Monday, July 03, 2017

Contoh Jawapan Tugasan Geografi PT3 2017 Peta Lakar


Contoh Jawapan Penuh Lengkap Tugasan / Folio / Kerja Kursus Geografi PT3 2017


Tajuk: Peta Lakar



Tugasan

Calon dikehendaki menjalankan kajian dan menghasilkan peta lakar di kawasan tempat tinggal / sekolah anda. Peta lakar  merupakan peta yang dilukis berasaskan peta topogragi. Peta lakar yang dilukis mestilah menunjukkan ciri-ciri geografi, iaitu pandang darat fizikal dan pandang darat budaya.

Kajian tersebut hendaklah merangkumi perkara berikut:

1) Latar belakang ciri fizikal dan budaya kawasan kajian.
2) Melukis dan mentafsir peta lakar di kawasan kajian.
3) Lorekkan kawasan yang berpotensi dimajukan dan menghuraikan potensi tersebut.
4) Menghuraikan halangan untuk memajukan kawasan berlorek.
5) Cadangan usaha-usaha untuk mengatasi halangan yang terdapat di kawasan berlorek
6) Membentangkan laporan hasil kajian tersebut.

Hasil tugasan calon tidak kurang daripada 300 perkataan.

Tarikh kerja kursus bermula: 3 Julai 2017 (Isnin)
Tarikh kerja kursus dihantar: 31 Julai 2017 (Isnin)



Kerangka Pelaksanaan Tugasan

Terdapat 3 bahagian dalam Tugasan PT3 Geografi 2017 iaitu :

1. Perancangan (10 markah)

(a) Pelajar dikehendaki untuk menyediakan perancangan yang sangat lengkap, tepat dan realistik serta mempamerkan sikap bersungguh-sungguh.
(b) Perancangan merangkumi :
  • Jadual Kerja
  • Objektif Kajian
  • Penentuan kaedah Kajian

2. Proses Awal (20 markah)

(a) Pelajar dikehendaki mengumpul maklumat daripada pelbagai sumber dengan menggunakan kaedah yang relevan dan menyatakan sumber rujukan.
(b) Keseluruhan data dan maklumat mestilah relevan dan asli.
(c) Proses awal merangkumi :
  • Temubual / pemerhatian / rujukan
  • Draf peta lakar
  • Potensi
  • Halangan 
  • Cadangan 

3. Proses Akhir (70 markah)

Melibatkan markah paling banyak dalam kajian. Pembahagian markah adalah seperti berikut :

(a) Latar belakang ciri fizikal dan budaya kawasan kajian (5 markah)
  • Menjelaskan latar belakang kawasan kajian dengan tepat.

(b) Peta Lakar 
  • Mempunyai tajuk, simbol peta topografi, petunjuk, arah mata angin, bingkai, mentafsir peta dan justifikasi.
  • Mempunyai 3 bahagian pemarkahan:
    • peta lakar dibina betul, releven dan lengkap (15 markah)
    • mentafsir peta lakar dengan menjelaskan saling kaitan antara pandang darat fizikal dengan pandang darat budaya (8 markah)
    • Melorek dan memberikan justifikasi pemilihan kawasan berlorek (4 markah)
(c) Potensi untuk memajukan kawasan berlorek (10 markah)
  • Mengenalpasti dan menghuraikan potensi kawasan berlorek dengan kreatif dan kritis secara rasional. Perlu ada fakta, huraian dan contoh.

(d) Halangan untuk memajukan kawasan berlorek (8 markah)
  • menghuraikan halangan yang berkaitan dengan jelas dan releven serta menunjukkan keaslian
(e) Cadangan usaha untuk mengatasi halangan yang terdapat di kawasan berlorek (8 markah)
  • menghuraikan 3 atau lebih cadangan yang releven dan tepat, kreatif dan menarik

4. Membentangkan laporan hasil kajian (10 markah)
  • pembentangan yang jelas dan menunjukkan kefahaman dan berkemahiran terhadap kajian yang telah dilaksanakan

5. Penilaian umum (2 markah)
  • Kemas, tersusun dan penggunaan bahasa yang gramatis. 


FORMAT LAPORAN / TUGASAN / KERJA KURSUS GEOGRAFI PT3 2017


Nota: DIINGATKAN kepada semua pelajar bahawa tidak boleh meniru sebulat-bulatnya jawapan di atas kerana peniruan adalah satu plagiat. Jawapan di atas adalah contoh panduan jawapan untuk memudahkan anda menyiapkan tugasan sahaja. Adalah diingatkan semua hasil tugasan anda perlulah 100% original dan bukannya copy-paste. Jawapan di atas jika amat diperlukan, anda perlu olah mengikut ayat anda sendiri. 

Terpulang, nak markah penuh sila ikut cakap saya. 


*dalam proses*



97 comments:

  1. boleh post macam mana nak lukis peta lakar tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau nak tau , cari dalam buku teks form 1 atau form 3

      Delete
    2. Maaf...nk tnye yg peta tu ambik smpai mne yea??btol ke 5km timur barat utara selatan??terima kasih

      Delete
    3. Senang je tu

      Delete
    4. Pergi sekola makan ayam,
      makan ayam di kedai Pak Norman,
      kalau dh tau tak pandai buat,Yam,
      pergilah bertanya kak iman.

      Delete
  2. Replies
    1. kan dia kata in progress sabarlah

      Delete
    2. Cth borang soal selidik pls.

      Delete
    3. tidak tahu

      Delete
  3. Boleh ke saya gunakan bahan ni dalam kajian saya?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak boleh, nanti bila nak ambik markah ayat sama macam dalam internet boleh dicop plagiat

      Delete
    2. ko dah plagiat bro :P

      Delete
  4. Terima kasih . panduan yg padat dan ringkas . senang saya nak bantu anak untuk menyiapkan tugasan nanti.

    ReplyDelete
  5. potensi tu saya tak tau sangat nk buat macam mana. saya ambik kawasan padang di hadapan rumah saya. situ ada hutan sikit. saya merancang nak menambah baik pulih kawasan tu. mcm letak gelanggang badminton ke, gelanggang bola keranjang , taman permainan diganti dengan alatan permainan baru dan lain-lain. potensi saya nak buat apa? pelancongan? rumah teres? (tapi x cukup besar) minta tolong ye..

    ReplyDelete
  6. thanks so much kak! sangat syukur <3
    page ni dpt bantu sy dgn projek sej and geo so thank you!!!

    ReplyDelete
  7. Thanks sebab saya dapat tahu tentang tugasan ini

    ReplyDelete
  8. Blog ni sangat membantu sebagai bahan rujukan . Saya juga telah melakukan rujukan di blog ini pada kajian sejarah yang lepas . Terima kasih ilmunya ~ <3

    ReplyDelete
  9. bestnya terima kasih

    ReplyDelete
  10. Saga nak tahu macam mana nak buat prose's awal

    ReplyDelete
  11. Saya faham semuanya cuma yang ini sahaja .thanks l like .

    ReplyDelete
  12. terima kasih..panduan yg amat jelas ^_^

    ReplyDelete
  13. Terima kasih..sgt membantu ^_^

    ReplyDelete
  14. nk igtkan you guys info dri mana2 blogspot xleh guna cikgu i ckp mcm tu

    ReplyDelete
  15. update lagi pls

    ReplyDelete
  16. Jutaan terima kasih diucapkan kepada Kak Balqis!
    Memang blog ini banyak membantu saya semenjak perlaksanaan tugasan sejarah PT3..
    Saya akan manfaatkan info yang dikongsikan ini dengan sebaik mungkin.

    ReplyDelete
  17. thank a lot.Sangat membantu. Boleh bagi idea sikit tak contoh potensi ape. tq again

    ReplyDelete
  18. takleh copy ke nak print buat rujukan hmmmmmm

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau tujuan untuk buat rujukan , boleh je

      Delete
  19. TERIMA KASIH....BLOG INI SANGAT MEMBANTU

    ReplyDelete
  20. Macam mana nak save?? Tak de printer ni... 😓😓😓

    ReplyDelete
  21. pliss tolong saye emergency ni saya hanya nak contah macam sebelum ni yg ada

    ReplyDelete
  22. wow tahun ini memang sukar

    ReplyDelete
  23. boleh bagi contoh?

    ReplyDelete
  24. boleh tk tolong bgi idea macam mne nak buat objektif kajian

    ReplyDelete
  25. boleh saya tanya,yg proses awal temu bual tu kena buat latarbelakang ke? kalau kena buat latar belakang org sumber ke atau tempat lokasi?

    ReplyDelete
  26. i need mooorree :(

    ReplyDelete
  27. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  28. choh very helpful 2 me TQ...dude it was helpful 2 me on sej n geo

    ReplyDelete
  29. Saya xleh jumpa mana borg soal selidik

    ReplyDelete
  30. cemana nk lukis peta topografi kuala tunjang kedah...

    ReplyDelete
  31. Uh, kalau tembual tu kene bercakap dengan respondenn ke setakat bagi borang je?

    ReplyDelete
    Replies
    1. temubual kne interview la.
      borang soal selidik bagi borang je.
      dua benda yang berlainan

      Delete
    2. Justifikasi ade tak?

      Delete
  32. kalau nak lukis peta lakar mcm mna ekkk????

    ReplyDelete
  33. tq so so so much sis!very appreciate it! thank u again!

    ReplyDelete
  34. Thank you~!
    It provides a lot of useful information for my Geography project and it really helps a lot...

    So, thanks a lot and I hope you can keep on doing that

    ReplyDelete
  35. klau lukis peta lakar tak cantik tak pe ke?

    ReplyDelete
  36. Boleh dapat tafsiran peta

    ReplyDelete
  37. draf peta lakar tu macam mana ekk?

    ReplyDelete
  38. Bole bagi contoh x mcm mna peta lakar di bercham

    ReplyDelete
  39. palgiat tu apa???

    ReplyDelete
  40. Kenapa saya tekan salah satu bahagian di atas keluar ads tudung??? Contohnya objektif tetapi yang terpapar adalah ads tudung

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe..klik skip ads di atas sebelah kanan ye. terima kasih

      Delete
  41. mcm mne nak lukis peta lakar mohon contoh dan penjelasan tq

    ReplyDelete
  42. bolehkah ambil kwsn seperti taman tasik yg berhutan ?

    ReplyDelete
  43. hailoooo actually saya saya saya saya hiks hiks malula nk cakap.. actually saya kan nak cakap tengkiu. tu jerr

    ReplyDelete
  44. Saya nak contoh pengenalan-ciri fizikal dan ciri budaya sebagai rujukan je

    ReplyDelete
  45. Please tolong saya...memang tahun ni so difficult

    ReplyDelete
  46. terima kasih akhirnya baru sayatahu cara gunanya

    ReplyDelete
  47. justifikasi macam mana nak buat ye? :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. sye nak tau jugak .....

      Delete
    2. tambah kat bahagian bwh tafsiran peta

      Delete
  48. cane erk nak buat proses awal yang mengumpul maklumat tu?

    ReplyDelete
  49. boleh tak bagi ayat point untuk mentafsir peta lakar bahagian saling berkaitan macam bentuk muka bumi or else , thanks

    ReplyDelete
  50. MACAM MNA NK BUAT TAFSIRAN

    ReplyDelete
    Replies
    1. rujuk kat buku teks.ubah ayat tu je

      Delete
  51. TQ~but how you make justifikasi??

    ReplyDelete
  52. benda2 ni senang je.tak perli rujuk pon

    ReplyDelete
  53. Terima kasih, cikgu Balqis! Akhirnya, tugasan Geografi saya dapat disiapkan! Harap cikgu teruskan blog ini. Blog cikgu banyak membantu saya dan rakan-rakan. Teruskan usaha cikgu ya.

    ReplyDelete
  54. Assalamualaikum,mcm mna nak buat draf peta lakar? Perlu simbol peta tpografi ke?

    ReplyDelete
  55. miss balqis..ada tak contoh2 untuk justifikasi?? tajuk justifikasi adalah penting untuk kerja kursus geografi tahun ni....

    ReplyDelete
  56. Heloo..boleh saya tnya, draf peta lakar apa mksudnye?

    ReplyDelete
  57. Justifikasi mcm mn nak buat?

    ReplyDelete
  58. cam amne nak buat laporan kerja kursus gune kertas mahjung ?

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®