Sunday, February 28, 2016

Keputusan Penuh AME 2016


Keputusan Penuh Anugerah Meletop Era 2016
Dan tweet-tweet menarik sepanjang anugerah


FESYEN MELETOP
Datuk AC Mizal

ARTIS BAHARU MELETOP
Mira Filzah

Tiba-tiba hear sound seems very funny


BINTANG ONLINE MELETOP
Datuk Siti Nurhaliza



COUPLE MELETOP
Johan & Ozzlyn



Akim dan Stacy


PENYAMPAI RADIO MELETOP
Johan

PROGRAM RADIO MELETOP
JoHaRa Pagi Era


PENYANYI MELETOP
Ayda Jebat

GRUP/DUO MELETOP
Akim & The Majistret

KRU


LAGU MELETOP  
Ayda Jebat - Siapa Diriku


PROGRAM MELETOP
Gegar Vaganza 2015


HOS MELETOP
Datuk AC Mizal




DRAMA MELETOP
M.A.I.D

PELAKON MELETOP
Ayda Jebat


Mark Adam aka Michael Jackson Malaysia



ARTIS LAWAK MELETOP
Johan


Dikatanya baju zizan razak menyerupai sampin..alahai..haha

Anugerah Khas MeleTop
Zulkarnain Hassan

FILEM MELETOP
Polis Evo

BINTANG FILEM MELETOP
Zizan Razak

ARTIS TOP TOP TOP MELETOP LELAKI
Johan

ARTIS TOP TOP TOP MELETOP WANITA
Ayda Jebat



Alih-alih last sekali aku tutup tv. Boooring. Boring bukan sebab apa, asyik-asyik orang tu je. Tahu undian peminat berkuasa. Tak kuasa aku nak tengok aihh. Baik tidur, esok sekolah!


Read More »

Terperangkap di Dalam Kesesakan Lalu Lintas


Pelajar maut, langgar kenderaan di lorong kecemasan 


Seorang pelajar Institut Latihan Perindustrian (ILP) Tangkak, Johor, maut apabila motosikal ditunggangnya terbabit dalam kemalangan di Kilometer 269.1 Lebuh Raya Utara Selatan (PLUS), petang tadi. Dalam kejadian kira-kira jam 5 petang itu, Muhammad Naimullah Ahmad Zulkepli, 24, maut di tempat kejadian akibat cedera parah. 

Ketua Polis Daerah Seremban, Asisten Komisioner Muhamad Zaki Harun, berkata kejadian dipercayai berlaku apabila motosikal ditunggang mangsa dari Shah Alam, Selangor ke Tangkak, terlanggar sebuah kenderaan rosak di laluan kecemasan. Katanya, mangsa kemudian tercampak di sebelah kanan jalan sebelum dilanggar sebuah trak tentera yang gagal mengelak kemalangan itu. 

"Bagaimanapun, pemandu kereta iaitu seorang tentera berusia 37 tahun dan pemandu trak tentera berusia 26 tahun tidak mengalami sebarang kecederaan," katanya, di sini, sebentar tadi. Muhammad Zaki berkata, mayat mangsa dibawa ke Hospital Tuanku Ja'afar (HTJ) untuk bedah siasat dan kes disiasat mengikut Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

************

Inilah sebabnya jem sangat teruk petang tadi di highway seremban. Rupanya accident, macam ngeri je. Innalillah. Takziah pada ahli keluarga mangsa.

Ramai yang mengatakan salah kereta merah tersebut. Sebab Berhenti di lorong kecemasan dan tidak meletakkan apa-apa signboard atau segi tiga petak kon yang menandakan amaran kereta itu rosak. Mungkin mangsa tak perasan kereta tu berhenti di bahu jalan. Wallahu'alam.


Ramai juga menyuarakan kekesalan terhadap pemandu kereta merah itu, macam kereta Viva je. Jalan seremban nie selalu sibuk, tempat laluan lori juga. Lori bukannya kecil-kecil..besar gedabak! Kita yang naik kereta pun seram bila lalu sebelah lori. Inikan pula golongan motor-motor ini. Ada yang mencadangkan buat laluan khas untuk motor di lebuhraya plus seremban itu. Kalau dah jem, sangat bahaya bagi penungggang motosikal sebab lalu celah-celah kereta, bas dan lori. 

*saya juga salah satu mangsa kesesakan lalu lintas petang tadi, bukan main panjang*

Kesesakan jalan itu bermula dar Nilai dan berakhir di Ainsdale. Penat-penat baru balik dari Cyberjaya, ingatkan boleh sampai rumah awal. Alih-alih tersangkut jem pula, sejam jugak la tekan-tekan pedal minyak-brek tu. Penat sangat kaki. Masa tu bersyukur sangat kereta auto. Kalau masih guna kereta Kelisa, mau lenguh kaki nie. Hehe. 

*screenshot petang tadi dalam waze*

Orang Malaysia nie kadang-kadang terlalu prihatin jugak. Kalau prihatin, orang accident tu tolong. Ini tak, tolong tengok lepas tu bawa kereta slow macam siput. Mana la tak jalan tu boleh jammed. Bukan jalan yang terlibat dengan kemalangan tu sesak, jalan sebelah pun sama. Boleh pulak bawa slow nak tengok kemalangan. Payahh betul..huhu. sampai bila nak macam nie. Kalau accident je ramai jadi penonton. Si penonton nie la yang menyebabkan kesesakan teruk berlaku. Sudah-sudahlah skodeng accident tu oii. 


lovenota : hati-hati di jalan raya


Read More »

Monday, February 22, 2016

Tak Faham



Malam ini sangat merunsingkan. Pusing kiri, pusing kanan..nothing. Fikirkan kerja yang tak tahu macam mana nak buat. Aih, apa sebenarnya yang Tuan Haji Kecik mahukan? macam mana nak buat laporan SKPM yang diwar-warkan? cubalah bagi contoh kat kami cara nak buat SKPM tu. saya teraba-raba mencari sumber bagaimana ingin menyiapkan kerja yang satu ini. cuba cari di Google pun tiada yang dapat membantu. naik buntu jadinya. asyik menggaru-garu kepala yang tidak gatal. hari selasa ini disuruhnya hantar untuk disemak. nak hantar apa pun masih bingung, ah..esok tanya pada rakan lain la jawabnya. 

Kadang-kadang bila difikirkan makin menjadi-jadi kerja guru sekarang. itu nak, ini nak. tak ada kena mengena dengan mengajar pun. lain pulak benda yang kena buat. sampaikan satu masa pernah saya berfikir untuk berhenti mengajar di sekolah dan buka satu pusat tuisyen. gila, kan?

Teringat mem kaunselor cakap hari tu, "kau kan kuat, semua benda boleh buat. semua benda boleh urus. jangan give up cepat sangat,". Ye, semua benda boleh urus selepas bertungkus lumus bagai nak mati memang la. Aih, macam-macam benda nak dikejar tahun ini. kerja semakin pelik-pelik. waktu mengajar hakiki dah menjangkau 30 waktu. rasanya otak, serebrum dengan serebelum nie dah tak boleh terima semua 'maklumat' dah. sistem saraf nie dah nak jem asyik hantar maklumat ke otak je. tunggu masa nak buat 'tol' je nanti nie. haih..apalah nasib badan. 

Saya lebih suka mengajar dari membuat kerja yang tak ada kena mengena dengan kelas, makmal, eksperimen dan pelajar. sebab tu kalau ada yang meminta untuk mengajar home tuition di rumah, saya on je. tak kisahlah ke mana destinasi yang dituju. oh, sabtu ini saya akan ke sekolah menengah di Cyberjaya untuk tuisyen juga. walaupun jauh, saya berbesar hati mengajar pelajar di situ. tak pernah lagi melihat budaya dan cara pembelajaran di sekolah tersebut. jauh perjalanan, luas permandangan. 


lovenota 1 : tidur dulu aja. lupakan.
lovenota 2 : menghitung hari....insyaAllah


Read More »

Friday, February 19, 2016

Princess Disney Muslimah


Gambar Princess Disney yang sangat muslimah. Cantik tengok semua watak Princess Disney seperti Snow White, Cinderella, Queen Elsa dan lain-lain memakai tudung dan berhijab. Sangat comel. Saya sendiri excited tengok. Hehehe. 

Gambar macam nie kalau letak dalam bilik anak-anak sebagai wallpaper, mesti diorang suka. Sangat memberi motivasi kepada anak-anak supaya tutup aurat dan pakai tudung dan berhijab seperti idola mereka. 


Snow White

Bella Beauty and the Beast

Cinderella

Tiana

Ariel Princess Mermaid

Mulan

Mirda Brave

Aurora Sleeping Beauty

Queen Elsa Frozen

Princess Anna



Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®