Tuesday, July 31, 2012

Selamat Hari Pahlawan

di kesempatan ini cik balqis mengucapkan Selamat Hari Pahlawan kepada semua anggota badan beruniform dan pesara2..polis..tentera..navy..maritim..tudm..tldm..bomba..
[ada lagi ke yang saya tak sebut? hehe]


cik balqis pun anggota uniform jugak ape..
Inspektor kadet polis di sekolah..hikhik! 

dan cik balqis juga adalah anak seorang pegawai polis (n_n)v
Read More »

Friday, July 27, 2012

Promosi Colgate: Free 1 Kole SpongeBob

hari tu cik balqis pergi beli colgate..sebab ubat gigi dah habis kat umah..godek2 mall tu jumpa la promosi colgate..beli 2 kotak dapat 1 kole spongebob squarepants..



so ape lagi..cik balqis pun kebas la satu kotak..dapat la kole yang comel n cute nie



comel kan? hehe!
so, siapa peminat Spongebob dengan Patrick..bole la dapatkan Colgate di pasaran sekarang..stok adalah edisi terhad! 

dah dapat free tu sayang pulak nak guna..kiut sangat!

(n_n)v

Read More »

Thursday, July 26, 2012

Nur Feetri: Singaporean Duckface


tadi sempat la BW blog uolss..ada satu entry yang berkaitan dengan budak singapore nie..
Nur Feetri


uolss rasenye dah kenal dengan girl nie kan..sinonim dengan nama duckface singapore..

my respond:


kalau uolss da tengok facebook Nur Feetri [LINK]
ramai dok kutuk dia disebabkan perbuatan dia tuh

sebab dia dah upload 5 video
(bole view lg ker? rasenye tak kott)

apa motif dia cik balqis pun sampai sekarang tak faham lagi..hahaha~


entry terpaksa diedit sebab banyak puak2 dia dok komen..haishh..tutup mulut jela XD

Read More »

Wednesday, July 25, 2012

Penjawat Awam: Bonus Setengah Bulan Gaji 2012

KUALA LUMPUR: Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak mengumumkan bonus setengah bulan gaji dengan bayaran minimum RM500 kepada penjawat awam dan bayaran khas RM500 untuk pesara kerajaan yang dibayar pada 9 0gos ini. - BERNAMA

*tak jelas la pulak kan*

takpe..asalkan dah dapat tahu kita penjawat awam akan dapat
bonus: 9 Ogos 2012
gaji: 13 Ogos 2012
next gaji: 25 September 2012
so kita kena la berjimat ye pada hari raya nie..kang dah sampai awal bulan dah kering..nak tunggu 25hb tu lambat lagi..tak pasal2 korang menghitung hari tunggu nak gaji nanti..hehe!

Read More »

wordless wednesday # 6 : KL Gangster 2


adakah filem KL Gangster 2 seperti gambar di bawah?
bagaimana dengan Malek (Aaron Aziz) dan Jai (Adi Putra)?


(n_n)v

Read More »

Monday, July 23, 2012

Imbuhan Aidilfitri untuk Penjawat Awam


SHAH ALAM – Kongres Kesatuan Pekerja-pekerja Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) menyambut baik saranan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak mengenai pemberian imbuhan sempena Aidilfitri bergantung kemampuan kerajaan.

"Malah bonus ini dianggap sebagai tradisi kerana dua tahun lalu, penjawat awam mendapat sagu hati RM1,000 menjelang Aidilfitri iaitu RM500 sebelum dan selepas perayaan itu.


"Pemberian bonus raya perlu diberikan mengikut gred masing-masing dari sebulan hingga tiga bulan gaji," katanya.

Menurutnya, pemberian bonus itu bukan sahaja meringankan beban mereka, tetapi penjawat awam dan pesara juga dapat menikmati kemeriahan Aidilfitri nanti.


“Kami berharap bonus raya dapat menceriakan sambutan hari raya dengan lebih bermakna memandangkan perbelanjaan mereka akan meningkat untuk persediaan tersebut,” katanya.



Sebelum ini, Presiden Cuepacs mencari pendekatan terbaik bagi memastikan 1.4 juta penjawat awam mendapat imbuhan itu dan tidak menyebabkan pihak tertentu mengambil kesempatan.


***************************************************************

kalau dapat bonus/imbuhan hari raya nie kan..lega la sikit kan uolss..banyak perbelanjaan raya neh nanti..nak bagi duit raya kat anak2 buah lagi..sedara mara..pokai den..haha! (n_n)v


update: dah umum ada bonus kan? suke la teww..baca entry sy di [LINK]
Read More »

Sunday, July 22, 2012

Jom kait buah Mangga

petang tadi sebelum berbuka puasa..cik balqis sempat jenguk2 buah mangga yang ditanam kat depan rumah cik balqis tu..memang pokok tu dah berbuah banyak dah 2 minggu lepas..masa tu kecik2 lagi..sekarang dah besar2 buahnye..


tengok gambar kat atas..tu baru sebahagian je..belum tengok keseluruhan..teruja betul tengok pokok mangga nie berbuah..terliur tengok haa..kalau dapat makan buah cicah kicap ..uishhh..jangan cakap laa..memang sedapppp..

so cik balqis pun try la mengait buah..cari2 galah takde..so cik balqis pun guna la alat kat bawah nie..


hahahaha..dah itu je ada..so guna jela kann..tak pernah dibuat orang :P



korang tengok pun mesti rasa nak makan jugak kann..hehe! memang banyak yang berbuah..ada yang tak masak lagi..


cukup la dapat 6 biji untuk dimakan
(n_n)v



Read More »

Friday, July 20, 2012

Jadual Waktu Imsak dan Berbuka Puasa bagi Negeri-negeri seluruh Malaysia 1433H/2012M


sila download jadual waktu imsak dan berbuka puasa mengikut negeri-negeri seluruh malaysia..ikut negeri masing-masing ye (n_n)v


MELAKA



JOHOR


 
 


PERAK

 
 
 
 
 


SARAWAK

 
 
 
 
 
 
 
 


SABAH

 
 
 
 
 
 
 
 


TERENGGANU

 
 



KELANTAN

 


SELANGOR

 


PAHANG

 
 
 
 
 


WILAYAH PERSEKUTUAN
 
        

NEGERI SEMBILAN 

 


KEDAH

 
 
 
 



PULAU PINANG

Read More »

Ramadhan Al-Mubarak

assalamualaikum
Selamat menyambut Ramadhan Al-Mubarak 1433


di kesempatan ini..cik balqis ingin meminta maaf jika selama cik balqis berblogging..ada yang terasa hati..terguris perasaan disebabkan entry/percakapan dari cik balqis sendiri..semoga kita semua mendapat rahmat dari-Nya..

so puasa tu cukup2kan la ye bagi lelaki..perempuan nie jarang2 yang dapat puasa full..tapi kan uolss..adik balqis dapat puasa full 2 tahun lepas..hebat betul ovum dia..masa bulan puasa, ovum dia pun "puasa" jugak taww..sebab tu tak kena period masa ramadhan..hehe! [nak try pesan kat ovum jangan pecah masa bulan pose..boleh ke tak?] XD

meh cik balqis recall balik niat puasa kita pada bulan ramadhan..boleh juga amalkan niat puasa sebulan..dan juga yang memang dah biasa..niat puasa esok hari :)


Read More »

Thursday, July 19, 2012

Senarai Peserta 1st GiveAway Cik Balqis



:: assalamualaikum ::




cik balqis bagi senarai peserta setakat ini yang telah menyertai 1st GiveAway Cik Balqis. senarai ini akan sentiasa diupdate sehingga tarikh tutup GA cik balqis iaitu 1 Ogos 2012



so korang boleh check sama ada link korang ada ke tidak..takut ada yang tertinggal kan. sambil2 tu mudah juga untuk uolss menggunakan link ini untuk kunjung mengunjung antara satu sama lain..boleh blogwalking sesama blogger lain.


  1. http://eimah2328.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  2. http://mycadburychocolateblog.blogspot.com/2012/07/picit.html
  3. http://ibulala.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  4. http://aurorua.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  5.  http://tiangletrikmenaip.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  6. http://sherrycontest.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  7. http://nadiahpuyad.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  8. http://cokeandsundae-sg.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  9. http://www.nurlyla.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  10. http://www.aliaaeman.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  11. http://nickanieys.blogspot.com/2012/07/ceritera-cinta.html
  12. http://sayamenangcontest.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  13. http://ga-contestdansegmen.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  14. http://gulahatichabi.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  15. http://foolishlovevictim.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  16. http://fiqansz.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  17. http://everyoneolweztherebutnot4me.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  18. http://farhanafiqah.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  19. http://azatiesayang-contest.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  20. http://imasukajoincontest.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  21. http://aisachilla.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  22. http://funnyzoneads.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  23. http://mujadafewa.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  24. http://hairulizacontestga.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  25. http://tykahunly.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  26. http://joelwithcontestsandgiveaways.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  27. http://nurulshiraz.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  28. http://deary-ainn.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  29. http://strawberrycandid.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  30. http://feyymeow.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  31. http://marybery.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  32. http://www.dieyaworld.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  33. http://misschillax.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  34. http://yesung-suju.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  35. http://mun-rah.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  36. http://amaturdesign.blogspot.com/2012/07/1st-ga-cik-balqis.html
  37. http://kanokino.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  38. http://kumahuitu.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway.html
  39. http://abbiekimi.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  40. http://chickypompom.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  41. http://iznawzi.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  42. http://myowndiaryhere.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  43. http://ftndiana.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html
  44. http://umikasum.blogspot.com/2012/07/1st-giveaway-cik-balqis.html

  45. dengan ini secara rasminya GA cik balqis sudah tamat (n_n)v
    terima kasih!
Read More »

Wednesday, July 18, 2012

wordless wednesday #5 : Gaji Tak Naik

kenapa kita dah lama kerja..tapi gaji tak naik-naik lagi?


speechless (n_n)v
Read More »

Tuesday, July 17, 2012

Kebaikan dan keburukan pelajar bawa handphone ke sekolah

Pelajar dibenarkan membawa telefon bimbit ke sekolah mulai 2013


berita nie keluar kat Buletin Utama TV3..cik balqis baru tahu pun tadi..lagipun tak tengok tv sangat..hikhik..pasal tajuk di atas..kalau la henpon atau telefon bimbit dibawa ke sekolah..rasanya nanti sekolah jadi huru hara kowt..sebab apa? keburukannya:

1. pelajar kalau ponteng kelas boleh mesej kawan2 dia yang ada dalam kelas suruh jadik spy. yelah..mana tau cikgu disiplin carik diorang ke kan. dapat la lari ke tempat yang cikgu disiplin tak dapat tangkap. so, info tuh jadi cepat dalam sekelip mata je..rasanya cikgu disiplin takkan dapat tangkap la pelajar ponteng lepas nie. ada je info dari spy2 diorang kan..konon nak tolong member2..tak tolong kang kena belasah/debik..hehe!

2. tiap2 hari nak kena ber-facebook/twitter dalam kelas. sikit2 nak update..cikgu marah tak siap kerja pun update..malas nak masuk kelas nak ponteng besar2an pun update. camno aih? langsung tak fokus nanti pada pelajaran..


asyik2 nak bermesej2 dengan pakwe/makwe/skandal..nak bermanja2, calling2 dan berasmaradana dalam kelas..hishh..payah betul..ayoyoyo~


3. kalau tengah ada peperiksaan/exam..student tiba2 lulus semua subjek..yang tak pernah lulus tetiba dapat A plak kan..sebab meniru melalui henpon..kan dah tak telus tuh..cikgu pun percaya laa student tuh da berubah..dah belajar..jadi baik..kononnya laaa~~

4. nanti kang kalau cikgu tengah ngamuk dalam kelas..ade certain student nakal pergi rakam video cikgu tu..lepas tu update kat youtube..ishk..nakal sangat dan bahaya..mana tau diorang rakam video cikgu tengah merotan pelajar kan..tak pun telefon parents on the spot..tak pasal2 kan..lagi bahaya..ishk3..

5. kalau salah guna..boleh membawa keburukan..contohnya sebar video 18sx ke kan..gambar porno2..send je kan henpon member..bluetooth kan hader..lepas tuh kalau sekolah tu ada wifi free..guna internet untuk tengok cerita blue..hampeh~

********************
tapi kalau bawa handphone ke sekolah pun ada kebaikan dia jugak ape..contohnya:

1. kalau cikgu ada relief kelas..then cikgu tu rasa malas nak masuk kelas..telefon je student dalam kelas relief tu..kalau ada pengetua lalu..suruh student call cikgu cepat2..nanti boleh masuk kelas lepas tu..kalau pengetua tanya kenapa lambat masuk kelas..cakap pergi tandas..haha! (jahat!)

2. kalau cikgu malas nak naik ke kelas yang letaknya di tingkat 4..masa tu nak masuk makmal sains..tapi nak menapak jauh kan..so sms jela ketua tingkatan suruh turun ke makmal..tak pun 3G je tunjuk muka garang suruh turun cepat dalam masa 5 minit..haha!

3. kalau student tu sakit..boleh telefon ambulans dengan sendirik..tak perlu cikgu yang bertugas tu bersusah-payah nak hantar student ke klinik dah..tak pun panggil sendiri tepon parents..tak perlu tunggu cikgu yang kol..uruskan diri sendiri jadi pelajar yang berdikari..chewahh!

4. pengetua pun senang nak jalankan tugas pencarian..guru disiplin pun boleh guna kaedah nie jugak..kalau ada pelajar ponteng..guna la nombor secret..call pelajar ponteng tu ke kan..budak tu ingat kawan2 dia kol ke kan..lepas tu trace lokasi panggilan..alaa..macam polis buat tuuu..hehe! kalau ada GPS lagi boleh kesan lokasi pelajar tersebut..kan senang..hahaha~

5. kalau student nak buat kerja/assignment/homework..so senang la nak cari maklumat pantas melalui henpon canggih diorang je..terus jadi "pelajar kena puji" dalam kelas..kalau henpon cikai tak boleh laa..hihi..


6. kalau dalam kelas cikgu sedang bagi soalan pada pelajar..ada student tu malu2 nak bagi jawapan kat cikgu dia..call je cikgu tu..senang direct melalui phone..tak pon mms je jawapan..tanya betul ke tak..hehe!


7. cikgu2 juga dah tak guna buku untuk bagi latihan..hanya buat group subjek kat facebook jer..so semua jawapan pelajar ada kat situ kan..mungkin juga guna twitter? tak pun guna blog jer kan..kan senang teknologi zaman sekarang..cikgu pun takde nak beli pen merah selalu dahh..takde nak bawak buku balik rumah untuk ditanda..hehe!


so ada jugak kebaikan dan keburukan guna henpon nie kat sekolah.

sebenarnya banyak lagi keburukan dari kebaikan rasanya. walaupun sekarang nie dilarang membawa handphone ke sekolah, student tetap bawa jugak. kemungkinan masalah disiplin yang menjadi teruk nanti..kes gaduh..hilang henpon..curik henpon kawan..tapi bergantung kepada kesedaran student tu sendiri. boleh fikir yang mana elok yang mana tidak. yang mana boleh buat mana yang tidak boleh buat. *tapi rasanya student sekarang ramai yang dah tak berakal..hahaha..jahatnye! XD*. 

kepada pelajar2 sekolah sekalian, nak cemerlang dan berjaya dalam pelajaran, tak perlu bawa handphone pergi sekolah. tengok je zaman dulu2, mana ada bawa handphone, cemerlang je sampai ke peringkat Master, PhD. tak mati lah kalau tak ada handphone kat tangan sehari *adei! haha!*. kecemerlangan anda bergantung kepada sikap anda. goodluck!

peace! (n_n)v

lovenota 1: feedo kata boleh kol ketua tingkatan untuk ambil attendence..huihh..suko den dengar..haha!

lovenota 2: fakta di atas hanyalah gurauan semata2..bukan betul pun..so jangan ikut plak yer..sebab ada blogger yang terasa dengan entry den nie

Read More »

Monday, July 16, 2012

The Amazing Spider-Man

hari sabtu yang lepas..cik balqis pergi tengok wayang cerita Spider-Man nie dengan Mr.Meow (orangnye cute..tapi uolss tak boleh berkenalan..i punye..hikhik!)


baru minggu lepas cik balqis berkesempatan untuk tengok cerita nie..maklum lah busy (kononnye lah)..masa tu tengok kat AEON Bandaraya Melaka..sebelah dengan Tesco tuh..memang ramai giler la orang masa tu..tambah2 lagi weekend..full house lah!

cerita nie memang best jugak la..(walaupun Mr.Meow kata mengantuk..kureng..haper da!)..ada unsur2 komedi pulak cerita Hollywood nie..memang terhibur jugak la..spiderman kali nie agak kelakar orangnya kan..hensem pon hader..Andrew Garfield kann..(mata keranjang betol!)..Spiderman yang lepas2 macam kurang komedi or mungkin takde kot..lupa dah.. XD

cik balqis suka scene yang Mr.Lizard sedang bergusti dengan Spider-man kat library kot..ada orang tua pakai headphone yang tengah dengar music tu..siap menari2 lagi..memang kelakar betul..tipu kan kalau tak dengar sedangkan bunyi kat belakang dia tu lagi kuat dari music dia..rak2 buku semua jatuh..ada yang pecah..boleh buat dunno je kan..hehe!

yang peliknya movie kali nie..Spider-Man baru nie takda spider-web macam Spider-man lama kan..macam tak compactible je dengan movie lama..rasanya kalau spider-web betul yang sdn.bhd. punya lagi nampak cool kot..memang la zaman sekarang nie teknologi canggih..so spider-web pun da canggih..buat alat jer kan.. (n_n)v

ada jugak orang komplen sebab dalam Trailer Spider-Man tak sama dengan movie yang ditayangkan sekarang nie..ada jugak la macam cutted scene sebab ada scene ceritanya tak complete..ada yang tergantung macam itu je..maybe diorang cut sebab terlebih timing film kowt! hehe! 

ada 1 youtube dari fans Spider-Man kot..dia jelaskan scene apa yang tidak ada dalam movie..walaupun dia membebel sorang2..tapi apa yang dia cakap tu masuk akal jugak..so sesiapa nak dengar hujah dia sila klik link youtube di bawah:


walaubagaimanapun atau however (rasa macam buat essay jer!)..siapa peminat Spider-Man tu memang tak rugi la tengok..filem nie pun boleh dikatakan memuaskan semua peminat..dalam panggung pun siap gelak2 lagi..so bagi cik balqis memang best la! boleh tahan lah! :)


Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®