Showing posts with label isu semasa. Show all posts
Showing posts with label isu semasa. Show all posts

Wednesday, May 24, 2017

Berbaloi ke Guna Fidget Spinner?


Apa itu Fidget Spinner?


Fidget Spinner adalah sejenis alat yang digunakan untuk melegakan stress atau tekanan. Bahan asas pembuatan Fidget Spinner terdiri daripada bearing @ galas bebola yang terletak di tengah-tengah reka bentuknya. Galas bebola diperbuat daripada bahan seramik, logam (keluli tahan karat atau chrome), dan reka bentuk yang hibrid. Reka bentuk hibridnya pula diperbuat daripada pelbagai bahan termasuk tembaga, keluli tahan karat, titanium, tembaga dan plastik. 

Alat permainan ini telah digunakan untuk membantu orang yang mempunyai masalah untuk memberi tumpuan, tidak fokus, gelisah atau resah seperti mereka yang mempunyai Sindrom Kurang Daya Tumpuan dan Hiperaktif [Attention Deficit Hyperactivity Disorder - ADHD], autisme, atau anxiety (kebimbangan). Ia bertindak sebagai mekanisme untuk melepaskan rasa gugup, gemuruh atau tekanan. Pakar-pakar telah bersetuju mengenai keperluan ini, dengan beberapa agensi yang menyokong penggunaannya manakala beberapa agensi NGO yang lain mempertikaikan asas saintifik dan berhujah bahawa alat permainan ini sebenarnya boleh menyebabkan seseorang lebih terganggu.

Walaupun alat ini telah dicipta pada tahun 1990-an, tetapi baru-baru ini Fidget Spinner menjadi alat permainan popular pada tahun 2017 dan menjadi tular @ trending dalam membuat trick @ helah dalam aksi video di Youtube dan Instagram. Sering dipasarkan dengan mempunyai manfaat dari segi kesihatan, Fidget Spinner sudah mula digunakan oleh kanak-kanak sekolah, menyebabkan sesetengah sekolah mengharamkan penggunaan Fidget Spinner, dengan alasan bahawa mainan itu menjadi gangguan di bilik darjah dan pelajar tidak menyiapkan kerja sekolahnya. Malahan apabila menggunakan Fidget Spinner, ia boleh menghasilkan bunyi yang akan mengganggu kanak-kanak yang lain. Sekolah-sekolah lain pula membenarkan Fidget Spinner digunakan oleh kanak-kanak dalam usaha untuk membantu mereka menumpukan perhatian dalam pembelajaran.

Banyak agensi penerbitan membahaskan bahawa banyak manfaat atau kelebihan daripada keburukan menggunakan Fidget Spinner bagi individu yang mempunyai ADHD, autisme, atau keresahan, dan terdapat keperluan Fidget Spinner ini sebagai rangsangan berterusanAda yang mengatakan, Fidget Spinner telah dicipta dan dipasarkan sebagai alat mengurangkan stress yang digunakan untuk kekal fokus. 

Sama seperti zaman-zaman sebelum wujudnya Fidget Spinner, jika kita ingin fokus dalam melakukan sesuatu kerja, sudah semestinya kita akan melakukan beberapa pergerakan seperti menggoyangkan atau memusingkan pen, mengetuk meja, menggoyangkan kaki dan sebagainya. Cuma pada zaman ini, alat seperti Fidget Sipnner dikeluarkan sebagai alat untuk membantu fokus dalam sesuatu pekerjaan.

Terdapat kanak-kanak yang mempunyai masalah ADHD dan autisme dibenarkan untuk menggunakannya di sekolah dan juga diajar cara untuk menggunakannya dengan betul. Tetapi ia menjadi gangguan dan daya penarik kepada beberapa kanak-kanak yang normal dan terpengaruh untuk menggunakan dan bermain. Bagi pelajar yang tidak mempunyai kecacatan, ia adalah satu alat permainan, dan ia sepatutnya tidak dibenarkan.

Salah seorang ibu telah membeli Fidget Spinner untuk anak lelaki berusia 10 tahun, yang mempunyai ASD / SPD dan anak perempuan berusia lapan tahun, yang disyaki ADHD. Dan beliau berkata: "Pada mulanya saya fikir, ia adalah alat yang berkesan untuk menghilangkan rasa gelisah kepada kanak-kanak apabila menggunakannya, tetapi sekarang apabila ia diharamkan di sekolah, bermakna anak-anak saya akan kehilangan alat bantuan yang amat memberi manfaat kepadanya. Adalah tidak adil jika seorang kanak-kanak dengan keperluan khas yang menggunakan alat tersebut dan kini tidak dibenarkan kerana kanak-kanak lain menggunakan Fidget Spinner semata-mata untuk keseronokan."



sumber: Birmingham Mail


Tetapi, adakah Fidget Spinner ini selamat digunakan oleh kanak-kanak normal yang lain?
Gambar di atas adalah Sharp Ninja Fidget Spinner. Sama seperti Shuriken Ninja, bukan? Jika ia digunakan oleh anak-anak anda untuk bermain sesama rakan, apa yang bakal terjadi jikalau mereka cuai mengendalikan alatan ini?

Ada beberapa ibu bapa telah menimbulkan kebimbangan keselamatan mengenai Fidget Spinner. Sebagai contoh, seorang wanita Texas yang berkongsi kisahnya di Facebook, mengenai anak perempuannya yang berusia 10 tahun tercekik Fidget Spinner dan memerlukan pembedahan untuk mengeluarkannya, seperti yang dilaporkan oleh CNN. Sudah tentu, menelan risiko apa-apa yang boleh ditelan. Sejak dari kanak-kanak lagi mereka suka untuk meletakkan objek di dalam mulut mereka, menelan dan tercekik mainan. Lagipun, Akademi Pediatrik Amerika memberi amaran bahawa tercekik adalah punca utama morbiditi dan kematian di kalangan kanak-kanak, terutama mereka yang berusia 3 tahun ke bawah. Dan juga di Georgia, seorang nenek mengatakan Fidget Spinner pecah di tangan cucunya yang berusia tiga tahun.


saiz bearing (bola galas) sebesar duit syiling


Sumber dari United Kingdom menyatakan seorang budak lelaki berusia 11 tahun hampir buta akibat terkena bilah Fidget Spinner selepas terbabas dari tangannya apabila asyik melakukan beberapa aksi putaran.


sumber: USA Today

Tidak semua kanak-kanak mendapat manfaat daripada bermain dengan Fidget Spinner. Kajian Dr. Dustin Sarver, MD, seorang profesor pediatrik di Pusat Perubatan Universiti Mississippi dan penyelidik di Pusat Pembangunan Belia, mengatakan sebahagian besar kanak-kanak dengan ADHD, lebih banyak mereka bergerak menggunakan Fidget Spinner, lebih baik prestasi memori kerja mereka. Selain itu, apabila bergerak, ia meningkatkan rangsangan kognitif dan kecerdasan mereka. Beliau juga mencadangkan bahawa kanak-kanak tanpa ADHD sebenarnya melakukannya dengan lebih teruk di sekolah apabila mereka bergerak terlalu banyak akibat bermain Fidget Spinner. Doug Roberts, seorang guru sekolah rendah di Oregon dan pengarang buku yang dikaji semula, He’s The Weird Teacher, juga menyatakan bahawa kewujudan Fidget Spinner boleh memberi inspirasi kepada kes pergaduhan dan kecurian.

sumber: Reader's Digest

Di Malaysia, Penguat kuasa Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) diarah memeriksa gajet 'fidget spinner' di pasaran sama ada permainan itu mengundang bahaya kepada pengguna atau sebaliknya. Menterinya, Datuk Seri Hamzah Zainuddin, berkata penguatkuasa KPDNKK akan mendapatkan sampel permainan itu di pasaran sebelum dihantar kepada Institut Piawaian dan Penyelidikan Perindustrian Malaysia (SIRIM) untuk diperiksa. 

Pada pendapat saya, tak salah menggunakan Fidget Spinner jika untuk mendapatkan perhatian dan fokus terhadap sesuatu pekerjaan dan pembelajaran, bukan untuk menunjuk-nunjuk pada rakan-rakan dengan melakukan pelbagai aksi yang berbahaya. Dan juga reka bentuk Fidget Spinner perlu selamat dan tidak menggunakan bilah yang tajam. Ia boleh mengakibatkan pelbagai kecederaan seperti yang saya tunjukkan di atas. Terpulang pada ibu bapa jika mahu menggunakan dan memberikan Fidget Spinner kepada anak-anak anda. Tetapi AWAS, ibu bapa perlu mengawasi penggunaan Fidget Spinner oleh anak-anak anda supaya keselamatan anak anda lebih terjamin.

Tetapi jika membawa Fidget Spinner ke sekolah, itu saya tidak setuju. Jika berlaku kecederaan kepada pelajar, terkena mata, terpotong telinga, luka di muka dahi tangan, tergores di jari, cikgu juga yang disalahkan. Jika alat tersebut dibeli beribu-ribu harganya, kemudian hilang di sekolah, cikgu juga yang disalahkan. Keselamatan harus diutamakan. tak apa ye dik, simpan jelah di rumah ye. 


lovenota: kadang-kadang terlalu banyak main Fidget Spinner nie tak buat kerja langsung budak-budak sekolah saya. lepas tu saya rampas jela. wuu~


Read More »

Monday, May 01, 2017

1,000 Mat Motor ditahan di Port Dickson




Port Dickson: Kira-kira 1,000 penunggang dan pembonceng ditahan pihak berkuasa dalam Ops Bersepadu yang dijalankan di persimpangan Sua Betong, malam tadi. Operasi dijalankan bagi mengesan kesalahan trafik selain sering menerima aduan penduduk mengenai bunyi bising.



Pihak polis mengepung jalan utama di persimpangan Sua Betong dan hasilnya kira-kira 1,000 orang berjaya ditahan. Ada penunggang yang cuba melarikan diri dengan merempuh tiga kereta peronda polis. Selepas ditahan, mereka diarah menolak motosikal sejauh lima kilometer ke Balai Polis Telok Kemang untuk pemeriksaan lanjut.



Alhamdulillah, separuh daripada warga pelancong yang tidak bermoral yang datang membanjiri Port Dickson sudah ditangkap. Lepas nie biar depa beringat, nak datang PD kenalah beradab, bawa motor dengan sopan santun dan menghormati pengguna jalan raya yang lain. Dah lama perhati, asyik buat semak dan buat bising je datang sini. Nak datang bercuti tak salah, tapi mengganggu ketenteraman awam itu memang salah. 

Port biasa bagi mat-mat motor nie untuk melepak adalah di stesyen minyak Shell di Batu 6 atau Stesyen minyak Petronas di Batu 4 tu. Kalau tak "preng preng preng" ataupun "weng weng weng" motor tu sampai keluar asap berplumbum sampai orang sesak nafas memang tak sah. Bangga la bunyi motor dia yang paling kuat antara geng-geng mereka. Datang nak isi minyak tu isi jelah dengan keadaan yang senyap seperti orang yang bertamadun. Kalau boleh, diorang nak selubung Shell tu dengan asap-asap motor die je. Aku yang perempuan nie nak isi minyak pun dah rasa tak selamat. Keselamatan tu tidak terjamin, bila-bila masa je diorang boleh buat macam-macam kerana jumlah geng mat-mat motor ini terlalu ramai. seram nok!



Apabila jalan baru sudah dibuka di jalan belakang, dari Sua Betong menuju ke Pasir Panjang dan Politeknik Port Dickson, tempat itu sebenarnya sudah menjadi trek perlumbaan bagi mat-mat motor. Jalan yang lurus menjadi daya penarik motor-motor untuk berlumba di kawasan tersebut. Pernah satu ketika saya melalui jalan tersebut pada pukul 8 malam bersama dengan adik lelaki saya, memang agak seram jalannya. Bukan kerana jalan itu terlalu gelap tetapi seram disebabkan ramai sangat mat-mat motor yang melepak di tepi-tepi jalan berhampiran dengan lampu trafik di belakang SMK Intan Perdana. Satu perkataan je yang terkeluar dari mulut saya, Gila!

Antara beberapa komen mengenai berita tersebut:



Syabas pada pihak berkuasa yang terdiri daripada PDRM, JPJ, MPPD dan pihak-pihak yang berkenaan kerana bertindak pada hari yang tepat sekali. Kejadian ini sudah lama berlaku, laporan dan aduan daripada penduduk setempat yang terlalu banyak menyebabkan pihak berkenaan bertindak pada semalam.




Minat motor tak salah jugak. Minat berlumba boleh bawa ke trek motor. Minat untuk mengubahsuai motor boleh masuk mana-mana bengkel dan kerja, ataupun sambung belajar dan mendalami ilmu. oh ya, apalah sangat pendapatan yang mat-mat motor nie bagi pada peniaga. setakat memenuhkan pasar malam Sabtu di Batu 4 pun tak dapat apa-apa. haiya~


Boleh nak berkonvoi, tak salah pun. cara anda berkonvoi tu yang salah. membuat bising, menganggu ketenteraman awam, motor yang tidak mengikut spek standard yang betul. makanya, kenalah saman ye. orang lain berkonvoi juga, kalau ikut peraturan lepas je daripada roadblok.  




Dik, banyak cara lagi untuk mengeratkan ukhuwah dan silaturrahim dengan cara dan jalan yang benar dan betul. bukan dengan cara membuang masa di tepi jalan ye. 





lovenota: aman sikit Port Dickson tu lepas nie..

Read More »

Wednesday, March 22, 2017

Tidak Tahu Tunggakan PTPTN RM9 Ribu


Seorang wanita telah menjadi viral di mana dia dimaklumkan mempunyai tunggakan sebanyak RM9 ribu walaupun sudah habis membayar pinjaman foundation @ asasi dan masih lagi membayar pinjaman sarjana muda @ degree secara konsisten. Apabila beliau ingin ke luar negara, dia mendapat email daripada PTPTN yang mengatakan dia masih mempunyai tunggakan dan perlu dijelaskan dalam masa seminggu. Jika tidak melangsaikan tunggakan, nama akan direkodkan dalam senarai hitam Jabatan Imigresen, tindakan undang-undang, potongan gaji mandatori dan juga memberi kesan kepada rekod CCRIS. 

Berikut adalah status facebook yang diambil dari facebook Fatheem Meleana:
PTPTN 
You really make me pissed off! 

Tiba-tiba dapat email nie, pelik. Sedangkan aku tak pernah missed bayar PTPTN, dan loan masa aku foundation dah lama aku settlekan, cuma loan degree yang aku masih disiplin bayar tiap bulan tanpa missed sampai sekarang, dan mungkin sampai umur aku 40 tahun, kalau ikut kontrak. Mana datang RM9,484.74 nie? 
Ini jawapan yang aku dapat daripada adik call-centre.  
Aku: Bla bla bla (bagi details aku) 
Dia: Baik puan, ada apa saya boleh bantu? 
Aku: Saya dapat email yang nyatakan saya masih ada tertunggak RM9k. Saya cuma nak pastikan, dari mana amount nie? Sebab kalau ikut statement saya, saya tak penah missed bayar sejak 2010, dan statement saya nie hanya tunjuk yang Ujrah saja, yang sebelum-sebelum nie masa konvensional saya tak boleh tengok dah. Kalau ikut statement nie, saya tak pernah missed bayar setiap bulan sampai hari nie. 
Dia: Kalau ikut record puan, amount tertunggak nie sejak tahun 2007 (nie lepas aku graduation). Jadi bayaran tertunggak nie diambil daripada pinjaman degree puan yang tak diselesaikan. 
Aku: 2007? Yer saya ada on off bayar, sebab pernah menganggur dan bila dah kerja saya bayar on off dengan bayar ikut kemampuan memandangkan gaji kecil time tu. Saya mula disiplin bayar bila masuk tahun 2008, sampai saya dapat offer tukar ke pelan Ujrah. Selepas tu, saya teruskan bayar setiap bulan, mengikut baki semasa yang saya terima di dalam statement. Jadi saya sentiasa update dengan figure dalam statement saya setiap bulan. Tiba-tiba saya dapat email nie. 
Dia: Maaf puan, tunggakan nie amount sebelum tukar ke plan ujrah. Amount tunggakan nie tak dikemaskinikan sekali dalam statement puan selepas ditukar ke ujrah (what tha?!). Jadi jumlah tunggakan nie terbiar macam tu jek.  
Aku: Macam mana boleh mcm tu? Kenapa ptptn tak bagitau saya awal-awal masa saya dapat tawaran ujrah, dan ini la amount saya kene settlekan. Kenapa sekarang? Kenapa selepas 7 tahun? Kenapa 2 tahun sebelum tu saya tak dapat warning?  
Dia: Maaf puan, saya tak dapat bantu yang tu. Kalau puan nak tengok clear calculation, kena pergi ke kaunter dan puan boleh tengok secara details macam mana tunggakan tu bole jadi RM9 ribu. 
Kepala aku dah start panas, jantung dah laju. Ada la lagi explaination budak tu yang lebih kurang sama dan tak perlu aku share. Yang pasti, aku tertekan dengan PTPTN. Kenapa sekarang baru nak bertindak? 9 tahun aku ade bayaran tertunggak yang dah dikenakan interest, yang mati-mati aku ingat dah diselaras sekali dalam pelan Ujrah. Kenapa tak diberitahu dulu lagi? Why now? 
Tunggakan aku terperap untuk 9 tahun, takde sebarang warning, takde sebarang surat menyurat aku terima mengatakan aku perlu buat settlement. Dari amount yang kecil, sampai 9 tahun, tunggakan aku jadi RM9ribu. Dan senang cerita, aku baru dapat email nie hari nie, dan aku cek, Yer, aku dah kena blacklist. Terima kasih PTPTN! 
Solution yang PTPTN bagi dekat aku, kalau nak fight, kena naik court. Tapi kalau aku insists nak clear daripada blacklist, nak tak nak, aku kena bayar full amount RM9 ribu tu sebelum aku terbang. Yer, aku dah nak fly next week. Why now, PTPTN? Adakah ko nampak rekod aku bayar secara konsisten, baru sekarang ko cari dan aniaya aku? RM9 ribu? Aku tak taulah celah mana nak cari duit sebanyak tu dalam masa seminggu nie. (Tongkat dagu) 
Buat teman-teman yang masih ada hutang dengan PTPTN, pergi la check dan clarify, kot korang pon ade hidden amount yang PTPTN tak bagitau yang diorang nak biarkan beranak pinak sampai amount jadi besar, gamaknya.


Disebabkan viralnya kisah fatheem meleana ini, ramai netizen pun menyatakan kisah yang sama berlaku pada diri mereka sendiri. PTPTN tidak memberikan sebarang notis mengenai tunggakan kepada peminjam jika terdapat sebarang tunggakan dan pembayaran yang tidak konsisten selepas tamat pengajian. 

Selepas tamat pengajian, jika peminjam tidak terus membayar balik mengikut kadar yang telah ditetapkan seperti dalam surat perjanjian, ia akan menyebabkan berlakunya tunggakan tersebut. Kejadian ini juga berlaku pada peminjam yang membuat 2 kali pinjaman PTPTN seperti pinjaman asasi atau diploma dan pinjaman sarjana muda di mana pada pinjaman kali pertama, peminjam membuat permohonan penangguhan pembayaran dan berkemungkinan penagguhan tersebut tidak diluluskan ataupun tidak follow up.  











Untuk mengatasi masalah ini, sepatutnya pihak PTPTN perlu membuat sistem seperti sistem yang dilaksanakan di bank-bank. Tak kira apa jenis bank pun, jika kita membuat pinjaman seperti personal loan @ pinjaman peribadi, setiap bulan bank akan memaklumkan jumlah pembayaran yang perlu dibayar dengan menghantar SMS kepada peminjam. ia seolah-olah seperti reminder kepada kita setiap bulan untuk membayar mengikut waktu yang telah ditetapkan. 

Kami sebagai peminjam tidak tahu jika pihak PTPTN ada mengenakan denda jika tidak membayar kadar pinjaman seperti yang tertera dalam surat perjanjian. Ia menjadi tugas pihak PTPTN untuk memaklumkan kepada kami jika peminjam mempunyai bayaran tertunggak. Kalau dibiarkan sampai beranak pinak, sudah tentu yang untungnya ialah pihak PTPTN. yang ruginya ialah pihak peminjam yang hanya rakyat yang berpendapatan sederhana. 

Berdasarkan Bajet 2017, PTPTN telah menyediakan insentif untuk peminjam yang membuat pembayaran balik pinjaman bermula dari 22 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2017 seperti berikut:
(a) Diskaun 15% untuk penyelesaian keseluruhan hutang (pinjaman)
(b) Diskaun 10% untuk penyelesaian sekurang-kurangnya 50% daripada keseluruhan hutang (pinjaman)

(c) Diskaun 10% untuk bayaran melalui potongan gaji atau direct debit

Kalaulah kita ada sumber lain bagi pinjaman pendidikan selain PTPTN kan bagus, betul tak? tapi tiada~

Apa yang perlu dilakukan jika anda pun mempunyai masalah tunggakan pembayaran PTPTN seperti yang dialami oleh Fatheem Meleana? 




Anda boleh membuat aduan di Biro Pengaduan Awam mengenai hal tersebut. Pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk salurkan aduan anda kepada Biro Pengaduan Awam seperti gambar di bawah.




lovenota: nasib dah settle pinjaman PTPTN. fuh~


Read More »

Monday, November 28, 2016

Bayi Untuk Dijual


BAYI UNTUK DIJUAL


Malaysia sekali lagi mendapat perhatian dunia apabila journalist daripada 101 East, Chan Tau Chou, menjalankan penyiasatan selama 4 bulan dalam usaha mengumpul maklumat dan bukti bagi mendedahkan kegiatan jualbeli bayi atas talian (online). Kegiatan ini dijalankan di laman sosial, Facebook melalui sebuah Closed Group yang dikendalikan oleh barisan admin yang menggunakan fake account.

"The Dressar & Co" berjaya menemui group tersebut, namun ianya telah ditetapkan sebagai 'Closed Group', di mana orang luar tidak akan diberikan akses untuk melihat post di group tersebut. Group tersebut terdiri daripada 2,000 orang ahli. 





Kredit: Admin "The Dressar & Co"

MOTIF :
Permohonan untuk pengesahan anak angkat yang sah di sisi undang-undang kebiasaannya mengambil masa yang lama dan penguatkuasaan undang-undang rumit di Malaysia. Ini yang menyebabkan ramai pembeli memilih sindiket ini. Kewujudan pasaran bawah tanah ini menyasarkan pasangan tidak boleh mempunyai anak sendiri. Selain itu, peningkatan khidmat industri seks di Malaysia juga mendorong warga asing yang tidak mahu menggugurkan kandungan mereka untuk menjualnya melalui kegiatan ini.

PENJUAL :
Timbul persoalan, bagaimana mereka mampu membekalkan bayi yang ramai bagi menampung permintaan pembeli. Sepertimana yang ditulis pada tajuk di atas, boleh pre-order, atau booking terlebih dahulu. Bekalan bayi boleh didapati oleh pekerja industri seks (pelacur) yang memilih untuk tidak menggugurkan kandungan mereka demi keselamatan diri mereka sendiri. Sepanjang empat bulan siasatan, pengedar di Malaysia yang mengiklankan bayi dalam talian, mempunyai 78 wanita hamil Indonesia. Pengedar akan memberi satu katalog gambar wanita hamil kepada pembeli berpotensi.

PEMBELI :
Kegiatan ini mendapat sambutan hangat daripada mereka ingin bergelar sebagai seorang ibu atau bapa, dan sanggup untuk melanggar undang-undang demi mencapai cita-cita dan impian mereka dengan memilih jalan yang singkat. Walaupun kita memahami kehendak mereka, ianya amat mendukacitakan apabila kegiatan ini juga dimanfaatkan juga oleh golongan paedophile (mereka yang mempunyai nafsu seksual terhadap kanak-kanak) untuk memuaskan kehendak songsang mereka.

ORANG TENGAH :
Ianya amat mendukacitakan apabila sindiket ini berjaya dijalankan dengan mendapat bantuan daripada golongan doktor serta individu berpengaruh (pegawai kerajaan) yang korup. Mereka membayar doktor dan pegawai kerajaan untuk memalsukan dokumen kelahiran supaya tiada siapa tahu bayi itu bukan milik mereka dan tiada sesiapa yang tahu siapakah ibu sebenar bayi tersebut. Menurut kumpulan 101 East yang menyamar sepanjang penyiasatan, mereka berjaya mengumpul bukti tawaran daripada doktor secara terbuka menawarkan bantuan memalsukan dokumen kelahiran bayi yang dibeli itu, dengan dibantu pegawai berkhidmat di Jabatan Pendaftaran Negara. Namun begitu, ianya tidak dinyatakan mengenai organisasi pekerjaan doktor tersebut, sama ada pekerja kerajaan atau swasta.

HARGA :
Ia adalah perniagaan menguntungkan, di mana seorang bayi berharga AS$1,500 (RM6,600) hingga AS$2,500 (RM11,000). Harga bayi akan melonjak sekiranya dilahirkan sebagai lelaki, dengan mengambilkira faktor lain seperti bangsa, jantina, berat bayi, kaum serta warna kulit. Program ini mendedahkan bayi lelaki yang berwarna kulit cerah lebih mahal. 




lovenota: Hentikan penjualan bayi secara haram


Read More »

Siapa Kartunis Zunar?


Siapa Kartunis Zunar?



Zulkiflee Anwar Haque (15 Mei 1962) atau lebih dikenali sebagai Zunar adalah rakyat Malaysia yang juga merupakan kartunis Malaysia. Zunar dilahirkan pada 15 Mei 1962 di Bukit Junun, Gurun, Kedah. Pernah bekerja sebagai juruteknik makmal, Zunar juga aktif dalam aktiviti lain yang menyentuh soal kartun. 

Isu dan kontroversi

Saman KDN
Bermula 24 Jun 2010 buku terbitan Malaysiakini, 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun yang diterbitkan syarikat Zunar, Sepakat Efektif Sdn Bhd - dilarang daripada dipamerkan.Tindakan pengharaman buku 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun - kedua-duanya karya Zunar - didakwa tidak sah dan bertentangan dengan hak kebebasan bersuara yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Pada 27 Julai 2010, beliau dan Malaysiakini memfailkan dua saman berasingan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mencabar keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengharamkan dua buku kartun politik.

Tangkapan kerana tuduhan hasutan
Pada 24 September 2010, Zunar ditangkap polis serta didakwa atas tuduhan hasutan, hanya tiga jam sebelum pelancaran bukunya yang baru sahaja diterbitkan, "Cartoon-O-Phobia". Semasa beliau ditangkap, polis merampas 66 naskhah buku tersebut. Rampasan tersebut berkemungkinan disebabkan buku itu mengandungi kandungan isu 'sensitif' seperti kes pembunuhan Altantuya, konspirasi terhadap Anwar, perihal isteri Perdana Menteri iaitu Rosmah, kehilangan enjin jet pejuang, kapal selam Scorpene yang tidak boleh tenggelam, isu di Sarawak, isu perkauman, rasuah, pembaziran wang rakyat, dsb.

Pada 10 Februari 2016 jam 9 malam, beliau telah ditangkap di rumahnya di Kuala Lumpur, dan ditahan reman selama tiga hari. Beliau kemudiannya didakwa berhubung dengan sembilan imej politik beliau telah disiarkan dalam talian internet. Lima daripada buku beliau juga telah diharamkan atas alasan bahawa kandungannya adalah "memudaratkan ketenteraman awam". Beliau kini dibebaskan dengan ikat jamin, menunggu tarikh mahkamah terhadap beliau pada 6 November.

Beberapa kartun / komik milik Zunar yang boleh saya kongsikan.








lovenota: kadangkala kebenaran itu pahit dan amat menyakitkan


Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®