Showing posts with label isu semasa. Show all posts
Showing posts with label isu semasa. Show all posts

Wednesday, March 22, 2017

Tidak Tahu Tunggakan PTPTN RM9 Ribu


Seorang wanita telah menjadi viral di mana dia dimaklumkan mempunyai tunggakan sebanyak RM9 ribu walaupun sudah habis membayar pinjaman foundation @ asasi dan masih lagi membayar pinjaman sarjana muda @ degree secara konsisten. Apabila beliau ingin ke luar negara, dia mendapat email daripada PTPTN yang mengatakan dia masih mempunyai tunggakan dan perlu dijelaskan dalam masa seminggu. Jika tidak melangsaikan tunggakan, nama akan direkodkan dalam senarai hitam Jabatan Imigresen, tindakan undang-undang, potongan gaji mandatori dan juga memberi kesan kepada rekod CCRIS. 

Berikut adalah status facebook yang diambil dari facebook Fatheem Meleana:
PTPTN 
You really make me pissed off! 

Tiba-tiba dapat email nie, pelik. Sedangkan aku tak pernah missed bayar PTPTN, dan loan masa aku foundation dah lama aku settlekan, cuma loan degree yang aku masih disiplin bayar tiap bulan tanpa missed sampai sekarang, dan mungkin sampai umur aku 40 tahun, kalau ikut kontrak. Mana datang RM9,484.74 nie? 
Ini jawapan yang aku dapat daripada adik call-centre.  
Aku: Bla bla bla (bagi details aku) 
Dia: Baik puan, ada apa saya boleh bantu? 
Aku: Saya dapat email yang nyatakan saya masih ada tertunggak RM9k. Saya cuma nak pastikan, dari mana amount nie? Sebab kalau ikut statement saya, saya tak penah missed bayar sejak 2010, dan statement saya nie hanya tunjuk yang Ujrah saja, yang sebelum-sebelum nie masa konvensional saya tak boleh tengok dah. Kalau ikut statement nie, saya tak pernah missed bayar setiap bulan sampai hari nie. 
Dia: Kalau ikut record puan, amount tertunggak nie sejak tahun 2007 (nie lepas aku graduation). Jadi bayaran tertunggak nie diambil daripada pinjaman degree puan yang tak diselesaikan. 
Aku: 2007? Yer saya ada on off bayar, sebab pernah menganggur dan bila dah kerja saya bayar on off dengan bayar ikut kemampuan memandangkan gaji kecil time tu. Saya mula disiplin bayar bila masuk tahun 2008, sampai saya dapat offer tukar ke pelan Ujrah. Selepas tu, saya teruskan bayar setiap bulan, mengikut baki semasa yang saya terima di dalam statement. Jadi saya sentiasa update dengan figure dalam statement saya setiap bulan. Tiba-tiba saya dapat email nie. 
Dia: Maaf puan, tunggakan nie amount sebelum tukar ke plan ujrah. Amount tunggakan nie tak dikemaskinikan sekali dalam statement puan selepas ditukar ke ujrah (what tha?!). Jadi jumlah tunggakan nie terbiar macam tu jek.  
Aku: Macam mana boleh mcm tu? Kenapa ptptn tak bagitau saya awal-awal masa saya dapat tawaran ujrah, dan ini la amount saya kene settlekan. Kenapa sekarang? Kenapa selepas 7 tahun? Kenapa 2 tahun sebelum tu saya tak dapat warning?  
Dia: Maaf puan, saya tak dapat bantu yang tu. Kalau puan nak tengok clear calculation, kena pergi ke kaunter dan puan boleh tengok secara details macam mana tunggakan tu bole jadi RM9 ribu. 
Kepala aku dah start panas, jantung dah laju. Ada la lagi explaination budak tu yang lebih kurang sama dan tak perlu aku share. Yang pasti, aku tertekan dengan PTPTN. Kenapa sekarang baru nak bertindak? 9 tahun aku ade bayaran tertunggak yang dah dikenakan interest, yang mati-mati aku ingat dah diselaras sekali dalam pelan Ujrah. Kenapa tak diberitahu dulu lagi? Why now? 
Tunggakan aku terperap untuk 9 tahun, takde sebarang warning, takde sebarang surat menyurat aku terima mengatakan aku perlu buat settlement. Dari amount yang kecil, sampai 9 tahun, tunggakan aku jadi RM9ribu. Dan senang cerita, aku baru dapat email nie hari nie, dan aku cek, Yer, aku dah kena blacklist. Terima kasih PTPTN! 
Solution yang PTPTN bagi dekat aku, kalau nak fight, kena naik court. Tapi kalau aku insists nak clear daripada blacklist, nak tak nak, aku kena bayar full amount RM9 ribu tu sebelum aku terbang. Yer, aku dah nak fly next week. Why now, PTPTN? Adakah ko nampak rekod aku bayar secara konsisten, baru sekarang ko cari dan aniaya aku? RM9 ribu? Aku tak taulah celah mana nak cari duit sebanyak tu dalam masa seminggu nie. (Tongkat dagu) 
Buat teman-teman yang masih ada hutang dengan PTPTN, pergi la check dan clarify, kot korang pon ade hidden amount yang PTPTN tak bagitau yang diorang nak biarkan beranak pinak sampai amount jadi besar, gamaknya.


Disebabkan viralnya kisah fatheem meleana ini, ramai netizen pun menyatakan kisah yang sama berlaku pada diri mereka sendiri. PTPTN tidak memberikan sebarang notis mengenai tunggakan kepada peminjam jika terdapat sebarang tunggakan dan pembayaran yang tidak konsisten selepas tamat pengajian. 

Selepas tamat pengajian, jika peminjam tidak terus membayar balik mengikut kadar yang telah ditetapkan seperti dalam surat perjanjian, ia akan menyebabkan berlakunya tunggakan tersebut. Kejadian ini juga berlaku pada peminjam yang membuat 2 kali pinjaman PTPTN seperti pinjaman asasi atau diploma dan pinjaman sarjana muda di mana pada pinjaman kali pertama, peminjam membuat permohonan penangguhan pembayaran dan berkemungkinan penagguhan tersebut tidak diluluskan ataupun tidak follow up.  











Untuk mengatasi masalah ini, sepatutnya pihak PTPTN perlu membuat sistem seperti sistem yang dilaksanakan di bank-bank. Tak kira apa jenis bank pun, jika kita membuat pinjaman seperti personal loan @ pinjaman peribadi, setiap bulan bank akan memaklumkan jumlah pembayaran yang perlu dibayar dengan menghantar SMS kepada peminjam. ia seolah-olah seperti reminder kepada kita setiap bulan untuk membayar mengikut waktu yang telah ditetapkan. 

Kami sebagai peminjam tidak tahu jika pihak PTPTN ada mengenakan denda jika tidak membayar kadar pinjaman seperti yang tertera dalam surat perjanjian. Ia menjadi tugas pihak PTPTN untuk memaklumkan kepada kami jika peminjam mempunyai bayaran tertunggak. Kalau dibiarkan sampai beranak pinak, sudah tentu yang untungnya ialah pihak PTPTN. yang ruginya ialah pihak peminjam yang hanya rakyat yang berpendapatan sederhana. 

Berdasarkan Bajet 2017, PTPTN telah menyediakan insentif untuk peminjam yang membuat pembayaran balik pinjaman bermula dari 22 Oktober 2016 hingga 31 Disember 2017 seperti berikut:
(a) Diskaun 15% untuk penyelesaian keseluruhan hutang (pinjaman)
(b) Diskaun 10% untuk penyelesaian sekurang-kurangnya 50% daripada keseluruhan hutang (pinjaman)

(c) Diskaun 10% untuk bayaran melalui potongan gaji atau direct debit

Kalaulah kita ada sumber lain bagi pinjaman pendidikan selain PTPTN kan bagus, betul tak? tapi tiada~

Apa yang perlu dilakukan jika anda pun mempunyai masalah tunggakan pembayaran PTPTN seperti yang dialami oleh Fatheem Meleana? 




Anda boleh membuat aduan di Biro Pengaduan Awam mengenai hal tersebut. Pelbagai cara yang boleh dilakukan untuk salurkan aduan anda kepada Biro Pengaduan Awam seperti gambar di bawah.




lovenota: nasib dah settle pinjaman PTPTN. fuh~


Read More »

Monday, November 28, 2016

Bayi Untuk Dijual


BAYI UNTUK DIJUAL


Malaysia sekali lagi mendapat perhatian dunia apabila journalist daripada 101 East, Chan Tau Chou, menjalankan penyiasatan selama 4 bulan dalam usaha mengumpul maklumat dan bukti bagi mendedahkan kegiatan jualbeli bayi atas talian (online). Kegiatan ini dijalankan di laman sosial, Facebook melalui sebuah Closed Group yang dikendalikan oleh barisan admin yang menggunakan fake account.

"The Dressar & Co" berjaya menemui group tersebut, namun ianya telah ditetapkan sebagai 'Closed Group', di mana orang luar tidak akan diberikan akses untuk melihat post di group tersebut. Group tersebut terdiri daripada 2,000 orang ahli. 





Kredit: Admin "The Dressar & Co"

MOTIF :
Permohonan untuk pengesahan anak angkat yang sah di sisi undang-undang kebiasaannya mengambil masa yang lama dan penguatkuasaan undang-undang rumit di Malaysia. Ini yang menyebabkan ramai pembeli memilih sindiket ini. Kewujudan pasaran bawah tanah ini menyasarkan pasangan tidak boleh mempunyai anak sendiri. Selain itu, peningkatan khidmat industri seks di Malaysia juga mendorong warga asing yang tidak mahu menggugurkan kandungan mereka untuk menjualnya melalui kegiatan ini.

PENJUAL :
Timbul persoalan, bagaimana mereka mampu membekalkan bayi yang ramai bagi menampung permintaan pembeli. Sepertimana yang ditulis pada tajuk di atas, boleh pre-order, atau booking terlebih dahulu. Bekalan bayi boleh didapati oleh pekerja industri seks (pelacur) yang memilih untuk tidak menggugurkan kandungan mereka demi keselamatan diri mereka sendiri. Sepanjang empat bulan siasatan, pengedar di Malaysia yang mengiklankan bayi dalam talian, mempunyai 78 wanita hamil Indonesia. Pengedar akan memberi satu katalog gambar wanita hamil kepada pembeli berpotensi.

PEMBELI :
Kegiatan ini mendapat sambutan hangat daripada mereka ingin bergelar sebagai seorang ibu atau bapa, dan sanggup untuk melanggar undang-undang demi mencapai cita-cita dan impian mereka dengan memilih jalan yang singkat. Walaupun kita memahami kehendak mereka, ianya amat mendukacitakan apabila kegiatan ini juga dimanfaatkan juga oleh golongan paedophile (mereka yang mempunyai nafsu seksual terhadap kanak-kanak) untuk memuaskan kehendak songsang mereka.

ORANG TENGAH :
Ianya amat mendukacitakan apabila sindiket ini berjaya dijalankan dengan mendapat bantuan daripada golongan doktor serta individu berpengaruh (pegawai kerajaan) yang korup. Mereka membayar doktor dan pegawai kerajaan untuk memalsukan dokumen kelahiran supaya tiada siapa tahu bayi itu bukan milik mereka dan tiada sesiapa yang tahu siapakah ibu sebenar bayi tersebut. Menurut kumpulan 101 East yang menyamar sepanjang penyiasatan, mereka berjaya mengumpul bukti tawaran daripada doktor secara terbuka menawarkan bantuan memalsukan dokumen kelahiran bayi yang dibeli itu, dengan dibantu pegawai berkhidmat di Jabatan Pendaftaran Negara. Namun begitu, ianya tidak dinyatakan mengenai organisasi pekerjaan doktor tersebut, sama ada pekerja kerajaan atau swasta.

HARGA :
Ia adalah perniagaan menguntungkan, di mana seorang bayi berharga AS$1,500 (RM6,600) hingga AS$2,500 (RM11,000). Harga bayi akan melonjak sekiranya dilahirkan sebagai lelaki, dengan mengambilkira faktor lain seperti bangsa, jantina, berat bayi, kaum serta warna kulit. Program ini mendedahkan bayi lelaki yang berwarna kulit cerah lebih mahal. 




lovenota: Hentikan penjualan bayi secara haram


Read More »

Siapa Kartunis Zunar?


Siapa Kartunis Zunar?



Zulkiflee Anwar Haque (15 Mei 1962) atau lebih dikenali sebagai Zunar adalah rakyat Malaysia yang juga merupakan kartunis Malaysia. Zunar dilahirkan pada 15 Mei 1962 di Bukit Junun, Gurun, Kedah. Pernah bekerja sebagai juruteknik makmal, Zunar juga aktif dalam aktiviti lain yang menyentuh soal kartun. 

Isu dan kontroversi

Saman KDN
Bermula 24 Jun 2010 buku terbitan Malaysiakini, 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun yang diterbitkan syarikat Zunar, Sepakat Efektif Sdn Bhd - dilarang daripada dipamerkan.Tindakan pengharaman buku 1Funny Malaysia dan Perak Darul Kartun - kedua-duanya karya Zunar - didakwa tidak sah dan bertentangan dengan hak kebebasan bersuara yang dijamin oleh Perlembagaan Persekutuan. Pada 27 Julai 2010, beliau dan Malaysiakini memfailkan dua saman berasingan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur bagi mencabar keputusan Kementerian Dalam Negeri (KDN) mengharamkan dua buku kartun politik.

Tangkapan kerana tuduhan hasutan
Pada 24 September 2010, Zunar ditangkap polis serta didakwa atas tuduhan hasutan, hanya tiga jam sebelum pelancaran bukunya yang baru sahaja diterbitkan, "Cartoon-O-Phobia". Semasa beliau ditangkap, polis merampas 66 naskhah buku tersebut. Rampasan tersebut berkemungkinan disebabkan buku itu mengandungi kandungan isu 'sensitif' seperti kes pembunuhan Altantuya, konspirasi terhadap Anwar, perihal isteri Perdana Menteri iaitu Rosmah, kehilangan enjin jet pejuang, kapal selam Scorpene yang tidak boleh tenggelam, isu di Sarawak, isu perkauman, rasuah, pembaziran wang rakyat, dsb.

Pada 10 Februari 2016 jam 9 malam, beliau telah ditangkap di rumahnya di Kuala Lumpur, dan ditahan reman selama tiga hari. Beliau kemudiannya didakwa berhubung dengan sembilan imej politik beliau telah disiarkan dalam talian internet. Lima daripada buku beliau juga telah diharamkan atas alasan bahawa kandungannya adalah "memudaratkan ketenteraman awam". Beliau kini dibebaskan dengan ikat jamin, menunggu tarikh mahkamah terhadap beliau pada 6 November.

Beberapa kartun / komik milik Zunar yang boleh saya kongsikan.








lovenota: kadangkala kebenaran itu pahit dan amat menyakitkan


Read More »

Sunday, March 20, 2016

Pesawat FlyDubai terhempas di Rusia


Pesawat Flydubai terhempas di Rusia, kesemua penumpang dan kru terkorban. Gambar FlyDubai terhempas. Tiada yang terselamat. Innalillah. 


Pesawat flydubai FZ981 terhempas ketika mendarat di bandar Rostov-on-Dov yang terletak di tenggara Rusia, mengorbankan kesemua penumpang dan kru penerbangan jam 3.50 pagi (waktu tempatan), lapor Pusat Kecemasan Rantau Selatan negara itu pada Sabtu. Nahas itu berlaku di dalam perimeter lapangan terbang, kira-kira 250 meter dari landasan.





Kawalan trafik udara dan servis kecemasan Rusia mengesahkan pesawat Boeing 737-800 dari Dubai itu terhempas ketika membuat cubaan mendarat kedua akibat jarak penglihatan yang buruk, lapor portal berita RT.com.

"Berdasarkan semua keadaan, punca kemalangan adalah disebabkan oleh angin yang bertiup kencang, menghampiri tahap kelajuan taufan," kata Vasily Golubev, gabenor wilayah Rostov 950 kilometer di selatan Moscow.

Video rakaman CCTV FlyDubai terhempas


Rakaman video dari kamera keselamatan berhampiran dengan lapangan terbang yang disiarkan di laman web Rusia, menunjukkan kapal terbang meluru ke tanah pada sudut yang curam, kemudian meletup. Letupan kuat meninggalkan kawah besar di landasan lapangan terbang itu dan kapal terbang hancur.

Kementerian Kecemasan Rantau negara itu turut mengesahkan kesemua 55 orang penumpang dan enam kru pesawat malang itu terkorban.

Seramai 44 warga Rusia, lapan warga Ukraine, dua warga India dan seorang warga Uzbekistan terkorban dalam nahas yang berlaku jam 3.50 pagi (waktu tempatan), manakala identiti tujuh anak kapal belum lagi didedahkan. Mangsa terdiri daripada 23 lelaki dan 35 wanita selain empat kanak-kanak. 



Kawasan kemalangan di lapangan terbang Rostov-on-Don


Sebuah perkhidmatan pengesanan penerbangan berkata pesawat itu membuat satu gagal mendarat sebelum tragedi. Ian Petchenik, jurucakap laman web Flightradar24, memberitahu AP bahawa 737 pada mulanya cuba untuk mendarat di Rostov-on-Don di 2231 GMT (09:30 AEST).

"Berdasarkan data kami, apa yang kami nampak kelihatan seperti mana pesawat itu membuat percubaan pendaratan awal." Beliau berkata, pesawat itu membuat corak pegangan pada 2327 GMT berhampiran dengan lapangan terbang, kemudian ke kiri corak pegangan untuk mencuba dan mendarat sekali lagi pada 0028 GMT. Penerbangan itu menghantar data terakhirnya pada 0041 GMT dan terputus hubungan.


Data penerbangan menunjukkan juruterbang telah membatalkan cubaan pendaratan awal dan mengelilingi selama dua jam sebelum membuat kedua, maut, cuba untuk mendarat.

Data dari Flightradar24, sebuah laman web yang memantau trafik udara, menunjukkan bahawa pesawat lain membatalkan tiga pendaratan percubaan berturut-turut sebelum mengalihkan ke lapangan terbang lain sebelum kemalangan itu.

Jawatankuasa Siasatan Rusia berkata mereka menumpukan perhatian kepada "kesilapan juruterbang yang disebabkan oleh cuaca buruk atau kegagalan teknikal" sebagai garis utama siasatan.


Laluan penerbangan FZ981 FlyDubai




1. 10:42 GMT Penerbangan FZ981 gagal mendarat di lapangan terbang Rostov-on-Don pada percubaan pertama

2. 10:42 - 11:27 Bulatan pesawat pusingan di bandar Shakhty sebelum pergi ke dalam corak pegangan

3. 11:27 - 00:28 Penerbangan itu menghabiskan masa lebih daripada satu jam, membuat gelung sebanyak sembilan kali, sambil menunggu peluang untuk mendarat

4. 00:41 Data penerbangan muncul menunjukkan pesawat cuba mendarat sebelum ia kemalangan 


Wallahu'alam.

Read More »

Sunday, February 28, 2016

Terperangkap di Dalam Kesesakan Lalu Lintas


Pelajar maut, langgar kenderaan di lorong kecemasan 


Seorang pelajar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Tangkak, Johor, maut apabila motosikal ditunggangnya terbabit dalam kemalangan di Kilometer 269.1 Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS), petang tadi. Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, Muhammad Naimullah Ahmad Zulkepli, 24, maut di tempat kejadian akibat cedera parah. 

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Muhamad Zaki Harun, berkata kejadian dipercayai berlaku apabila motosikal ditunggang mangsa dari Shah Alam, Selangor ke Tangkak, terlanggar sebuah kenderaan rosak di laluan kecemasan. Katanya, mangsa kemudian tercampak di sebelah kanan jalan sebelum dilanggar sebuah trak tentera yang gagal mengelak kemalangan itu. 

"Bagaimanapun, pemandu kereta iaitu seorang tentera berusia 37 tahun dan pemandu trak tentera berusia 26 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya, di sini, sebentar tadi. Muhammad Zaki berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

************

Inilah sebabnya jem sangat teruk petang tadi di highway seremban. Rupanya accident, macam ngeri je. Innalillah. Takziah pada ahli keluarga mangsa.

Ramai yang mengatakan salah kereta merah tersebut. Sebab Berhenti di lorong kecemasan dan tidak meletakkan apa-apa signboard atau segi tiga petak kon yang menandakan amaran kereta itu rosak. Mungkin mangsa tak perasan kereta tu berhenti di bahu jalan. Wallahu'alam.


Ramai juga menyuarakan kekesalan terhadap pemandu kereta merah itu, macam kereta Viva je. Jalan seremban nie selalu sibuk, tempat laluan lori juga. Lori bukannya kecil-kecil..besar gedabak! Kita yang naik kereta pun seram bila lalu sebelah lori. Inikan pula golongan motor-motor ini. Ada yang mencadangkan buat laluan khas untuk motor di lebuhraya plus seremban itu. Kalau dah jem, sangat bahaya bagi penungggang motosikal sebab lalu celah-celah kereta, bas dan lori. 

*saya juga salah satu mangsa kesesakan lalu lintas petang tadi, bukan main panjang*

Kesesakan jalan itu bermula dar Nilai dan berakhir di Ainsdale. Penat-penat baru balik dari Cyberjaya, ingatkan boleh sampai rumah awal. Alih-alih tersangkut jem pula, sejam jugak la tekan-tekan pedal minyak-brek tu. Penat sangat kaki. Masa tu bersyukur sangat kereta auto. Kalau masih guna kereta Kelisa, mau lenguh kaki nie. Hehe. 

*screenshot petang tadi dalam waze*

Orang Malaysia nie kadang-kadang terlalu prihatin jugak. Kalau prihatin, orang accident tu tolong. Ini tak, tolong tengok lepas tu bawa kereta slow macam siput. Mana la tak jalan tu boleh jammed. Bukan jalan yang terlibat dengan kemalangan tu sesak, jalan sebelah pun sama. Boleh pulak bawa slow nak tengok kemalangan. Payahh betul..huhu. sampai bila nak macam nie. Kalau accident je ramai jadi penonton. Si penonton nie la yang menyebabkan kesesakan teruk berlaku. Sudah-sudahlah skodeng accident tu oii. 


lovenota : hati-hati di jalan raya


Read More »

Thursday, December 17, 2015

PTPTN Potong Gaji Peminjam Tegar


Pemilik facebook, Batrisyia Fauzan berkongsi slip gaji seorang pekerja kerajaan di mana gajinya telah dipotong oleh PTPTN untuk membayar pinjaman. 


Nampaknya pihak PTPTN memang tidak bermain-main dengan peminjam hutang nie. Dengar jugak PTPTN nak buat operasi besar-besaran untuk mengesan peminjam PTPTN yang masih dan tidak pernah membayar hutang pinjaman. Mereka memberi tempoh sehingga bulan September sebelum mereka membanteras pemiutang yang degil membayar hutang. Memang ada perundingan bagi peminjam PTPTN pada bulan Ogos hari tu di mana peminjam PTPTN dipanggil untuk berbincang mengenai pinjaman tersebut dan potong mengikut kadar yang betul. Tapi saya sendiri tak sangka sampai banyak macam tu sekali PTPTN potong gaji, kiranya potongan mandatori disebabkan langsung tidak membayar pinjaman PTPTN. 

Kes potongan gaji secara ‘automatik’ ini sebenarnya telah pun dikuatkuasakan sejak September 2015. Ianya wajib dipotong untuk peminjam yang tidak pernah membayar hutang PTPTN selepas tamat belajar. Slip gaji mangsa peminjam PTPTN seperti gambar di bawah:  


PTPTN memotong tunggakan pinjaman si peminjam tu sebanyak RM 2 063.75. Banyak tu, siap potong sampai 2 ribu. Lepas dah kena potong tu Gaji Bersihnya tinggal RM 19.49 sen. Apa yang nak dibeli dengan RM 19 tu? MasyaAllah. Kesian sangat. Kalau tengok pada Gaji Pokok mungkin dah berkhidmat dalam 3 tahun. Belum sah jawatan lagi nie sebab KWSP masih lagi dipotong tu. Alahai, sebelum nie tak pernah bayar PTPTN ke dik? 


Slip gaji kakitangan kerajaan yang kedua pulak. Dipotong bersih! Potong sebanyak RM 3587.50. Baki yang tinggal hanya telur ayam, RM 0.00. Lagi kesian. 


Slip gaji yang ini pun habis licin gajinya PTPTN potong. Yang ini mesti pekerja am. Nak makan apa lah lepas nie..huhu

Dulu, pihak PTPTN ada mengatakan, jumlah potongan gaji bulanan akan ditentukan mengikut kemampuan masing-masing. Tapi ini macam dah potong habis. Ini dah tak mampu namanya. Macam tak patut je PTPTN nie. Kalau potong sikit-sikit tu tak apa jugak, sekadar membuka mata si peminjam tegar ini. Alahai..

Saya memang dah habis bayar pinjaman PTPTN semasa promosi sebelum pelaksanaan GST bulan April hari tu. Bila buat pembayaran penuh dapat 20% diskaun. Saya pun langsaikan semua hutang PTPTN supaya tidak mencacatkan slip gaji saya. Hehe.

Hutang nie jangan dibawa main-main. Kita dah guna tu bayar la balik ye. Anak-anak generasi kini pula nak merasa pinjaman untuk belajar ke peringkat yang lebih tinggi.

Pada sesiapa yang masih belum bayar, silalah bayar sebelum anda pula yang terkena potongan sebanyak itu. Sebulan tu cuma bayar RM 200++ je pun. Yang belum kena potong tu, sila berunding dengan pihak PTPTN secepat mungkin supaya diorang tak potong gaji anda secara mandatori, melampau sangat. Mau termenung sebab gaji sebulan dah habis. Betul-betul makan nasi lauk kicap jela nanti..huhu. 

Ini baru penjawat kakitangan awam, belum lagi pekerja swasta yang bergaji lebih besar tu. Stand by jela.


lovenota : Ada seorang makhluk Allah swt nie gaji beribu-ribu, ke sana ke mari, dah senang, tapi hutang masih tak bayar. Tak apa, saya tunggu awak di Padang Mahsyar ye. InsyaAllah :)


Read More »

Monday, December 07, 2015

Buaian Besar Tumbang di Port Dickson Waterfront



Seorang wanita parah manakala dua lelaki cedera ringan apabila buaian besar tumbang di tapak sebuah pesta ria di PD Waterfront, tengah malam tadi. Mangsa wanita dikenali sebagai Hawa Liana Kamar Bashah, 21, manakala dua lelaki lain dikenali sebagai Abd Rahman Mohamad, 35, dan Nor Aminur Rashid Nor Hisham, 17, yang masing-masing menaiki kerusi buaian berasingan. 

Pegawai Operasi dari Balai Bomba dan Penyelamat Port Dickson, Pegawai Bomba Kanan II Sulong Addin, berkata kejadian berlaku kira-kira jam 12.05 tengah malam. Katanya, pihaknya menerima panggilan kira-kira jam 12.06 tengah malam dan seramai enam anggota bersama satu jentera segera dikejarkan ke tempat kejadian. 


Sebaik tiba di tapak pesta ria itu, katanya anggotanya mendapati buaian itu telah tumbang dan seorang wanita terperangkap pada kerusi buaian. Anggota bomba dengan menggunakan tangga memotong rantai buaian setinggi kira-kira tiga meter dan menurunkan bangku buaian perlahan-lahan, manakala dua lelaki tercampak ke bawah dan hanya mengalami cedera ringan. Semua mangsa segera dihantar ke Hospital Port Dickson.

Majlis Perbandaran Port Dickson (MPPD) menggantung permit penganjuran pesta ria di PD Waterfront, berkuat kuasa serta merta, berikutan kejadian buaian besar tumbang malam tadi.


Yang Dipertua MPPD, Datuk Ab Khalid Mat, berkata tempoh penggantungan itu adalah sehingga pihaknya mendapat laporan lengkap mengenai kejadian itu dan keselamatan keseluruhan di tapak pesta ria itu. Katanya, penganjur berkenaan memang mempunyai permit yang sah dan biasa mengadakan pesta ria di kawasan itu.


Sementara itu, Ketua Polis Daerah Port Dickson, Superintendan Baharudin Mustapha, berkata dua mangsa yang cedera ringan, Abdul Rahim Mohd, 35, dan Nor Aminurashid Nurisham, 17, dihantar ke Hospital Tuanku Ja'afar di Seremban, pagi ini. Katanya, seorang lagi mangsa, Hawaliana Kamal Bashah, 21, patah tulang paha kiri.

Penganjur pesta ria mendakwa hujan lebat yang menyebabkan tanah tidak stabil menjadi punca kejadian itu. Wakil syarikat terbabit yang hanya mahu dikenali sebagai Alex berkata, setiap kali sebelum pesta ria itu beroperasi, kakitangannya akan memeriksa setiap permainan di situ, termasuk buaian besar itu. "Pemeriksaan dijalankan setiap petang bagi memastikan permainan yang disediakan dalam keadaan selamat untuk digunakan. Bagaimanapun, hujan lebat sebelum kejadian itu menyebabkan keadaan tanah menjadi tidak stabil dan mungkin menyebabkan tetulang utama yang menyokong permainan itu tidak stabil dan tumbang," katanya. Pesta ria itu diadakan sejak 1 November lalu hingga akhir bulan ini dan kejadian itu adalah kali pertama berlaku sejak beroperasi di sini, kira-kira 10 tahun lalu.

sumber: Berita Harian

****************************

Semalam saya berada di Waterfront Port Dickson nak makan malam di Sarah Seafood di belakang The Store. Siapa yang biasa makan area belakang The Store tu tahu lah kedai makan mana yang sedap dan murah. Saya selalu makan kat situ sebab mak saya suka dengan sup tulangnya. memang boleh "layan" makanan kat Sarah Seafood tu. Pada masa tu jam 7.30 malam. masa tu hujan betul-betul lebat siap ada guruh kilat bagai. terperangkap juga sekejap di dalam kereta. risau juga pada masa tu sebab PD nie kadang-kadang boleh banjir kilat tiba-tiba jugak. kang tenggelam pulak kereta nie. hahaha.

Tapi kalau penganjur fun fair tu dah cakap macam tu, betul la kot. tanah walaupun ditar cantik mana sekali pun, kalau dah kena hujan, lembutlah juga tanah tu. struktur tanah kawasan situ kena kaji baliklah. nanti jadi macam kejadian tanah mendap di KL pada tahun lepas. buat seram je..huhu.



lovenota : Seram juga kalau naik benda-benda funfair nie..huhu


Read More »

Wednesday, September 16, 2015

Pembunuhan Kevin Anthony Morais


Bila baca berita online hari ini, yang menarik perhatian saya bukannya berita pasal jerebu dah. oh ya, esok iaitu hari Khamis (17 Semptember 2015) semua sekolah di lima buah negeri (Kuala Lumpur, Selangor, Melaka, Negeri Sembilan dan Putrajaya) akan dibuka kerana jerebu sudah semakin kurang dan bacaan IPU pun semakin rendah. so, no more holiday *sedihnye..hihi*.

Ok, berbalik kepada berita yang menarik perhatian saya iaitu mengenai Pembunuhan Kevin Anthony Morais yang ditemui berkonkrit di dalam tong drum. erk, kejamnya! kenapa nak bunuh-bunuh orang sampai bersimen konkrit bagai? betul-betul tak ada sifat berperikemanusiaan. tak takut dosa neraka! ini baru betul manusia bertopengkan syaitan. semua yang dibuat hanya disebabkan oleh duit. duit duit duit je difikirnya. sebab tu orang kata susah nak jadi orang yang jujur di dunia nie. mungkin disebabkan Kevin Anthony Morais dapat menyelongkar kegiatan haram dan rasuah dalam kes-kes besar, pembunuh-pembunuh komplot tu takut. tu yang dibunuhnya..huhu.

Kevin Anthony Morais

Berikut kronologi kehilangan Kevin Anthony Morais

4 September
Morais dilaporkan keluar dari rumahnya di Kondominium Menara Duta (1), Jalan Dutamas kira-kira jam 9 pagi untuk ke tempat kerja di Pejabat Peguam Negara, Putrajaya. Pada jam 10.30 pagi dan 3 petang, rakan serumah Morais dikenali sebagai Davveen cuba menghubungi telefon bimbitnya namun gagal. Davveen menghubungi setiausaha Morais dan dimaklumkan Morais tidak hadir ke pejabat. 

5 September
Petugas Balai Polis Hutan Melintang terima laporan orang awam jumpa sebuah kereta hangus terbakar di Ladang Kelapa Sawit, Kampung Sungai Samak, Hutan Melintang, Perak. Nombor enjin dan casis kenderaan dipercayai jenis Proton Perdana versi Honda Accord itu didapati dirosakkan. Kenderaan itu sama jenis dengan kenderaan yang dipandu Morais pada hari dia dilaporkan hilang.


Davveen memaklumkan kepada abang Morais, Datuk Richard Dilaan Morais berhubung kehilangannya dan satu laporan polis dibuat berhubung perkara itu di Balai Polis Jinjang pada jam 5.04 petang. 

6 September
Polis minta bantuan Jabatan Kimia, PROTON dan Spanco Sdn Bhd untuk mengenal pasti kenderaan yang ditemui terbakar untuk memastikan ia adalah milik Morais atau sebaliknya. Hingga kini polis tiada sebarang kepastian. Polis mengklasifikasikan kes kehilangan Morais sebagai orang hilang (OH). Polis menubuhkan satu pasukan khas siasatan diketuai Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Kuala Lumpur, Datuk Zainuddin Ahmad. 

9 September
Tersebar khabar angin mayat Morais ditemui di Sungai Klang namun polis menafikan perkara itu. Polis mengesahkan Morais dilarikan orang berdasarkan pemeriksaan polis ke atas rakaman kamera litar tertutup (CCTV) di sepanjang laluan yang disyaki digunakan Morais. Kes disiasat mengikut Seksyen 365 Kanun Keseksaan kerana menculik. 

14 September
Ketua Polis Negara, Tan Sri Khalid Abu Bakar mengesahkan Morais dilarikan lima lelaki di Jalan Telawi, Bangsar berdasarkan rakaman CCTV diperoleh polis. Visual menunjukkan kenderaan Morais dihalang sebuah kenderaan lain sebelum mereka berhenti di tepi jalan. Morais ditarik masuk ke kereta suspek dan keretanya turut dilarikan oleh suspek. 

16 September
6 pagi - Sepasukan anggota dan pegawai STAFOC memeriksa satu lokasi di Taman Subang Mewah, USJ 1 dan menemui satu tong dalam semak. 
8.45 pagi - Sepasukan anggota bomba dengan satu jenteranya tiba di lokasi kejadian. 
8.55 pagi - Anggota STAFOC beredar dari lokasi kejadian menaiki kenderaan pacuan empat roda. 
9.15 pagi - petugas media dan orang awam mula memenuhi kawasan kejadian. 
10.10 pagi - polis sahkan mayat Morais ditemui dalam tong dram yang diisi konkrit

tong berisi konkrit dijumpai di sini

tong drum yang berjaya ditarik keluar dari paya





Polis tidak tolak kemungkinan terdapat unsur dendam dalam kes pembunuhan Timbalan Pendakwa Raya, Kevin Anthony Morais, yang ditemui mati dalam tong dram di Jalan Subang 3, Taman Subang Mewah, USJ1. Motif ini adalah berdasarkan tangkapan seorang bekas pegawai kanan Angkatan Tentera Malaysia (ATM), yang sedang menjalani satu perbicaraan mahkamah di Shah Alam berhubung satu kes rasuah dikendalikan mangsa sebagai pihak pendakwaraya. Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Mohmad Salleh, berkata pegawai berusia 52 tahun itu ditahan dalam satu serbuan di Rawang, yang dijalankan oleh Pasukan Petugas Khas Jenayah Terancang (STAFOC) Bukit Aman sejak awal pagi semalam. Penahanan individu yang juga suspek utama itu juga katanya, sekali gus melenyapkan pelbagai spekulasi sebelum ini termasuk mengaitkan kehilangan Kevin Morais dengan isu 1Malaysia Development Bhd (1MDB) dan kes pembunuhan pengasas kumpulan perbankan Ambank, Hussain Ahmad Najadi.


Takziah kepada keluarga Morais. Semoga pembunuh-pembunuh dan komplotnya akan dibawa ke muka pengadilan.


lovenota : manusia dah mula menjadi syaitan.


Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®