Tuesday, September 30, 2014

First Giveaway by WNURASYIQIN




FIRST GIVEAWAY BY WNURASYIQIN

jom kita join ramai-ramai dan berkenalan dengan tuan blog
syarat-syarat penyertaan mudah sahaja

nak join klik banner di atas

arigatou :D

Read More »

Monday, September 29, 2014

Alvin Tan Hina Perdana Menteri, Najib Razak



hari tu, baru cerita pasal Vivian Lee dengan promosi perkhidmatan seks beliau
lihat entry saya : Blogger tawar perkhidmatan seks

kali nie cerita pasal ex boyfriend dia pulak, si Alvin Tan.

Alvin Tan bakal berdepan tindakan


Kuala Lumpur: Polis Diraja Malaysia (PDRM) akan mengambil tindakan mengikut peruntukan undang-undang mengenai tindakan Alvin Tan menghina pemimpin negara melalui status Facebook (FB) terbarunya.

Perkara itu ditegaskan Penolong Ketua Urus Setia Ketua Polis Negara (KPN) Datin Asmawati Ahmad ketika diminta mengulas. 

“Kami ambil tindakan sewajarnya mengikut peruntukan undang-undang,” katanya dalam kenyataan ringkas kepada Harian Metro di sini, semalam.

sumber : Harian Metro

******************


Alvin Tan sekarang berada di United States, minta pelindungan politik (political asylum) dari orang US disebabkan kesalahan mereka yang telah didakwa tempoh hari. konon nak balas dendam..macam-macam hal la si Alvian nie. duduk la Amerika tu lama-lama. buat semak je kat malaysia nie.

baca artikel tersebut di:
‘Sex blogger’ Alvin Tan seeking political asylum in the US

selepas itu, dia menghina beberapa pemimpin negara disebabkan kes Bak Kut Teh dulu




gambar tersebut adalah bukti di mana Alvin Tan menghina UMNO dan Perdana Menteri, Dato' Seri Mohammad Najib Bin Abdul Razak serta beberapa pemimpin negara seperti Dato' Seri Dr. Ahmad Zahid Bin Hamidi (Menteri Dalam Negeri) Tan Sri Khalid Bin Bakar (Ketua Polis Negara) dan Tan Sri Abdul Gani Bin Patail (Peguam Negara Malaysia). ada juga hashtag #MansuhkanAktaHasutan dan #AbolishTheSeditionAct. apa lagi yang dia tak puas hati sebenarnya. dah terang-terang salah nak bising-bising pulak.


gambar di atas pula Alvin Tan mencabar supaya dia ditangkap dan dipenjara kerana memanggil kelima-lima orang di atas menggunakan perkataan "babi". dia yang "babi", cakap orang. choi~


lovenota : pi hantau je mamat nie kat negara yang tak ada orang. biar dia hidup sorang-sorang kat situ. menyusahkan je.

Read More »

Program Latihan Guru i-THINK mengenai Proses Berfikir



saya bangun awal pagi hari ini kerana ingin menyiapkan sedikit program terbaru dari Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) dan Agensi Inovasi Malaysia (AIM) mengenai i-THINK. sesiapa yang terlibat tu tahulah i-THINK tu menatang apa. saya perlu menjawab kesemua 30 modul yang terdapat dalam i-THINK ini. 

hanya perlu ke laman web i-THINK dan daftar. kemudian. jawab soalan dalam modul.



yang bestnya, anda kena dapat markah 100% baru dapat buat modul yang lain. so, kena buat dan jawab betul-betul. jika kotak berwarna hijau akan ditulis 100% markah, kotak warna biru menunjukkan anda belum mencapai 100% markah.



terdapat 24 lencana yang akan diberikan setelah tamat beberapa modul. setakat ini saya mendapat 5 lencana. kena spend time betul-betul untuk siapkan modul ini. jika dilihat masa yang digunakan, saya mengambil masa 1 jam untuk siapkan satu modul. sebab anak-anak dalam satu modul tu banyak. 


semoga semua guru yang terlibat *memang semua kena buat pun* bersabar dalam menjawab soalan-soalan yang diberikan. dan kena ada banyak kuota untuk internet anda. dan anda kena siapkan semua modul ini dalam masa 3 bulan. 

good luck!

p/s: kalau login siang hari, memang ciput sangat line die. so, harap cikgu-cikgu semua masuk atau login antara jam 12 tengah malam sehingga 5 pagi. masa tu, line memang laju sangat. senang hati buat modul i-think. saya sendiri dah korbankan masa tidur untuk login i-think dan sekarang tinggal lagi 6 modul untuk dihabiskan. :)


lovenota : mengantuk jugak tunggu komputer tu membebel sampai habis..hehe :D

Read More »

Segmen : Too Kawaii For You



Segmen : Too Kawaii For You

dia ada suruh share gambar. yang plaing menarik:


cantik..rasa macam nakkk je :P

nak join segmen ini, sila klik banner di atas

arigatou!

Read More »

Segmen: BLOGLIST OKTOBER BY PERMATABIRU



Segmen: BLOGLIST OKTOBER BY PERMATABIRU

segment tamat:
29 SEPTEMBER 2014 jam 12 tengah hari

jom join sebelum tamat!

nak join klik banner di atas

arigatou

Read More »

Preloved Giveaway by Annur



Preloved Giveaway by Annur

saya tag semua blogger yang lihat GA ini. 
wajibulghunnah :P

ada banyak hadiah yang disenaraikan dan memang menarik 
nak tengok apa hadiahnya?

meh join dan klik banner di atas

arigatou!
Read More »

Sunday, September 28, 2014

Perlu ke Main DOTA?


apa tu DOTA? 

DotA merupakan singkatan dari Defense of the Ancients, merupakan hasil modifikasi untuk game warcraft 3 : The Frozen Throne. Kemudian untuk kata “Allstars “ merupakan kumpulan dari semua hero – hero yang ada pada game Warcraft 3 : Reign of Chaos, expansion Warcraft 3 : The Frozen Throne dan juga terdapat penambahan hero – hero yang baru pada saat update versi terbaru DotA diluncurkan. Jadi gameplay dari game ini adalah pemain diharuskan untuk mempertahankan wilayahnya dan menyerang wilayah milik pemain lain. Dan akan ada sekitar 70 hero yang dapat dipilih oleh pemain. Setiap hero akan memiliki kelebihan dan kekurangannya masing – masing. 


DotA (Defense of the Ancient) adalah sebuah game strategi yang terbahagi kepada dua kumpulan iaitu Sentinal dan Scourge. Kumpulan ni akan berentap akan satu sama lain dimana kubu kumpulan Sentinal terletak di bahagian barat daya peta tersebut, manakala kubu kumpulan Scourge terletak di Timur Laut peta tersebut.




game ini memang minat atau hobi bagi kaum lelaki
tetapi, 
adalah kaum perempuan menyukai boyfriend dia main DOTA ini 
sampai ke pagi tak tidur-tidur? mengabaikan kaum wanita? 
awek call pun buat-buat busy, konon buat kerja padahal tengah main DOTA?
keh3 :P

orang kata DOTA ini untuk "Dunia Orang Takde Awek" jer..
macam betul je statement itu..hihi



jom layan trol gambar mengenai DOTA di bawah:


*yang ini saya setuju..haha :P*


*penipu besar nie..hihi*
















meh nilai dan boleh komen :D

Read More »

Birthday Giveaway by Shad



Birthday Giveaway by Shad

Klik Banner untuk Join

Birthday Giveaway by Shad dianjurkan oleh Shad dan disponsor oleh

Good Luck!

my facebook : klik sini


arigatou

Read More »

Saturday, September 27, 2014

Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!



Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!

Syarat2 penyertaan:

  • Follow blog JINDRISSKA ni. (Kalau dah follow, skip je syarat ni.)
  • Buat satu entry khas bertajuk "Paris Souvenirs Giveaway by JINDRISSKA!!" , letak banner, copy syarat2 penyertaan ni dan backlink ke blog JINDRISSKA.BLOGSPOT.COM.
  • Wajib tag 3 orang rakan blogger, dan inform diorang. (Kalau kawan tuh dah di-tagged, janganlah tag diorang lagi. Kesian diorang dapat notification banyak2. Heheheh.)
  • Lastly, letakkan link entry korang dalam ruangan komen kat blog JINDRISSKA ni. (Jangan letak tempat lain plak, hehehe)
  • Siap!

GIVEAWAY BERAKHIR 28 OKTOBER 2014
(jam 11:59 tengah malam, waktu Malaysia)


nak tag siapa eh?

ANIES

KEE

tag semua bole? hoho


nak join klik banner di atas

arigatou

Read More »

First Segmen : Jom Tambah Kawan ! by Lieya Yaya



First Segmen : Jom Tambah Kawan ! by Lieya Yaya


Segmen akan berlangsung selama sebulan bermula 
21 September 2014 - 21 Oktober 2014 ( 6 ptg )

twitter saya --> sini

semua bole? hehe :P


nak join sila klik banner di atas

arigatou :D

Read More »

Waktu Haram Solat




WAKTU HARAM SOLAT


Waktu diharamkan solat terbahagi kepada lima di mana tiga waktu diharamkan disebabkan oleh waktu (kedudukan matahari) dan dua lagi diharamkan disebabkan oleh perbuatan.

WAKTU DIHARAMKAN SOLAT BERKAIT DENGAN WAKTU

1. Bermula dari terbit matahari sehingga matahari naik tinggi kira-kira kadar satu tombak. Satu tombak itu adalah kira-kira kadarnya tujuh hasta paras ketinggian orang biasa dan satu hasta pula ialah kira-kira menyemai dengan lapan belas inci. Lebih kurang 16 minit dalam tempoh matahari terbit

2. Waktu Istiwa iaitu waktu matahari berada di tengah-tengah langit sehingga zawal iaitu gelincir matahari atau condong ke bawah. (Kecuali waktu istiwa pada hari Jumaat)

3. Waktu ketika matahari berwarna kekuning-kuningan sehingga tenggelam keseluruhan bulatan matahari itu di ufuk.


WAKTU DIHARAMKAN SOLAT BERKAIT DENGAN PERBUATAN 

1. Selepas sembahyang fardhu Subuh iaitu bagi orang yang telah menunaikan sembahyang Subuh sehingga terbit matahari.

2. Selepas sembahyang fardhu ‘Asar sehingga terbenamnya matahari.


WAKTU LAIN YANG DITEGAH UNTUK MENDIRIKAN SOLAT

1. Ketika hendak mendirikan sembahyang fardhu.
Makruh memulakan sembahyang sunat selepas bilal memulakan iqamah sembahyang, sama ada sembahyang itu sembahyang sunat rawatib, seperti sembahyang sunat Subuh, Zuhur dan lain-lain. Sama ada dia meyakini yang dia akan sempat mendapat satu rakaat bersama-sama imam atau tidak.

2. Ketika Khatib Berada Di Atas Mimbar 
Sebaik saja imam duduk di atas mimbar, maka ditegah dan dilarang daripada melakukan sembahyang. Tegahan ini adalah khusus kepada mereka yang telah sedia ada hadir di masjid sedang imam telah pun duduk di atas mimbar.


PENGECUALIAN LARANGAN BERSOLAT

1. Hari Jumaat
Sebagaimana yang telah dijelaskan terdahulu bahawa mengerjakan sembahyang ketika matahari tegak (rembang) adalah makruh tahrim. Bagaimanapun ia dikecualikan pada hari Jumaat. Perkara ini dijelaskan di dalam sebuah hadis daripada Qatadah daripada Nabi SAW, katanya yang maksudnya:

“Bahawasanya Baginda membenci sembahyang pada tengahari (rembang) kecuali pada hari Jumaat, dan Baginda bersabda: “Sesunguhnya neraka Jahannam dimarakkan (pada saat itu) melainkan pada hari Jumaat”.~(Hadis riwayat Abu Daud)

2. Tanah Haram Mekah
Mengerjakan apa saja jenis sembahyang di tanah suci Mekah adalah diharuskan tanpa mengira sebarang waktu sekalipun pada waktu yang terlarang. Pendapat ini adalah yang shahih di dalam mazhab Syafi‘ie dan disokong dengan hadis Rasulullah SAW, sabda Baginda yang maksudnya :

“Wahai Bani Abdi Manaf, jangan kamu melarang seseorang tawaf di rumah ini (Baitullah) dan bersembahyang pada bila-bila waktu yang dia sukai, malam atau siang” ~(Hadith Riwayat at-Tirmidzi)

3. Qada Solat
Tidak diharamkan untuk melaksanakan qada solat pada waktu-waktu yang diharamkan untuk solat. (boleh melaksanakan qada solat pada bila bila waktu tanpa ada waktu tahrim)

sumber : facebook 

Read More »

Bila Laptop buat Rawatan Spa

Kalau tak profesional, jangan ikut jejak langkah saya. ini adalah amaran keras!


Ya, tajuk entri tu dah betul dah. rasanya tiada satu laptop manusia di Malaysia yang buat rawatan spa, khas untuk laptop. hanya laptop Qis je yang buat camtu *nak berlagak sikit. haha!*.

Rawatan ini tak perlu korang hantar pergi mana-mana Spa di Malaysia. hanya buat rawatan spa sendiri di rumah anda. sangat mudah dan amat berkesan. dijamin bersih dan selamat. tak kisah apa jenis @ brand laptop anda, asalkan laptop tak pun notebook. chrome book pun boleh jugak. 

dan-dan la spa eh? haha. tak de la spa sangat. 

Cuma membersihkan laptop yang sudah lama tidak dibersihkan. itu je pun..hehe. kira rawatan spa la untuk laptop. harus diingat laptop anda hendaklah dibersihkan dan dijaga dengan baik. kita nak guna laptop nie lama, kan? kalau murah laptop kat kedai tak apa jugak..hehe :P

Pada mulanya sakit mata jugak tengok keyboard kotor. tapi apa kan daya, memang tak ada masa nak buat cleansing pada organ-organ laptop seperti keyboard ini.

Sebelum buat rawatan spa:


nampak kan banyak bakteria dan mikroorganisma di keyboard laptop pinkish saya

semasa buat rawatan spa:


nampak tak perbandingan kotoran di atas? 

selepas habis rawatan spa:


segala kekotoran, mikroorganisma, bakteria, jerawat baru, etc, semuanya sudah ditanggalkan. sungguh bersih, suci dan murni. 

rawatan ini hanya mengambil masa 20 minit disebabkan saya kena buat rawatan ini secara berhati-hati.

Apakah produk yang digunakan oleh saya? mesti korang fikir saya guna cleanser laptop biasa dijual kat kedai. sebotol boleh dapat RM 5 je kat kedai laptop. betul tak?

tapi ternyata itu semua adalah salah! inilah produk yang telah saya gunakan


terima kasih pada produk Nano White. saya menggunakan Refining Treatment Toner untuk membuang segala-gala kotoran yang sudah saya sebut di atas tadi. sangat berkesan.

Mesti korang gelak. haip! jangan gelak hokay! hahaha. saya tak ada cleanser khas untuk laptop. sebelum ini hanya guna adik-adik saya punya je. toner nano white nie dah lama tidak digunakan sebab saya dah tukar produk pembersih muka yang lain. ada lebih banyak lagi, so saya pun gunakannya. kira tak membazir la kan? ingat murah ke produk nano white. mahal tauu! hehehe.


lovenota : entri merepek meraban. kihkih

Read More »

Friday, September 26, 2014

Giveaway 2 September 96



Giveaway 2 September 96

Tarikh tutup: 5/10/2014 (12.00am)

birthday wishes:

"I hope you have a wonderful day and that the year ahead is filled with much LOVE, many wonderful surprises and gives you lasting memories that you will cherish in all the days ahead. May your birthday and every day be filled with the warmth of sunshine, the happiness of smiles, the sounds of laughter, the feeling of love and the sharing of good cheer. 

Birthdays are filled with yesterdays’s memories, today’s joys and tomorrows dreams.
happy birthday Ratu Pimples :D"


jom join GA. klik pada banner di atas

arigatou!

Read More »

Segmen Blogwalking Bersama Bazlia Amoza



Segmen Blogwalking Bersama Bazlia Amoza

Segmen bermula 22 Sept sehingga 30 Sept 2014

rupanya Bazlia seorang pengedar Shaklee.
saya seorang yang mengamalkan Shaklee, saya sudah pun cuba Herb-Lax, memang berkesan pada saya. hoho!


nak join klik banner di atas jer

arigatou!

Read More »

SEGMEN: Kapas Putih October Bloglist



SEGMEN: Kapas Putih October Bloglist

Segmen ni berakhir pada 7.59 am, 30 September 2014

jom join reramai
*banyak pulak segmen yang den join malam nie..haha!*


nakjoin klik banner di atas

arigatou!

Read More »

Segmen : Blog Review



Segmen : Blog Review

tarikh tutupnya akan bagitahu kemudian.

best jugak kalau blog sendiri kena review. 
berbaloi la jugak edit blog sendiri nie, kan? 
bukan apa, semua yang ada dalam blog ini hasil tangan saya sendiri
tak best la upah orang buat..takde feel untuk blog sendiri
hihi

nak join klik banner di atas

arigatou :D

Read More »

Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM




Assalamualaikum w.b.t.



Klik BANNER untuk join

SIMPLE GIVEAWAY & BLOGWALKING by Yana Pink Blossom secara rasminya bermula pada 23 September 2014, jam 11.00 pagi dan akan berakhir pada 30 September 2014, jam 11.59 malam, 1 minggu sahaja. Tujuan utama giveaway ini adalah memudahkan Yana untuk blogwalking ke bloggerista semua yer. Kita boleh berbalas kunjungan sesama peserta. Semua bloggerista dijemput join giveaway ni.


HADIAH : 

WANG TUNAI RM10 x 5 pemenang
*Pemenang akan dipilih melalui random.org


SYARAT-SYARAT :

1. WAJIB follow blog Yana Pink Blossom
                                               2. WAJIB like Fanpage 
3. Buat entri bertajuk Simple Giveaway & Blogwalking by YANA PINK BLOSSOM
4. Copy Coding dan paste di ruang HTML entri anda

5. Tinggalkan URL entri korang di SINI
6. Siap & Good Luck (^^,)


da banyak cara dah atas tu.

join je, klik Banner di atas yer~

arigatou :D

Read More »

Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love


Assalamualaikum dan salam sejahtera





Syarat-syarat penyertaan:


  • Follow blog Truly Love;

  • Add To Circle Google Plus +Maria Firdz ;

  • Buat entry bertajuk Segmen Pencarian Bloglist Oktober Truly Love

  • Tinggalkan URL entry penyertaan di ruangan komen entry ini.

  • Penyertaan terbuka untuk semua blogger.

  • 15 Blog akan dipilih menggunakan Random.org. dan akan dimasukkan dalam senarai bloglist di Sidebar Blog Truly Love.

  • Lain-lain penyertaan yang tidak terpilih akan dimasukkan ke dalam Maria Firdz Bloglist.

  • Tarikh Penyertaan : 25 September 2014 hingga 30 September 2014 (11.59PM)


  • Jom, sama-sama memeriahkan segmen ringkas ini..


    nak join klik banner di atas

    arigatou! 

    Read More »

    Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar



    Segmen Bloglist Cun Oktober 2014 by Ekinnuar


    meh join reramai eh

    nk join, klik pada banner di atas


    arigatou! 

    Read More »
    Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®