Jangan percaya ye. 


Read More »

Friday, May 01, 2015

Balik Kampung


Penat harung jam yang amat teruk. Memang dah jangka jalan mesti jem hari nie. Tapi tulah, tak tahu kenapa tiba-tiba abah bertolak 10 pagi sebab selalunya kalau nak balik kampung mesti bertolak tengah-tengah malam takpun awal-awal pagi. Jalan highway dari Sungai Buloh dah mula jem sampai la ke Slim River. Sangkut jem tu adalah dalam 2 jam jugak. 


Lebuhraya Utara Selatan arah utara berhampiran hentian Ladang Bikam ke susur keluar Sungkai, Perak

Balik Batu Gajah, Perak nie pun sebab esok sepupu bersanding. Alhamdulillah, tadi dia sudah selamat diijabkabulkan petang tadi. Cuma tak sempat nak ambil gambar. Esok jelah bergambar puas-puas. Sampai tadi pun pukul 4.30 petang. Majlis dah bersurai pun. Esok majlis bersanding pula. 

Yang tak bestnya, Pak Da (ayah sepupu) tanya, bila nak langsung? Amboi, mentang-mentang Ida dah lepas nikah, tanya kita plak ye..huhu. Esok mesti kena tanya lagi. Tadah telinga jela esok. Haha. Sepupu saya, Ida nie muda setahun dari saya. takpelah, ada jodoh adalah nanti. Kut-kut ada rombongan Diraja datang meminang, kan..hehehehe.

Oh ya, lupa nak cerita. Hari Rabu yang lepas saya selamat ditauliahkan Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) 2014. Syukur Alhamdulillah. Rezeki dari Allah SWT. 


Sempat bergambar selfie je. 
Kiutnye i..hikhik


lovenota : esok nak bergambar puas-puas kat majlis orang. Hoho



Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®