Showing posts with label wordless wednesday. Show all posts
Showing posts with label wordless wednesday. Show all posts

Wednesday, June 24, 2015

Tempoh Berpuasa di Seluruh Dunia


Wordless Wednesday # 43 : Tempoh Berpuasa di Seluruh Dunia



Jika dilihat pada carta di atas, kita rakyat Malaysia dikira sangat beruntung kerana terletak di bahagian yang strategik. kenapa strategik? sebab Malaysia terletak di garisan Khatulistiwa, so kita selamat dari pergerakan gunung berapi *insyaAllah*. walaupun ada kita mendengar ura-ura di mana Malaysia mungkin 'lari' sedikit dari garisan khatulistiwa, cuma Malaysia bergerak ke atas sedikit ke arah utara garisan Khatulistiwa (sumber : Sinar Harian). 

Jika kita ingat kembali pada tahun lepas (2014), negara kita pernah mengalami cuaca yang sangat sejuk sehinggakan kita semua mengharapkan sajli akan turun di Malaysia. oh, agak tidak masuk akal di situ, hahaha. Jabatan Meteorologi Malaysia sudah mengesahkan punca kejadian tersebut. tetapi, jika kuasa Allah SWT menentukan, tiada apa yang boleh menghalang, kan? 

Tapi apa lagi yang special duduk di Malaysia nie? nah, inilah yang specialnya Malaysia. tempoh masa berpuasa di Malaysia adalah antara yang tersingkat berbanding negara-negara lain *hehehe*. di Malaysia, secara kasarnya kita mengambil masa sebanyak 14 jam 10 minit. kalau nak singkat lagi, boleh ke Borneo iaitu di Sabah dan Sarawak di mana waktu maghribnya juga sangat awal, iaitu dalam lingkungan jam 6 petang. saya pernah merasa berbuka awal dulu masa kecil-kecil sebab saya pernah tinggal di Sarawak. tetapi sahurnya memang awal sebab subuhnya sangat awal. tapi apa nak heran pada waktu sahur, kita semua herankan pada waktu berbuka, kan? hahaha XD. 

Tempoh berpuasa paling lama dicatatkan ialah di negara-negara Eropah seperti Reykjavik, Iceland, London, England, Sweden, Stockholm, Berlin dan Jerman iaitu selama 19 - 22 jam. mak aih, pengsan puasa lama-lama..hehe. Tempoh berpuasa paling singkat pula di Chile, Amerika Selatan iaitu 10 jam 23 minit. Sydney, Australia pun mengambil masa kedua tersingkat iaitu 11 jam 24 minit. ha, bolehlah pada bulan Ramadhan ini kita holiday di Australia. aci tak? hehehe XD




Read More »

Wednesday, June 03, 2015

Wordless Wednesday #42 : Pasangan Hidup



thank you for be my love
thank you for your care
Thank you for everythings!

you are really one in the millons!

lovenota : balik kampung! Tinggalkan cik abe sorang-sorang kat sini. Hihi. 






Read More »

Wednesday, May 06, 2015

Wordless Wednesday #41 : Burst into Tears



Have you ever missed someone so much that even the thought of them made you burst into tears?

Yes..it always happen to me.
because i am so 'manja'
Hehe


lovenota : bertahan untuk 9 bulan sebab dia berkursus. lamanya.

Read More »

Wednesday, January 21, 2015

Wordless Wednesday #40 | WiFi Problem



baru jadi tadi tau. 
nak cepat search satu fact nie tiba-tiba WiFi tak nak masuk plak..
saje menduga kesabaran nampak!

GERAM!

mesti ada CCTV kat WiFi nie..
bukan boleh percaya..

hihi


lovenota : busy awal persekolahan. Gomen'nasai! 

Read More »

Wednesday, December 24, 2014

Wordless Wednesday #39 | Stay Up All Night





due date jumaat nie..
adeii!


lovenota : i am werewolf..wuuuuuu *bunyi serigala*



Read More »

Wednesday, December 17, 2014

Wordless Wednesday #38 | Blogger Penipu!



Tak semua, tapi ada kan?
Siapa gerangan tersebut?
Shhhh!



Read More »

Wednesday, November 19, 2014

Wordless Wednesday #37 | You Are Not Alone














Read More »

Wednesday, November 12, 2014

Wordless Wednesday #36 | Jejak Kasih


Korang pernah alami tak?

saya mengaku saya pernah! 
hahaha! XD

Read More »

Wednesday, November 05, 2014

Wordless Wednesday # 35 : Sangat Sibuk!


keadaan saya yang terkini:


banyak kerja yang harus disiapkan. 
serupa zombie pun ada 
diri sendiri memang dah tak terurus..sob3


 nasib baik saya tak tidur kat sekolah je
semua kerja saya angkut bawa balik rumah. 
lebih afdhal buat di rumah. 

p/s : kepada blogger yang datang singgah dan komen, 
saya akan balas balik kunjungan anda semua, tetapi bukan pada waktu ini. 
tak termampu saya nak terjah semuanya, kerana saya sekarang mengutamakan kerja hakiki saya. 


lovenota : doakan saya supaya semua kerja saya berjalan dengan lancar. amin.

Read More »

Wednesday, October 15, 2014

Wordless Wednesday # 34 : Alexa Rank Terkini



Alexa Rank yang terkini untuk hari ini.

akan cuba berusaha lebih lagi,
untuk mencapai seribu ke bawah dalam Rank in Malaysia.
insyaAllah.

tak ada mood sangat nak ping entry.

blog masih dalam progress edit-edit. 
*susah giler coding blogskin eh*


kbai!

Read More »

Wednesday, October 08, 2014

Wordless Wednesday # 33 : 7 Steps to Happiness




how to get a happiness?
to those who being unhappy since lately, 
you can try this 7 steps to happiness

translation: 

7 langkah Kegembiraan:

kurangkan berfikir, lebihkan merasa
kurangkan berkerut, lebihkan senyuman
kurangkan bercakap, lebihkan mendengar
kurangkan mengadili, lebihkan menerima
kurangkan melihat, melakukan lebih
kurangkan merungut, lebihkan menghargai
kurangkan kebimbangan, lebihkan mengasihi





lovenota : happy wednesday!


Read More »

Wednesday, September 24, 2014

Wordless Wednesday # 32 : Apa Dah Jadi pada Azam 2014?



apa dah terjadi dengan azam 2014 korang?

saya? rujuk pada gambar di atas..tettt~ :P


lovenota : terjumpa sesuatu yang tak diduga. dendam sangat. tunggu kau! 


Read More »

Wednesday, August 20, 2014

Wordless Wednesday # 31 : Angry!





*berbaik semula :P*


lovenota : "kalau gaduh, semua benda terkeluar" kata beliau. erk? padan muke! :P

Read More »

Wednesday, August 13, 2014

Wordless Wednesday # 30 : Cinta Sejati




setuju sangat! haha! 

cinta sejati tak perlu tunjuk or update status di facebook, twitter, instagram, etc
buat orang naik meluat hado la. macam ko sorang je yang bercinta kan? haha


lovenota : mujur tak pernah update "i love u, i miss u" bagai di facebook..geli jek!


Read More »

Wednesday, July 23, 2014

Wordless Wednesday # 29 : Dari mana Thor dapat kuasa?


rasanya ramai yang meminati filem genre fantasi, filem yang sentiasa ditunggu oleh para peminat iaitu Thor: The Dark World. saya sendiri sangat meminati filem tersebut *actually suka tengok Loki aka Tom Hiddleston..hensem :P*. tak sabar nak tengok sambungan Thor nie. Avenger pun mungkin sedang dalam pembikinan, kot? tunggu jela :D

tetapi, mesti korang terfikir macam mana hammer Thor ada kuasa yang boleh menarik kilat dan guruh di langit? *Thor juga dikenali sebagai God of the Thunder*. sehinggakan Loki sendiri tertanya-tanya bagaimana Thor boleh mendapat kuasa yang maha hebat ini? haaa..jawapannya ada dalam gambar di bawah..hihi :P



jangan main-main. Thor sebenarnya bela Pikachu tau..ngee! 


lovenota : suka semua filem Marvel. sangat awesome :D

Read More »

Wednesday, July 16, 2014

Wordless Wednesday # 28 : Doa untuk Palestine




lovenota : sesungguhnya dugaan mereka lebih BESAR di bulan Ramadhan ini

Read More »

Wednesday, July 02, 2014

Wordless Wednesday # 27: 30 Hari dalam bulan Ramadhan

Salam ukhwah fillah

Wordless Wednesday: komik Islam mengenai perjalanan puasa bagi 30 hari di bulan Ramadhan dan juga terkandung apa yang perlu kita lakukan semasa di bulan puasa ini. memang cute sangat kalender Ramadhan ini.

































semoga bermanfaat! Tabarakallah

Jazakallahu khairan kathira
Barakallahu fik!



Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®