Friday, October 27, 2017

Laporan Penuh Bajet 2018




MEMARTABAT SYIAR ISLAM DAN PENGUTUHAN JATI INSAN
  • Bayaran 'one-off' RM1,500 kepada imam, bilal, guru KAFA dan guru takmir termasuk 'tok siak' (RM100 juta).
  • Bayaran elaun bulanan imam, bilal, guru KAFA dan guru takmir (RM588 juta);
  • Skim latihan kemahiran GiatMara terpilih akan diperkenalkan kepada sekolah tahfiz;
  • Membaik pulih dan menyelenggara sistem pendawaian di semua sekolah tahfiz yang berdaftar, dikendalikan GiatMara (RM50 juta);


KOMUNITI DAN KEJIRANAN 
  • Program latihan dalam komuniti di 50 kawasan PPR (RM40 juta).
  • Geran Komuniti Penduduk 1Malaysia (KP1M) sehingga RM10,000 kepada persatuan penduduk berdaftar (RM40 juta);
  • Bayaran khas 'one-off' RM1,500 kepada ketua kampung dan tok batin;

MENINGKATKAN KECEKAPAN PERKHIDMATAN AWAM 
  • Bayaran khas RM1,500 kepada penjawat awam.
  • Perluas kemudahan perubatan untuk ibu dan bapa pesara;
  • Menetapkan kadar pencen terendah sebanyak RM1,000;
  • Kursus Sarjana dan PhD secara 'in-house';
  • Meningkatkan cuti bersalin daripada 300 kepada 360 hari (maksimum 90 hari setahun);
  • Pegawai wanita mengandung 5 bulan ke atas dan suami dibenarkan balik awal sejam (bekerja di lokasi sama);
  • Pakar Perubatan Gred UD54 dan ke atas (telah diwartakan 4 tahun) diberi kelonggaran 1 hari seminggu melaksanakan Waktu kerja Fleksi;
  •  Menambah waktu kerja berperingkat iaitu bermula 9 pagi hingga 6 petang;
  • Kemudahan 7 hari CTR sepanjang perkhidmatan bagi menunaikan umrah;
  • Menaikkan CRK bagi Pegawai Perkhidmatan Pendidikan daripada 7 hari kepada 10 hari setahun;
  • Membenarkan GCR melebih 150 hari sebagai cuti rehat pada tahun persaraan;
  • Memberi faedah persaraan (bersara atas sebab kesihatan);
  • Kenaikan pangkat 'time-based' kali 2 bagi kumpulan pelaksana untuk tempoh 13 tahun;


SERI DAN KITA-UKM 

  • Mewujudkan Institut Penyelidikan Sosio-Ekonomi (SERI) di bawah JPM dan menaik taraf Institut Kajian Etnik, KITA-UKM.

















5 comments:

  1. Kak , berapa banyak dollar akak dapat sebulan dengan blog ni ??? Sebab saya baru nak start blogging

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aku tak rase dia dpt duit sbb dia takde add pun

      Delete
    2. nak sy tnjuk ke duit blogging sy? -.-

      Delete
  2. Salam singgah dan follow sini :)

    Anda dijemput join segmen GA saya!

    http://www.akuseorangtraveler.com/2017/10/tak-nak-sunyi-sepi-lagi-giveaway-by.html

    ReplyDelete
  3. Harap bajet ini dapat direalisasikan

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®