Thursday, July 12, 2012

Blog kena Hacked..Bengang!

yes..Hacker sudah pun berani meng-Hack blog comel cik balqis nie..kejadian berlaku pada semalam iaitu 11 Julai 2012..dikesan pada siang hari waktu kerja [da macam detective conan plak]..masa tu nasib baik la kelas takde sangat..so ade la masa nak tengok2 blog..nak BW..promosi GA..sekali kuar menatang nie daaa..



hacker dari CyberSwat dari Squad Sakura

cik balqis tahu ramai yang datang blog cik balqis rasa takut kan..coz tetiba keluar menatang camnie..siap ade lagu Naruto lagi..hampeh~~ pada masa itu..rasa macam nak marah je..rasa nak cekik2 jer! memang ngamuk hangin la semalam..seharian 1 keje tak buat! tapi dengar lagu Naruto macam best je..hikhik!

so lepas tu cik balqis try search pasal Hacker nie..memang diorang hacker Malaysia..memang handal bab nak hack orang nie..nak tengok facebook diorang korang taip je CyberSwat..mesti ader..huhu..suka2 diorang je kan pedajal blog cik balqis..sampai semua blogger rasa seram nak datang blog cik balqis..

*cara-cara nak buang hacker*
then bila da seram tu..cik balqis login balik akaun gmail cik balqis..memang tak boleh masuk! diorang tukar pasword cik balqis! then buat la recovery pasword..nasib baik ade alternate email..so boleh la tukar balik pasword..kali nie pilih pasword yang panjang berjela2 ataupun strong strength..harap2 tak kena hack lagi..insyaAllah..

then bila da recovery pasword..dah boleh masuk balik blog..tapi tak buang wallpaper hacker tu lagi..korang kena pegi ke template and tukar template pada yang asal..then save! now blog anda sudah dibersihkan! 

*nasihat cik balqis: buat backup template blog anda..ada hacker jenis berani mati kacau coding html dalam blog kita..so backup template anda ok?*

giler cemas cik balqis semalam..benci betul pada hacker..sedangkan kita tak kacau pun hidup diorang..tau la suruh tingkatkan security..tapi cara diorang tu memang la salah..cik balqis pun abaikan pasal security nie..sebab tak sangka blog cikai macam cik balqis nie pun diorang nak hack..ishk3~

so nak tingkatkan security..
uolss kena daftar untuk Google Step-2 verification
*klik link di atas*


so dia akan guna verification code kalau uols nak sign in blog..
so si hacker nie takkan dapat masuk la..tak kan la diorang nak hack henpon korang pulak kan..kalau ada android tu boleh scanning code untuk verification code jugak..
[kalau tak nak blog uolss kena hack..sila ikut cakap cik balqis]

ok..macam mana cik balqis dapat hack? bila dikaji2 rupa-rupanya berasal dari satu link nie


rasanya blogger lain pernah jumpa..and alert itu adalah hacker..cik balqis pulak lurus..tak tahu apa2..sy pun tekan la link nama tuh! and then kuar page ini..


ini kan template lama..zaman dulu-dulu lagi nie..sekarang punya site sign in yang da lain kan..so cik balqis memang la x perasan tentang benda alah nie..main sign in jer! hadoi!! sebab dia mintak email kita and pasword sekali..padahal kita memang da sign in pun..mintak pasword sekali lagi ape pasal? cik balqis pulak jenis tak heran..main sign in je..hadeii..so kita dah pun dedahkan pasword kita pada hacker tuh..so sengal kan..huhu!

so lepas nie uolss jangan main sign in je blog/email/facebook/twitter okey..
tengok betul2 jangan main redah jer..memang pengalaman yang memang tak boleh lupa la..disebabkan hal ini sume blogger takut nak masuk blog cik balqis..sedih je rase! sesiapa yang terkena tuh nak minta tolong cik balqis betulkan pun boleh! insyaAllah cik balqis boleh tolong betulkan apa2 yang patut..

so..minta maaf kepada semua blogger yang memang jumpa blog hacker cik balqis..sy sendiri tak perasan and memang sakit hati dengan tindakan hacker nie..

*tak pasal2 status Nuffnang betukar pada Ordinary (Non-Exclusive)..
Mr Nuffnang..sila kembalikan Glitterati saya!! (T-T)

tapi GA stil berjalan ye! sila support blog cik balqis semula! (T-T)

40 comments:

  1. huhu....
    anyway skrg dh selamat kn..

    thanks lah jugak share pasal hackers ni.. bolehlah berhati2 lepas ni..
    heee...

    ReplyDelete
  2. lain kali nak sign in sesuatu site kena cek url dia.. i rasa cik ni kena kes phising site..

    ReplyDelete
  3. saja nak test power ler tue ... takda kerja kot. tak baik sggh..

    ReplyDelete
  4. mmg sy kena phising pun..ishk..nk test power pun bkn kat blog cik balqis taw..nk nnges je smlm..huhu~

    ReplyDelete
  5. sama kita . . kita pown kena guk .
    tapi kita tak reti nak pulihkan balik blog kita yang lama to . .syangggggs gt-2 blog lama kita to . . . :'(

    ReplyDelete
  6. Buat password panjang pun x guna.. hacker tetap dapat tahu.. kdg² mmg salah kita sendiri yang buat hacker tu dpt pass dgn mudah.

    ReplyDelete
  7. haritu tu pun tertekan link hacker jugak..nasib baik perasan kenapa la keluar template lama tu kan..pastu kena sign in lagi..then buat bodoh je. kalau buat jugak..mesti dah kena hack jugak..

    ReplyDelete
  8. seram la...xde bende lain kut dorg ni nak buat...tau la kepala tu da mcm komputer...mcm2 da blh bt...smpai nak ceroboh privacy org...huhuhuhhhhh

    ReplyDelete
  9. Shafuan: ye..mmg slh sy..tapi tu pn slh 1 sekuriti..hikhik~ :D

    ReplyDelete
  10. cik marble: lepas nie kita kena hati2 ok! :)

    ReplyDelete
  11. anereo: tula psl..da rezeki nk wt cmne..hikhik~

    ReplyDelete
  12. bila cinta: smlm pn rse cm putus asa jgk..syg giler sbb mcm2 story ade kan..so berusaha jgk baikpulih..alhamdulillah da ok.. (n_n)v

    ReplyDelete
  13. dah penah kna hack..bulan lepas..sob sob.guna cara google recovery tu gak..then ok,,letak email pnjg jela dah..

    ReplyDelete
  14. takut nya kena hack... kalau blog sy kena hack, kompem sy nangis nnt... :(

    ReplyDelete
  15. tu lah, saya tengok kat blog solehah, dia takut bila masuk blog awak..huhu~

    nasib baik dah ok..ken lebih hati-hatilah pasni kan..

    pada hackers, kenapa perlu buat macam tu ye?

    ReplyDelete
  16. pencintapink: yeke? hacker yg same ke?huhu.. :(

    ReplyDelete
  17. sis eiyan: jgn nngis..settle btl2.. :P

    ReplyDelete
  18. yana libra: tula psl..sy pn tau sndri..xde spe bgtau kne hack..sedih :(

    ReplyDelete
  19. phising cara mudah nk dpatkan id dgn passw dan kebanyakkan org ambik mudah sal hal nie..terkena kt batang idung bru la tergadah

    ReplyDelete
  20. waaa..takot lak bile bca nih ppepn thx sharee!

    ReplyDelete
  21. oh patut la..takot nye..
    hari tu Cendol punye belog pn ade prob tak boleh nk sign in..pastu dy bgtau lbh krg mcm ni
    "we detect some strange activity on ur account " huh ape lagi mmg gelabah gilee! Cendol pn terus guna yg vertification code tu..skrg ni pn Cendol akn verify kod yg dhntr kat fon stiap kali nk log in blog..

    ReplyDelete
  22. hacker memang xleh blaa..
    tapi sakura tu cute gak.. hahaha

    ReplyDelete
  23. leakedknowledge: bkn ambil mudah..org yg bkn it xtau psl nie..so skrg nie nk share dgn blogger lain..jgn slhkn blogger :)

    ReplyDelete
  24. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  25. cendol: bagus da gne verification code :)

    ReplyDelete
  26. mr emperor: kan! comel plak tgk sakura tuh :P

    ReplyDelete
  27. maaf cik balqis, sy btl2 xtau pe2 sal ni.serius ni solehah mintak maaf ok.maafkan solehah ye.maaf.klu cik balqis tgk solehah nye entry ayat yg last skali tu solehah tnye npe solehah jmpe blog cmni kan.sbb tu solehah xtau menahu pasal blog kna hacked atau seumpamanya. solehah mmg nk bgtau cik balqis hal ni tp solehah xtau nk bgtau cmne.sy cme isaukan blog awk je.sbb yg hacked blog awk tu cyber S.W.A.T. mcmne dy leh hacked blog awk ttbe.awk tau kn itu hacker terkenal kat Malaysia.bgusla blog awk dh pulih skrg.solehah harap blog kita semua trhindar dari kerja mereka semua ni.lg skali solehah nk mintak maaf ok.perlu ke solehah delete enty solehah tu? T_T

    ReplyDelete
  28. byk kali try tp tetap xpat jg . . .
    sdh tol . . :'(

    ReplyDelete
  29. thxs for sharing about this tanker saye un baru je lepas joint GA qis terus die tulis pawned XD

    ReplyDelete
  30. Kesedaran siber dlm kalangan rakyat Malaysia msih lg rendah. Majoriti blog yg di hijacked akan dikembalikan so bgus la kalo dh alert.lain kali hati2 ye xkira wlau akaun apa skali pn! ;)
    jgn lupa like page CyberSWAT + DragonForce jgk..
    Ohayo gonzaimas!
    ~(^_^)~

    p/s : Dont Hate The Hacker, Hate The Code!

    ReplyDelete
  31. log in blogger e'in still yg lame punye tu.. kena hacked gak ke?

    ReplyDelete
  32. Askm. Singgah sini. Dpt info dr cik nur suruh dtg sini. Akak ada masalah yg sama. Dah log in blog tiba2 keluar skrin yg suruh entri password mcm kat atas tu. Terus problem akaun. Akak dah buat Recovery password dgn google step 2 verification. Dah tukar password baru. Nak log in blog guna safari dah ok. Cuma nak masuk guna application iPad je tak boleh. Knp ya? Kalau boleh bantu.

    ReplyDelete
  33. pernah kena hack la jgk....tp kwn yg tlg dptkn balik. nk tnya cik balqis, mcm mn nk dpt balik blog yg dh kna hack? cuz ramai kwn sy kna hack jgk, skrg blom dikembalikan. kesian mrk krn sume mangsanya perempuan. kmudian mrk tpksa layan mesra2 ngn si hacker utk mdptkn balik blog mrk. lgpun, si hacker semua lelaki. cik balqis tlg pm sy di facebook Abbie Skyscraper tok gtau cara2 nya, boleh? :) terima kasih...

    ReplyDelete
  34. Saya juga ada masalah yg sama.Dah log in blog tiba2 keluar skrin yg suruh entri password mcm kat atas tu.Terus problem akaun.Dah buat Recovery password dgn google step 2verification TAPI sampai sekarang tak boleh log in dashboard pasal password sama ngn gmail..macam mane ye nak dapatkan blog yang lama tu balik?plishh reply ye..dah buntu sangat ni..kerjasama anda amat dihargai

    ReplyDelete
  35. Hi there! I just would like to give you a huge thumbs up for the excellent information you have got here on this post.
    I'll be returning to your website for more soon.

    my homepage :: cheat for Castle Ville

    ReplyDelete
  36. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  37. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®