Wednesday, August 07, 2013

Novel: I Love You, Stupid!


Judul: I Love You, Stupid!
Penulis: Melur Jelita
Penerbit: Karya Seni Sdn Bhd
Harga: RM 39

Sinopsis:
KISAH KEMANUSIAAN YANG PENUH DENGAN KASIH SAYANG. Perjalanan hidup Iris mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hatinya.
Aku Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang! I’m bad and I’m dangerous!
Aidan? My main course yang sangat menyelerakan!
“Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh Inspektor Iris, saya nampak hati saya berada dalam hati Inspektor Iris… – Aidan 
Abang pedas? Eye Mo aku!
“Apalah sangat dengan saman yang setakat 300 ringgit tu? Lebih dari tu I boleh bayar. Berbaloi dapat love letter dengan hot guy ni.Handsome dan pedasss!” - Iris
“Kesalahan keempat, cuba menggoda polis. Kesalahan kelima, menghina kerja polis, kesalahan keenam cuba menghalang polis dari menjalankan tugas...”  – Abang pedas
Inspektor Ebrahim? My parfait, perfect!
“Sir! How could you! Menggoda seorang gadis di bawah umur?” - Iris
“Bukan di bawah umur, gadis di bawah sedar, di bawah pengaruh kurang cerdik!” - Ebrahim
Firman? Yucks! Mulutnya, ya Rabbi! Lebih pedas dari segalanya!
“Untuk bodyguard saya… yang sangat macho, stylo… dan…”
“Dan apa?” - Firman
“Ermmm… satu hari nanti dan apa, akan terjawab. So biarkan saja tempat kosong itu.” - Iris
Lara, Farina dan Violet, my divas. We’re hot, sexy and naughty. Bukan sembarangan lelaki boleh mendampingi kami dan kami juga tidak mendampingi sembarangan lelaki.
Kegembiraan aku dan divas tidak berpanjangan apabila berlaku satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila. Demi memenuhi hasrat terakhirnya, aku membawa misi yang besar dengan mengharung hidup di tempat asing yang sangat mencabar.
“Anakku, di mana anakku. Saya sanggup buat apa saja asalkan anak saya dikembalikan… Tolonglah, saya merayu.”
Semua yang berlaku mematangkan aku tentang kehidupan… tentang Islam, agamaku… tentang rasa cinta yang sebenar-benarnya cinta…
“Selama ini saya merasa sepi dan tidak berpunya. Tiba-tiba saja rasa itu menghilang bila saya mula beristighfar…”
Review:

novel yang agak tebal! seribu++ muka surat, jenuh jugak nak menghabiskan novel nie..haha. tapi novel ini Qis baca sekerat2 je..da lama start tapi habisnya memang takes time, maklumla busy..hehe. novel nie agak berat sedikit la, mempunyai cerita mengenai sejarah, ilmu agama, sejarah nabi Rasulullah SAW dan sahabat handai nabi, teguran mengenai Islam, kesusahan kehidupan bangsa Melayu Cham di Kemboja. jalan cerita yang sangat menarik, mengenai kisah sukarelawan yang datang membantu rakyat Kemboja dalam kehidupan seharian. mulanya misi Iris adalah untuk menculik anak kawannya, Farina yang sudah nazak. masa nie, ingatkan Izham tu anak luar nikah Iris. penulis memang saja buat saspen betul! tipah tertipu! haha.

satu fakta yang menarik perhatian Qis ialah mengenai kenduri arwah. rupanya ini adalah bukan amalan sunnah nabi. baik malam pertama, malam Jumaat, malam ke tujuh, malam ke-40 dan malam ke-100. itu tak ada dalam dalil pun. huhu.

banyak lagi ilmu2 agama di dalam novel nie. kisah2 perjuangan sahabat nabi pada zaman dahulu, macam2. terkenang semula apa yang Qis baca masa kecil2 dahulu.

yang best, Iris flirt Firman aka Ebrahim tapi Firman buat bodo je..haha. banyak scene2 yang best dalam novel nie, kita pembacanya pun terbayang sekali. romantic tuh!

beli secara online: [link]
baca secara online: [link]
fanpage novel ILUS: [link]

fanpage Melur Jelita: [link]


lovenota 1: next novel pelis! hoho
lovenota 2: esok raya! yahoo!


3 comments:

 1. haah. ade org kata best cter neih.

  ReplyDelete
 2. suke lah welcome page blog nih, comel ^^

  salam lebaran :)

  ReplyDelete
 3. my precious iris sambungan dia...dah baca blum?kalo blum nnti berbulan jugakla kot nk abeh..ms 1000..ngehngeh

  ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2020 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®