Tuesday, October 14, 2014

Dah Tukar Template Baru. Ok Tak?




Setelah menelaah selama 7 jam *gile kou!*, tukar coding sana sini, ubah itu, ubah ini, baru siap separuh je nie. ini pun dah tak larat dah weiii..banyak sangat coding template baru nie.

Untuk pengetahuan semua, saya menggunakan template Blogskins. saje nak cabar diri sendiri untuk edit guna blogskins. tengok ada blogger yang guna macam comel je. nampak kemas dan teratur. lagipun nampak ringan je kalau uols timbang blog korang yang guna template ini. saya pun dapat lihat hasilnya sebelum dan selepas tukar template Blogskins ini. ringan sangat-sangat :D

Memang korang dah sedia maklum memang mencabar coding blogskins. tapi hasilnya tu, memang rasa ringan je blog saya, tapi nak cantikkan blog guna template nie memang terhad sikit la. kena cari betul-betul, kena buat betul-betul. guna blogskin nie takde masukkan 'Edit HTML' macam template blogger. kena carik tempat yang betul kalau nak tambah macam-macam widget. so, saya memang kena study lagi la..esok. 

Saya cuma masukkan widget-widget yang penting sahaja untuk sementara waktu ini. yang lain akan menyusul kelak. header pun nak tukar bagi matching dengan kaler purpinkish nie. tunggu ada masa nak berphotoshop lain pulak. nak photoshop pun leceh jugak..haha :D

Masa tukar tempate tadi, saya terus masukkan Alexa Verification ID supaya ranking blog saya takde la tiba-tiba hilang nanti. menangis saya karang! setakat malam ini, ranking blog saya di Malaysia sudah berada di tangga 1, 160. syukur sebab ranking saya dah mengecil, dari 13,000 turun sehingga bernilai 1, 000 hanya dalam sebulan sahaja. saya akan usaha lagi supaya ranking blog saya mencecah kurang dari 1, 000 macam blogger-blogger lain. chaiyok-chaiyok!

Kalau uolss ada nak komen mengenai template baru nie, komen la ek. supaya saya boleh memperbaiki lagi untuk jadikan ia sebagai 'mesra pengguna' @ user-friendly

Saya sudah penat, mata da makin juling.

Memang bengkak jari dok tekan-tekan mouse ha.

Kerja yang nak kena hantar esok tak buat lagi nie. 

Mati.


lovenota : seronok sebenarnya edit blog sendiri. ada kepuasan yang tersendiri.


20 comments:

  1. Berasa Lovely skli dgn colour pink ini :) yes! Mmg rasa ringan waktu msuk ke sini tadi hehe..
    Untung ya pandai coding hehe...

    ReplyDelete
  2. tula..tgh buat combination pink+purple=purpinkish..haha
    memang tu tujuannya pun. nak ringankan sikit.
    kena la belajar, lagipun memang minat coding2 nie :)

    ReplyDelete
  3. Tahniah,alhamdulillah cantik dan kemas..

    ReplyDelete
  4. yeke..waa..terharu! :D
    tengkiu! XD

    ReplyDelete
  5. cantik je.. macam cik belog dia jugak.. ^^

    ReplyDelete
  6. amboi Gee..xmo aa puji..nnt belog nie kembang besor..haha :P

    ReplyDelete
  7. Laaawaaa. Lebih kemas. Cuma besarkan sikit size font untuk post tu. Lagii lawa. Hehehe (*^▽^*)

    ReplyDelete
  8. bro framestone > alahh..tipu la ke laut..hehe

    aina akmal> memang nak besarkan pun. kang org baca rabun plak kang..
    xsempat nak buat je...hihi :D

    ReplyDelete
  9. cantik..tp tulisan kecik ler..ssh nak baca hehe

    ReplyDelete
  10. sy dah malas sangat nak becoding2.. lari coding dah.. entah apa2 jadinya nanti. so bersykur ja template simple2 tp yg penting blog tu teratur dan tak serabut sangat..

    *luahan hati manusia yg putus asa mengedit blog..hehe

    btw,dlu blog sis ada letak mcm2 widget tu yg dia loading sikit.. agaknya la..sekarang dh okay,ringan. ^^

    ReplyDelete
  11. bagus la, ringan je.. anne dah lma nak try blogskin tp bila tgk template yg ada terus rambang mata, rasa mcm nak try je semua.. hehehe..

    ReplyDelete
  12. Cantik dan kemas sangat :) Suka :)

    ReplyDelete
  13. menarik-menarik. simple je. tapi nampak kemas. betul ^^,

    and semua tersusun. cuma tulisan kalau dapat kaler hitam pekat, baru nampak terang sikit kot nak baca. hee. sorry

    ReplyDelete
    Replies
    1. mmg tgh carik nie..dr smlm dok pening2. xsiap lg ha :P

      btw tengkiu :D

      Delete

komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008-2020 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®