Wednesday, August 07, 2013

Novel: Kisah Naz dan Khaalish


Judul: Kisah Naz dan Khaalish
Penulis: Hanina Abdullah
Penerbit: Karya Seni Sdn Bhd
Harga: RM 22

Sinopsis:
PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya hanyalah Ilsa.
Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah temukan dia semula dengan lelaki itu?
Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam untuk menjejak si dia.
“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek. Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that we are still engaged?”
“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli. Technically, we are still engaged.”
“Technically? Technically?!”
Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…
Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal, sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak buka.”
Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal…  Saya rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”

Review:

novel yang sangat menarik la sebab novel love romantic kan? hoho. banyak travel si Naz dalam cerita nie *i loike!*. kisah nie adalah kisah kejar-mengejar di mana Khaalish mengejar Naz iaitu tunangnya secara technically *haha*. Khaalish memang bertunang dengan Naz tetapi tunang camtu2 je lepas tu lesap. kalau kita [perempuan] ditinggalkan buat bodoh lepas tunang pun kita marah kan? sama seperti Naz jugak. dia membawa diri ke luar negara. tetapi lama2 jumpa balik dengan Khaalish. khaalish tak cam Naz tu tunang dia sebab tak pernah jumpa, tengok gambar je, tetapi lama2 baru tahu Naz itu adalah tunangya. lepas tu, Khaalish sukakan Naz, then bermula la sesi ngorat-mengorat kejar-mengejar, ikut je ke mana Naz pergi, tawan hati Naz..sanggup terbang seminggu sekali ke Laos-Malaysia *fuyoo..kalau den cair dah! haha*. 

akhirnya mereka berdua kahwin pada esok harinya selepas Khaalish melamar *kawen esok hari ye, bukan persiapan seminggu..sehari!*. and mereka pun bahagia. gelodak rumahtangga bermula bila ex-girlfriend Khaalish, Ilsa datang semula merayu2 nak Khaalish balik ke pangkuannya *sangat cliche kan?* tetapi berjaya ditepis semuanya. 

Naz selamat melahirkan baby girl yang bernama Khalida Naila. yang bestnya Nyonya Mansoor *ingat tak hado dalam novel ke..haha!* panggil cucunya dengan nama Nelly, baru moden..haha! then, they live happily ever after *oloh!*.

nak try baca novel secara online pun boleh, tapi tak semua cerita ada dalam online kan? baik korang beli je novelnye..hehe!

novel online: [link]
beli online: [link]


lovenota 1: cuti2 nie menghabiskan masa dengan novel jela..hoho!
lovenota 2: kerja sekolah dah terbang melayang mane entah..tett~
1 comment:

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2020 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®