Sunday, July 14, 2013

Novel: I'm Mrs. Kertu



Judul: I'm Mrs. Kertu
Penulis: Danisyarahmat
Penerbit: Penulisan 2U Enterprise
Harga: RM 19

Sinopsis:
Ainul Mardhiah – Keindahan zaman remajanya telah diragut, kehidupannya telah musnah gara-gara malam durjana. Dia hilang segala-galanya termasuk nilai sebuah kesucian. Takdir telah mengikat jodohnya dengan Adam Yusuf. Egonya tidak dapat menerima cinta seorang lelaki tua meski lubuk hatinya ada terdetik sayang.
Adam Yusuf – Cintanya kepada Ainul berputik pada saat pertemuan pertama. Wajah Ainul yang mirip arwah isterinya,telah kembali menggoncangkan jiwa lelakinya.
Jodoh yang ditetapkan oleh Allah sebelum langit dan lautan diciptakan-Nya telah terikat.Takdir telah menemukan mereka meski usia menjadi bandingan.
“Ain tak nak kahwin. Ain nak capai cita-cita dulu. Kalau kahwin pun bukan dengan lelaki...”
“Tua macam saya.”
“Belum cuba belum tahu Ainul. Saya ni macam kelapa tua. Makin berlemak dan manis.”
“Hmmm... lelaki tua memang miang macam ni ke?”
Menyedari getar jiwanya tidak berbalas, Adam Yusuf pergi membawa diri. Terpisah mereka antara benua. Namun pernikahan rahsia itu masih disimpan utuh. Lamaran Hafiz menerbitkan keazaman dalam jiwa Ainul Marhiah untuk menokhtahkan akad yang telah terjalin selama empat tahun.
Namun, pertemuan semula Adam Yusuf dan Ainul Mardhiah seakan-akan memudarkan rasa benci itu. Pertunangan Adam Yusuf dan Mariza membuahkan cemburunya. Adakah itu tanda sayang?
“Ainul menyesal kahwin dengan si kertu ini?”
Abang bukan kertu tapi perfecto.

Review:

mula2 Qis rasa macam tak best je cerita nie. tapi sebab mak kata best, Qis pun baca la *mak saya peminat novel yang tegar ye*. and bila baca novel nie, memang rasa excited nak meneruskan pembacaan tu lain macam. yela, apa kesudahan bila Ain dah dipaksa berkahwin dengan lelaki yang 20 tahun tua daripadanya. cerai ke, sayang ke, kan? yang bestnye, pengajiannya ditaja 100% oleh suami tak relanya *untung wooo*. perkahwinan mereka dirahsiakan buat sementara waktu disebabkan permintaan dari Ain sendiri. bila dah 5 tahun terpisah, bila jumpa balik ada rasa sayang pulak, tambah2 pulak adegan eksiden 18 sx yang diluar jangkaan..oppss! haha! *dan tak jadik cerai..hehe*. hubungan kononnya nak kahwin dengan Hafiz selepas graduate pun tak jadi.

lepas tu Ain pregnant, tapi gugur disebabkan angkara perbuatan Marissa *kejam giler minah tu*. dan yang paling tak sangka, Hafiz yang merogol Ain pada malam durjana itu. giler tak sangka, sebab watak Hafiz dalam nie baik sangat. tapi, bila dah diberi pil kuda, orang baik pun boleh naik hantu kan? huhu..sangat kesian sebab Hafiz jadi mangsa. 

yang bestnya novel nie, orang tua macam Adam pun romantik tau! rasa macam orang2 muda plak! gile kelakar bila kita bayangkan Adam yang tua tu berkelakuan seperti orang muda, romantik2, manja2..adeii..memang gelak2 la..haha! :P

baik uolss beli and baca novel ini. memang ada kelainan dari novel nie.

blog Danisyarahmat: [link]

baca secara online: [link]

beli secara online: [link]


lovenota 1: walaupun busy, curik2 masa jugak baca novel. hehe!
lovenota 2: nak blogwalking pun da xsempat sekarang. sori geng! XD

8 comments:

  1. ainul mardhiah....
    nama anak mama yang sulung..

    ReplyDelete
  2. Wahhh...ni yg buat nak pegi beli ni...
    Tp skrang mood mbaca kelaut..huhuhu

    ReplyDelete
  3. @Anonymous pegi laut balik tgkap mood..haha :P

    btw beli la..best :D

    ReplyDelete
  4. wahh...saya baca entry awak nih mcm best je novel nihh..

    ReplyDelete


komen yang baik2 je taw!
thanks! arigatou! gracias! danke! gamsahabnida!
(✿◠‿◠)

Copyright © 2008 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®