Tuesday, September 16, 2014

11 Fakta Mengenai Mulut Anda


slot ilmiah sikit malam nie yer murid-murid sekalian. kita ada 11 fakta mengenai mulut yang anda mungkin belum tahu lagi. saya sendiri pun baru tahu..tadi. hehe :P

11 Fakta Mengenai Mulut:


1. sesiapa yang mulutnya mempunyai bumbung yang sempit adalah lebih cenderung untuk berdengkur. *maksudnya bibir atas la kut*. ini adalah kerana mereka mempunyai kurang oksigen yang melalui hidung mereka. 


2. 85% manusia di dunia boleh menggulung lidah mereka 


3. apabila bercium, anda boleh menjangkakan untuk mendapat 256 koloni bakteria daripada mulut pasangan anda. hampir 50% daripada bakteria di dalam mulut tinggal di permukaan lidah anda


4. jika mulut anda benar-benar kering, anda tidak akan mampu membezakan apa-apa jenis rasa; manis, masin, pahit, tawar, masam


5. deria rasa adalah deria yang paling lemah daripada lima deria yang lain


6. perkara-perkara seperti ubat-ubatan, merokok, tidak mendapat cukup vitamin yang betul, kecederaan kepala, tumor otak, pendedahan kimia, dan kesan-kesan radiasi boleh menyebabkan gangguan rasa


7. sekiranya anda ialah golongan tangan kanan, anda akan cenderung untuk mengunyah makanan anda di sebelah kanan. dan jika anda kidal, anda akan cenderung untuk mengunyah makanan anda di sebelah kiri.


8. manusia mempunyai cetakan lidah yang unik, sama seperti cap jari


9. otot yang paling kuat dalam tubuh manusia adalah lidah (bergantung kepada saiz). lidah adalah satu-satunya otot di dalam badan yang melekat pada satu penghujung sahaja. ia memerlukan 72 otot untuk bertindak balas untuk membolehkan seseorang itu berkata-kata


10. terdapat kira-kira 9, 000 tunas rasa pada permukaan lidah, di tekak, dan di atas bumbung mulut. tunas rasa mengandungi chemoreceptors yang bertindak balas kepada bahan kimia daripada makanan dan bahan-bahan lain yang dilarutkan oleh air liur di dalam mulut. secara umum, perempuan mempunyai lebih tunas rasa berbanding lelaki. hayat purata tunas rasa dikatakan bertahan sehingga 10 hari.


11. manusia menghasilkan kira-kira 37, 854 liter air liur dalam seumur hidup. air liur diperlukan untuk merasa - sehingga makanan dilarutkan oleh air liur, kita tidak boleh merasainya. kira-kira 1.5 liter air liur dihasilkan dalam satu hari.




siapa-siapa nak jadi dentist tu kena tahu fakta ini, ok? :D


11 comments:

  1. Bagus...ter muhasabah dirilah pula...Alhamdulillah...TQ for sharing.

    ReplyDelete
  2. @Ibu Fahim
    kejap. tang mana yang ter muhasabah tu? tetttt :P

    ReplyDelete
  3. tq for sharing... hahaha.. baru tahu... patutlaaa kuat berdengkur... ehh lidah sha boleh gulung tau....

    ReplyDelete
  4. wow nice info...

    taktau lak sbb tuh boleh dengkur.. tapi kan kadang dengkur leh jadi sbb penat or maybe sbb tonsil dekat tekak kita membengkak XDD hehehe..

    I can roll my tongue :3 org cakap ni ikut keturunan sbb my friend tak boleh buat benda ni :D

    ngehngehngeh segan lak baca fakta no.3 mwahahahahaha.. gi buat rawatan gigi dulu baru kurang bakteria before married bwahahahahahahahha.. opps sori TT^TT

    betul2.. pernah tets sendiri.. sengaja nak bagi lidah kering.. Ya Allah bertapa tak selesanya and tak rasa apa.. ahaha rasa geli geleman pun ada.. :3 sbb nampak taste bud yg kering XD

    selalu kunyah belah kanan tapi sekarang terpaksa kunyah belah kiri sebab satu gigi garham kena buang dgn doktor sebab dia sakit saraf ahaha XD

    ehhh ya ka? tatau lak lidah ada cap unik XDD

    oh fakta no. 10.. I see.. patutlah...

    fakta no. 11 betul2.. anyway dari dulu teryanya2 air liur tuh datang dari mana... bnyk kali cuba keringkan mulut nak tgok asal usul saliva.. tapi still tengah pening tang mana asal dia XD aahahaha..

    ReplyDelete
  5. @TunSha Ayunie
    selain dari faktor penat, sebab tu kuat berdengkur..haha :P

    sebab tu 85% boleh gulung lidah kann..hehe :D

    ReplyDelete
  6. @Junkyo No Hikari
    panjangnya komen. good things sebab baru tahu ada jugak yang baca semuanya..terharuuu..sob3 :P

    actually lidah boleh roll ke tak memang genetics. saper yg tak boleh roll memang rare la. sbb dia tergolong dlm 15% golongan manusia yg xboleh roll lidah.

    fakta yg no 3 tu senang je. g kumur dgn listerine setiap hari..tettt..hahahaha :P

    ReplyDelete
  7. asalamualaikum salam kenal blog ya..done follow kat sini

    ReplyDelete
  8. http://madey09.blogspot.com/2014/09/mulai-naik-graf-pesona-mustika.html jemput klik ni ya

    ReplyDelete
  9. menarik !! :)
    sgt2.. bnyk yang yaya baru tahu.

    ReplyDelete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®