Showing posts with label isu semasa. Show all posts
Showing posts with label isu semasa. Show all posts

Monday, November 28, 2016

Bayi Untuk Dijual


BAYI UNTUK DIJUAL


Malaysia sekali lagi mendapat perhatian dunia apabila journalist daripada 101 East, Chan Tau Chou, menjalankan penyiasatan selama 4 bulan dalam usaha mengumpul maklumat dan bukti bagi mendedahkan kegiatan jualbeli bayi atas talian (online). Kegiatan ini dijalankan di laman sosial, Facebook melalui sebuah Closed Group yang dikendalikan oleh barisan admin yang menggunakan fake account.

"The Dressar & Co" berjaya menemui group tersebut, namun ianya telah ditetapkan sebagai 'Closed Group', di mana orang luar tidak akan diberikan akses untuk melihat post di group tersebut. Group tersebut terdiri daripada 2,000 orang ahli. 





Kredit: Admin "The Dressar & Co"

MOTIF :
Permohonan untuk pengesahan anak angkat yang sah di sisi undang-undang kebiasaannya mengambil masa yang lama dan penguatkuasaan undang-undang rumit di Malaysia. Ini yang menyebabkan ramai pembeli memilih sindiket ini. Kewujudan pasaran bawah tanah ini menyasarkan pasangan tidak boleh mempunyai anak sendiri. Selain itu, peningkatan khidmat industri seks di Malaysia juga mendorong warga asing yang tidak mahu menggugurkan kandungan mereka untuk menjualnya melalui kegiatan ini.

PENJUAL :
Timbul persoalan, bagaimana mereka mampu membekalkan bayi yang ramai bagi menampung permintaan pembeli. Sepertimana yang ditulis pada tajuk di atas, boleh pre-order, atau booking terlebih dahulu. Bekalan bayi boleh didapati oleh pekerja industri seks (pelacur) yang memilih untuk tidak menggugurkan kandungan mereka demi keselamatan diri mereka sendiri. Sepanjang empat bulan siasatan, pengedar di Malaysia yang mengiklankan bayi dalam talian, mempunyai 78 wanita hamil Indonesia. Pengedar akan memberi satu katalog gambar wanita hamil kepada pembeli berpotensi.

PEMBELI :
Kegiatan ini mendapat sambutan hangat daripada mereka ingin bergelar sebagai seorang ibu atau bapa, dan sanggup untuk melanggar undang-undang demi mencapai cita-cita dan impian mereka dengan memilih jalan yang singkat. Walaupun kita memahami kehendak mereka, ianya amat mendukacitakan apabila kegiatan ini juga dimanfaatkan juga oleh golongan paedophile (mereka yang mempunyai nafsu seksual terhadap kanak-kanak) untuk memuaskan kehendak songsang mereka.

ORANG TENGAH :
Ianya amat mendukacitakan apabila sindiket ini berjaya dijalankan dengan mendapat bantuan daripada golongan doktor serta individu berpengaruh (pegawai kerajaan) yang korup. Mereka membayar doktor dan pegawai kerajaan untuk memalsukan dokumen kelahiran supaya tiada siapa tahu bayi itu bukan milik mereka dan tiada sesiapa yang tahu siapakah ibu sebenar bayi tersebut. Menurut kumpulan 101 East yang menyamar sepanjang penyiasatan, mereka berjaya mengumpul bukti tawaran daripada doktor secara terbuka menawarkan bantuan memalsukan dokumen kelahiran bayi yang dibeli itu, dengan dibantu pegawai berkhidmat di Jabatan Pendaftaran Negara. Namun begitu, ianya tidak dinyatakan mengenai organisasi pekerjaan doktor tersebut, sama ada pekerja kerajaan atau swasta.

HARGA :
Ia adalah perniagaan menguntungkan, di mana seorang bayi berharga AS$1,500 (RM6,600) hingga AS$2,500 (RM11,000). Harga bayi akan melonjak sekiranya dilahirkan sebagai lelaki, dengan mengambilkira faktor lain seperti bangsa, jantina, berat bayi, kaum serta warna kulit. Program ini mendedahkan bayi lelaki yang berwarna kulit cerah lebih mahal. 




lovenota: Hentikan penjualan bayi secara haram


Read More »

Siapa Kartunis Zunar?


Siapa Kartunis Zunar?



Zulkiflee Anwar Haque (15 Mei 1962) atau lebih dikenali sebagai Zunar adalah rakyat Malaysia yang juga merupakan kartunis Malaysia. Zunar dilahirkan pada 15 Mei 1962 di Bukit Junun, Gurun, Kedah. Pernah bekerja sebagai juruteknik makmal, Zunar juga aktif dalam aktiviti lain yang menyentuh soal kartun. 

Isu dan kontroversi

Saman KDN
Bermula 24 Jun 2010 buku terbitan Malaysiakini, 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun yang diterbitkan syarikat Zunar, Sepakat Efektif Sdn Bhd - dilarang daripada dipamerkan.Tindakan pengharaman buku 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun - kedua-duanya karya Zunar - didakwa tidak sah dan bertentangan dengan hak kebebasan bersuara yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Pada 27 Julai 2010, beliau dan Malaysiakini memfailkan dua saman berasingan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mencabar keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengharamkan dua buku kartun politik.

Tangkapan kerana tuduhan hasutan
Pada 24 September 2010, Zunar ditangkap polis serta didakwa atas tuduhan hasutan, hanya tiga jam sebelum pelancaran bukunya yang baru sahaja diterbitkan, "Cartoon-O-Phobia". Semasa beliau ditangkap, polis merampas 66 naskhah buku tersebut. Rampasan tersebut berkemungkinan disebabkan buku itu mengandungi kandungan isu 'sensitif' seperti kes pembunuhan Altantuya, konspirasi terhadap Anwar, perihal isteri Perdana Menteri iaitu Rosmah, kehilangan enjin jet pejuang, kapal selam Scorpene yang tidak boleh tenggelam, isu di Sarawak, isu perkauman, rasuah, pembaziran wang rakyat, dsb.

Pada 10 Februari 2016 jam 9 malam, beliau telah ditangkap di rumahnya di Kuala Lumpur, dan ditahan reman selama tiga hari. Beliau kemudiannya didakwa berhubung dengan sembilan imej politik beliau telah disiarkan dalam talian internet. Lima daripada buku beliau juga telah diharamkan atas alasan bahawa kandungannya adalah "memudaratkan ketenteraman awam". Beliau kini dibebaskan dengan ikat jamin, menunggu tarikh mahkamah terhadap beliau pada 6 November.

Beberapa kartun / komik milik Zunar yang boleh saya kongsikan.








lovenota: kadangkala kebenaran itu pahit dan amat menyakitkan


Read More »

Sunday, March 20, 2016

Pesawat FlyDubai terhempas di Rusia


Pesawat Flydubai terhempas di Rusia, kesemua penumpang dan kru terkorban. Gambar FlyDubai terhempas. Tiada yang terselamat. Innalillah. 


Pesawat flydubai FZ981 terhempas ketika mendarat di bandar Rostov-on-Dov yang terletak di tenggara Rusia, mengorbankan kesemua penumpang dan kru penerbangan jam 3.50 pagi (waktu tempatan), lapor Pusat Kecemasan Rantau Selatan negara itu pada Sabtu. Nahas itu berlaku di dalam perimeter lapangan terbang, kira-kira 250 meter dari landasan.





Kawalan trafik udara dan servis kecemasan Rusia mengesahkan pesawat Boeing 737-800 dari Dubai itu terhempas ketika membuat cubaan mendarat kedua akibat jarak penglihatan yang buruk, lapor portal berita RT.com.

"Berdasarkan semua keadaan, punca kemalangan adalah disebabkan oleh angin yang bertiup kencang, menghampiri tahap kelajuan taufan," kata Vasily Golubev, gabenor wilayah Rostov 950 kilometer di selatan Moscow.

Video rakaman CCTV FlyDubai terhempas


Rakaman video dari kamera keselamatan berhampiran dengan lapangan terbang yang disiarkan di laman web Rusia, menunjukkan kapal terbang meluru ke tanah pada sudut yang curam, kemudian meletup. Letupan kuat meninggalkan kawah besar di landasan lapangan terbang itu dan kapal terbang hancur.

Kementerian Kecemasan Rantau negara itu turut mengesahkan kesemua 55 orang penumpang dan enam kru pesawat malang itu terkorban.

Seramai 44 warga Rusia, lapan warga Ukraine, dua warga India dan seorang warga Uzbekistan terkorban dalam nahas yang berlaku jam 3.50 pagi (waktu tempatan), manakala identiti tujuh anak kapal belum lagi didedahkan. Mangsa terdiri daripada 23 lelaki dan 35 wanita selain empat kanak-kanak. 



Kawasan kemalangan di lapangan terbang Rostov-on-Don


Sebuah perkhidmatan pengesanan penerbangan berkata pesawat itu membuat satu gagal mendarat sebelum tragedi. Ian Petchenik, jurucakap laman web Flightradar24, memberitahu AP bahawa 737 pada mulanya cuba untuk mendarat di Rostov-on-Don di 2231 GMT (09:30 AEST).

"Berdasarkan data kami, apa yang kami nampak kelihatan seperti mana pesawat itu membuat percubaan pendaratan awal." Beliau berkata, pesawat itu membuat corak pegangan pada 2327 GMT berhampiran dengan lapangan terbang, kemudian ke kiri corak pegangan untuk mencuba dan mendarat sekali lagi pada 0028 GMT. Penerbangan itu menghantar data terakhirnya pada 0041 GMT dan terputus hubungan.


Data penerbangan menunjukkan juruterbang telah membatalkan cubaan pendaratan awal dan mengelilingi selama dua jam sebelum membuat kedua, maut, cuba untuk mendarat.

Data dari Flightradar24, sebuah laman web yang memantau trafik udara, menunjukkan bahawa pesawat lain membatalkan tiga pendaratan percubaan berturut-turut sebelum mengalihkan ke lapangan terbang lain sebelum kemalangan itu.

Jawatankuasa Siasatan Rusia berkata mereka menumpukan perhatian kepada "kesilapan juruterbang yang disebabkan oleh cuaca buruk atau kegagalan teknikal" sebagai garis utama siasatan.


Laluan penerbangan FZ981 FlyDubai




1. 10:42 GMT Penerbangan FZ981 gagal mendarat di lapangan terbang Rostov-on-Don pada percubaan pertama

2. 10:42 - 11:27 Bulatan pesawat pusingan di bandar Shakhty sebelum pergi ke dalam corak pegangan

3. 11:27 - 00:28 Penerbangan itu menghabiskan masa lebih daripada satu jam, membuat gelung sebanyak sembilan kali, sambil menunggu peluang untuk mendarat

4. 00:41 Data penerbangan muncul menunjukkan pesawat cuba mendarat sebelum ia kemalangan 


Wallahu'alam.

Read More »

Sunday, February 28, 2016

Terperangkap di Dalam Kesesakan Lalu Lintas


Pelajar maut, langgar kenderaan di lorong kecemasan 


Seorang pelajar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Tangkak, Johor, maut apabila motosikal ditunggangnya terbabit dalam kemalangan di Kilometer 269.1 Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS), petang tadi. Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, Muhammad Naimullah Ahmad Zulkepli, 24, maut di tempat kejadian akibat cedera parah. 

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Muhamad Zaki Harun, berkata kejadian dipercayai berlaku apabila motosikal ditunggang mangsa dari Shah Alam, Selangor ke Tangkak, terlanggar sebuah kenderaan rosak di laluan kecemasan. Katanya, mangsa kemudian tercampak di sebelah kanan jalan sebelum dilanggar sebuah trak tentera yang gagal mengelak kemalangan itu. 

"Bagaimanapun, pemandu kereta iaitu seorang tentera berusia 37 tahun dan pemandu trak tentera berusia 26 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya, di sini, sebentar tadi. Muhammad Zaki berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

************

Inilah sebabnya jem sangat teruk petang tadi di highway seremban. Rupanya accident, macam ngeri je. Innalillah. Takziah pada ahli keluarga mangsa.

Ramai yang mengatakan salah kereta merah tersebut. Sebab Berhenti di lorong kecemasan dan tidak meletakkan apa-apa signboard atau segi tiga petak kon yang menandakan amaran kereta itu rosak. Mungkin mangsa tak perasan kereta tu berhenti di bahu jalan. Wallahu'alam.


Ramai juga menyuarakan kekesalan terhadap pemandu kereta merah itu, macam kereta Viva je. Jalan seremban nie selalu sibuk, tempat laluan lori juga. Lori bukannya kecil-kecil..besar gedabak! Kita yang naik kereta pun seram bila lalu sebelah lori. Inikan pula golongan motor-motor ini. Ada yang mencadangkan buat laluan khas untuk motor di lebuhraya plus seremban itu. Kalau dah jem, sangat bahaya bagi penungggang motosikal sebab lalu celah-celah kereta, bas dan lori. 

*saya juga salah satu mangsa kesesakan lalu lintas petang tadi, bukan main panjang*

Kesesakan jalan itu bermula dar Nilai dan berakhir di Ainsdale. Penat-penat baru balik dari Cyberjaya, ingatkan boleh sampai rumah awal. Alih-alih tersangkut jem pula, sejam jugak la tekan-tekan pedal minyak-brek tu. Penat sangat kaki. Masa tu bersyukur sangat kereta auto. Kalau masih guna kereta Kelisa, mau lenguh kaki nie. Hehe. 

*screenshot petang tadi dalam waze*

Orang Malaysia nie kadang-kadang terlalu prihatin jugak. Kalau prihatin, orang accident tu tolong. Ini tak, tolong tengok lepas tu bawa kereta slow macam siput. Mana la tak jalan tu boleh jammed. Bukan jalan yang terlibat dengan kemalangan tu sesak, jalan sebelah pun sama. Boleh pulak bawa slow nak tengok kemalangan. Payahh betul..huhu. sampai bila nak macam nie. Kalau accident je ramai jadi penonton. Si penonton nie la yang menyebabkan kesesakan teruk berlaku. Sudah-sudahlah skodeng accident tu oii. 


lovenota : hati-hati di jalan raya


Read More »

Thursday, December 17, 2015

PTPTN Potong Gaji Peminjam Tegar


Pemilik facebook, Batrisyia Fauzan berkongsi slip gaji seorang pekerja kerajaan di mana gajinya telah dipotong oleh PTPTN untuk membayar pinjaman. 


Nampaknya pihak PTPTN memang tidak bermain-main dengan peminjam hutang nie. Dengar jugak PTPTN nak buat operasi besar-besaran untuk mengesan peminjam PTPTN yang masih dan tidak pernah membayar hutang pinjaman. Mereka memberi tempoh sehingga bulan September sebelum mereka membanteras pemiutang yang degil membayar hutang. Memang ada perundingan bagi peminjam PTPTN pada bulan Ogos hari tu di mana peminjam PTPTN dipanggil untuk berbincang mengenai pinjaman tersebut dan potong mengikut kadar yang betul. Tapi saya sendiri tak sangka sampai banyak macam tu sekali PTPTN potong gaji, kiranya potongan mandatori disebabkan langsung tidak membayar pinjaman PTPTN. 

Kes potongan gaji secara ‘automatik’ ini sebenarnya telah pun dikuatkuasakan sejak September 2015. Ianya wajib dipotong untuk peminjam yang tidak pernah membayar hutang PTPTN selepas tamat belajar. Slip gaji mangsa peminjam PTPTN seperti gambar di bawah:  


PTPTN memotong tunggakan pinjaman si peminjam tu sebanyak RM 2 063.75. Banyak tu, siap potong sampai 2 ribu. Lepas dah kena potong tu Gaji Bersihnya tinggal RM 19.49 sen. Apa yang nak dibeli dengan RM 19 tu? MasyaAllah. Kesian sangat. Kalau tengok pada Gaji Pokok mungkin dah berkhidmat dalam 3 tahun. Belum sah jawatan lagi nie sebab KWSP masih lagi dipotong tu. Alahai, sebelum nie tak pernah bayar PTPTN ke dik? 


Slip gaji kakitangan kerajaan yang kedua pulak. Dipotong bersih! Potong sebanyak RM 3587.50. Baki yang tinggal hanya telur ayam, RM 0.00. Lagi kesian. 


Slip gaji yang ini pun habis licin gajinya PTPTN potong. Yang ini mesti pekerja am. Nak makan apa lah lepas nie..huhu

Dulu, pihak PTPTN ada mengatakan, jumlah potongan gaji bulanan akan ditentukan mengikut kemampuan masing-masing. Tapi ini macam dah potong habis. Ini dah tak mampu namanya. Macam tak patut je PTPTN nie. Kalau potong sikit-sikit tu tak apa jugak, sekadar membuka mata si peminjam tegar ini. Alahai..

Saya memang dah habis bayar pinjaman PTPTN semasa promosi sebelum pelaksanaan GST bulan April hari tu. Bila buat pembayaran penuh dapat 20% diskaun. Saya pun langsaikan semua hutang PTPTN supaya tidak mencacatkan slip gaji saya. Hehe.

Hutang nie jangan dibawa main-main. Kita dah guna tu bayar la balik ye. Anak-anak generasi kini pula nak merasa pinjaman untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

Pada sesiapa yang masih belum bayar, silalah bayar sebelum anda pula yang terkena potongan sebanyak itu. Sebulan tu cuma bayar RM 200++ je pun. Yang belum kena potong tu, sila berunding dengan pihak PTPTN secepat mungkin supaya diorang tak potong gaji anda secara mandatori, melampau sangat. Mau termenung sebab gaji sebulan dah habis. Betul-betul makan nasi lauk kicap jela nanti..huhu. 

Ini baru penjawat kakitangan awam, belum lagi pekerja swasta yang bergaji lebih besar tu. Stand by jela.


lovenota : Ada seorang makhluk Allah swt nie gaji beribu-ribu, ke sana ke mari, dah senang, tapi hutang masih tak bayar. Tak apa, saya tunggu awak di Padang Mahsyar ye. InsyaAllah :)


Read More »

Monday, December 07, 2015

Buaian Besar Tumbang di Port Dickson Waterfront



Seorang wanita parah manakala dua lelaki cedera ringan apabila buaian besar tumbang di tapak sebuah pesta ria di PD Waterfront, tengah malam tadi. Mangsa wanita dikenali sebagai Hawa Liana Kamar Bashah, 21, manakala dua lelaki lain dikenali sebagai Abd Rahman Mohamad, 35, dan Nor Aminur Rashid Nor Hisham, 17, yang masing-masing menaiki kerusi buaian berasingan. 

Pegawai Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Port Dickson, Pegawai Bomba Kanan II Sulong Addin, berkata kejadian berlaku kira-kira jam 12.05 tengah malam. Katanya, pihaknya menerima panggilan kira-kira jam 12.06 tengah malam dan seramai enam anggota bersama satu jentera segera dikejarkan ke tempat kejadian. 


Sebaik tiba di tapak pesta ria itu, katanya anggotanya mendapati buaian itu telah tumbang dan seorang wanita terperangkap pada kerusi buaian. Anggota bomba dengan menggunakan tangga memotong rantai buaian setinggi kira-kira tiga meter dan menurunkan bangku buaian perlahan-lahan, manakala dua lelaki tercampak ke bawah dan hanya mengalami cedera ringan. Semua mangsa segera dihantar ke Hospital Port Dickson.

Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) menggantung permit penganjuran pesta ria di PD Waterfront, berkuat kuasa serta merta, berikutan kejadian buaian besar tumbang malam tadi.


Yang Dipertua MPPD, Datuk Ab Khalid Mat, berkata tempoh penggantungan itu adalah sehingga pihaknya mendapat laporan lengkap mengenai kejadian itu dan keselamatan keseluruhan di tapak pesta ria itu. Katanya, penganjur berkenaan memang mempunyai permit yang sah dan biasa mengadakan pesta ria di kawasan itu.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Baharudin Mustapha, berkata dua mangsa yang cedera ringan, Abdul Rahim Mohd, 35, dan Nor Aminurashid Nurisham, 17, dihantar ke Hospital Tuanku Ja'afar di Seremban, pagi ini. Katanya, seorang lagi mangsa, Hawaliana Kamal Bashah, 21, patah tulang paha kiri.

Penganjur pesta ria mendakwa hujan lebat yang menyebabkan tanah tidak stabil menjadi punca kejadian itu. Wakil syarikat terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Alex berkata, setiap kali sebelum pesta ria itu beroperasi, kakitangannya akan memeriksa setiap permainan di situ, termasuk buaian besar itu. "Pemeriksaan dijalankan setiap petang bagi memastikan permainan yang disediakan dalam keadaan selamat untuk digunakan. Bagaimanapun, hujan lebat sebelum kejadian itu menyebabkan keadaan tanah menjadi tidak stabil dan mungkin menyebabkan tetulang utama yang menyokong permainan itu tidak stabil dan tumbang," katanya. Pesta ria itu diadakan sejak 1 November lalu hingga akhir bulan ini dan kejadian itu adalah kali pertama berlaku sejak beroperasi di sini, kira-kira 10 tahun lalu.

sumber: Berita Harian

****************************

Semalam saya berada di Waterfront Port Dickson nak makan malam di Sarah Seafood di belakang The Store. Siapa yang biasa makan area belakang The Store tu tahu lah kedai makan mana yang sedap dan murah. Saya selalu makan kat situ sebab mak saya suka dengan sup tulangnya. memang boleh "layan" makanan kat Sarah Seafood tu. Pada masa tu jam 7.30 malam. masa tu hujan betul-betul lebat siap ada guruh kilat bagai. terperangkap juga sekejap di dalam kereta. risau juga pada masa tu sebab PD nie kadang-kadang boleh banjir kilat tiba-tiba jugak. kang tenggelam pulak kereta nie. hahaha.

Tapi kalau penganjur fun fair tu dah cakap macam tu, betul la kot. tanah walaupun ditar cantik mana sekali pun, kalau dah kena hujan, lembutlah juga tanah tu. struktur tanah kawasan situ kena kaji baliklah. nanti jadi macam kejadian tanah mendap di KL pada tahun lepas. buat seram je..huhu.



lovenota : Seram juga kalau naik benda-benda funfair nie..huhu


Read More »

Wednesday, September 16, 2015

Pembunuhan Kevin Anthony Morais


Bila baca berita online hari ini, yang menarik perhatian saya bukannya berita pasal jerebu dah. oh ya, esok iaitu hari Khamis (17 Semptember 2015) semua sekolah di lima buah negeri (Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan dan Putrajaya) akan dibuka kerana jerebu sudah semakin kurang dan bacaan IPU pun semakin rendah. so, no more holiday *sedihnye..hihi*.

Ok, berbalik kepada berita yang menarik perhatian saya iaitu mengenai Pembunuhan Kevin Anthony Morais yang ditemui berkonkrit di dalam tong drum. erk, kejamnya! kenapa nak bunuh-bunuh orang sampai bersimen konkrit bagai? betul-betul tak ada sifat berperikemanusiaan. tak takut dosa neraka! ini baru betul manusia bertopengkan syaitan. semua yang dibuat hanya disebabkan oleh duit. duit duit duit je difikirnya. sebab tu orang kata susah nak jadi orang yang jujur di dunia nie. mungkin disebabkan Kevin Anthony Morais dapat menyelongkar kegiatan haram dan rasuah dalam kes-kes besar, pembunuh-pembunuh komplot tu takut. tu yang dibunuhnya..huhu.

Kevin Anthony Morais

Berikut kronologi kehilangan Kevin Anthony Morais

4 September
Morais dilaporkan keluar dari rumahnya di Kondominium Menara Duta (1), Jalan Dutamas kira-kira jam 9 pagi untuk ke tempat kerja di Pejabat Peguam Negara, Putrajaya. Pada jam 10.30 pagi dan 3 petang, rakan serumah Morais dikenali sebagai Davveen cuba menghubungi telefon bimbitnya namun gagal. Davveen menghubungi setiausaha Morais dan dimaklumkan Morais tidak hadir ke pejabat. 

5 September
Petugas Balai Polis Hutan Melintang terima laporan orang awam jumpa sebuah kereta hangus terbakar di Ladang Kelapa Sawit, Kampung Sungai Samak, Hutan Melintang, Perak. Nombor enjin dan casis kenderaan dipercayai jenis Proton Perdana versi Honda Accord itu didapati dirosakkan. Kenderaan itu sama jenis dengan kenderaan yang dipandu Morais pada hari dia dilaporkan hilang.


Davveen memaklumkan kepada abang Morais, Datuk Richard Dilaan Morais berhubung kehilangannya dan satu laporan polis dibuat berhubung perkara itu di Balai Polis Jinjang pada jam 5.04 petang. 

6 September
Polis minta bantuan Jabatan Kimia, PROTON dan Spanco Sdn Bhd untuk mengenal pasti kenderaan yang ditemui terbakar untuk memastikan ia adalah milik Morais atau sebaliknya. Hingga kini polis tiada sebarang kepastian. Polis mengklasifikasikan kes kehilangan Morais sebagai orang hilang (OH). Polis menubuhkan satu pasukan khas siasatan diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad. 

9 September
Tersebar khabar angin mayat Morais ditemui di Sungai Klang namun polis menafikan perkara itu. Polis mengesahkan Morais dilarikan orang berdasarkan pemeriksaan polis ke atas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sepanjang laluan yang disyaki digunakan Morais. Kes disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan kerana menculik. 

14 September
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan Morais dilarikan lima lelaki di Jalan Telawi, Bangsar berdasarkan rakaman CCTV diperoleh polis. Visual menunjukkan kenderaan Morais dihalang sebuah kenderaan lain sebelum mereka berhenti di tepi jalan. Morais ditarik masuk ke kereta suspek dan keretanya turut dilarikan oleh suspek. 

16 September
6 pagi - Sepasukan anggota dan pegawai STAFOC memeriksa satu lokasi di Taman Subang Mewah, USJ 1 dan menemui satu tong dalam semak. 
8.45 pagi - Sepasukan anggota bomba dengan satu jenteranya tiba di lokasi kejadian. 
8.55 pagi - Anggota STAFOC beredar dari lokasi kejadian menaiki kenderaan pacuan empat roda. 
9.15 pagi - petugas media dan orang awam mula memenuhi kawasan kejadian. 
10.10 pagi - polis sahkan mayat Morais ditemui dalam tong dram yang diisi konkrit

tong berisi konkrit dijumpai di sini

tong drum yang berjaya ditarik keluar dari paya





Polis tidak tolak kemungkinan terdapat unsur dendam dalam kes pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya, Kevin Anthony Morais, yang ditemui mati dalam tong dram di Jalan Subang 3, Taman Subang Mewah, USJ1. Motif ini adalah berdasarkan tangkapan seorang bekas pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), yang sedang menjalani satu perbicaraan mahkamah di Shah Alam berhubung satu kes rasuah dikendalikan mangsa sebagai pihak pendakwaraya. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohmad Salleh, berkata pegawai berusia 52 tahun itu ditahan dalam satu serbuan di Rawang, yang dijalankan oleh Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) Bukit Aman sejak awal pagi semalam. Penahanan individu yang juga suspek utama itu juga katanya, sekali gus melenyapkan pelbagai spekulasi sebelum ini termasuk mengaitkan kehilangan Kevin Morais dengan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan kes pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Ambank, Hussain Ahmad Najadi.


Takziah kepada keluarga Morais. Semoga pembunuh-pembunuh dan komplotnya akan dibawa ke muka pengadilan.


lovenota : manusia dah mula menjadi syaitan.


Read More »

Wednesday, September 09, 2015

Perlawanan Malaysia vs Arab Saudi Dihentikan


Aksi kelayakan Kumpulan A Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019 yang berlangsung di Stadium Shah Alam membabitkan Malaysia menentang Arab Saudi terpaksa dihentikan pada minit ke-88.
Shah Alam: Ultras Malaya bertindak membaling suar, bom asap dan mercun ke dalam padang sehingga memaksa perlawanan dihentikan. Ketika perlawanan dihentikan Malaysia ketinggalan 1-2 kepada Arab Saudi. Perlawanan dihentikan oleh pengadil perlawanan, Liu Kwok Man dari Hong Kong pada minit ke-88 berikutan tindakan penyokong yang membaling suar ke dalam padang. 
Keadaan penyokong di bahagian semakin tidak terkawal selepas tembakan mercun dilepaskan dan hampir mengenai pemain Malaysia yang ketika itu sedang berkumpul berdekatan bangku simpanan. Pengadil kemudiannya mengarahkan semua pemain masuk ke bilik persalinan 
Jurucakap Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM) kemudian mengumumkan aksi itu dihentikan selama 30 minit, dan keputusan selanjutnya akan diputuskan oleh urusetia perlawanan sama ada meneruskan perlawanan atau sebaliknya.
Malaysia kendalian Datuk Ong Kim Swee melakukan enam pertukaran berbanding kesebelasan utama yang tewas 0-10 kepada Emiriah Arab Bersatu (UAE) pada Jumaat lalu. Arab Saudi yang dibimbing bekas jurulatih Belanda Bert Van Marwijk jelas buntu untuk memecahkan kubu negara dengan Kim Swee mengamalkan pendekatan bertahan. Kubu negara yang dikawal Khairul Fahmi Che Mat kebal sepanjang 45 minit pertama apabila pemain negara mempamerkan corak permainan berdisiplin. 
Malaysia mendahului menerusi jaringan Safiq Rahim pada minit ke-69 hasil hantaran pemain gantian Wan Zack Haikal Wan Noor. Bagaimanapun, ia tidak bertahan lama apabila lawan bangkit menyamakan kedudukan pada minit ke-73 menerusi Taiseer Al Jassam disusuli tandukan Mohammed Al Sahlawi pada minit ke-76. Jaringan berkenaan nyata menyentap semangat pemain negara apabila gagal bangkit untuk menyamakan kedudukan.

sumber: Harian Metro, Astro Awani

Video Asap Suar di Stadium Shah Alam di Perlawanan kelayakan Pialan Dunia 2018/Piala Asia 2019


Gambar yang berkaitan: Ultras Malaya mengganas







Ini memang perkara yang sangat memalukan negara. kenapa perlu bertindak sedemikian? diorang pun tak habis main lagi kot. sabar-sabar la kalau ye pun. mana tahu tiba-tiba dapat satu lagi gol kan? aduii, sikap mereka ini tak pernah berubah. tak guna buat semua tu, korang kena tangkap masuk jail ada lah nanti!

Berita terbaru dari twitter mengatakan:

#bolatime Kelayakan Piala Dunia 2018/Piala Asia 2019

FAM sahkan perlawanan tak disambung. Tunggu keputusan FIFA.



Semua orang tahu Ultras Malaya memang tengah marah pada FAM sebab ada beberapa isu. sebab tu diorang buat semua ini tanda protes terhadap pihak FAM. saya pun tak faham jugak apa isunya *sebab saya bukan peminat tegar bola sepak*, tapi salah satunya adalah disebabkan kekalahan perlawanan tempoh hari di mana Malaysia kalah teruk 0-10 berlawan dengan Emiriah Arab Bersatu (EAB) tapi nampaknya perbincangan dua hala antara FAM dengan Ultras Malaya tidak akan berlaku. 


Perhimpunan Ultras Malaya malam ini bukan sekadar bertujuan menyatakan rasa tidak puas hati dengan kekalahan memalukan itu, tetapi turut membawa aspirasi penyokong yang mahu pasukan jemputan dari Singapura iaitu Lions XII disingkirkan dari saingan liga bola sepak Malaysia. Mereka juga menyertakan hashtag #‪#‎31TAHUNFAMMASIHTIDUR‬, selain #singkirlions.

Laman Facebook Ultras Malaya turut menyenaraikan 31 sebab yang selama ini sering mengundang rasa tidak puas hati penyokong berhubung pentadbiran Persatuan Bola Sepak Malaysia (FAM). 

‪#‎31TAHUNFAMMASIHTIDUR‬

1. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia tidak pernah lagi layak ke Sukan Olimpik. Kali terakhir Malaysia layak ke Sukan Olimpik ialah pada 35 tahun yang lepas.

2. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia tidak pernah lagi layak ke Piala Asia secara merit. Kali terakhir Malaysia layak ke Piala Asia secara merit ialah pada 35 tahun yang lepas.

3. Di bawah pentadbiran Presiden kini dan sebelumnya, Malaysia hanya menyertai pusingan akhir Piala Asia sekali sahaja iaitu pada tahun 2007. Itupun kerana Malaysia ialah tuan rumah bersama.
4. FAM membenarkan penganjuran Jelajah Asia Manchester United ketika Piala Asia 2007 sedang berlangsung, sehingga mengundang kecaman FIFA.
5. Pada Piala Asia 2007, Malaysia hanya mampu menjaringkan 1 gol namun dibolosi 12 kali, sekaligus menduduki tempat tercorot kumpulan.

6. Pada tahun 2012 ketika Kelayakan Piala Asia B-22, terdapat bukti bahawa Myanmar telah menewaskan Malaysia dengan menurunkan pemain lebih umur, namun Setiausaha Agung FAM ketika itu hanya menjawab “saya tidak dimaklumkan”.

7. Kini di Kelayakan Piala Asia 2019, Malaysia hanya mampu menjaringkan 1 gol namun dibolosi 17 kali, sekaligus menduduki terperosok di dasar kumpulan kelayakan di belakang Timor-Leste.

8. Lawan pertama Malaysia di Kelayakan Piala Asia 2019 iaitu Timor-Leste pernah berada 46 anak tangga di bawah Malaysia dalam ranking FIFA. Kini negara tersebut berada 6 anak tangga di atas.

9. Apabila FIFA memperkenalkan sistem ranking dunia 21 tahun lalu (1993), Malaysia menduduki ranking ke-14 Asia. Dalam era Presiden sekarang ranking Malaysia menjunam ke kedudukan ke-34 Asia.

10. Pada tahun 1993, Malaysia menduduki ranking ke-77 dunia namun di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia menjunam ke kedudukan TERBURUK DALAM SEJARAH BOLASEPAK NEGARA, iaitu ke-169 dunia.

11. Di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia berada di bawah Bhutan, negara yang pernah menduduki ranking paling corot FIFA.

12. Di bawah pentadbiran Presiden kini, ranking Malaysia berada di bawah Indonesia, negara yang sedang digantung FIFA dan tidakpun dibenarkan bertanding.

13. Liga bolasepak Malaysia dikategorikan gred ‘D’ walaupun menjalani peralihan selama 25 tahun daripada liga amatur ke liga semi-pro pada tahun 1989, dan kemudian ke liga profesional pada tahun 1993.

14. FAM memiliki sekali ganda lebih jumlah kakitangan berbanding FA Jepun untuk mentadbir bolasepak Malaysia termasuk liga gred ‘D’.

15. FAM merasakan perlu untuk menukar-nukar jumlah pasukan dalam liga gred ‘D’ daripada 14 pasukan kepada 12 kepada 14.

16. Perjanjian FAM dengan Singapura telah tamat, namun FAM merasa perlu untuk meneruskannya dengan penyertaan Young Lions TERUS KE LIGA SUPER.

17. FAM turut merasakan perlu untuk menambah jumlah hari perlawanan pada bulan Ramadan, termasuk 3 hari perlawanan dalam tempoh singkat 7 hari, untuk membenarkan perlawanan sarkis menentang kelab-kelab luar. Sebagai perbandingan, semua pertandingan bolasepak di negara-negara Islam seperti Arab Saudi, Bahrain, Brunei, Iran, Jordan, Kuwait, Oman, Palestin, Qatar, UAE termasuk Bosnia dihentikan ataupun tamat sebelum bulan Ramadan, kecuali negara yang terpaksa menganjakkan jadual akibat peperangan seperti Iraq dan Syria.

18. Di bawah pentadbiran Presiden kini, FAM telah ‘melelong maruah’ negara kepada penganjur-penganjur perlawanan pertunjukan yang diragui keputusannya.

19. Pada tahun 2009, FAM sewenang-wenangnya merelakan maruah negara diaibkan oleh sindiket perjudian dalam skandal ‘Asiagate’, apabila membenarkan perlawanan ‘persahabatan’ dengan pasukan kelab Monomotapa United FC yang menyamar sebagai pasukan kebangsaan Zimbabwe.

20. Pada Februari 2013, bekas Setiausaha Agung FAM ketika itu dengan mudah menerima surat penjelasan pembatalan ‘perlawanan persahabatan’ Harimau Muda ‘A’ daripada pengarah teknikal Football Queensland, sedangkan perlawanan kononnya diadakan dengan kelab Brisbane Roar. Perlawanan ini juga tidak pernah diumumkan oleh pihak kelab Brisbane Roar.

21. Jelajah Harimau Muda ke Slovakia diberitakan telah dianjurkan dengan bantuan Miroslav Bozik, individu yang dikehendaki untuk soal siasat kes rasuah oleh Interpol pada 1995. Harimau Muda tidak tewas dalam Jelajah Slovakia, namun kemudian ditewaskan oleh Laos dan Myanmar sebelum dibelasah Thailand 5-0.

22. Hanya ejen perlawanan (bukan ejen pemain) yang berdaftar dengan FIFA boleh membawa sesebuah pasukan bermain di Malaysia. Namun Setiausaha Agung FAM enggan mendedahkan identiti ejen perlawanan ‘pertunjukan’ dengan Barcelona pada 2013.

23. Presiden FAM pernah memegang jawatan Presiden MHC dan Exco FIFA serentak.

24. Bendahari FAM memegang jawatan dalam BAM dan MOM serentak.

25. FAM telah GAGAL melaksanakan penswastaan liga pada 2015. Ini mengakibatkan kerugian berjuta ringgit kepada FA negeri, kelab dan pemegang taruh.

26. Hak penyiaran liga dibida oleh 3 pihak: TM-Media Prima, ASTRO-Fox Sports dan Zenith. Namun FAM telah menyerahkan keputusan untuk dibuat oleh MP & Silva.

27. Pada bulan lepas, FAM berbincang untuk menganjurkan Liga Bolasepak Rakyat dengan individu yang pernah ditahan dalam siasatan SPRM berkaitan kes 1MDB.

28. Baucar bayaran Kerajaan pada 2011 menunjukkan wang kerajaan sebanyak RM6,091,200 telah disalurkan kepada yayasan di bawah Presiden FAM untuk 'Lawatan Pasukan Bola Sepak British Premier League Club'.

29. Sebagai badan yang berdaftar di bawah Akta Pembangunan Sukan, FAM tidak pernah membentang penyata kewangannya kepada rakyat Malaysia.

30. Di bawah pentadbiran Presiden kini, Malaysia mengalami kekalahan TERBURUK DALAM SEJARAH BOLASEPAK NEGARA, iaitu 10-0 kepada UAE.


31. Rekod menunjukkan jurulatih ketika kekalahan TERBURUK DALAM SEJARAH NEGARA, menerima antara gaji terbesar dalam sejarah iaitu RM712,700 setahun.


Tak tahu nak kata apa. Apa-apa pun cuba selesaikan dengan cara baik.


lovenota : sedih.


Read More »

Saturday, August 08, 2015

Susu Formula ada DNA Lembu



Semalam ada sesi bual bicara mengenai "Susu Barokah" dengan Ustazah Fatimah Syarhah di Fiqh Wanita TV3 jam 1 petang. Bagus kita bincangkan soal ini, sebab dalam islam pun digalakkan memberi susu ibu kepada anak kita.

Allah juga ada menyebut tentang penyusuan ibu di dalam firmanNya yang bermaksud "Dan ibu-ibu hendaklah menyusukan anak-anak mereka selama dua tahun genap, iaitu bagi orang yang hendak menyempurnakan penyusuan itu." (Al Baqarah:233)

TETAPI bila ustazah mengeluarkan statement, "Kalau kita bagi susu lembu, maka DNA lembu akan masuk ke dalam badan bayi", punya la mengamuk para ibu-ibu di Malaysia sebab satu statement tu je. Mana tak mengamuk, memang tidak dinafikan ramai yang bagi susu formula disebabkan susu ibu dah kering tetapi cara ustazah tu cakap seolah-olah anak diorang tu dah ada DNA lembu dan berperangai seperti lembu. 



Dalam group yang saya join di facebook, ada juga beberapa komen yang diberikan berkenaan dengan penjelasan ustazah nie. Ada juga yang sarcasm. Hihi.



Saya faham apa yang ustazah tu nak cakap, tapi kat Malaysia nie ramai orang yang sensitif terutama para ibu. Ayat ustazah dah menimbulkan kekeliruan dan ketidakpuashatian pada semua orang. Bukan DNA lembu yang masuk, cuma "apa yang kita makan dan minum menjadi darah daging bayi tersebut". Itu penjelasan yang betul sebenarnya. Susu ibu juga membantu perkembangan dan tumbesaran bayi yang sihat. Itu memang tidak dinafikan lagi. Tapi bukan salah ibu tu jugak kalau susunya dah kering. So, kena la jugak bagi susu formula. 

Penjelasan DNA lembu yang dikatakan oleh ustazah itu tidak betul pun. Susu formula yang diberikan akan dicernakan dari mulut hingga ke usus kecil "ingat pembelajaran Sains Tingkatan 2 dan Biologi Tingkatan 4". Yang diserap hanyalah khasiatnya, bukan DNA. DNA pula membawa maksud unit perwarisan yang mengandungi kod genetik sesuatu organisma. Ia hanya boleh diturunkan atau diwariskan melalui anak oleh induk (ibu bapa) semasa proses persenyawaan berlaku. Ini bermakna bayi tak ada DNA lembu.  Tu jela. 

Lagi satu penjelasan yang win dari facebook Iluminasi. Hehe



Khasiat Susu Ibu

Banyak kajian yang dilakukan seantero dunia telah membuktikan kelebihan susu ibu yang tidak terdapat dalam susu formula lain. Ia merupakan makanan terbaik untuk bayi terutama sejak lahir sehingga 6 bulan kerana ia mempengaruhi pembentukan fizikal juga mental anak-anak. Sebaik sahaja bersalin, susu pertama yang berwarna kekuningan dinamakan kolostrum mengandungi antibodi yang tinggi bertindak sebagai imunisasi pertama bagi bayi kerana ia mampu melawan penyakit seperti cirit birit, bronkitis, eczema dan lelah. Hari-hari pertama selepas kelahiran, ibu-ibu digalakkan menyusui bayi untuk membekalkan antibodi yang cukup. Walaupun terdapat perkembangan teknologi makanan moden yang cuba merumus susu formula agar menyamai susu ibu, namun khasiat dan kebaikan susu ibu tidak dapat disamai apalagi untuk ditandingi. Itulah hebatnya kurniaan Allah.

Antara kebaikan susu ibu ialah mengandungi komposisi nutrien yang sesuai dan cukup dengan perkembangan bayi yang membesar. Susu ibu bebas daripada bakteria kerana ia mengandungi antibodi (immunoglobulins) yang bertindak sebagai tembok penghalang pelbagai penyakit sehinggalah bayi dapat membentuk antibodinya sendiri. Protein di dalam susu ibu adalah mencukupi untuk pertumbuhan bayi dan perkembangan otak. Protein susu ibu mudah dihadam dan diserap. Apabila susu lembu diberi kepada bayi, kuantiti protein yang dihadam dan serap adalah rendah menyebabkan banyak hasil pecahan protein. Perkembangan otak boleh terganggu jika paras hasil pecahan protein dalam darah adalah tinggi. Susu ibu tidak membebankan ginjal bayi dan ia tidak perlu menyimpan air yang berlebihan.

Lemak merupakan sumber utama bagi bayi. Enzim lipase yang terkandung di dalam susu ibu boleh menghadamkan lemak. Kandungan lemak adalah berubah semasa penyusuan ibu iaitu lemak adalah rendah pada permulaan penyusuan (foremilk) dan tinggi pada akhir penyusuan (hindmilk) atau disebut susu akhir. Enzim-enzim dalam susu ibu akan menghadamkan lemak dan ini menyebabkan ia senang dibekalkan kepada bayi sebagai tenaga. Susu ibu juga mengandungi zat besi yang mudah diserap oleh bayi kerana di dalamnya terdapat laktoferin berbanding susu formula. Kandungan vitamin A dan C dalam susu ibu adalah tinggi berbanding susu lembu. Susu ibu tersedia bila-bila masa pada suhu badan dan sentiasa steril. Oleh itu, tidak timbul masalah kebersihan dalam pengendalian menyusukan bayi. 

Kebaikan susu ibu bukan sekadar menjadi penawar kepada bayi malah ia mampu meningkatkan kecerdasan otak bayi. Kajian menunjukkan anak-anak yang berusia sembilan dan lima tahun yang mendapat susu ibu mempunyai IQ sebanyak 12 dan 9 kali lebih tinggi daripada anak yang seusia yang tidak mendapat susu ibu. Penelitian ini menunjukkan hikmah Allah menggalakkan penyusuan ibu yang lengkap bagi menjamin keberterusan generasi berkualiti. 

Sejajar dengan firmanNya "Dan Kami wajibkan manusia berbuat baik kepada kedua ibu bapanya, ibunya telah mengandungnya dengan menanggung kelemahan demi kelemahan dari awal mengandung hingga akhir menyusunya dan tempoh menceraikan susunya ialah dalam masa dua tahun." (Luqman:14). 

Kajian di Belanda pula menunjukkan susu ibu mengandungi Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Arakidonik (AA) yang tidak diperolehi dalam susu formula penting untuk pertumbuhan sistem saraf dan juga tumpuan otak.

Pakej istimewa yang ditawarkan dalam penyusuan ibu bukan sahaja memberi kebaikan kepada bayi malah ibu itu sendiri. Walaupun ramai wanita diselubungi kebimbangan mengembalikan bentuk badan selepas bersalin, dengan menyusu bayi, badan wanita boleh menjadi langsing disertai dengan senaman. Di samping itu, penyusuan bayi dapat membantu mengecutkan rahim, mengurangkan risiko pendarahan berlebihan dan risiko kanser buah dada dan ovari. Yang lebih istimewa, penyusuan badan dapat menyerlahkan lagi naluri keibuan dan menjana ikatan kasih sayang antara ibu dan anak kerana dalam proses menyusu, hormon prolaktin terhasil dan ia merangsang perasaan keibuan.

Sumber : ikim


Doa, Zikir dan Surah Banyakkan Susu Ibu

Ada beberapa doa, zikir dan surah yang boleh diamalkan oleh para ibu-ibu untuk memperbanyakkan susu ibu seperti:









Saya pun masa kecil-kecil minum jugak susu formula, Dutch Lady, sampai la sekarang. Alhamdulillah tak ada perangai macam lembu, banyak perangai manusia. Tapi kat sekolah jadi Hulk Hogan jugak la..hihi. 


lovenota : Breastfeeding is the best


Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®