Thursday, April 27, 2017

Tugasan Sejarah PT3 2017: Kesan Peristiwa Bersejarah


KESAN / IMPAK PERISTIWA BERSEJARAH 

Anda harus menghuraikan dan menerangkan (15 markah) dan menilai kesan / impak peristiwa bersejarah terhadap diri sendiri, masyarakat setempat dan negara. impak yang dihuraikan boleh menggunakan kesan-kesan positif dan juga masukkan kesan-kesan negatif.

Contoh:

Diri sendiri
  • kita akan lebih berhati-hati dalam melakukan sesuatu perkara agar sejarah tidak akan berulang kembali
  • Menyuntik semangat generasi baharu supaya tidak mengulangi kesilapan dalam sejarah dan terus membetulkan kesilapan dalam sejarah 
  • peristiwa kemerdekaan - lebih menghargai jasa pejuang-pejuang tanah air dan membangkitkan semangat patriotisme
  • Dapat membentuk akhlak mulia dalam kalangan pelajar
  • Mengisi masa lapang dengan perkara yang bermanfaat
  • Kebaikan: dapat mewujudkan interaksi antara pengunjung, dapat meluangkan masa beramai-ramai serta dapat menghilangkan rasa penat.
  • Keburukan: membazirkan pengunaan kertas 

Masyarakat setempat: 
  • Akan lahir masyarakat yang hidup bersatu padu, meraka akan tahu bertapa pentingnya hidup dalam satu negara
  • tsunami - terpaksa membina dan membaikpulih kawasan kediaman
  • Mengeratkan hubungan antara satu sama lain
  • Bekerjasama dan berganding bahu sesama masyarakat

Negara: 
  • Akan lahir sebuah negara yang maju dan harmoni
  • memberi iktibar kepada generasi baharu supaya tidak mudah terpedaya dengan anasir-anasir luar dalam pentadbiran negara
  • Melahirkan generasi yang berakhlak mulia serta berdisiplin
  • Membentuk pelajar yang berkualiti dalam bidang akademik dan sukan

Anda harus menggunakan sumber yang asal dan sahih sahaja, tidak boleh gunakan isi atau sumber daripada blog-blog lain kerana ia tidak akan diterima oleh guru anda. 

*************************************************************************


Anda boleh klik pautan di bawah untuk mendapatkan contoh jawapan yang lain 

1. Pengenalan Tugasan Sejarah PT3 2017 Peristiwa Bersejarah
2. Perancangan Kerja
3. Jadual kerja
4. Objektif Kajian
5. Kaedah Kajian
6. Kerangka Awal / Proses Awal
7. Pengenalan - Latar Belakang
8. Faktor berlakunya Peristiwa Bersejarah
9. Kronologi Peristiwa Bersejarah
10. Kesan Peristiwa Bersejarah
11. Iktibar daripada Peristiwa Bersejarah
12. Rumusan
13. Sumber


Anda dinasihatkan memastikan ketulenan tugasan dan tidak memplagiat dengan mengambil atau meniru tugasan (hasil kerja) daripada mana-mana pihak seperti di blog-blog lain yang tidak mempunyai sumber asal yang sahih. Sebagai peringatan, sekiranya anda didapati melakukan plagiat, anda berkemungkinan digagalkan atau diberikan gred yang tidak memuaskan. Diharap panduan / jawapan tugasan Sejarah PT3 ini dapat memberi panduan dan penjelasan kepada semua pelajar tingkatan 3. semoga anda boleh siapkan dengan jayanya!

Diedit dan diolah oleh saya sendiri!

Semua maklumat di atas disusun oleh saya sendiri. kepada blogger kaki copy paste, post ini tidak boleh dan tidak dibenarkan copy melainkan anda berkongsi link ini sahaja. Semua maklumat di atas juga tidak boleh dicopy. anda faham erti copyright, kan? 

Anda hanya kena print sahaja sebab kat sekolah pun kena salin balik, kan? So, Nak print senang je:
1. chrome dan mozilla user : 
guna tab menu browser uols (yang ada 3 garis) yang ada di atas sebelah kanan dan klik print. 

2. Boleh juga kalau tak nak print, save guna pdf. 

3. Terus tekan CTRL-P untuk print terus.




Good Luck!

No comments:

Post a Comment

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®