Sunday, December 30, 2012

Tanah Runtuh di Bukit Setiawangsa


agak terkejut juga bila berita nie tersebar di internet terutama kat fb [sbb cik balqis xdak tv..hehe]..ramai kawan2 Qis dok sibuk bercerita pasal nie..
tak sangka kan benteng konkrit setinggi 25 tingkat nie boleh runtuh..

tempat nie tempat di mana cik balqis dengan geng2 slalu bermain2 kat situ..berlari2 sepanjang jalan..rumah Qis dulu tak jauh dengan kawasan nie..
then berjalan2 ke puncak setiawangsa..selalunya laluan nie digunakan semasa Merentas Desa oleh sekolah Qis dulu kat SMK Taman Setiawangsa..

dah lama Qis duduk c2 and dis is the 1st time terjadi benda camnie..orang kata ini semua kerja Allah swt..redha jela..

*sumber gambar dari kawan2 di facebook*

hopefully tak ada apa2 yang terjadi..insyaAllah.. :)

lagi berita selanjutnya di link kat bawah:


Read More »

Saturday, December 29, 2012

Fear Factor Selebriti Malaysia 2012/2013


Fear Factor Selebriti Malaysia akan ditayangkan di Astro Ria pada jam 9 malam
mesti dah ada gambaran kan macam mana gambaran fear factor nie..
kita dah tengok versi luar negara..
ada yang kena terjun dari tempat yang tinggi..
kena makan benda yang masam/basi/pahit/etc
kena ambil barang dalam tempat yang ada haiwan yang menakutkan
etc

nak tahu tengok la fear factor malam nie yer..


senarai para peserta Fear Factor Selebriti Malaysia:
















[ade sebab letak gambar hairul dengan dazrin nie last ;p]



dua2 pelakon dalam drama bersiri Adam dan Hawa..hahaha! 
cuba tengok Dazrin a.k.a Johan..nampak macho kan? Hairul nampak cute..ngeeee :P

~gatai~

Read More »

Novel: Kahwin Ganti


Judul Novel: Kahwin Ganti
Penulis: Aifa Batrisya
Harga: RM 21

Sinopsis:
Luqman Hakim
Perempuan yang bertudung semuanya sama! Nampak baik, tapi hati busuk! Cinta konon! Ada apa dengan cinta? Dah bercinta, nak kena setia. Punyalah setia, kena tinggal juga! Jadi seperti dia juga senang. Tempoh untuk berkawan dengan perempuan, hanya satu bulan. Cukup masa, tukar yang lain. Muda lagi kut! Enjoy la!

Nuqman Hakim
Bertunang, banyak dugaannya. Ramai yang tunang dengan dengan orang lain, tapi nikah dengan orang lain. Nikah terus lagi senang. Lepas ni, boleh fokus pada belajar. Bukan macam mamat seorang tu, sibuk ke hulu dan ke hilir heret perempuan yang bukan muhrim. Macam manalah ilmu nak berkat kalau dok sibuk buat perkara tak senonoh!

Mya Zara
Bila berdua dengan lelaki itu, bayangan Nuqman selalu saja nampak pada dirinya biarpun perangai mereka ternyata berbeza. Tapi, bila wajah itu tiada di hadapannya rindu pula mula menghimpit diri. Dia sendiri tak pasti sama ada itu adalah cinta atau sekadar kerana taat setia pada yang sah memilikinya.
"Awak suka saya tak?" – Mya Zara

"Aku… aku suka Dibo!" – Luqman Hakim
Takdir Allah telah menentukan jodoh di antara Luqman Hakim, pelajar tahun akhir Kejuruteraan Kimia yang kasanova, dengan Mya Zara tutor mudanya yang juga bakal kakak iparnya tatkala Nuqman Hakim menghilang secara tiba-tiba.
"Sebab dia adiklah, abang akan buat macam tu. Abang akan paksa dia ceraikan Zara dan pulangkan semula Zara pada abang. Tak selamanya dia boleh rampas semua hak abang. Kali ini, abang akan bertegas. Sama ada dia suka atau tidak, Zara mesti jadi hak abang!" – Nuqman Hakim
Mampukah istana yang dibina atas dasar gantian bertahan hingga ke akhirnya? Berjayakah Mya Zara mengubah persepsi Luqman tentang perempuan dan cinta?

review/komen:
jalan cerita yang sangat seronok..langsung tak bosan n boring. cover novel yang sangat cantik..sangat tertarik dengan cover tu. senakal2 Luqman pun dia sangat menjaga keperibadian..kemas..hensem..bergaya..walaupun 'jahat' sebab mempermainkan perempuan aka kasanova terhebat tapi dia tak pernah meniduri mana2 perempuan. bila munculnya Mya Zara dalam hidup dia sebab kena kahwin ganti dengan tempat abangnya si Nuqman tu, mula2 tak dapat terima langsung kehadiran Mya Zara. 
bila dah duduk bersama, bergurau2 lama2 boleh terima dan jatuh cinta..chewahh. dalam cerita nie..Mya Zara yang cakap "i love u" dulu. Luqman tu lembab sikit sebab takut satu hari nanti abang dia, Nuqman datang membawa Mya Zara pergi dari hidupnya. nasib baik la penulis buat cerita yang Nuqman dah kahwin lain n hilang ingatan. kalau buat scene gaduh2 rampas2 mesti seronok jugak ek..hahaha..
dalam novel nie jugak penulis menyebut kegemaran Luqman iaitu Dibo. ke mana2 je mesti Luqman bawa Dibo bersama. tidur pun mesti kena ada dibo. saya sendiri tertanya2 Dibo tu menatang ape..bila google baru la tahu..hehe!

dibo memang cute..hee!
Mya Zara dalam novel nie seperti perempuan lemah lembut..bila dengan Luqman suka mengusik..nakal ckit..yela..dah dengan suami semua perangai terbongkarkan..kih3! Nuqman ceritanya sikit jer..menambah perisa :)
so, kena la baca novel nie..memang best!
blog penulis [boleh baca novel nie kat bog beliau jugak]
pembelian secara online [ada diskaun taw]:

Read More »

Friday, December 28, 2012

SKMM: Rebat RM200 bagi Pembelian Telefon Pintar untuk Golongan Belia

Dalam bajet 2013, kerajaan telah berikan rebat RM200 untuk golongan belia untuk membeli telefon pintar 3G atau lebih dikenali sebagai Pakej Komunikasi Belia. Sesiapa yang layak boleh la membuat permohonan melalui laman web SKMM mulai 1 Januari 2013. 

link registering online

sebelum tu beberapa syarat yang korang wajib patuhi.

# Warganegara Malaysia berumur 21 tahun hingga 30 tahun #
# Berpendapatan bulanan RM3000 ke bawah #
# Model telefon pintar 3G yang diluluskan dengan harga maksimum RM500 #
# Pelanggan jalur-lebar mudah-alih sedia ada atau pakej baharu #
# sorang satu sahaja #
# boleh dibeli di kedai2 yang berdaftar dan terpilih sahaja #

sebarang kemusykilan boleh la baca artikel di bawah:

kenyataan media

senarai 23 jenis smartphone yang boleh dibeli dengan menggunakan Rebat RM200:



xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

KUALA LUMPUR: Belia berusia di antara 21 dan 30 tahun boleh memohon RM200 bagi pembelian telefon pintar 3G terpilih daripada pengedar berdaftar mulai Selasa depan. 

Pengerusi Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Datuk Mohamed Sharil Tarmizi, berkata permohonan di bawah Pakej Komunikasi Belia itu boleh dibuat menerusi pendaftaran dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.
“Skim itu berasaskan siapa cepat dia dapat dan khas bagi 1.5 juta belia yang layak yang boleh mendapatkan telefon pintar itu selagi stok masih ada,” katanya dalam satu kenyataan semalam.

Mohamed Sharil berkata, belia yang layak menikmati rebat RM200 itu boleh membeli telefon pintar 3G terpilih berharga sehingga RM500 daripada pengedar terpilih dan ejen yang dilantik penyedia perkhidmatan.

"Tujuannya ialah untuk memperluaskan insentif itu merangkumi belia berpendapatan rendah yang masih belum menggunakan telefon pintar dan tidak mampu untuk menaik taraf telefon lama 2G mereka kepada telefon pintar 3G yang asas.

"Mereka yang mampu memiliki telefon berharga RM500 sebenarnya bukanlah kategori yang dihasratkan atau pasaran sasaran," katanya.
Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan rebat RM200 sekali saja bagi pembelian telefon pintar 3G kepada 1.5 juta belia yang layak menerusi Pakej Komunikasi Belia ketika membentangkan Bajet 2013.

Dengan rebat itu, mereka dijangka membayar tidak lebih daripada RM300 untuk memiliki sebuah telefon pintar 3G baru, katanya sambil menolak dakwaan had RM500 adalah rendah kerana ada lebih 20 model telefon berjenama yang dilengkapi kemudahan 3G.

"Syarikat telekomunikasi yang mengambil bahagian dan operator rangkaian maya mudah alih akan menawarkan tidak lebih daripada lima dan mungkin sehingga 10 atau 12 model di bawah inisiatif itu menerusi kedai pengedar mereka.

"Oleh itu, belia seharusnya mencari logo 'Pakej Komunikasi Belia' yang akan dipaparkan pada kain rentang di kedai itu atau boleh menyemak laman web penyedia perkhidmatan bagi mendapatkan senarai telefon pintar dan kedai pengedar yang mengambil bahagian," katanya.

Beliau berkata, berdasarkan kajian SKMM, lebih 90 peratus pengguna berada dalam segmen prabayar tetapi syarikat telekomunikasi hanya menyediakan insentif telefon bimbit bagi kontrak pasca bayar.

Sementara itu, Mohamed Sharil berkata, pemilik perniagaan kecil berumur 18 hingga 65 tahun boleh mula memohon geran RM1,000 menerusi 'Get Malaysian Business Online' mulai Selasa depan (1 Januari), juga dengan mendaftar dalam talian di http://nbi.skmm.gov.my/.

Beliau berkata usahawan kecil yang mendaftar di laman web dan memenuhi semua terma serta syarat akan menerima geran RM1,000 daripada SKMM yang akan dimasukkan terus ke dalam akaun bank tempatan pemohon yang berjaya.
- Bernama
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx

p/s: jum beli henfon baru! (n_n)v



Read More »

Wednesday, December 26, 2012

Cinderella berkahwin dengan Aaron Aziz

sila baca karangan di bawah yer! :P


kesian kan? Prince Charming dah tak laku..Cinderella pandang Aaron Aziz jer! hahaha~
lawak gile cerita nie..mesti dia tengok drama Adam dan Hawa kan? sampai budak2 sekarang pun suka drama Adam dan Hawa..apatah lagi kita yang dewasa..jatuh cinta dengan watak Adam Mukhriz..hehe!

p/s: berusaha berhadapan dengan cabaran mengajar tahun 2013..chaiyok2!

Read More »

Tuesday, December 25, 2012

Novel: Maaf Jika Aku Tak Sempurna


Judul novel: Maaf Jika Aku Tak Sempurna
Penulis: Acik Lana
Penerbit: Kaki Novel Enterprise
Harga: RM 34

Sinopsis:

Melina adalah seorang gadis kota yang baru meningkat dewasa. Kehidupannya dipenuhi dengan perkara yang mengasyikkan sehingga dia lupa akan dosa dan pahala. Sikapnya itu telah menimbulkan rasa gundah dalam hati kedua ibu bapanya. Dalam terpaksa dan rasa malu papanya, Datuk Zakri telah meminta jasa baik Luqman untuk membantunya mengawasi setiap tindak tanduk Melina. Setiap hari pasti ada sahaja pertengkaran yang berlaku antara mereka. Perbezaan cara hidup dan latar belakang antara Melina dan Luqman boleh diibaratkan bagai langit dengan bumi. Sebelum Datuk Zakri menghembuskan nafas yang terakhir, beliau telah menitipkan wasiat kepada bapa Luqman, Rashid.

Atas dasar wasiat dan janji oleh kedua ibu bapa Luqman dan Melina, mereka ditemukan dalam satu ikatan suci yang tidak pernah mereka setujui. Walaupun ikatan perkahwinan itu dibina tanpa rasa cinta di hati, namun Luqman tetap menerima Melina seadanya sebagai seorang isteri. Dari hari ke hari, rasa benci yang selama ini menguasai kedua hati kini sudah bertukar kepada rasa cinta dan sayang yang tidak boleh dipisahkan lagi. Setelah rasa bahagia dikecapi, tiba pula badai yang menguji kesabaran kedua hati. Satu persatu dugaan datang menguji kasih sayang kedua insan ini. Mampukah mereka mengharungi segala dugaan ini? Mampukah mereka mempertahankan ikatan kasih suci yang sudah terpatri?

komen:

awesome bebeh! hahaha..cik balqis suka novel nie..memang tak boring sangat2! 

lelak paling romantik of the year..dalam novel nie la..hehe! Luqman memang seorang lelaki yang sangat2 romantik, penyayang, memang ambil berat betul2 la dengan Melina..layan Melina bagaikan menatang minyak yang penuh! kalau Melina sakit, dia suapkan Melina..jaga makan pakai Melina..admit hospital pun sanggup berjaga tak nak balik rumah..tak nak tinggalkan isteri tersayang sehingga sedar! begitu kuat sekali rasa cinta si suami terhadap isteri..sampaikan berpantang lepas bersalin pun dia sanggup ambil cuti..bayangkan! tak ramai suami yang macam Luqman di dunia nie tau! Luqman seorang yang sangat baik, setia pada Melisa..kalau ikut komen Melisa, Luqman seorang yang tinggi dan berbadan tegap! sexy taww! [gatal suda! hahaha] 

tapi memang respect la kat Luqman..walaupun kena tangkap khalwat, dipaksa berkahwin dengan Sarah..dia tetap setia pada isterinya. Yelahh..kalau lelaki lain, da nampak ikan halal depan mata bole la "makan" kan..macam cerita Ombak Rindu masa Hariz kena kahwin dengan Mila tuhhh..tapi tidak pada Luqman. 

cik balqis da baca novel 1st Acik Lana: Aku bukan Mistress..best jugak!


lepas nie nak baca novel ketiga beliau: Kalau Memang Harus Begitu


kompem best kan! tajuk pun da thrill..hehe! tapi tak tahu bila boleh baca coz mak tak bukak lagi buku nie dari pembalut..kena tunggu mak rasmi dulu laa..kih3~


pembelian secara online:

homepage/blogspot penulis:

boleh baca novel ini secara online juga..klik je pada link acik lana kat atas..

so, siapa2 yang belum baca novel nie sila la baca secara online..tapi cam takde feel je kan..beli buku tu terus kat Popular jer! hehe!

Read More »

Thursday, December 20, 2012

Novel: Suami Aku Ustaz


Judul Novel: Suami AKu Ustaz
Penulis: Hannah Dhaniyah
Harga: RM 22
Penerbit: Karya Seni 

Sinopsis:
Alisa bukanlah anak gadis yang nakal mana pun. Tapi bila mak dengan ayah sudah mula tidak percayakan diri dia, apa lagi yang dia boleh buat?
“Kami nak satukan kamu dengan Hafiz sebelum kami bertolak ke Mekah.”
Yang menjadi masalah buat Alisa apabila ‘TIDAK’ bukan salah satu pilihan jawapan yang dia ada. Dan dia pula tidaklah pernah terfikir hendak melarikan diri daripada keluarga. Senakal-nakal Alisa, kasih sayang mak dengan ayah masih mampu membuatkan dia mengikut kata mereka. Tapi macam mana pula dengan cita-cita dia?
“Dia itulah ustaz di sekolah aku. Ustaz yang popular pula tu sebab masih belum berpunya. Hendak dikatakan handsome, semestinya tidak. Pada aku, dia bukanlah tergolong di dalam lelaki idaman aku. Tetapi, kalau sudah ramai yang mahu mengisi borang untuk masuk ‘Kelab Peminat Ustaz Hafiz’ sekiranya kelab itu wujud, mestilah dia tu ada rupa, ya tak? Aduh! Tidak fasal-fasal dia menjadi kepunyaan aku pula.”
Macam mana agaknya apabila Alisa yang berperangai gila-gila terpaksa hidup dengan Hafiz yang hidupnya skema? Tapi skema ke Hafiz kalau perangainya suka menyakat Alisa sejak lahir sehinggalah besar?
“Cuma aku harap, kahwin ni bukan bermakna hidup aku berakhir. Well, kau tahulah kan. Cita-cita aku ni tinggi. Pada aku umur baya kita ni sebenarnya hidup kita baru bermula. Mana nak belajar, nak kerja. Aku harap, everything is going to be well.”
Alisa. Cita-citanya setinggi langit, cintanya masih belum pernah berputik. Akan wujudkah cinta buat si suami dan bertahankah jodoh mereka berdua? Perlukah salah seorang berkorban hanya untuk membuatkan cita-citanya kesampaian?
review:
bagi saya, buku nie best jugak..ada unsur2 nasihat sikit..pengajaran..banyak kisah2 para nabi dan rakan2-Nya yang dah lama kita tak/jarang dengar..bila baca novel nie semua kisah2 agama refresh kembali dalam otak..
then dalam cerita nie, ustaz Hafiz sangat la sempoi..walaupun nama ustaz tapi bila dah datang tang bergurau pun boleh tahan jugak..untung laa Alisa dapat suami yang memahami seperti Ustaz Hafiz walaupun mereka berkahwin masa Alisa ambil SPM..yang tak boleh tahan tu ustaz Hafiz mengajar Pendidikan Islam di kelas Alisa..terpaksa cover2 lepas tu sesi perli2..memang pecah perot la kalau baca buku nie..
yang paling best si suami Ustaz Hafiz sangat2 sporting..menyokong Alisa menyambung pelajaran walaupun dah kahwin u~~ so sweet laa :)

sesiapa yang nak beli novel secara online pun bole..dapat diskaun RM3 lagi tuh..
hanya klik pada link di bawah:
Read More »

Tugas Sebagai Seorang Guru


masa GAJI GURU NAIK... Ada yang pertikaikan...

Respon Orang yang TAK PUAS HATI :
1. Kerja cikgu ni senang jer.
2. Kerja sikit. Cuti banyak.

HANYA ORANG YANG TAK TAHU MENILAI PROFESSION PERGURUAN SAHAJA YANG BERKATA DEMIKIAN. KERJA CIKGU NI BUKANNYA MUDAH SEPERTI YANG DI GEMBAR-GEMBURKAN!!

Time pertandingan bola, cikgu jadi REFEREE > buat garisan padang, buat persiapan padang, buat kertas kerja, jadi PBSM tengah padang. bila murid kalah, cikgu tak pandai ajar. kalau menang, budak tu pandai main~

Time budak nak bertanding apa2 acara, cikgu jadi JURULATIH > kalau KALAH, cikgu kene
kritik..cikgu tak pandai ajar~

Time aktiviti Kemahiran Hidup (KH), cikgu jadi PETANI, Cikgu jadi PENUKANG, Cikgu jadi WAYAR-MEN > budak tersalah ketuk, Cikgu kena marah, cikgu x pandai jaga~

Time kutip yuran, cikgu jd AKAUNTAN kalau tak cukup, cikgu dahulukan duit. bila cikgu minta dari parents, Mak bapa cakap cikgu ni asyik minta duit jer~

Time RMT (Rancangan Makanan Tambahan utk murid), cikgu jadi PELAYAN > kalau murid
tak dapat RMT, kata cikgu pilih kasih tak bagi murid tu makan~

Time budak sakit, cikgu jadi DOKTOR > bila dah tolong, kata cikgu punca anak murid sakit~

Time ceramah, cikgu jadi MOTIVATOR > cikgu kawal budak, cikgu buat aktiviti, cikgu kena
jaga makan minum murid, bukan sorang murid jer~

Time hias kelas, cikgu jadi PELUKIS SENI cikgu cat kelas. kalau suruh murid, habis kena baju murid. esok dapat teguran dari parents - "ape cikgu ajar ni???"

Time persembahan hari guru, cikgu jadi KOMPOSER > kalau sumbang, kata cikgu tak pandai buat persembahan~

Time baiki kerusi rosak, cikgu jadi TUKANG KAYU > yang merosakkan kerusi anak siapa??

Time budak muntah/berak dalam kelas, cikgu jadi TUKANG CUCI > bagitau ibubapa, jawapan - anak saya memang macam tu~

Time budak mencuri, cikgu jadi DETEKTIF > nak hukum budak, esok dapat saman dari
parents. bila bagi tau parents, parent cakap "tak per, budak2"~

Time budak wat persembahan, cikgu jadi PHOTOGRAPHER > yang ajar budak persembahan, cikgu jugak. kalau terbaik, kata budak berbakat. kalau tak elok, kata cikgu tak reti ajar. cikgu lagi~

Time perkhemahan, cikgu jadi TENTERA > cikgu jadi pak guard siang dan malam.
untuk pastikan anak murid sedap tidur. cikgu mata cengkung, orang cakap "memang kerja cikgu"~

Time hari kantin, cikgu jadi PENIAGA PASAR MALAM > bila naikkan harga sikit, kata
cikgu nak kaut untung atas angin tapi sebenarnya nak kumpul dana sekolah~

Time hari Guru, cikgu jadi PENYANYI > Sambut hari guru sendiri, jadi badut depan
murid. murid hanya gelak pada hari guru. sapa yang disambut sebenarnya??

Time gotong royong sekolah, cikgu jadi TUKANG KEBUN > nak pastikan sekolah
dalam keadaan baik agar murid - murid selesa. tapi bila murid kena gigit nyamuk sikit, orang datang cakap cikgu tak jaga kebersihan~

Time masuk waktu solat, cikgu jadi TOK IMAM > bila tak solat, tanya murid "kenapa tak sembahyang?" parents sendiri tak sembahyang. tapi bila tanya orang, orang cakap, cikgu tak ajar di sekolah~

Time parents amik lambat, cikgu jadi BABY SITTER > bila tinggal, orang salahkan cikgu tak
bertanggungjawab. tapi bila tunggu dan tanya kenapa lambat, banyak urusan di
pejabat~

Time budak bergaduh, cikgu jadi HAKIM MAHKAMAH > bila hukum sikit, esok dapat
surat saman dari parents sbb jentik anak dia~

Time budak sakit kecemasan, cikgu jadi PEMANDU AMBULANS > kereta siapa??
kereta cikgu. minyak duit siapa?? duit cikgu~

Time merentas desa, cikgu jadi POLIS TRAFIK > berpanas semata - mata nak bagi
murid merasa aktiviti~

Time budak sedih, cikgu jadi PELAWAK > cikgu jadi badut. bila salah sikit, esok masuk
muka hadapan berita. kata cikgu tak pandai jaga murid, tak nampak cikgu yang
jadi pelawak tadi~

Baru 24 kerja jer..NAK senaraikan lagi ke???? 


sumber: facebook.

p/s: saya sendiri berbangga menjadi seorang GURU (n_n)v
Read More »

Sunday, December 02, 2012

Novel: Bakal Isteriku, Gengsternya!


Judul Novel: Bakal Isteriku, Gengsternya!
Penulis: Crystal Anabella
Terbitan: Fajar Pakeer
Harga Pasaran: RM 22.00

cik balqis baru sahaja habis baca novel nie..
ratingnya: 4 star! best betol! suke n very nice!

Sinopsis:

Zyya Adrianna Bella, nama yang indah secantik rupanya, tapi perangai macam gengster.
Berumur 17 tahun dan bersekolah dalam sebuah sekolah persendirian yang didirikan papanya, Tan Sri Iskandar. Dikelilingi hero-hero yang sentiasa menjaga kebajikannya, Rayya, Ilham, Faryzal dan Nazarul.

Tengku Syamrein Ashraf, pewaris tunggal empayar Harizen Corporation yang baru pulang dari Amerika. Niat di hati ingin mencari Zyya yang dirindui. Akhirnya bertembung dengan Bella, langsung jatuh hati. Sanggup jadi tutor peribadi di sisi ‘Gangster Princess’ hanya kerana nak ubah perangai Bella supaya jadi Zyya.

“Awak tau tak Bella, walau setinggi mana pun awak dijunjung, jangan sesekali awak terniat untuk menindas orang di bawah awak. Saya tahulah awak tu princess, tapi tak payahlah sampai nak cederakan orang lain! Awak tak ada otak ke untuk berfikir mana yang baik mana yang buruk!”

Mampukah Syamrein mengubah perangai Bella yang agak gengster dan menyakitkan hati itu? Apakah dia sebenarnya memang sudah jatuh hati pada Bella? Bisakah Bella yang gangster menjadi seorang yang lemah lembut? Apa yang pasti, Syamrein dan Bella, bolehkah berjalan seiring? 


cik balqis suka baca novel nie..sampai tergelak2 dalam bilik sorang2..hahaha..jalan cerita yang agak sempoi..taklah berat sangat..sesuai dibaca oleh sesiapa sahaja..keh3..

watak Syamrein tuh sama sebijik dengan Mr.Meow saye..ewahh..
yelah,manja, kuat menangis, sensitif, kuat merajuk..
n Mr.Meow kata saya macam gengster..
suka marah2 dia..sama la macam watak Bella neh..hahaha..
bila baca novel nie macam baca kisah sendiri pulak..ngee..

okey..nak kenal dengan penulis novel nie? boleh la pergi melawat blog beliau:

Read More »

Friday, November 30, 2012

Ciri-ciri Suami Awesome


Ciri suami Awesome: 1. Solat fardhu cukup 5 waktu. 2. Ada kerja gaji RM800-1500 ke atas, boleh bayar rumah sewa, boleh beli beras, boleh isi minyak, boleh hantar ke tempat kerja. Nafkah zahir boleh bagi, bukan nafkah batin je tau. 3. Ada kenderaan: moto kapcai dah cantik. honda EX5 orait sangat la tu dengan 2 helmet. Basikal pun boleh, tapi penat kayuh kalau dari Bangsar ke KLIA. Sebaik-baiknya kereta, sebab nanti nak bawa isteri yang mengandung ke klinik setiap bulan. 4. Lulus ujian fardhu ‘ain sekolah rendah. Maknanya boleh mandi wajib dengan baik dan boleh ajar isteri mandi wajib dengan betul, apatah lagi mandi-mandi yang lain. 5. Boleh baca al-Quran dan boleh mengajar al-Quran walaupun setakat “Alif Ba’ Ta’” sampai Surah “Iqra’ Bismirabbikallazi Khalaq.” 6. Jenis lurus, baik & hati baik, tak menipu. Tadelah sampai menipu kata nak pergi Mydin tapi pergi mengorat jiran taman sebelah. 7. Dia faham kamu, kamu faham dia. faham jiwo gitu. Serasi bersama. Berbeza tapi boleh masuk. 8. Gedik joget-joget pun depan bini dan anak-anak je. Depan orang lain sopan santun gitu. 9. Jenis tak cemburu buta sangat. Cemburu macam ni ok, “Ehemm..ramainya kawan laki kat opis.. Jangan sampai lupa abang taw..” 10. Belajar setakat PMR je pun takpe, janji cara dia fikir tu matang dari yang belajar PhD. 11. Kalau dia jenis diam tak delah sampai orang kata tak bergaul dengan manusia lain. Kalau dia banyak bercakap pun takdelah sampai dia mengata-ngata orang lain. 12. Malas juga ke masjid, tapi dia pergi gak dalam sehari tu 2 kali sekurang-kurangnya Maghrib dan Isyak. 13. Walaupun tak kerap ke kuliah agama, tapi bila tengok Youtube Ustaz Azhar Idrus ngajar tu sampai terlupa nak tengok bola. Jika ada kuliah di masjid muka dialah ada di antara orang-orang kampung. 14. Boleh susah senang bersama. Kalau isteri nangis, dia tolong riba isteri dan tenangkan. Kalau isteri sakit, dia tolong jaga dari malam sampai pagi. 15. Jenis senyum sokmo. 16. Tak tengok sangat awek cuns, duk tengok bini dia je walaupn bini dia tak cuns (Tak cun tak pe, boleh tutup lampu)

ada tak? hehe~ (n_n)v

Read More »

Bila Korang Nyanyi Oppa Gangnam Style

*apabila sedang dengar lagu Oppa Gangnam Style di radio*


hahaha..betol tak?
ngeee~ 
XD

Read More »

Jadual Pembayaran Gaji Kakitangan Awam 2013


jadual pembayaran gaji untuk 2013 nie tak ada banyak beza dengan tahun 2012..
cuma yang sakitnya tetap sama macam tahun nie..
pada 10 Oktober 2013 da dapat gaji untuk bulan 10..
then nak kena tuggu gaji bulan 11 tu lame sangat..kena ikat perut lagi..hihi!

p/s: jadual pembayaran bonus takde eh? hehe
Read More »

Thursday, November 29, 2012

Nak Potong Anu Dan Bogel disebabkan Piala AFF Suzuki 2012



Pada perlawanan 28 November 2012, pada Piala AFF Suzuki 2012 ini Malaysia menang melawan Loas dengan 4-1
Gol-gol Malaysia dijaringkan oleh Safiq dengan free kick yang cantik, Safee Sali, Wan Zack dan Khyril.


yang hebatnya 
janji-janji rakyat Malaysia sendiri:


geleng kepala jela den bace..
betol2 semangat kesukanan neh..

agak3 diorang buat tak? 
ngeee~~
XD

Read More »

Monday, November 26, 2012

Senarai 12 lagu dalam Anugerah Juara Lagu 2012



Anugerah Juara Lagu dianggap anugerah yang berprestij di Malaysia..
semua lagu2 terbaik akan berentap untuk merebut gelaran juara 

FYI, Anugerah Juara Lagu yang ke 27 akan diadakan pada 6 Januari 2013

12 senarai lagu yang akan bertanding dalam anugerah tersebut:

Yuna - Terukir di Bintang
Hafiz dan Adira - Ombak Rindu
Amir Jahari - Tanpamu
Azlan & the Typewriter - Idola
Stacy - Pelangi Senja
Bedroom Sanctuary - Lagu
Black & Malique - Teman Pengganti
Hafiz Suip - Ku Akui
Hazama & Amy Search - Simetri
Shila Amzah - Patah Seribu
Jimmy Palikat & One Nation Emcees - Anak Kampung

Read More »

Friday, October 19, 2012

Kertas Soalan Percubaan Kimia SPM 2011




senarai kertas percubaan kimia SPM 2011 bagi setiap negeri:

  1. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 SBP: Kertas 1Kertas 2Kertas 3Erata, Answer
  2. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Pulau Pinang
  3. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Terengganu
  4. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Kedah: Kertas 1, Kertas 2, Kertas 3
  5. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Kelantan
  6. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Perlis
  7. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Perak: Kertas 1, Kertas 2, Kertas 3, Answer
  8. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Selangor: Kertas 1, Kertas 2, Kertas 3
  9. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Melaka
  10. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Pahang
  11. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Sarawak
  12. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Melaka
  13. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Johor: Kertas 1, Kertas 2, Kertas 3
  14. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Sabah
  15. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Negeri Sembilan: Kertas 1 & Ans, Kertas 2 & Ans, Kertas 3 & Ans
  16. Kertas Soalan Percubaan SPM 2011 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

*akan diupload secepat yang mungkin
thank you!
Read More »

Kertas Soalan Percubaan Kimia SPM 2012




senarai kertas percubaan SPM 2012 bagi setiap negeri:

  1. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 SBP: Kertas 1, Kertas 2, Kertas 3, Answer
  2. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Pulau Pinang
  3. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Terengganu
  4. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Kedah: Kertas 1 & AnsKertas 2, Kertas 3 & Ans,
  5. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Kelantan
  6. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Perlis
  7. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Perak
  8. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Selangor
  9. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Melaka
  10. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Pahang
  11. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Sarawak
  12. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Melaka
  13. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Johor
  14. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Sabah
  15. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Negeri Sembilan
  16. Kertas Soalan Percubaan SPM 2012 Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

*akan diupload secepat yang mungkin
thank you!
Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®