Saturday, August 24, 2013

Novel: Cinta Masam Manis


Judul: Cinta Masam Manis
Penulis: Wardina Aisyah
Penerbit: Kaki Novel Sdn Bhd
Harga: RM 22

Sinopsis:
Kemalangan kecil di jalan raya menjadi detik pertama pertemuan Tengku Danish dan Qisya. Mereka bertegang urat dan masing-masing tidak mahu mengaku kalah. Tengku Danish dengan egonya yang melangit, Qisya pula dengan degilnya yang menggunung tinggi.
Bermula dari situ, setiap pertemuan yang berlaku pasti kedua-duanya akan bercakaran. Macam kucing dengan tikus. Qisya laju dia gelar lelaki itu Bapak Jin. Katanya, nama itu cukup sesuai dengan Tengku Danish yang memang perangainya tak ubah seperti Bapak Jin. Disebabkan sikapnya inilah Tengku Danish dengan senang hati telah memberi gelaran ‘Perempuan Gila’ kepada Qisya. Menambahkan lagi api kebencian Qisya kepada Tengku Danish.
Dalam satu majlis pelancaran Galeri Seni Lukis Raja Rezza, Intan Natasha yang sememangnya mencintai Syed Aiman telah membuat tindakan melulu memalukan Tengku Danish di hadapan semua orang kerana tersalah anggap Syed Aiman menolak cintanya akibat hasutan Tengku Danish. Untuk mempertahankan dirinya dan ego yang tinggi melangit itu, Tengku Danish membuat pengumuman dia akan berkahwin dengan Qisya.
Dalam mencari penyelesaian atas masalah yang Tengku Danish timbulkan, kedua-dua belah keluarga bersepakat menyatukan mereka berdua tanpa mengetahui bahawa perkahwinan itu berlandaskan perjanjian kontrak selama satu tahun.
Dalam melayari hidup berumah tangga, pasangan ini sering bertengkar hingga mereka akhirnya sudah boleh berkawan. Mereka berdua bahagia sebelum Intan Natasha datang kembali dan mengeruhkan keadaan. Qisya yang salah sangka telah membawa diri jauh dari kota Kuala Lumpur. Manakala Tengku Danish pula hilang arah mencari isteri tersayang.
“Cinta ibarat buah oren. Ada masam, ada yang manis. Walaupun begitu… kita tetap suka, kan?”
Review:

bagi Qis, plot novel nie lebih kurang seperti novel2 yang lain seperti kahwin terpaksa, lama2 jatuh cinta. bila dah suka ada orang ketiga yang datang mengacau rumahtagga mereka. bila dah settle masalah, bahagia balik dapat anak. 

tapi novel ini ada kekuatannya sendiri. paling best bila Danish seringkali bersemuka dengan Qisya. ada je perkara yang tak puas hati, gaduh tak bertempat, suka perli2. betul orang kata, jangan terlalu benci pada seseorang itu nanti terjatuh suka *oo..ek? hehe*. saat pelamaran Danish pada Qisya tu sangat la di luar jangkaan. kalau saya di tempat Qisya, malu weiii..dah la dapat liputan satu Malaysia. tapi bila difikirkan sangat romantik ye..siap melutut bagai..tett~ 

novel ini boleh dibaca waktu korang santai2, nak gelak2 hilangkan stress. bagi saya novel nie bergenre komedi cinta. suweet dan kelakar. hehe

baca secara online: [link]
beli secara online: [link]


lovenota 1: saya memang peminat novel..hoho.
lovenota 2: minggu nie agak malang rasanya..tak apa lah, itu semua takdir. huhu (Y.Y)


Read More »

Monday, August 12, 2013

Novel: Kau Marah Aku Suka


Judul: Kau Marah Aku Suka
Penulis: Fatin Nabila
Penerbit: Alaf 21 Karangkraf Sdn Bhd
Harga:  RM 26

Sinopsis:

Dian Qarmila dan Iskandar memang tidak serasi. Iskandar seolah-olah cili padi pada Dian. Bertembung saja dengan Iskandar, dia akan kepedasan. Pedihnya yang meresap hingga ke ulu hatin. Bencinya Dian pada ‘Encik Beruang’ yang penuh berlagak itu. Perang mulut antara mereka tidak pernah putus.

Namun, ada suatu rasa di hati Iskandar. Makin Dian marah, makin dia suka. Malah makin merindu pula. Inikah dinamakan cinta? Opps… mana boleh? ‘Cik Singa’ ini mana kenal erti cinta. Lagi haru kalau dia meluahkan perasaan itu. Apa-apa pun dia perlu juga menyatakan hasrat hati kepada gadis itu. Dia perlu melamar Dian. Mana tahu selepas berkahwin nanti, Dian akan jadi lembut.

Sebenarnya, dalam diam Dian turut merindui lelaki itu. Ah, takut berterus terang! Anehnya, mengapa Iskandar kian bertandang di ingatan? Siapa yang gila sebetulnya? Lama juga dia hendak memberi jawapan. Tekadnya mahu kahwin tanpa cinta. Padanya, itu lebih baik dan penuh berkat.

“Abang ni kiranya macam TNB, ya?”
“TNB di hati Dian Qarmila.”

Review:

jalan cerita yang sangat seronok! penuh dengan perli-perlian, pergaduhan kecik yang sangat sweet..penuh dengan gelak ketawa. sangat lucu cerita nie. best sangat. baik korang baca..hehe :P

Dian seorang yang garang. marah tak bertempat, asyik menempek je kerjanya. jumpa Iskandar ade je nak mengusik, bergaduh2 sayang kononnye lah. sorang panggil orang utan, sorang lagi beruang..serius kelakar..haha! lama2 jatuh cinta *orang kata jangan terlampau marah kat orang, nanti jatuh suka..hehe!*. Iskandar bila dah suka tu start la mengorat Dian, tapi Dian still lagi bersikap dingin, dengan sikap pemarahnya. Iskandar sabar je melayan kerenah Dian, sebab dah suka kan? lama2, Dian pun suka jugak..ececehh..hehe~

sebenarnya Qis macam Dian dalam novel nie. suka marah2 kadang2 tak bertempat. yang terkena si kucing tuh, kan Mr.Meow..*tett~*. tapi uniknya si Mr.Meow nie sabar je dengan kerenah Qis *cian comel saya tu..ngee!*. bila baca novel nie, terasa macam diri sendiri plak..hehe. 

akhirnya pengakhiran novel nie, Dian dapat anak kembar, boy n girl *lepas tu Mr.Meow pun nak anak kembar jugak..adei*. 

beli secara online: [link]


lovenota 1: saya suka marah dia seorang je. hehe!
lovenota 2: dia tengah oncall membebel kat telinga saya sekarang nie, saya pulak tengah update blog..hoho!


Read More »

Wednesday, August 07, 2013

Novel: I Love You, Stupid!


Judul: I Love You, Stupid!
Penulis: Melur Jelita
Penerbit: Karya Seni Sdn Bhd
Harga: RM 39

Sinopsis:
KISAH KEMANUSIAAN YANG PENUH DENGAN KASIH SAYANG. Perjalanan hidup Iris mencari jawapan kepada rasa sepi dan tidak berpunya yang sering bertandang dalam hatinya.
Aku Iris the diva. Pembunuh senyap lelaki tanpa bayang! I’m bad and I’m dangerous!
Aidan? My main course yang sangat menyelerakan!
“Saya nak Inspektor Iris digari dan dihukum kerana telah mencuri hati saya. Saya dah X-ray tubuh Inspektor Iris, saya nampak hati saya berada dalam hati Inspektor Iris… – Aidan 
Abang pedas? Eye Mo aku!
“Apalah sangat dengan saman yang setakat 300 ringgit tu? Lebih dari tu I boleh bayar. Berbaloi dapat love letter dengan hot guy ni.Handsome dan pedasss!” - Iris
“Kesalahan keempat, cuba menggoda polis. Kesalahan kelima, menghina kerja polis, kesalahan keenam cuba menghalang polis dari menjalankan tugas...”  – Abang pedas
Inspektor Ebrahim? My parfait, perfect!
“Sir! How could you! Menggoda seorang gadis di bawah umur?” - Iris
“Bukan di bawah umur, gadis di bawah sedar, di bawah pengaruh kurang cerdik!” - Ebrahim
Firman? Yucks! Mulutnya, ya Rabbi! Lebih pedas dari segalanya!
“Untuk bodyguard saya… yang sangat macho, stylo… dan…”
“Dan apa?” - Firman
“Ermmm… satu hari nanti dan apa, akan terjawab. So biarkan saja tempat kosong itu.” - Iris
Lara, Farina dan Violet, my divas. We’re hot, sexy and naughty. Bukan sembarangan lelaki boleh mendampingi kami dan kami juga tidak mendampingi sembarangan lelaki.
Kegembiraan aku dan divas tidak berpanjangan apabila berlaku satu peristiwa yang tak dapat aku lupakan sampai bila-bila. Demi memenuhi hasrat terakhirnya, aku membawa misi yang besar dengan mengharung hidup di tempat asing yang sangat mencabar.
“Anakku, di mana anakku. Saya sanggup buat apa saja asalkan anak saya dikembalikan… Tolonglah, saya merayu.”
Semua yang berlaku mematangkan aku tentang kehidupan… tentang Islam, agamaku… tentang rasa cinta yang sebenar-benarnya cinta…
“Selama ini saya merasa sepi dan tidak berpunya. Tiba-tiba saja rasa itu menghilang bila saya mula beristighfar…”
Review:

novel yang agak tebal! seribu++ muka surat, jenuh jugak nak menghabiskan novel nie..haha. tapi novel ini Qis baca sekerat2 je..da lama start tapi habisnya memang takes time, maklumla busy..hehe. novel nie agak berat sedikit la, mempunyai cerita mengenai sejarah, ilmu agama, sejarah nabi Rasulullah SAW dan sahabat handai nabi, teguran mengenai Islam, kesusahan kehidupan bangsa Melayu Cham di Kemboja. jalan cerita yang sangat menarik, mengenai kisah sukarelawan yang datang membantu rakyat Kemboja dalam kehidupan seharian. mulanya misi Iris adalah untuk menculik anak kawannya, Farina yang sudah nazak. masa nie, ingatkan Izham tu anak luar nikah Iris. penulis memang saja buat saspen betul! tipah tertipu! haha.

satu fakta yang menarik perhatian Qis ialah mengenai kenduri arwah. rupanya ini adalah bukan amalan sunnah nabi. baik malam pertama, malam Jumaat, malam ke tujuh, malam ke-40 dan malam ke-100. itu tak ada dalam dalil pun. huhu.

banyak lagi ilmu2 agama di dalam novel nie. kisah2 perjuangan sahabat nabi pada zaman dahulu, macam2. terkenang semula apa yang Qis baca masa kecil2 dahulu.

yang best, Iris flirt Firman aka Ebrahim tapi Firman buat bodo je..haha. banyak scene2 yang best dalam novel nie, kita pembacanya pun terbayang sekali. romantic tuh!

beli secara online: [link]
baca secara online: [link]
fanpage novel ILUS: [link]

fanpage Melur Jelita: [link]


lovenota 1: next novel pelis! hoho
lovenota 2: esok raya! yahoo!


Read More »

Novel: Kisah Naz dan Khaalish


Judul: Kisah Naz dan Khaalish
Penulis: Hanina Abdullah
Penerbit: Karya Seni Sdn Bhd
Harga: RM 22

Sinopsis:
PERTUNANGAN empat tahun dulu memberi impak yang sangat besar dalam kehidupan Nazrahani Idora dan Zaim Khaalish. Walaupun Naz sudah bergelar status tunangan lelaki itu, namun dia tidak pernah bertemu muka dengannya. Khaalish pula tidak pernah ingin mengetahui tentang perempuan itu, yang difikirkannya hanyalah Ilsa.
Naz cuba melupakan peristiwa itu dengan membawa diri, merantau serata dunia. Namun kenapa Allah temukan dia semula dengan lelaki itu?
Dek jatuh hati dengan tunang ‘teknikal’nya, Zaim Khaalish sanggup terbang ke merata pelosok alam untuk menjejak si dia.
“Encik Zaim Khaalish, awak jangan nak merepek. Tunang amende? Empat tahun tak ambil pusing, jumpa di Bali pun awak tak kenal saya, you dare to say that we are still engaged?”
“Empat tahun ke lapan tahun, saya tak peduli. Technically, we are still engaged.”
“Technically? Technically?!”
Semenjak itu, entah kenapa, Khaalish asyik mencari dan terus menjejaki Naz. Di mana saja Naz berada, dia pasti akan ada di situ. Naz pula, mulut saja kata tak suka, tapi sebenarnya hati suka kerana kehadiran Khaalish di sisi selalu mengubat rasa sunyi dan rindu…
Reham: “Huh, pengecut! Nutter! Apa erti hidup jika kita takut nak kejar kebahagiaan? Kalaupun gagal, sekurang-kurangnya awak sudah mencuba dan boleh reda dengan ketentuan Tuhan. Kebahagiaan datang mengetuk di pintu awak, tapi awak yang takut hendak buka.”
Nazrahani Idora: “Reham, awak tak tahu, empat tahun lalu, teruk saya cuba bangun semula, bina keyakinan diri, bina hidup yang baru, di mana tak ada lagi lelaki yang boleh buat saya rasa tak ada nilai diri. Kalau saya cuba sekali lagi dengan dia, dan... dan... gagal…  Saya rasa saya takkan mampu bangun sekali lagi.”

Review:

novel yang sangat menarik la sebab novel love romantic kan? hoho. banyak travel si Naz dalam cerita nie *i loike!*. kisah nie adalah kisah kejar-mengejar di mana Khaalish mengejar Naz iaitu tunangnya secara technically *haha*. Khaalish memang bertunang dengan Naz tetapi tunang camtu2 je lepas tu lesap. kalau kita [perempuan] ditinggalkan buat bodoh lepas tunang pun kita marah kan? sama seperti Naz jugak. dia membawa diri ke luar negara. tetapi lama2 jumpa balik dengan Khaalish. khaalish tak cam Naz tu tunang dia sebab tak pernah jumpa, tengok gambar je, tetapi lama2 baru tahu Naz itu adalah tunangya. lepas tu, Khaalish sukakan Naz, then bermula la sesi ngorat-mengorat kejar-mengejar, ikut je ke mana Naz pergi, tawan hati Naz..sanggup terbang seminggu sekali ke Laos-Malaysia *fuyoo..kalau den cair dah! haha*. 

akhirnya mereka berdua kahwin pada esok harinya selepas Khaalish melamar *kawen esok hari ye, bukan persiapan seminggu..sehari!*. and mereka pun bahagia. gelodak rumahtangga bermula bila ex-girlfriend Khaalish, Ilsa datang semula merayu2 nak Khaalish balik ke pangkuannya *sangat cliche kan?* tetapi berjaya ditepis semuanya. 

Naz selamat melahirkan baby girl yang bernama Khalida Naila. yang bestnya Nyonya Mansoor *ingat tak hado dalam novel ke..haha!* panggil cucunya dengan nama Nelly, baru moden..haha! then, they live happily ever after *oloh!*.

nak try baca novel secara online pun boleh, tapi tak semua cerita ada dalam online kan? baik korang beli je novelnye..hehe!

novel online: [link]
beli online: [link]


lovenota 1: cuti2 nie menghabiskan masa dengan novel jela..hoho!
lovenota 2: kerja sekolah dah terbang melayang mane entah..tett~




Read More »

Friday, August 02, 2013

Cuti Sekolah sudah bermula!


selamat bercuti wahai cikgu cikgi dan student2 sekolah.

rayo da nak dekat nie wei! :P



Read More »
Copyright © 2008-2017 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®