Monday, September 28, 2015

[28 Sept] Sekolah di Melaka dan Johor Ditutup



Berita sebentar tadi menyatakan Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) mengumumkan semua sekolah di negeri Melaka dan Johor pula ditutup akibat jerebu yang masih melanda apabila bacaan IPU di kedua-dua negeri tersebut mencatatkan bacaan yang tidak sihat. 

KUALA LUMPUR: Susulan pemantauan jerebu sehingga 4 petang ini, Kementerian Pendidikan mengumumkan semua sekolah di Melaka dan Johor ditutup esok apabila Indeks Pencemaran Udara (IPU) mencatatkan bacaan tidak sihat (101-200) dan sangat tidak sihat (201-300).  
Penutupan itu membabitkan sebanyak 1,178 sekolah dan 618,326 pelajar di Johor manakala di Melaka membabitkan 314 sekolah dan 156,635 pelajar. "Jabatan Pendidikan Daerah hendaklah memaklumkan kepada sekolah dan ibu bapa di kawasan masing-masing mengenai penutupan ini dengan segera," demikian menurut kenyataan itu sebentar tadi.  
Sekolah di beberapa negeri dan kawasan yang ditutup (Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan, Pahang serta di Sri Aman, Kuching, Betong, Samarahan di Sarawak dan Tanjung Malim di Perak) hari ini akibat jerebu akan dibuka seperti biasa esok susulan kualiti udara bertambah baik dengan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) menurun.
Sumber: Berita Harian.

Actually sekolah saya terletak di border sempadan Negeri Sembilan dan Melaka. So kiranya saya pun cuti jugak la eh? Kan kan kannn..hoho.

Yela, nak tak nak kena balik juga ke Gemencheh. Balik la kite ye. Huhu. 

Nak share, kenapa asyik sekolah, budak-budak je yang cuti jerebu, kenapa orang lain tak cuti jerebu nie? Nah, ini jawapannya.


Jangan marah..hihi.

☆ baru sampai di Gemencheh Highland..jerebu nau! Lagi teruk dari Seremban..huhu 


lovenota : tamak kau eh..hehe


Read More »

Sunday, September 27, 2015

[27 Sept] Jerebu Semakin Teruk!


Semasa perjalanan balik ke Port Dickson dari Seremban melalui Lebuhraya Seremban-Port Dickson (SPDH), keadaan jerebu nampaknya semakin teruk dari sebelum ini. Ia kembali teruk semula. Dah tak tahu nak cakap apa la. 



Keadaan jerebu di Port Dickson

Keadaan jerebu semakin membimbangkan setakat 10 pagi ini dengan empat kawasan merekodkan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) sangat tidak sihat, berbanding tiga sebelum ini. 

Bacaan IPU sangat tidak sihat:
Shah Alam - 279
Pelabuhan Klang - 255
Batu Muda, Kuala Lumpur - 250
Petaling Jaya - 226 

Bacaan IPU tidak sihat:
Putrajaya - 197
Banting - 187
Sri Aman - 185
Cheras, Kuala Lumpur - 177
Kuala Selangor - 171
Seremban - 152
Samarahan - 144
Nilai - 143
Kuching - 141
Tanjung Malim - 141
Port Dickson - 132
Sri Manjung 120
Jerantut - 120
Bukit Rambai - 105

Bacaan IPU sederhana:
Bandaraya Melaka - 97
Sarikei - 99
Tawau - 96
Kemaman - 80
Sibu - 77
Kuala Terengganu - 76

Bacaan IPU sihat
Perai - 48
Tanah Merah - 42
Langkawi - 31
Alor Setar - 30
Kangar - 27

Kementerian Pendidikan Malaysia mengarahkan semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan dua daerah di Sarawak - Sri Aman dan Samarahan - ditutup esok iaitu 28 September 2015 (Isnin) berikutan bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di semua kawasan berkenaan hari ini menunjukkan paras tidak sihat (101-200) atau sangat tidak sihat (201-300). 

Ini bermakna esok cuti sekolah lagi. Tulis dalam buku rekod esok cuti jerebu. Betul instinct saya tadi. Tak sangka impian saya menjadi kenyataan. Hehehe. Bagus jugak, saya tak larat nak balik Gemencheh, mahu rehat sepuas-puasnya di kampung nie sambil membuli si kucing yang bernama Gemok . 



Pada sesiapa yang tak dapat cuti, jangan la marah ye. Ada dengar jugak sebilangan guru-guru kena datang ke sekolah juga esok. Ini semua bergantung kepada pihak pentadbir ataupun Pengetua. Alhamdulillah pengetua saya ok, tak ada nak buat meeting esok. Kementerian/Agensi lain yang nak cuti boleh jugak, tetapi minta kebenaran pada bos masing-masing eh. Alhamdulillah saya dapat cuti sebab kerja settle..hehe .



Tiba-tiba ada fitnah pulak, yang mengatakan cuti jerebu iaitu tutup @ cuti sekolah sehingga hari Selasa (29 September 2015). Lepas tu nak tutup semua sekolah di seluruh Malaysia plak tu. Rakus betul uolss kan. Nak cuti sampai hari Selasa. Sabar jelah..hehe. 


lovenota : sampai bila la jerebu nie..


Read More »

Friday, September 25, 2015

Selamat Hari Raya Aidiladha



Mesti ramai yang suka dan gembira. Nama pun hari raya kan? Ini adalah saat-saat gembira kerana ibadah qurban datang menjelma lagi pada tahun ini. Masih lagi dapat menghayati kisah Nabi Ibrahim a.s. dan korbannya. Besar rahmat-Mu Ya Allah.

Cuma ada perkhabaran yang tidak baik didengar ketika di Mina di mana beberapa jemaah haji terkorban akibat kerakusan manusia yang tidak mempunyai sifat sabar dan tidak mengikut peraturan yang ditetapkan. Innalillah. 

Apa yang saya buat hari ini? Saya? Cuma mengasingkan diri di dalam bilik dari semua orang. Ya, itu adalah benar. Walaupun adik saya dan suaminya datang, saya diamkan diri. Saya sangat pendiam pada hari ini..ajaib. Ada berlaku beberapa isu yang saya benci. Saya biarkan sahaja.

Orang lain seronok menziarahi sanak saudara berpakaian cantik berbaju kurung berbaju melayu. Selfie baru raya masing-masing. Saya? Berbaju t-shirt dan berseluar trek je.

Orang lain sibuk menghadirkan diri dalam acara qurban lembu, ada yang lembu lari selamatkan diri. Kejar lembu tu sampai dapat. Dah memang turn kena sembelih, macam tahu-tahu je lembu tu. Dapat daging lembu free plak lepas tu.
Saya? Scroll facebook tengok gambar lembu kena qurban. Terus 'Like'.

Orang lain selfie bersama-sama keluarga, balik ke kampung dalam hati yang riang. Pergi bercuti ke tempat-tempat yang menarik.
Saya? Ulang alik dalam bilik. Kejap atas katil. Kejap bawah katil. Gentel-gentel rambut.

Itulah Hari Raya saya. 
Loser gila. 
Sekian.

Lawak Hari Raya Korban


lovenota : satu hari nanti aku kena lari dari sini. Bawa aku pergi, pacu laju-laju, kita lari dari realiti..


Read More »

Tuesday, September 22, 2015

Tukar URL Dot My kepada Dot Com




Baru-baru nie blogspot dah bertukar URL dari dot com kepada dot my. agak terperanjat juga tiba-tiba tukar cenggitu je. agak tidak best la sebab dot com tu dah cukup ok berbanding dot my. kalau dot com dot my tak ape jugak. ini terus dot my. agak tak syok di situ..hehe.

Walaupun ia dah bertukar URL, tetapi ianya tidak mengganggu malah sesiapa yang taip dot com pun akan terus direct ke URL baru kita tu. so, benda nie tidak ada masalah sebenarnya. Dot my tu pun bermaksud negara kita, iaitu Malaysia. kalau anda perasan  di bahagian Stat blog, kadang-kadang blog kita jadi dot uk, dot sg. UK itu bermaksud United Kingdom manakala SG itu bermaksud Singapura. ini menandakan orang dari sana datang ke blog kita. ianya mengikut tempat di mana anda berada. 

Dot Com itu sebenarnya adalah Universal URL, di mana ia adalah universal dan komersial serta digunakan secara meluas di seluruh dunia. ada juga yang memberi pendapat bahawa URL yang mempunyai dot com ini mudah menjadi pencarian utama dalam search engine seperti Google, Yahoo, Bing dan etc. Ini semua tentang bermain teknik SEO yang selalu diwar-warkan oleh blogger popular. 

Kalau ada sesiapa nak tukar, boleh je. senang je nak tukar. ikut langkah tutorial di bawah:

1. Buka Template > Edit HTML

2. Klik CTRL-F dan cari kod < head >

3. Copy dan Paste kod di bawah ini sebelum kod < head >

*mula*

*tamat*

4. Save template anda.


Mesti jadi punya. saya pun dah bertukar kembali kepada dot com. baru best! kalau tak nak tukar, tak ape. terpulang kepada diri masing-masing, kan?

Selamat mencuba!


Read More »

Copy-Paste Blog Guna Syntax Highlighter



Bagi blogger yang dah tak reti nak buka balik disable copy-paste *macam aku..padan muka!*, tapi nak share jugak something pada para readers. salah satu cara ialah menggunakan SyntaxHighlighter tetapi menggunakan version 2.1.364. kalau guna Syntax Highlighter version yang baru, masih lagi tidak boleh copy. kalau guna version lama nie, ia akan keluar "embed" pada browser anda. senang dan mudah untuk copy-paste. 

Lama jugak la cari coding untuk version lama nie. kena cari blogger luar negara sebab cari tutorial blogger Malaysia tak jumpa langsung. mungkin ada yang guna tapi tak share pada umum. hehehe. tak apa, sekarang saya boleh share tutorial ini dengan korang.

First step, sebelum memulakan tutorial, mesti buat backup dulu. kalau tak jadi jangan marah saya plak..huhu.

1. Template Layout -> Backup/Restore -> Download full template

2. Klik pada Edit HTML, kemudian cari code </head> dengan menggunakan Ctrl-F

3. Dah jumpa code tu, copy code di bawah ini dan paste sebelum code </head>
*hoverkan pada code, klik simbol < > baru boleh copypaste*



*Start Tutorialblogbalqis* 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
*End Tutorialblogbalqis*

4. Save Template anda.


Dah siap save, boleh guna dah. jeng jeng jeng!

Tapi, belum habis lagi. untuk menggunakannya seperti saya, di dalam ruangan entry post anda jangan lupa untuk tambah code pada ruangan HTML. kalau ruangan Compose tak jadi. ken guna HTML jugak.



Paste code di bawah ini di ruangan yang anda suka dalam post entry.


*Start Tutorialblogbalqis*
#########PASTE YOUR CODE HERE########
*End Tutorialblogbalqis*


Anda perlu menggunakan HTML dikodkan semasa menerapkan dalam tag <pre>. Kod anda boleh ditukar kepada HTML Encoded menggunakan berikut mudah untuk digunakan Tool:
http://www.string-functions.com/htmlencode.aspx

Kena hati-hati semasa paste coding ini. jangan tersalah buat ye! lepas nie boleh la share macam-macam :)

Selamat mencuba!



Read More »

Wednesday, September 16, 2015

Pembunuhan Kevin Anthony Morais


Bila baca berita online hari ini, yang menarik perhatian saya bukannya berita pasal jerebu dah. oh ya, esok iaitu hari Khamis (17 Semptember 2015) semua sekolah di lima buah negeri (Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan dan Putrajaya) akan dibuka kerana jerebu sudah semakin kurang dan bacaan IPU pun semakin rendah. so, no more holiday *sedihnye..hihi*.

Ok, berbalik kepada berita yang menarik perhatian saya iaitu mengenai Pembunuhan Kevin Anthony Morais yang ditemui berkonkrit di dalam tong drum. erk, kejamnya! kenapa nak bunuh-bunuh orang sampai bersimen konkrit bagai? betul-betul tak ada sifat berperikemanusiaan. tak takut dosa neraka! ini baru betul manusia bertopengkan syaitan. semua yang dibuat hanya disebabkan oleh duit. duit duit duit je difikirnya. sebab tu orang kata susah nak jadi orang yang jujur di dunia nie. mungkin disebabkan Kevin Anthony Morais dapat menyelongkar kegiatan haram dan rasuah dalam kes-kes besar, pembunuh-pembunuh komplot tu takut. tu yang dibunuhnya..huhu.

Kevin Anthony Morais

Berikut kronologi kehilangan Kevin Anthony Morais

4 September
Morais dilaporkan keluar dari rumahnya di Kondominium Menara Duta (1), Jalan Dutamas kira-kira jam 9 pagi untuk ke tempat kerja di Pejabat Peguam Negara, Putrajaya. Pada jam 10.30 pagi dan 3 petang, rakan serumah Morais dikenali sebagai Davveen cuba menghubungi telefon bimbitnya namun gagal. Davveen menghubungi setiausaha Morais dan dimaklumkan Morais tidak hadir ke pejabat. 

5 September
Petugas Balai Polis Hutan Melintang terima laporan orang awam jumpa sebuah kereta hangus terbakar di Ladang Kelapa Sawit, Kampung Sungai Samak, Hutan Melintang, Perak. Nombor enjin dan casis kenderaan dipercayai jenis Proton Perdana versi Honda Accord itu didapati dirosakkan. Kenderaan itu sama jenis dengan kenderaan yang dipandu Morais pada hari dia dilaporkan hilang.


Davveen memaklumkan kepada abang Morais, Datuk Richard Dilaan Morais berhubung kehilangannya dan satu laporan polis dibuat berhubung perkara itu di Balai Polis Jinjang pada jam 5.04 petang. 

6 September
Polis minta bantuan Jabatan Kimia, PROTON dan Spanco Sdn Bhd untuk mengenal pasti kenderaan yang ditemui terbakar untuk memastikan ia adalah milik Morais atau sebaliknya. Hingga kini polis tiada sebarang kepastian. Polis mengklasifikasikan kes kehilangan Morais sebagai orang hilang (OH). Polis menubuhkan satu pasukan khas siasatan diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad. 

9 September
Tersebar khabar angin mayat Morais ditemui di Sungai Klang namun polis menafikan perkara itu. Polis mengesahkan Morais dilarikan orang berdasarkan pemeriksaan polis ke atas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sepanjang laluan yang disyaki digunakan Morais. Kes disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan kerana menculik. 

14 September
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan Morais dilarikan lima lelaki di Jalan Telawi, Bangsar berdasarkan rakaman CCTV diperoleh polis. Visual menunjukkan kenderaan Morais dihalang sebuah kenderaan lain sebelum mereka berhenti di tepi jalan. Morais ditarik masuk ke kereta suspek dan keretanya turut dilarikan oleh suspek. 

16 September
6 pagi - Sepasukan anggota dan pegawai STAFOC memeriksa satu lokasi di Taman Subang Mewah, USJ 1 dan menemui satu tong dalam semak. 
8.45 pagi - Sepasukan anggota bomba dengan satu jenteranya tiba di lokasi kejadian. 
8.55 pagi - Anggota STAFOC beredar dari lokasi kejadian menaiki kenderaan pacuan empat roda. 
9.15 pagi - petugas media dan orang awam mula memenuhi kawasan kejadian. 
10.10 pagi - polis sahkan mayat Morais ditemui dalam tong dram yang diisi konkrit

tong berisi konkrit dijumpai di sini

tong drum yang berjaya ditarik keluar dari paya





Polis tidak tolak kemungkinan terdapat unsur dendam dalam kes pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya, Kevin Anthony Morais, yang ditemui mati dalam tong dram di Jalan Subang 3, Taman Subang Mewah, USJ1. Motif ini adalah berdasarkan tangkapan seorang bekas pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), yang sedang menjalani satu perbicaraan mahkamah di Shah Alam berhubung satu kes rasuah dikendalikan mangsa sebagai pihak pendakwaraya. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohmad Salleh, berkata pegawai berusia 52 tahun itu ditahan dalam satu serbuan di Rawang, yang dijalankan oleh Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) Bukit Aman sejak awal pagi semalam. Penahanan individu yang juga suspek utama itu juga katanya, sekali gus melenyapkan pelbagai spekulasi sebelum ini termasuk mengaitkan kehilangan Kevin Morais dengan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan kes pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Ambank, Hussain Ahmad Najadi.


Takziah kepada keluarga Morais. Semoga pembunuh-pembunuh dan komplotnya akan dibawa ke muka pengadilan.


lovenota : manusia dah mula menjadi syaitan.


Read More »

Contoh Sasaran Kerja Tahunan (SKT) 2015



Bulan nie rasa pening-pening sikit nak sediakan Sasaran Kerja Tahunan (SKT) secara online di web HRMIS 2.0 (Sistem Pengurusan Maklumat Sumber Manusia) nie. antara sebabnya ialah:
  • pertama, ini benda baru. dulu isi kat borang hijau je.
  • kedua, masih tak faham sangat. tak reti nak isi butir-butiran. 
  • ketiga, kalau tengah isi lama-lama mesti logout sendiri. lepas tu kena login balik.

Saya tercari-cari juga contoh SKT 2015 yang terbaru di internet. adalah jumpa beberapa contoh tapi semua contoh tu tak sama dari segi huraian. itu yang jadi pening. kadang-kadang boleh stress isi SKT nie *actually baru lepas mengisi..sebab tu tengah stress sekarang nie*. tapi kalau anda nak contoh tersebut, saya boleh kongsikan kepada anda. SKT ini lebih kepada para guru yang perlukan rujukan. 

Contoh Sasaran Kerja Tahunan (SKT) 2015 online di HRMIS:

Setakat ini, ada 3 contoh yang saya jumpa. kalau ada contoh lain selain dari yang atas, saya akan update kan. Good Luck mengisi! hoho!

[UPDATE] cara pengisian berlainan mengikut pentadbir masing-masing. sekolah saya tak terima contoh SKT  di atas. katanya, hanya memasukkan penilaian yang mempunyai pencapaian seperti peperiksaan, pertandingan, target lulus, etc. kalau masukkan SKT untuk penggunaan BBM, latihan cuti sekolah, tugas guru kelas contohnya, ia tidak dikira sebagai pencapaian. so tak boleh masukkan ke dalam SKT online HRMIS tu. 


lovenota : rasa nak pitam. tidur jela..esok baru buat SKT.


Read More »

Tuesday, September 15, 2015

Minta Maaf Mengenai Cuti Jerebu


Saya dengan rasa rendah diri ingin memohon maaf kepada semua pengunjung ini yang membaca entry post saya yang bertajuk "Fitnah Cuti Jerebu" yang dipublish pada 14 September 2015. 

Post tersebut sebenarnya memang benar dan ia diambil pada artikel di Berita Harian. Mungkin ada sebilangan yang keliru sebab tiba-tiba fitnah tersebut menjadi kenyataan pada malam entry tersebut. Pada jam 1 pagi, saya mendapat tahu sekolah di 5 buah negeri ditutup pada 15 September 2015. Lalu saya membuat satu entry baru pula mengenai cuti jerebu tersebut pada malam itu juga.

Salah seorang pembaca telah meninggalkan komen pada entry fitnah tersebut.


Kepada Encik Azley Ahmad, saya minta maaf mengenai kekeliruan anda. Cuma saya nak pesan, kalau dah baca entry post blog tengok dulu tarikh post blog tersebut. Sebab post fitnah jerebu itu adalah post lama, bukannya post baru. 

Bila jadi kes macam ini, baru saya sedar betapa susahnya menjadi seorang blogger. Saya cuma menyampaikan apa yang benar, bukan cari traffic visitor semata-mata, tak pernah nak tipu pembaca, bukan nak kaut keuntungan pun. Nak tak nak saya kena terima segala pujian dan kemarahan dari pembaca. Hurmm.

Mengenai masalah jerebu pula, sekolah akan dibuka semula jika bacaan IPU di bawah 150. Ini diumumkan sendiri oleh Datuk Seri Mahdzir Khalid petang tadi. Esok dah sah-sah cuti Hari Malaysia, cuma pada hari Khamis (17 September 2015) masih tak tahu sama ada cuti lagi ke tidak.

***********
Jerebu: Sekolah buka semula bila IPU bawah 150 
KUALA LUMPUR: Kementerian Pendidikan terpaksa memaklumkan penutupan sekolah di lima negeri lewat malam tadi selepas bacaan Indeks Pencemaran Udara (IPU) di negeri berkenaan mencecah hampir 200 pada sebelah malam.  
Menteri, Datuk Seri Mahdzir Khalid, berkata pihaknya sudah memantau keadaan jerebu pada waktu siang namun keadaan masih terkawal. "Bagaimanapun, bacaan lewat malam tadi, IPU meningkat hingga 195 dan semakin menghampiri bacaan 200. Pada jam 11.30 malam baru kita buat keputusan dan minta pihak sekolah memaklumkan kepada ibu bapa mengenai perkara itu," katanya pada sidang media di Institut Pendidikan Guru Kampus Bahasa Melayu, di sini, hari ini.  
Dalam pada itu, Mahdzir berkata, ibu bapa diminta tidak merungut dengan pengumuman saat akhir itu berikutan jerebu disifatkan sebagai bencana yang sukar diramal. "Bencana ini kita tak boleh nak jangka,..sebab itu kita tak boleh nak umum awal. Kalau boleh 'plan', petang semalam kita dah umum," katanya.  
Sementara itu, beliau berkata, seramai 1.523 juta pelajar membabitkan 2,045 sekolah terbabit dalam penutupan sekolah di lima negeri iaitu Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Putrajaya, Selangor, Negeri Sembilan dan Melaka. "Dalam hal ini, pihak sekolah yang terbabit perlu menggantikan hari persekolahan berkenaan," katanya.  
Mahdzir berkata, berdasarkan Pelan Tindakan Jerebu Kebangsaan pihak sekolah perlu memberhentikan aktiviti luar ketika bacaan IPU melebihi 150. "Kawasan di mana bacaan IPU melebihi 200 pula, sekolah perlu ditutup. Pihak guru besar dan pengetua perlu memaklumkan kepada Pejabat Pendidikan Daerah dan Jabatan Pendidikan Negeri sekiranya sekolah perlu ditutup," katanya. 
Beliau berkata, sekolah yang ditutup akan dibuka semula apabila Indeks Pencemaran Udara (IPU) di bawah bacaan 150. Sementara itu, beliau mengingatkan kepada semua guru besar dan pengetua supaya sentiasa memantau bacaan IPU di kawasan masing-masing melalui laman web Jabatan Alam Sekitar.
*********

Dah jelas kan cuti sekolah hari ini wajib diganti. Saya dah cakap dah pada post entry sebelum ini. Tak mungkin bagi kementerian cuti free macam itu je. Penutupan sekolah ini adalah untuk menjaga kesihatan para pelajar. Takpe lah, kami redha je. Tadi pun para guru masih juga datang ke sekolah dan ada yang menghadiri mesyuarat pulak tu *sekolah saya pun ada meeting jugak*. Tapi tak lama lah. Pagi tadi pun saya tengok Jerebu di kawasan saya semakin kurang. Semoga bencana jerebu nie semakin berkurangan. InsyaAllah.


lovenota : saya sendiri semakin tak sihat. Huhu

Read More »

Lawak Jerebu



Pesanan sikit yer!

Langkah Keselamatan Ketika Jerebu:
  • Jangan keluar rumah serta tutup semua pintu dan tingkap
  • Pakai topeng muka yang mempunyai penuras jika terpaksa keluar
  • Kurangkan pengunaan kenderaan terutama motosikal
  • Sentiasa basuh bahagian yang terdedah seperti muka dan mandi dengan kerap
  • Sentiasa minum air kosong/mineral.
  • Sediakan ubat jika anda mempunyai penyakit pernafasan
  • Pesakit yang penyakit seperti batuk, selsema, asma, sakit mata, sakit jantung atau penyakit paru-paru yang kronik hendaklah ke klinik dengan segera jika keadaan penyakit bertambah teruk. 
  • Perokok yang mempunyai anak kecil, ibu bapa tua dan sanak saudara yang berpenyakit, tidak merokok di dalam rumah. 
  • Kurangkan aktiviti sukan di luar rumah. 
  • Sekiranya kenderaan anda berhawa dingin, sila gunakannya. 
  • Perokok dinasihatkan supaya tidak merokok apabila keadaan udara tidak sihat,
  • Mereka yang berisiko tinggi dinasihatkan mengambil cuti di luar kawasan yang berjerebu sekiranya keadaan jerebu berterusan pada tahap berbahaya di kawasan mereka.

Dah dapat cuti sekolah sila nyanyi lagu jerebu beramai-ramai..hehe


lovenota 1: saya memang alah pada habuk, debu dan asap
lovenota 2: habis la saya esok =,="


Read More »

Sekolah Ditutup Akibat Jerebu


Baru cerita pasal dakwaan berita palsu mengenai penutupan sekolah akibat jerebu yang teruk. Tup tup malam nie dah diisytiharkan esok sekolah ditutup bagi negeri di kawasan Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka. Dan berita ini sahih, bukan fitnah dan tipu. Kira ini cuti jerebu yang pertama dalam tahun 2015.

Tapi guru-guru masih perlu datang ke sekolah esok untuk menguruskan pelajar-pelajar yang berkemungkinan akan datang ke sekolah juga. Balik pukul berapa lepas tu tak tahu bila pulak. 

************

Sekolah di Selangor, KL, Putrajaya, NS dan Melaka tutup


KUALA LUMPUR: Semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka akan ditutup hari ini, 15 September berikutan keadaan jerebu yang semakin teruk.  
"IPU (Indeks Pencemaran Udara) menghampiri 200. Semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur, Putrajaya, Negeri Sembilan dan Melaka ditutup esok 15.9.2015," menurut kenyataan Kementerian Pendidikan lewat malam ini.  
Pada satu majlis di Sintok, Kedah petang tadi, Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata, sekolah hanya akan ditutup apabila IPU mencecah 200 dan Kementerian Pendidikan tidak bercadang menurunkannya kepada tahap IPU 150 sebagaimana diminta oleh beberapa Persatuan Ibu Bapa dan Guru (PIBG). 
Katanya, penetapan tahap IPU pada 200 sebelum sekolah-sekolah ditutup itu merupakan prosedur yang telah ditetapkan oleh Jabatan Kesihatan serta Jabatan Alam Sekitar.

sumber: Berita Harian 

Menurut portal Jabatan Alam Sekitar (JAS), kawasan baru yang mencatat IPU tidak sihat :

Sarawak:
Sibu (106)
Samarahan (104)
Sarikei (126) 
Sri Aman (136)

Selangor:
Batu Muda (183)
Putrajaya (164) 
Cheras (161)
Banting (188) 
Pelabuhan Klang (181)
Petaling Jaya (168)
Shah Alam (167)
Kuala Selangor (137)

Terengganu:
Kemaman (134) 
Paka (112) 

Johor:
Pasir Gudang (103) 
Larkin Lama (105) 
Muar (140)

Pulau Pinang:
Seberang Perai 2 (150)
USM (145) 
Perai (124)

Melaka:
Bandaraya Melaka (161)
Bukit Rambai (182)

Negeri Sembilan:
Nilai (187)
Port Dickson (183)
Seremban (175)

Pahang:
Balok Baru (135)
Indera Mahkota (118)
Jerantut (125)
Jalan Tasek (153)

Perak:
Kampung Air Putih, Taiping (141)
Sekolah Kebangsaan Jalan Pegoh, Ipoh (167) 
Seri Manjung (173) 

Kedah:
Bakar Arang, Sungai Petani (127)

Tahap IPU:
0 dan 50 (baik)
51 hingga 100 (sederhana), 
101 hingga 200 (tidak sihat), 
201 hingga 300 (sangat tidak sihat)
300 ke atas (berbahaya).


Read More »

Monday, September 14, 2015

Fitnah Cuti Jerebu


Tak sangka ada juga manusia yang mengambil kesempatan membuat fitnah berkaitan masalah jerebu sekarang nie. Tak pasal-pasal Berita Harian jugak yang kena plak tu. Siapa yang tukang edit tu memang dah tak ada kerja lain agaknya. Itu yang dok tukar tarikh paper tu dari paper tahun lepas kepada tarikh semalam. 


Screenshot itu menyatakan bahawa semua sekolah di Kuala Lumpur dan Selangor akan ditutup akibat masalah jerebu yang melanda negara sekarang ini. Gambar ini telah disebarkan menerusi laman sosial malam semalam.

Memang la ramai yang suka cuti bila saat-saat jerebu yang teruk nie. Saya pun suka sangat..siapa pulak tak suka cuti kan? Budak-budak sekolah lagi melompat keriangan sambil garu-garu ketiak kalau dengar pasal cuti nie. Tapi kalau dapat cuti pun nanti kena ganti weii. Ingat kasi free ke. Tak mungkin, tak mungkin. Hoho.

Agak-agaknya sampai bila masalah jerebu ini akan berlaku? Tahun lepas dah kena. Tahun nie kena lagi. Bukan sebab kita pun kena jugak. Sedih.

Kepada sesiapa yang kaki menyeleweng sesuka hati tu, bertaubat la. Sesungguhnya ramai yang memaki anda disebabkan tindakan anda yang tak matang ini. Sekian, terima kasih. 

[UPDATE] Esok (15 September 2015) semua sekolah di Selangor, Kuala Lumpur, Negeri Sembilan dan Melaka ditutup disebabkan jerebu yang makin teruk. Lihat berita di link ini (klik sini)


lovenota : sakit tekak sebab jerebu nie..

Read More »

Wednesday, September 09, 2015

Perlawanan Malaysia vs Arab Saudi Dihentikan


Aksi kelayakan Kumpulan A Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019 yang berlangsung di Stadium Shah Alam membabitkan Malaysia menentang Arab Saudi terpaksa dihentikan pada minit ke-88.
Shah Alam: Ultras Malaya bertindak membaling suar, bom asap dan mercun ke dalam padang sehingga memaksa perlawanan dihentikan. Ketika perlawanan dihentikan Malaysia ketinggalan 1-2 kepada Arab Saudi. Perlawanan dihentikan oleh pengadil perlawanan, Liu Kwok Man dari Hong Kong pada minit ke-88 berikutan tindakan penyokong yang membaling suar ke dalam padang. 
Keadaan penyokong di bahagian semakin tidak terkawal selepas tembakan mercun dilepaskan dan hampir mengenai pemain Malaysia yang ketika itu sedang berkumpul berdekatan bangku simpanan. Pengadil kemudiannya mengarahkan semua pemain masuk ke bilik persalinan 
Jurucakap Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kemudian mengumumkan aksi itu dihentikan selama 30 minit, dan keputusan selanjutnya akan diputuskan oleh urusetia perlawanan sama ada meneruskan perlawanan atau sebaliknya.
Malaysia kendalian Datuk Ong Kim Swee melakukan enam pertukaran berbanding kesebelasan utama yang tewas 0-10 kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada Jumaat lalu. Arab Saudi yang dibimbing bekas jurulatih Belanda Bert Van Marwijk jelas buntu untuk memecahkan kubu negara dengan Kim Swee mengamalkan pendekatan bertahan. Kubu negara yang dikawal Khairul Fahmi Che Mat kebal sepanjang 45 minit pertama apabila pemain negara mempamerkan corak permainan berdisiplin. 
Malaysia mendahului menerusi jaringan Safiq Rahim pada minit ke-69 hasil hantaran pemain gantian Wan Zack Haikal Wan Noor. Bagaimanapun, ia tidak bertahan lama apabila lawan bangkit menyamakan kedudukan pada minit ke-73 menerusi Taiseer Al Jassam disusuli tandukan Mohammed Al Sahlawi pada minit ke-76. Jaringan berkenaan nyata menyentap semangat pemain negara apabila gagal bangkit untuk menyamakan kedudukan.

sumber: Harian Metro, Astro Awani

Video Asap Suar di Stadium Shah Alam di Perlawanan kelayakan Pialan Dunia 2018/Piala Asia 2019


Gambar yang berkaitan: Ultras Malaya mengganas







Ini memang perkara yang sangat memalukan negara. kenapa perlu bertindak sedemikian? diorang pun tak habis main lagi kot. sabar-sabar la kalau ye pun. mana tahu tiba-tiba dapat satu lagi gol kan? aduii, sikap mereka ini tak pernah berubah. tak guna buat semua tu, korang kena tangkap masuk jail ada lah nanti!

Berita terbaru dari twitter mengatakan:

#bolatime Kelayakan Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019

FAM sahkan perlawanan tak disambung. Tunggu keputusan FIFA.



Semua orang tahu Ultras Malaya memang tengah marah pada FAM sebab ada beberapa isu. sebab tu diorang buat semua ini tanda protes terhadap pihak FAM. saya pun tak faham jugak apa isunya *sebab saya bukan peminat tegar bola sepak*, tapi salah satunya adalah disebabkan kekalahan perlawanan tempoh hari di mana Malaysia kalah teruk 0-10 berlawan dengan Emiriah Arab Bersatu (EAB) tapi nampaknya perbincangan dua hala antara FAM dengan Ultras Malaya tidak akan berlaku. 


Perhimpunan Ultras Malaya malam ini bukan sekadar bertujuan menyatakan rasa tidak puas hati dengan kekalahan memalukan itu, tetapi turut membawa aspirasi penyokong yang mahu pasukan jemputan dari Singapura iaitu Lions XII disingkirkan dari saingan liga bola sepak Malaysia. Mereka juga menyertakan hashtag #‪#‎31TAHUNFAMMASIHTIDUR‬, selain #singkirlions.

Laman Facebook Ultras Malaya turut menyenaraikan 31 sebab yang selama ini sering mengundang rasa tidak puas hati penyokong berhubung pentadbiran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). 

‪#‎31TAHUNFAMMASIHTIDUR‬

1. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia tidak pernah lagi layak ke Sukan Olimpik. Kali terakhir Malaysia layak ke Sukan Olimpik ialah pada 35 tahun yang lepas.

2. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia tidak pernah lagi layak ke Piala Asia secara merit. Kali terakhir Malaysia layak ke Piala Asia secara merit ialah pada 35 tahun yang lepas.

3. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia hanya menyertai pusingan akhir Piala Asia sekali sahaja iaitu pada tahun 2007. Itupun kerana Malaysia ialah tuan rumah bersama.
4. FAM membenarkan penganjuran Jelajah Asia Manchester United ketika Piala Asia 2007 sedang berlangsung, sehingga mengundang kecaman FIFA.
5. Pada Piala Asia 2007, Malaysia hanya mampu menjaringkan 1 gol namun dibolosi 12 kali, sekaligus menduduki tempat tercorot kumpulan.

6. Pada tahun 2012 ketika Kelayakan Piala Asia B-22, terdapat bukti bahawa Myanmar telah menewaskan Malaysia dengan menurunkan pemain lebih umur, namun Setiausaha Agung FAM ketika itu hanya menjawab “saya tidak dimaklumkan”.

7. Kini di Kelayakan Piala Asia 2019, Malaysia hanya mampu menjaringkan 1 gol namun dibolosi 17 kali, sekaligus menduduki terperosok di dasar kumpulan kelayakan di belakang Timor-Leste.

8. Lawan pertama Malaysia di Kelayakan Piala Asia 2019 iaitu Timor-Leste pernah berada 46 anak tangga di bawah Malaysia dalam ranking FIFA. Kini negara tersebut berada 6 anak tangga di atas.

9. Apabila FIFA memperkenalkan sistem ranking dunia 21 tahun lalu (1993), Malaysia menduduki ranking ke-14 Asia. Dalam era Presiden sekarang ranking Malaysia menjunam ke kedudukan ke-34 Asia.

10. Pada tahun 1993, Malaysia menduduki ranking ke-77 dunia namun di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia menjunam ke kedudukan TERBURUK DALAM SEJARAH BOLASEPAK NEGARA, iaitu ke-169 dunia.

11. Di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia berada di bawah Bhutan, negara yang pernah menduduki ranking paling corot FIFA.

12. Di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia berada di bawah Indonesia, negara yang sedang digantung FIFA dan tidakpun dibenarkan bertanding.

13. Liga bolasepak Malaysia dikategorikan gred ‘D’ walaupun menjalani peralihan selama 25 tahun daripada liga amatur ke liga semi-pro pada tahun 1989, dan kemudian ke liga profesional pada tahun 1993.

14. FAM memiliki sekali ganda lebih jumlah kakitangan berbanding FA Jepun untuk mentadbir bolasepak Malaysia termasuk liga gred ‘D’.

15. FAM merasakan perlu untuk menukar-nukar jumlah pasukan dalam liga gred ‘D’ daripada 14 pasukan kepada 12 kepada 14.

16. Perjanjian FAM dengan Singapura telah tamat, namun FAM merasa perlu untuk meneruskannya dengan penyertaan Young Lions TERUS KE LIGA SUPER.

17. FAM turut merasakan perlu untuk menambah jumlah hari perlawanan pada bulan Ramadan, termasuk 3 hari perlawanan dalam tempoh singkat 7 hari, untuk membenarkan perlawanan sarkis menentang kelab-kelab luar. Sebagai perbandingan, semua pertandingan bolasepak di negara-negara Islam seperti Arab Saudi, Bahrain, Brunei, Iran, Jordan, Kuwait, Oman, Palestin, Qatar, UAE termasuk Bosnia dihentikan ataupun tamat sebelum bulan Ramadan, kecuali negara yang terpaksa menganjakkan jadual akibat peperangan seperti Iraq dan Syria.

18. Di bawah pentadbiran Presiden kini, FAM telah ‘melelong maruah’ negara kepada penganjur-penganjur perlawanan pertunjukan yang diragui keputusannya.

19. Pada tahun 2009, FAM sewenang-wenangnya merelakan maruah negara diaibkan oleh sindiket perjudian dalam skandal ‘Asiagate’, apabila membenarkan perlawanan ‘persahabatan’ dengan pasukan kelab Monomotapa United FC yang menyamar sebagai pasukan kebangsaan Zimbabwe.

20. Pada Februari 2013, bekas Setiausaha Agung FAM ketika itu dengan mudah menerima surat penjelasan pembatalan ‘perlawanan persahabatan’ Harimau Muda ‘A’ daripada pengarah teknikal Football Queensland, sedangkan perlawanan kononnya diadakan dengan kelab Brisbane Roar. Perlawanan ini juga tidak pernah diumumkan oleh pihak kelab Brisbane Roar.

21. Jelajah Harimau Muda ke Slovakia diberitakan telah dianjurkan dengan bantuan Miroslav Bozik, individu yang dikehendaki untuk soal siasat kes rasuah oleh Interpol pada 1995. Harimau Muda tidak tewas dalam Jelajah Slovakia, namun kemudian ditewaskan oleh Laos dan Myanmar sebelum dibelasah Thailand 5-0.

22. Hanya ejen perlawanan (bukan ejen pemain) yang berdaftar dengan FIFA boleh membawa sesebuah pasukan bermain di Malaysia. Namun Setiausaha Agung FAM enggan mendedahkan identiti ejen perlawanan ‘pertunjukan’ dengan Barcelona pada 2013.

23. Presiden FAM pernah memegang jawatan Presiden MHC dan Exco FIFA serentak.

24. Bendahari FAM memegang jawatan dalam BAM dan MOM serentak.

25. FAM telah GAGAL melaksanakan penswastaan liga pada 2015. Ini mengakibatkan kerugian berjuta ringgit kepada FA negeri, kelab dan pemegang taruh.

26. Hak penyiaran liga dibida oleh 3 pihak: TM-Media Prima, ASTRO-Fox Sports dan Zenith. Namun FAM telah menyerahkan keputusan untuk dibuat oleh MP & Silva.

27. Pada bulan lepas, FAM berbincang untuk menganjurkan Liga Bolasepak Rakyat dengan individu yang pernah ditahan dalam siasatan SPRM berkaitan kes 1MDB.

28. Baucar bayaran Kerajaan pada 2011 menunjukkan wang kerajaan sebanyak RM6,091,200 telah disalurkan kepada yayasan di bawah Presiden FAM untuk 'Lawatan Pasukan Bola Sepak British Premier League Club'.

29. Sebagai badan yang berdaftar di bawah Akta Pembangunan Sukan, FAM tidak pernah membentang penyata kewangannya kepada rakyat Malaysia.

30. Di bawah pentadbiran Presiden kini, Malaysia mengalami kekalahan TERBURUK DALAM SEJARAH BOLASEPAK NEGARA, iaitu 10-0 kepada UAE.


31. Rekod menunjukkan jurulatih ketika kekalahan TERBURUK DALAM SEJARAH NEGARA, menerima antara gaji terbesar dalam sejarah iaitu RM712,700 setahun.


Tak tahu nak kata apa. Apa-apa pun cuba selesaikan dengan cara baik.


lovenota : sedih.


Read More »

Saturday, September 05, 2015

Keputusan Festival Filem Malaysia ke-27




Festival Filem Malaysia ke-27 (FFM27) telah berlangsung di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur (KLCC). Sebanyak 20 anugerah diumumkan dalam majlis yang dihoskan oleh Sherry Al-Hadad dan Nabil Ahmad.


Berikut ialah Keputusan penuh Festival Filem Malaysia ke-27

Senarai lengkap pemenang pada malam kemuncak FFM27:

Filem Box-Office - The Journey (kutipan RM18 juta)

Penyunting Terbaik - Adilan Azemi (Dollah Superstar)

Sinematografi Terbaik - Eric Yeong (The Journey)

Pelakon Kanak-Kanak Terbaik - Raykarl Iskandar (Lelaki Harapan Dunia)

Cerita Asal Terbaik - Liew Seng Tat (Lelaki Harapan Dunia)

Lakon Layar Terbaik - Mamat Khalid (Amir & Loqman Pergi Ke Laut)

Pengarah Harapan - Raja Mukhriz (Ophilia)

Pelakon Harapan Wanita - Dawn Cheong (Cuak)

Pelakon Harapan Lelaki - Kodi Rasheed (Ophilia)

Pelakon Pembantu Wanita Terbaik - Nadiya Nisaa (Terbaik Dari Langit)

Pelakon Pembantu Lelaki Terbaik - Amerul Affendi (Terbaik Dari Langit)

Karyawan Sepanjang Zaman - Othman Hafsham

Anugerah Khas Juri -  The Great Lion

Anugerah Khas Juri - Amir & Loqman Pergi Ke Laut

Anugerah Khas Juri - Terbaik Dari Langit

Pelakon Wanita Terbaik - Fazura (Manisnya Cinta Di Cappadocia)

Pelakon Lelaki Terbaik - Lee Sai Peng (The Journey)

Filem Bukan Dalam Bahasa Melayu Terbaik - The Journey

Pengarah Terbaik - Liew Seng Tat (Lelaki Harapan Dunia)

Filem Terbaik - Lelaki Harapan Dunia


Berikut adalah senarai pemenang pada malam pembukaan FFM27:

Filem Cereka Animasi Terbaik - Ribbit (KRU International Sdn Bhd)

Filem Animasi Bersiri Terbaik - Rimba Racer (Glue Studios Sdn Bhd)

Filem Pendek Terbaik - Salvaj (Cho We Jun)

Penataan Seni Terbaik - Tunku Mohd Taufek (Lelaki Harapan Dunia)

Penataan Bunyi Terbaik - Winson Poon (Hungry Ghost Ritual)

Pereka Kostum/Busana Terbaik - Elaine Ng & Wing Shum (Hungry Ghost Ritual)

Kesan Khas Terbaik - Mirage Works (Seventh)

Skor Muzik Asal Terbaik - Ooi Su Lyn & Teoh Eng Hooi (Manisnya Cinta Di Cappadocia)

Lagu Tema Asal Terbaik - “Lautan” oleh Yuna (Lagenda Budak Setan 3)

Penggiat Belakang Tabir - Puan Mariam Ibrahim


Tahniah kepada para pemenang!


Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®