Thursday, April 27, 2017

Contoh Jawapan Tugasan Sejarah PT3 2017 Peristiwa Bersejarah


Contoh Jawapan Penuh Lengkap Tugasan / Folio / Kerja Kursus Sejarah PT3 2017

Tajuk : Peristiwa Bersejarah di Tempat Tinggal Anda


"Anda dikehendaki membuat kajian tentang satu peristiwa bersejarah di tempat tinggal anda. Hasilkan satu laporan yang panjangnya tidak kurang daripada 300 patah perkataan"
Tugasan anda hendaklah mengandungi aspek-aspek utama berikut: 

(a) Tajuk kajian : *tajuk terpulang pada anda mengikut kreativiti sendiri*

contoh : 
  • sambutan yang dianjurkan di kawasan tempat tinggal - program gotong royong, festival, pertandingan, dll
  • pertandingan yang dianjurkan secara besar-besaran seperti pertandingan berbasikal peringkat antarabangsa seperti "Le-Tour de Langkawi" dan lain-lain
  • Majlis perasmian di kawasan tempat tinggal sebagai contoh perasmian pembukaan surau, taman permainan, restoran, hospital, klinik, sekolah, dll
  • peristiwa atau tragedi seperti banjir besar, tsunami, banjir kilat, fenomena El-Nino, hari kemerdekaan, pengisytiharan kemerdekaan, pembunuhan JWW Birch, 
  • peristiwa berlaku di sekolah, contohnya Hari Olahraga / Sukan Sekolah / Merentas Desa, Hari Anugerah Cemerlang, Hari Guru, dll

(b) Nama penulis - *Nama anda*

(c) Isi kandungan:
  1. Pengenalan - menjelaskan latar belakang peristiwa bersejarah di tempat anda
  2. Menerangkan faktor berlakunya peristiwa bersejarah 
  3. Menerangkan peristiwa bersejarah secara kronologi - Kronologi maksudnya peristiwa sejarah mengikut urutan masa. contoh masa yang diambil ialah sebelum peristiwa berlaku, semasa peristiwa berlaku dan selepas peristiwa berlaku.
  4. Menilai kesan / impak peristiwa bersejarah terhadap diri sendiri, masyarakat setempat dan negara
  5. Menjelaskan iktibar yang diperolehi daripada peristiwa bersejarah

(d) Rumusan - pengetahuan, nilai dan harapan yang releven
  
(e) Sumber rujukan - Menyenaraikan jenis sumber: buku / internet / akhbar / majalah
Plagiat tidak dibenarkan. Akta Hak Cipta Terpelihara 1987 telah dikuatkuasakan dengan bertujuan  untuk melindungi bentuk atau cara dimana idea-idea dan maklumat ditunjukkan kepada orang lain dengan berbentuk pernyataan  fizikal. Selain itu, akta ini juga bertujuan untuk melindungi konsep, fakta, gaya atau teknik yang wujud atau digambarkan dalam karya hak cipta. Mengikut seksyen 43, Akta Hak Cipta Terpelihara 1987 ini sesiapa yang didapati bersalah dibawah akta ini boleh dikenakan hukuman denda RM 10,000 sehingga tidak melebihi RM 50,000 atau penjara tidak melebihi 5 tahun

Anda boleh klik pautan di bawah untuk mendapatkan contoh jawapan yang lain:

1. Pengenalan Tugasan Sejarah PT3 2017 Peristiwa Bersejarah
2. Perancangan Kerja
3. Jadual kerja
4. Objektif Kajian
5. Kaedah Kajian
6. Kerangka Awal / Proses Awal
7. Pengenalan - Latar Belakang
8. Faktor berlakunya Peristiwa Bersejarah
9. Kronologi Peristiwa Bersejarah
10. Kesan Peristiwa Bersejarah
11. Iktibar daripada Peristiwa Bersejarah
12. Rumusan
13. Sumber



*************************************************************************

TAJUK KAJIAN

Beberapa tajuk kajian yang boleh anda pilih untuk kajian Peristiwa Bersejarah di tempat anda. 

*************************************************************************

Anda dinasihatkan memastikan ketulenan tugasan dan tidak memplagiat dengan mengambil atau meniru tugasan (hasil kerja) daripada mana-mana pihak seperti di blog-blog lain yang tidak mempunyai sumber asal yang sahih. Sebagai peringatan, sekiranya anda didapati melakukan plagiat, anda berkemungkinan digagalkan atau diberikan gred yang tidak memuaskan. Diharap panduan / jawapan tugasan Sejarah PT3 ini dapat memberi panduan dan penjelasan kepada semua pelajar tingkatan 3. semoga anda boleh siapkan dengan jayanya!

Diedit dan diolah oleh saya sendiri!


Semua maklumat di atas disusun oleh saya sendiri. kepada blogger kaki copy paste, post ini tidak boleh dan tidak dibenarkan copy melainkan anda berkongsi link ini sahaja. Semua maklumat di atas juga tidak boleh dicopy. anda faham erti copyright, kan? 

Anda hanya kena print sahaja sebab kat sekolah pun kena salin balik, kan? So, Nak print senang je:
1. chrome dan mozilla user : 
guna tab menu browser uols (yang ada 3 garis) yang ada di atas sebelah kanan dan klik print. 

2. Boleh juga kalau tak nak print, save guna pdf. 

3. Terus tekan CTRL-P untuk print terus.


Good Luck!

144 comments:

  1. Replies
    1. you are welcome :*

      Delete
    2. Thank you Kak Balqis. This really help me as reference ! Um can you do me a favor ? Because I want to add this website blog adress in my 'sumber rujukan'because this blog is helping me ! So, can you please change the website adress, so that it will look like 'okay, well done' . Because I scared if put this website adress 'ceritacintabalqis.blogspot.com, it may cause persoalan among my friends or teachers, like they'll say , what kind of blog is this ? Is this a love story about ? or bla..bla..bla, brr
      I don't want to change this adress by myself when I do the writing in the sumber rujukan, like I write 'ceritabalqis.blogspot.com' because it is not honest and shows I'm not appreciate your work. So can you please do this favor for me ? oh, for the other students also that need this,
      I'm asking only for the month of May, and after that, you can change the adress as usual. I'm sorry for make your work become hard.
      Anyway, thank you for the helping and useful content Kak Balqis :) !!

      Delete
    3. Sumber Rujukan and Kaedah Kajian berbeza kan Kak Balqis ? Like sumber rujukan tu, we explain in deep about seseorang atau laman web kan, like we give maklumat about them...kaedah kajian pula, we just need to write ,,kita guna methods apa utk siapkan kajian ni kan ?
      Btw, I'm the same person who comment one/two minutes ago :) hehe

      Delete
    4. thank you akak qis.

      Delete
    5. My url blog cannot change and if i change it, it will be some "damage" i did for an advertiser in my blog. So, im so sorry my dear.

      Delete
    6. thanks for cerita cinta balqis yang menolong kerja saya membuat kerja sejarah

      Delete
    7. wow your blog so amazing sis balqis,,this blog are really helped me to improve my work for this important year...pt3 only 160 days again

      Delete
    8. noob! every year he gave the same things how ez is his work!
      I also can do the same thing!

      Delete
    9. akak saya nak tanya kat mana contoh skrip untuk temu bual tu.saya cari tak jumpa.sorry sangat

      Delete
    10. akak tlg bleh x? saya buat tajuk persarran guru besar..kalau nk tau kesan dy apa eh? saya sepatutnya dh kena hntr by next week ..tolong eh kak pls

      Delete
  2. Thank you so much for sharing.

    ReplyDelete
  3. Good entry..Thank you..Sgt berguna😁😁

    ReplyDelete
  4. Thank you so much for this,It helped me a lot!

    ReplyDelete
  5. Apakah pengenalan dan latar belakang bagi hari sukan sekolah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huraikan kenapa buat hari sukan sekolah..sejarah sukan sekolah masukkan sikit. Start sukan dari tahun berapa..

      Delete
    2. kak balqis i dunno how to do the proses awal cn u make it detail?? i rlly neeeeeeed ur helppp. and thank u fr evrythng tht uve shared its really useful tho

      Delete
  6. assalamualaikum . skrip temubual tu kena mcm mna ? boleh tolong terangkan x

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalkumusalamwalahmatullahhiwarakatul skrip tuh buat cm ckgu ajr ler tp nk terngkn x tau hahahahah member kau nih

      Delete
    2. Saya masih belum siapkan skrip tu lagi. InsyaAllah kalau ada masa saya buatkan contoh

      Delete
    3. contoh kronologi untuk sambutan hari kemerdekaan peringkat sekolah mcm mane erh?? hope awak boleh tolong

      Delete
  7. hai. kerangka kasar penulisan tu memang first2 kena buat draf eh? lepastu baru huraikan ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Draf yang ringkas. Bagi point isi penting. Kemudian baru huraikan dalam laporan

      Delete
  8. kerangka kasar kena buat draf ke?

    ReplyDelete
  9. Boleh buat beberapa contoh untuk rujukah seperti marathon di jambatan penang kedua ....😏


    ReplyDelete
    Replies
    1. -penyelidikan laman web..untuk cari faktor/kesan
      -temu bual..penganjur atau org yg terlibat
      -analisis dokumen..cari buku yg berkaitan untuk menerangkan latar belakang/faktor/kesan

      Delete
  10. thanks!may your life be blessed by the Al-Mighty

    ReplyDelete
  11. thankyou ! daripada pikir susah je buat kajian peristiwa ni , bila buka blog ni, terus jadi kacang and terus paham ! terima kasih sangat sangat sebab banyak mengurangkan kekusutan calon calon pt3 :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahahaha,,,aku setuju

      Delete
  12. This blog help me to understand how do it very simple...I really thanked to this blog creater..It also help my friends too...Thank u soo much:]

    ReplyDelete
  13. Love it!!! tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks..^^semoga Allah membalas jasa k balqis^^

      Delete
  14. dalam kerangka kasar , sumber tu perlu ditulis dalam format sumber ke?

    ReplyDelete
  15. Its very useful thank you :-)

    ReplyDelete
  16. wow amat membantu muahhhhhhh

    ReplyDelete
  17. apa beza kerangka kasar dengan proses aqal

    ReplyDelete
  18. alhamdulillah..semoga dipermudahkan urusannya..

    ReplyDelete
  19. Tq sbb share..

    ReplyDelete
  20. kalau kronolgi tu. peristiwa yg sy buat ialah hari anugerah. jadi, kalau sy buat sebelum majlis, kami membuat raptai. kemudian selepas jamuan, boleh tak? tq in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh. Masih lagi dikira sebagai kronologi

      Delete
  21. Proses awal buat mcm mne? Blh bagi c th x?kaedah temu bual mcm mne nak tulis...Thanks

    ReplyDelete
  22. Thanks fr sharing yr knowledge...

    ReplyDelete
  23. thank youuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!! <3 helps a lot do srslyy

    -diniahza,lgk.

    ReplyDelete
  24. thank youuuuuuuuuuuuuuuuu!!!!!!!!!!!!!!! <3 helps a lot do srslyy

    -diniahza,lgk.

    ReplyDelete
  25. Tq admin sbb share cara ii buat kerja khusus ... sye sdh pham nk buat cm mna tq

    ReplyDelete
  26. Syukran jazilan akak..ia amat membantu saya untuk membuat kerja khusus sejarah :)

    ReplyDelete
  27. ape pendapat sis, kalau anak saya buat tentang peristiwa hari pertabalan agong 2017? adakah merumitkan ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Berlaku di tempat tinggal ke? Kalau cukup bahan kajian xde masalah.

      Delete
  28. Admin saya x faham yg sumber tu. Mohon penjelasan.☺

    ReplyDelete
  29. Admin saya x faham yg sumber tu. Mohon penjelasan😇

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sumber ditulis mengikut format yang diberi di atas. Sumber ditulis nie sebagai rujukan di mana anda mendapat maklumat untuk huraian anda.

      Delete
  30. terima kasih kerana membantu
    may Allah bless u sis

    ReplyDelete
  31. thanks..nanti kalau ade ape ape info lagi..masukkan yea..thanks sangat sangat..

    ReplyDelete
  32. easy to understanding..thanks

    ReplyDelete
  33. Can i know other kaedah kajian except those in your blog??

    ReplyDelete
  34. Replies
    1. i copy u punye
      as i can

      Delete
  35. tq
    tajuk tahun ini senang tapi susah nak cari maklumat😭😭

    ReplyDelete
  36. salam sis...nak tanya maksudnya kita kena buat karangan ke ni? contohnya

    ReplyDelete
  37. salam, nk tanya , yang faktor tu kene buat lebih dari 1 ke ? sebab ingat nk buat pasal tugu negara tapi dekat wiki ada 1 je faktor dia .

    ReplyDelete
    Replies
    1. bergantung pada tajuk anda bro...

      Delete
  38. kalau salin objektif kajian sahaja ialah meniru ke?

    ReplyDelete
  39. klu buat pasal jambatan klang boleh tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Peristiwa perasmian jambatan klang ke? Boleh

      Delete
  40. Semoga Allah memberi kebaikan yang banyak kepada Cik Balqis

    ReplyDelete
  41. assalamualaikum sy di sini dari negeri p.pinang....nk tnya yg kaedah kajian video perlu tulis x lmn web dia ......sbb sy bwat trgedi peristiwa runtuhan jeti di p.pinag...so sy tngok lah dkat youtube yg tu diambil kira x sebagai audio visual....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ye betul. Anda masukkan dalam ruang sumber, sertakan link youtube di dalam laporan anda

      Delete
  42. nk tnya lagi klau salin sebijik kaedah kajian boleh x....salin bulat2

    ReplyDelete
  43. Tq sis . Sangat mmbantu . Semoga murah rezeki ,

    ReplyDelete
  44. THANK YOU SO MUCH, CIK BALQIS ! Boleh bgi contoh2 faktor berlakunya hari sukan ?

    ReplyDelete
  45. THANK YOU SO MUCH ,CIK BALQIS ! Boleh bg contoh2 faktor berlakunya hari sukan?

    ReplyDelete
  46. tapikan,klw xde bahan mcm mne?

    ReplyDelete
  47. splendid advice and marvelous information for this pt3 assignment

    ReplyDelete
  48. thankyou very much
    begitu berguna
    very useful website
    THANKS!

    ReplyDelete
  49. Kakak..saya ada pertanyaan,saya ada 16 tahun untuk kronologi,tetapi dlm kerangka kasar kena nyatakan semua tu ke??

    ReplyDelete
  50. thnks sbb mmbntu!!

    ReplyDelete
  51. Harap sgt ada cth jwapan utk peristiwa hari anugerah cemerlang sekolah

    ReplyDelete
  52. serious talk sngat menbantu , Tq so much ye kak

    ReplyDelete
  53. srs talk sngt membantu , bnyak jugak faham

    ReplyDelete
  54. Terima kasih atas peekongsian ilmu itu .boleh tak saya nak tanya satu soalan ?Akak,kalau peristiwa banjir apakah kesan positif nya?

    ReplyDelete
  55. Balqis Hairi???

    ReplyDelete
  56. THANKS SEBAB DAH BERI PENERANGAN DENGAN LEBIH TERPERINCI..

    ReplyDelete
  57. thank you very much sis.. this helps me a lot to do my assignment

    ReplyDelete
  58. bolehkah bagi kesan dan rumusan untuk sambutan hari kemerdekaan?pls

    ReplyDelete
  59. bolehkah bagi kesan dan rumusan bagi sambutan hari kmerdekaan

    ReplyDelete
  60. Tq akak atas penulisan dlm blog ini , ianya sgt membantu

    ReplyDelete
  61. Nak tanye ye...klau buat pasal penubuhan sesuatu bangunan,dikira lari drp tajuk ke...mohon respon awalye

    ReplyDelete
  62. Nak tanye ye...klau buat pasal penubuhan sesuatu bangunan,dikira lari drp tajuk ke...mohon respon awalye

    ReplyDelete
  63. Just nak tanye, boleh ke buat pasal perkahwinan masyarakat asing di tempat tinggal. And lagi satu, boleh ke kalau tak buat kerangka kasar

    ReplyDelete
  64. terima kasih bUAT BLOG NI..ianya sangat membantu saya,izinkan saya gunakan maklumat yg terdapat di blog ini untk tugasan sejarah saya ya... blog akak sangat cantik dan berfakta..tq ye kak

    ReplyDelete
  65. izin kan saya guna maklumat di dalam blog ini ye,ianya sangat membantu memecahkan kekusutan saya

    ReplyDelete
  66. thank u so much Cik Balqis ...mmang sgt membantu ...saya rujuk blog ni dr tahun lps

    ReplyDelete
  67. terima kasih.. ia amat membantu.
    Semoga anda dimudahkan urusan..

    ReplyDelete
  68. Thank you so much <3

    ReplyDelete
  69. Assalamualaikum,nk Tanya..yg setiap contoh yg saya bgi contohnya faktor dan punca tu kne buat dlm bntuk karangan ker macam mna ? Mohon pencerahan

    ReplyDelete
  70. ty sis banyak mmbntu

    ReplyDelete
  71. Thank you! This was very helpful to me :)

    ReplyDelete
  72. Tq for the info ^^
    Emm nk tnya,klau 'mengumpul maklumat berdasarkan sumber rujukan' tu camne pulak?

    ReplyDelete
  73. finally i get it

    ReplyDelete
  74. Hai. Nk tanya boleh ke buat kaedah kajian tu 3 jer (semua tanpa temu bual)?

    ReplyDelete
  75. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  76. akakkkkkkkkkkkkkkkkkkk tq akkk tq so much!!!

    ReplyDelete
  77. Takde pun skrip temu bual..proses awal tu camne ye tak faham..

    ReplyDelete
  78. Assalamualaikum,
    Contoh akak balqis sangat membantu saya dalam menyiapkan folio ini.
    Saya ingin bertanya,bolehkah saya membuat kajian tentang kawad kaki di sekolah saya?

    ReplyDelete
  79. Akak balqis,kalau saya buat tentang kawad kaki boleh ke?

    ReplyDelete
  80. THANK YOU SO MUCH!! MAY ALLAH BLESS U SIS😓😓❤

    ReplyDelete
  81. Terima Kasih banyak-banyak Akak Balqis! :3

    ReplyDelete
  82. Akk cnth skrp kaedah tmu rmah dkt mna...Sya tk jmpa😅

    ReplyDelete
  83. tq akak...xbleh ker nk copy yg akak sikt hihih (-_-)

    ReplyDelete
  84. mana kaedah temu ramah nya. tlg tunjukkan

    ReplyDelete
  85. tsunami 2004 pulau pinang?

    ReplyDelete
  86. terima kasih,telah memudahkan kerja saya

    ReplyDelete
  87. assalamualaikum kak, kalau buat sejarah pasal kawad kaki macam mane ye? Kaedah kajian dengan kerangka?🤔

    ReplyDelete
  88. faktor berlakunya sejarah tuh xde contoh gambar ke Kak Balqis? bukan ape,saya konfius ahh T-T

    ReplyDelete
  89. boleh tolong jawabkan (berserta huraian) *asingkan diri, masyarakat dan negara
    -apakah kesan hari sukan kepada diri, masyarakat dan negara
    -apakah iktibar yang diperoleh daripada harisukan kepada diri, masyarakat dan
    negara

    ReplyDelete
  90. memang berguna info ni kak, saya sangat berterima kasih sangat atas rujukan ni

    ReplyDelete
  91. dalam kerangka kasar kena tulis iktibar dan sumber rujukan ke?

    ReplyDelete
  92. Thanks sbb bnyk membantu dri laman sesawang yg lain .. Wow thanks..

    ReplyDelete
  93. pembentangan ni berapa minit

    ReplyDelete
  94. THank you very much for most of you information that helps me, can i knows the way to print out this blog in pdf?

    ReplyDelete
  95. kronologi tu macsm mana ?

    ReplyDelete
  96. dialog pulak macam mana yea?

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®