Wednesday, July 02, 2014

Contoh Jawapan Tugasan Sejarah PT3 2014 Tingkatan 3

Contoh Jawapan Tugasan Sejarah PT3 2014 Tingkatan 3


Nota Penting: Perpaduan Kaum di Malaysia dipilih sebagai tajuk spesifik/utama dalam jawapan panduan Sejarah PT3 2014 yang tertera dibawah. Sila huraikan isi penting dibawah dengan menggunakan ayat anda sendiri.

Contoh Laporan 
Kajian kes Sejarah boleh dilihat pada link di bawah:
http://www.andrewchoo.edu.my/wp-content/uploads/2014/06/PT3-TUGASAN-SEJARAH-21-CONTOH-1.pdf


1. Tajuk rencana : Perpaduan Kaum di Malaysia

2. Nama penulis : Nama calon

3. Isi kandungan : (bahagikan isi kandungan berdasarkan konstruk yang dikehendaki)
(semua isi kandungan di bawah hanya cadangan sahaja. huraikan semua isi kandungan yang berkaitan dengan jelas dan teratur serta menunjukkan keaslian dan kritis. anda perlu menghuraikan mengikut ayat anda sendiri)

(a) Pengenalan 
(menjelaskan tentang isu-isu perpaduan kaum secara umum)

cadangan saya - beri definisi perpaduan kaum. sumber:
· Dasar pecah dan perintah British --> boleh ambil isi dari sini, sini
· Sistem pendidikan zaman British --> boleh ambil isi dari sini, sini
· Pendudukan Jepun --> boleh ambil isi dari sini, sini
· Peristiwa 13 Mei --> boleh ambil isi dari sini, sini
· Isu agama dan budaya - trend terkini: 

    - cadangan saya, huraikan mengenai hukum hudud (sumber: sini)

(b) Kepentingan perpaduan kaum
(mesti dihuraikan mengikut ayat anda sendiri)

· mewujudkan masyarakat harmoni dan aman
· memelihara kedaulatan Negara --> boleh ambil dari sini
· mewujudkan perasaan cinta kepada Negara / patriotisme
· meningkatkan imej Negara di mata dunia
· membangunkan ekonomi negara
· mengekalkan kestabilan politik --> boleh ambil sumber dari sini
· membina masyarakat yang saling menghormati

sumber lain:

(c) Faktor yang menyumbang kepada pengukuhan perpaduan kaum 
(huraikan secara lengkap sejarah peristiwa yang berlaku pada setiap faktor di bawah)

· Peristiwa 13 Mei
· Sistem pendidikan penjajah/ sekolah vernakular
· Penubuhan parti politik
· Isu perkauman (bahasa, budaya, pendidikan, agama, kerakyatan)
· Dasar pendidikan kebangsaan --> boleh dapat isi di sini, sini


(d) Cabaran untuk mengekalkan perpaduan kaum
(huraian cabaran di bawah mengikut ayat anda sendiri) 

· kewujudan pelbagai aliran sekolah --> boleh dapat isi dari sini
· parti politik berasaskan kaum
· kesan dasar penjajahan british --> boleh dapat isi dari sini
· Sikap individualistik dalam masyarakat --> boleh dapat isi dari sini, sini
· Penyalahgunaan media sosial – menimbulkan isu sensitif
· Campurtangan kuasa luar

sumber lain:

(e) Langkah-langkah untuk mengekal dan memantapkan perpaduan kaum di Malaysia 
(huraikan setiap langkah-langkah di bawah menggunakan kreativiti anda sendiri)

· Kempen kerajaan --> boleh dapat isi dari sini, sini
· Program RIMUP --> boleh dapat isi dari sini
· Gotong royong
· Rumah terbuka -->boleh dapat isi dari sini
· Sambutan perayaan
· Program sukan
· Slogan 1 Malaysia --> boleh ambil isi dari sini
· Aktiviti kokurikulum

sumber lain:

(f) Membuat rumusan
(rumusan anda hendaklah dibuat berdasarkan isi kandungan yang telah anda huraikan. perlu menggunakan ayat anda sendiri)

Pengetahuan
· Keamanan dan kesejahteraan negara sentiasa terjamin
· Berdasarkan peristiwa sejarah lama (apa peristiwanya) kita wajar ……..
· Memahami dan menghayati peristiwa sejarah negara


Iktibar
· Bersatu padu , bertolak ansur, hormat menghormati antara sesama angota masyarakat

Harapan (saya berharap agar…..)
· Sentiasa mematuhi undang-undang / peraturan
· Tidak terpengaruh dengan anasir luar
· Menghargai jasa tokoh


(g) Sumber rujukan
(tulis secara lengkap sumber rujukan anda mengikut contoh di bawah)
  • buku
  • internet
  • akhbar
  • majalah
  • orang sumber
a. Buku
Nama pengarang. (Tahun penerbitan). Judul. Tempat penerbitan: Penerbit. 

contoh:
Lofti Ismail,1988. Sejarah Malaysia 1400 - 1963. Kuala Lumpur: Utusan Publications and Distributors Sdn. Bhd.
Mohamad Noordin Sopiee, 1967. From Malayan Union to Singapore Separation: Political Unifacation in the Malaysia Region 1945-1965. Kuala Lumpur: Universiti Malaya Press.

b. Jurnal
Nama pengarang. (Tahun penerbitan). Judul artikel. Judul Jurnal, Jilid(Isu), Mukasurat. 
atau
Nama pengarang pertama, pengarang kedua, & pengarang ketiga. (Tarikh penerbitan). Judul artikel. Judul Jurnal, Jilid, Article 1. Diperoleh (Tarikh bahan diakses), dari (URL). 

contoh:
Ahmad Masjidin. “Malayan Union Dalam Ruangan Akhbar Warta Negara” dalam Jurnal Malaysia dari Segi Sejarah. Bil 8, April 1979.
Ishak bin Tadin, 1960. “Dato’ Onn and Malay Nationalism 1946-1951”, dalam JSEAH. Vol 1. Mac 1960.

c. Ensiklopedia / Wikipedia
dari internet:
Judul artikel (Tahun). Dalam 'Judul Ensiklopedia'. Diperoleh (tarikh diperoleh) dari (url laman web artikel yang diperoleh)

dari buku:
Judul petikan. (Tahun penerbitan). Dalam Judul buku (p. mukasurat). Tempat penerbitan: Penerbit.

d. Akhbar
Nama pengarang. (Tarikh penerbitan). Judul artikel. Judul Akhbar, Mukasurat.
atau
Nama pengarang. (Tarikh penerbitan). Judul artikel. Judul Akhbar. Diperoleh (tarikh bahan diakses), dari (URL). 

contoh:
(Tajuk akhbar) Utusan Malaysia, 17 Jun 1992, halaman 5. Diperoleh Julai 3, dari http://www.utusan.com.my/..../

e. Orang Sumber
Encik Ismail bin Mohd Kassim, 43 tahun. No 21, Jalan Lundu 7, Taman  Beringin, 52000 Kuala Lumpur.
Puan Hamidah binti Daudshah, 57 tahun, No 7, Jalan SG 1/ 30, Taman Sri Gombak, 68100 Selangor.

f. Temubual
Nama tokoh yang ditemubual. (Tarikh temubual). Judul temubual [Temubual].

contoh:
Abdullah Hj. Mohd Salleh. (1999, May 12). Sejarah penubuhan Universiti Kebangsaan Malaysia, Kuala Lumpur [Temubual]. 

g. VCD
Judul VCD. (Tahun penerbitan). [VCD]. Tempat penerbitan: Penerbit. 

contoh:
VCD Language and verbal skills. (1976). [VCD]. Virginia: Association for Retarded Citizen. 

h. Radio
Tajuk program, tarikh, masa, rangkaian.

i. Televisyen
Nama penerbit rancangan. (Producer). (Tahun penerbitan). Judul rancangan.Tempat penerbitan: Penerbit. 

contoh:
Towers, J. (Producer). (2000). Wrath of God. New York: The History Channel. 

j. Majalah
Nama pengarang. (Tarikh penerbitan). Judul artikel. Judul Majalah, Mukasurat. 

k. Sumber lain :
artikel dari internet (Jenis sumber, alamat/punca sumber)
Nama pengarang. (Tahun penerbitan). Judul artikel. Diperoleh (tarikh bahan diakses), dari (URL).

Internet
http://geocities.com/kamashara/unionsm.htm
http://cikgu.net/edisimerdeka/sejarah.php3.htm

l. Kamus 

Kamus Dewan. (5th ed.). (1991). Kuala Lumpur: Dewan Bahasa dan Pustaka. Judul. (Edisi). (Tahun penerbitan). Tempat penerbitan: Penerbit. 


NOTA: nak lebih faham, boleh download cara penulisan sumber di sini


Tempoh Pelaksanaan
1 Julai 2014 hingga 18 Julai 2014

Sumber: melvister.comcikguhailmi.com
Diolah dan Diedit oleh saya sendiri

untuk info lanjut, sila download panduan guru dan panduan murid bagi tugasan kajian kes Sejarah--> klik sini

lihat juga:
Contoh Jawapan Tugasan Geografi PT3 2014 Tingkatan 3

dah dapat jawapan? jom komen PT3 pulak. tinggalkan komen di:
Jom Komen Beramai-ramai

79 comments:

  1. Mcm mana nk buat blog ? T.T blog awak cantik and brinfo..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kamelya rusydinaJuly 27, 2016 11:29 PM

      kankan

      Delete
    2. haha kacang bapak nak buat. ko kene ade skill wuuuu~~~~

      Delete
  2. terime kasih kerane akak membuat bllog ini kerane saya boleh membuat panduan

    ReplyDelete
  3. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  4. @Anonymous
    alahai, sy edit biasa2 je adik oi :D

    ReplyDelete
  5. hai,awak kiut. boleh berkenalan? muah.

    ReplyDelete
  6. tima kasih >,<

    ReplyDelete
  7. @Anonymous
    same2 :D

    kepada semua pelajar PT3..semoga semua panduan ini bermanfaat! buat sebaik yang mungkin :)

    ReplyDelete
  8. thank you akak..panduan ni amat berguna ^_^

    ReplyDelete
  9. Thank you omg I love you so much :**

    ReplyDelete
  10. blog yang sangat menarik :D

    ReplyDelete
  11. assalam cikgu.. sy nk Tanya apakah perbezaan antara kerangka kasar penulisan,proses awal dan pengenalan? adakah ianya sama?

    bagi karangan pula sy kurang faham cara nak membuatnya adakah pengenalan itu merupakan `starter` karangan? dan adakah karangan perlu tajuk besar contoh:-
    a)kepentingan perpaduan kaum
    (krangan)
    b) faktor penyumbang perpaduan kaum
    ( karangan )

    adakah ianya macam itu?

    ReplyDelete
  12. @Anonymous
    ketiga2 benda tu lain. ade fungsi2 dan maksud yg tertentu.

    pengenalan tu awk cerita mengenai perpaduan kaum secara umum. ikut cth sy kt atas tu. ade isi2 penting dr sumber tu awk msukkn dlm pengenalan.

    karangna xperlu tajuk besar. terus tulis dlm perenggan.

    ReplyDelete
  13. cikgu,boleh tunjukkan contoh format penulisan rujukan bagi kamus dewan utk saye? serta ensiklopedia dan wikipedia ... thx for reading ... :D

    ReplyDelete
  14. @Detektif Sewel
    saya dah update cara penulisan sumber. harap berpuas hati :)

    ReplyDelete
  15. Comel la akak ni. Nk berkenalan. :*

    ReplyDelete
  16. Bravoo!! blog yg ceria dengan kandungan yang bermanfaat untuk kami...Thanks!!

    ReplyDelete
  17. hai,macam mana nak buat draf awal?

    ReplyDelete
  18. cikgu.. objektif dan kerangka kasar 2 sama ke? kerangka kasar 2 nk buat cmner cg? sy kurang phm
    -A-.. o.O

    ReplyDelete
  19. ohhh...
    trimasss... blog ni byk mmbntu sya... gamsahabnida!!! <3 ✿

    ReplyDelete
  20. ohhh...
    trimasss... blog ni byk mmbntu sya... gamsahabnida!!! <3 ✿

    ReplyDelete
  21. terbaeeekkkk laa blog nie...i like

    ReplyDelete
  22. HAMBA YG INGIN TAHUJuly 05, 2014 9:19 PM

    cg...kaedah kajian dan rujukan sama ke cg? ke kaedah kajian cth:-
    a)buku
    b)internet
    rujukan pula cth:-
    a)buku-buku teks sejarah t1-3
    b)internet-http//......

    mcm 2 k cg?

    ReplyDelete
  23. T.Kasih atas panduan mu

    ReplyDelete
  24. Thank you ! ^^ hehe..

    ReplyDelete
  25. trima ksih atas info yg berguna nie...trimas bebanyak

    ReplyDelete
  26. thanks a lot for share this article,its very important for PT3 candidates...

    ReplyDelete
  27. @HAMBA YG INGIN TAHU
    kaedah kajian cthnye: temubual, soal selidik, etc
    sumber baru guna buku, internet..etc tu sume..fhm ye?

    ReplyDelete
  28. HELLO , KARANGAN LENGKAP TAKDA KE ? :D MINTAK TOLONG BUATKAN NAK TENGOK ;( FB:AIMAN FAUZI II IG:AAIMANDANISH

    ReplyDelete
  29. @Anonymous
    heloo jgk!
    mane bole bg karangan lengkap? buat sendiri der! senangnye idup~
    cikgu awk suh buat sndri eh? ini smua hny panduan shj.
    sekian.

    ReplyDelete
  30. hmmmmm bru lahhh fhm ni cikgu ajar satu apew pon x fhm

    ReplyDelete
  31. Thankyou so much kak . ringkas tpi sgt mmbantu hee btw nice blog ;3

    ReplyDelete
  32. @Anonymous
    yeke? patutnya awk tny cikgu awk smpai phm :D

    ReplyDelete
  33. TQ so much,your info so meaning full for helping my sister wrote.

    ReplyDelete
  34. nice (y)
    tyou ^^

    ReplyDelete
  35. Arigato cikgu untuk blog ni!!! sngat membantu untuk PT3 Sejarah :D

    ReplyDelete
  36. tiada apa yang boleh dijadikan panduan ?

    ReplyDelete
  37. Salam. Cikgu, adik saya nak amik PT3 tapi dia macam tak tahu nak buat kajian ni macam mana.. untuk buat ni kita boleh buat kat rumah dan print terus ke? Ke perlu buat kat sekolah dan guna tulisan tangan? Terima kasih sgt membantu. Sampai skrg adik tak buat lagi. Tu saya cuba search sbb saya tak tahu konsep PT3 ni.. tq cikgu :)

    ReplyDelete
  38. cikgu panduan sejarah&geo ini amat berguna buat kami....terima kasih banyak-2 cikgu....we all love youuu sooo much ;)

    ReplyDelete
  39. cikgu, kalau saya tulis peristiwa 13 mei untuk rencana saya, macam mana saya nak buat untuk kepentingan perpaduan kaum?

    ReplyDelete
  40. Boleh x tulis sumber rujukan yang lain .. please ..!

    ReplyDelete
  41. Asalamualikum ckgu sye x paham ar nk wt format pt3 sejarah ni..serius bkeh wt pale saye pecah...ap2 pon ckgu yer inform mmang padat..saye akan wt sehabis baik untuk ibu saya..thanks yer ckgu

    ReplyDelete
  42. @Anonymous
    PT3 ini hanya dibuat di sekolah semasa waktu geografi dan sejarah. tidak dibenarkan sebenarnya buat di rumah. di rumah cuma cari maklumat utk siapkan kajian shj.

    13 mei tu kira kita ambil iktibar dari peristiwa 13 mei dan kaitkan dgn perpaduan kaum.

    ReplyDelete
  43. minta maaf kerana lambat mnjawab semua soalan sbb sy demam skrg nie. baru dapat lihat komen2 anda.

    tengkiu sbb memanfaatkan panduan yg saya bagi. :)

    ReplyDelete
  44. thanks akak cutee

    from-ahmad munsif b. mohd nooh-
    Kota bharu kelantan

    ReplyDelete
  45. aduh2x x payah jga yaaaa@.......

    #pray4gaza#
    #arelongkbb#

    ReplyDelete
  46. Kempen kerajaan boleh tulis konsep 1 malaysia tak???

    ReplyDelete
  47. @Anonymouskdjjb bewytabvaycwtf3uvr7gdh

    ReplyDelete
  48. Should I do in laporan or folio way? Please reply me ASAP. Urgent! Thanks! !

    ReplyDelete
  49. Thanks yg teramat!!! ^^
    - Assalamua'laimkum... >< -

    ReplyDelete
  50. adakah cik balqis yakin dgn info-info di atas?????
    adakah info di atas adalah yg terbaek???
    adakah saya boleh copy&paste???
    #saje
    #melawak
    #jgn_ambil_hati

    ReplyDelete
  51. cikgu,bagaimana membuat proses awa ldalam tugasan geografi?

    ReplyDelete
  52. kenapa takboleh copy? saya perlukan ini

    ReplyDelete
  53. nk contoh jawapan pt3 sejarah full set boleh??
    2015 punya kalau boleh....
    hehehe...

    ReplyDelete
  54. nk contoh soalan pt3 sejarah full set boleh??
    2015 punya kalau boleh...
    hehehe....

    ReplyDelete
  55. thank you oooo !!!

    ReplyDelete
  56. cikgu,pengenalan tu kena buat isu-isu kan,kena buat panjang atau pendek?

    ReplyDelete
  57. tq.4 this infomation

    ReplyDelete
  58. TERIMA KASIH KAK BALQIS. MAY ALLAH BLESS YOU AND HOPEFULLY YOU'LL ALWAYS DWELL IN BLISS. WISH ME LUCK FOR MY PT3 2016

    ReplyDelete
  59. terima kasih akak saya berjaya tau hahahahahahahahahah

    ReplyDelete
  60. alhamdulillah 20a

    ReplyDelete
  61. Slm,dlm laporan sejarah buad berapa perenggan karangan ye??

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®