Wednesday, March 28, 2012

Iklan Pengambilan Pegawai Kerajaan

Iklan Pengambilan Pegawai Kerajaan Untuk Berkhidmat Di Education Malaysia, Kementerian Pengajian Tinggi


masih tak puas hati dengan kerja anda sekarang?
nak tukar angin?
sesiapa yang ingin pergi ke Mesir?
nak try tinggal di luar negara/overseas?
ataupun suka melancong di Mesir?
nak cari isteri/suami orang Mesir? (hehe!)


kalau anda orang yang tersenarai di atas..boleh la apply kerja nie..
senang je kerjanya..

Warden, Gred 32/34 (Terbuka) di Education Malaysia Mesir

mahu tak? boleh je apply..
sila view iklan sebenar ye di link di bawah:


tarikh tutup adalah hari Jumaat ini..30 Mac 2012..
so sempat lagi sesiapa yang nak apply kerja ini..

p/s: cik balqis xlayak apply kerja ini la ;p

Read More »

Farah Alias Nak Review Belog Saya


Farah Alias memang mempunyai masa yang sangat banyak ye..
sebab dia boleh me-review blog2 kita ye ! hehe !
kalau review blog cik balqis nie..
sangat2 ber-thank you lah ye !
*perosak bahasa betul !*

p/s: hari nie dapat MC..nak rehat sepuas2nyer! (T_T) 
Read More »

Sunday, March 25, 2012

Permohonan jawatan dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM)

 


Permohonan bagi jawatan di dalam Polis DiRaja Malaysia (PDRM) kini boleh dibuat secara online melalui Portal Rasmi Suruhanjaya Perkhidmatan Awam (SPA),www.spa.gov.my mulai 20 Mac 2012.


Calon-calon hendaklah berumur tidak kurang 18 tahun dan tidak lebih daripada 28 tahun bagi permohonan menggunakan kelulusan PMR/SPM/STPM/Diploma/Ijazah Sarjana Muda/Sarjana dan tidak melebihi daripada 35 tahun bagi permohonan menggunakan kelulusan PHD pada tarikh pendaftaran. Sila rujuk di laman web rasmi PDRM http://www.rmp.gov.my/

Permohonan adalah menggunakan Borang Pendaftaran Pekerjaan di Sektor Awam (SPA8i) yang boleh diperolehi melalui pautan ini :

Maklumat lanjut, hubungi talian : 03-2266 8350 / 8344 / 8347. (Unit Pengambilan PDRM) 

*Selamat Hari Polis ke-205*
Read More »

Friday, March 23, 2012

Iklan Pendidikan

cik balqis dah update pasal benda nie di blog sekolah..
so malas nak tulis banyak kali..
link jela kat blog sekolah..

so adik2 lepasan SPM yang ingin sambung belajar
boleh la view di link2 di bawah ini ye..

 

program persediaan = 18 bulan / 3 semester
program ijazah = 4 tahun / 8 semester
tarikh tutup : 5 April 2012

- perubatan di Universiti Mesir
tarikh tutup: 1 Jun 2012

- perubatan, pergigian dan pengajian islam di Universiti Jordan
tarikh tutup: 18 Mei 2012

- universiti Morocco
tarikh tutup : 8 Jun 2012

tarikh tutup : 2 April 2012

*sila klik link di atas untuk download borang pendaftaran atau mengisi secara online*

Read More »

Thursday, March 22, 2012

Rindu! Missing!


she : i tak makan pun sehari nie..hmm..

he : em larh..nape tak makan sehari nie? ishk u nie..

she : emm..i sakit..huhu..

he : emm..sakit ape? makan ubat tak?

she : sakit rindu..da makan..tadi kan u dah bagi (calling 2jam)..hihi..

he : eiiii........

*maluu..blushh3!*
Read More »

Tuesday, March 20, 2012

Challenge Day 2 - Movie yang paling Best pernah anda Tonton


untuk challenge ke-2..
kena pilih satu movie yang paling best ditonton..
alahh..paling best memang la banyak!
macam mana nak pilih..aduh!

tapi movie yang rasanya boleh dikatakan best la..

"Harry Potter and the series!"

cerita sejak harry potter kecil hingga lah jadi dewasa..
tak pernah miss..
walaupun ceritanya mengarut (banyak!)..
tapi tetap tertunggu2 untuk menonton..

Harry Potter and the Philosopher's Stone (2001)

Harry Potter and the Chamber of Secrets (2002)

Harry Potter and the Prisoner of Azkaban (2004)

harry Potter and the Goblet of Fire (2005)

Harry Potter and the Order of the Pheonix (2007)

Harry Potter and the Half-Blood Prince (2009)

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 1 (2010)

Harry Potter and the Deathly Hallows - Part 2 (2011)

sebab apa cik balqis ketengahkan filem ini ye?
sebab cik balqis bercita2 or teringin menjadi macam diorang..
boleh masuk Hogwarts dan belajar spell..
alangkah seronoknya!

boleh spell budak2 sekolah nie jadi budak baik!
spell kat budak sekolah nie jadi budak dengar kata dan hormati guru!
spell kat budak2 sekolah nie jadi budak yang rajin dan tidak melawan!
spell kat budak2 nie rajin datang ke sekolah untuk semua aktiviti akademik/kokurikulum!
spell kat budak2 sekolah nie jadi budak yang bijak pandai..tak perlu tunggu kata guru!

kalau la boleh kan! (^^,)
Read More »

Sunday, March 18, 2012

Ambil Result SPM 2011

Yeah..countdown:
2 hari ambil result SPM !
takot tak? ;p

bule Login Facebook versi SPM 2011..
tak payah pergi sekolah hari rabu nie..
login facebook je..hihi!


* sila klik gambar untuk tumbesaran yang sehat! *
Read More »

Mencari Identiti Bloogger Yang Hilang


ini adalah post yang da lama bersarang..tapi tak publish2..
teroknye cik balqis ini ye! haha!
so cekidaut!!

Once you have been tagged, you are supposed to write a note

with 25 random things, fact, habits, or goal about you.

At the end, choose 25 people to be tagged.

You have to tagged the person who tagged you
If I tag you, its because i want to know more about you.

okk..jum kita tengok secrets of cik balqis..edisi siasat nie..spesel!!




# nama? adehh..dari dulu semua tanya nama betol cik balqis..err..balqis laa nama betol..tak percaya? hehe.. #

# saya anak yang sulung dari 3 orang adik beradik..ada adik perempuan yang lahir pada tahun 1989 dan adik lelaki yang lahir pada tahun 1993..yes..semua adik dah besar..jejak kaki di kolej dan universiti..alhamdulillah #

# seperti korang yang sedia maklum..cik balqis sedang tunggu panggilan posting (mengajar) dari KPM..yes..cik balqis seorang pendidik! *update: sudah jadi pendidik..so..cikgu balqis ;p #

# sudah graduate (2tahun yang lepas!)..memang seronok! Lepasan pelajar dari Universiti Pendidikan Sultan Idris (UPSI) mengambil Ijazah Sarjana Muda Pendidikan Sains (Kimia) #

# kerja Part Time di Pizza Hut Port Dickson..best taw..dapat makan pizza free!! so..siapa2 yang sedang main2 tanam anggur yang takde pekdah tu sila lah cari keje macam cik balqis..hehe #

# pernah kerja sebagai Waitress di PNB Ilham Resort, Port Dickson..macam2 pengalaman ada semasa bekerja kat situ..tapi yang paling best selalu kena ngorat sebab aku yang paling comel kat situ..hikhik! siap ada yang bagi no telefon..bisnes card..yelaa..masa tu slim lagi..jalan gaya ala2 model..haha! #

# seorang gadis yang mempunyai tinggi 166 cm (tinggi ker tuh?)..yelaa..bila dengan budak2 kelas..cik balqis adalah orang yang kedua tinggi di dalam kelas..sebab semua cikgu2 ketot2 belaka..haha..jangan mare #

# suka kaler pink + purple + biru..so jadi la kaler macam blog balqis nie..hehe #


# cik balqis jenis yang gelabah sikit..kalau ada apa2 hal yang berlaku..mula la cakap yang mengarut..risau tak tentu pasal..panik..then mula la langgar itu..ini..cakap laju2 sampai orang tak paham..itulah saya..hehe.. # 

# anak 1 malaysia..haha..nape cakap macam tu? sebab balqis nie da macam takde tempat asal yang betol..memang balqis dilahirkan di Sarawak (mek orang sarawak tok!)..tapi sik reti mauk klaka sarawak..hehe..abah orang Kelantan..so boleh kelik klate sikit2..mu dok cayo ko..hoho..toklong pulak tinggal kat Terengganu..mung cayo x? opah pulak kat Perak..mike orang peghak jugak..sekarang tinggal kat PD..orang Nogori haa..soo..mix sume2 jadi laa anak malaysia..(merepek meraban dah aku neh!) #

# Sempat bersekolah di Sarawak di SK South, Miri..dulu kat situ kalau nak pegi sekolah kena lalu 1 anak tangga yang sangat tinggi! maybe beribu2 anak tangga..sudah lupa la..tak tahu wujud lagi ke tak anak tangga tu! #

# pernah tinggal kat Kuala Lumpur..kat Keramat Wangsa berdekatan dengan Setiawangsa..yepp..sekolah rendah di SK Taman Setiawangsa..sekolah menengah pulak di SMK Taman Setiawangsa..alaa..satu sekolah dengan Pierre Andre..senior i tuu..(belagak siot..hampeh!) #


# pernah sekolah jugak kt SM Tinggi Port Dickson @ High School Port Dickson..kat sekolah tu la jumpa majoriti student India dan Cina..Melayu adalah kaum minoriti je..kesian kan..bila masa subjek Pendidikan Agama Islam..budak2 melayu kena bergabung 4 kelas untuk dapatkan pelajar melayu dalam satu kelas..haha..memang tak dapat lupa la pengalaman camnie.. #


# mengambil sijil asasi di Kolej Matrikulasi Perak (KMPk)..terjatuh hati pulakk pada sorang mamat sekelas..tapi baru sedar jatuh hati masa last2 nak habis matriks..suka2 gitu je pon..sekarang nie da jadi Doktor kot..hemm #

1st Love? hemmm..dengan kawan sekelas masa Tingkatan 2..dia amat la comel (aku tak amik kire ciri2 kehenseman sangat..hoho)..budak KL n dalam kelas duduk berjiran dengan aku..tiap2 hari pandang muka comel dia..daisukeee! suka sangat bersembang dengan dia masa sekelas dulu..bila dah naik form 3..da tak bertegur sapa sampai la aku pindah N9..tapi still contact through YM n FB..sampai sekarang still menaruh harapan (gatal..haip!!)..tapi sekarang da ade aweks daa..tak sempat nak ngorat! ;p #


# 1st Admire? hemm..kawan sekelas jugak masa Tingkatan 1..dia budak Perlis..nama? tak payah ler..kang dia google nama sendirik bocor rahsia aku..hihi! suka dengan dia sebab dia very2 funny..suka bertengkar dengan dia dulu..(tula orang kata..yang kita tak suka tu lama2 jadi suka ;p)..then sekelas lagi Form 3..galak laa cik balqis menyakat dia..tapi Form 4 dia dah pindah sekolah teknik..sekarang nie da bertunang..tak sempat nak tackle jugak..aiyakk! #

# masih simpan lagi bantal yang "wangi" dari kecil..memang bawak dari sarawak laa..made in sarawak gituu..haha #

# jenis yang tak kisah pasal barang2 yang branded ke tak..hentam jee..tak kira la pakaian ke..beg kee..kasut kee..asalkan benda tu elok dan bagus #

# suka filem2 hindustan..siap boleh hafal jee lagu2 hindustan taw..cakap hindi pun sikit2 boleh..haha..dulu laa..sekarang nie hindustan hampeh..pelakon xbest semuanya..xminat dah! #

# suka air Ice Lemon Tea @ Teh 'O' Ais Limau..entah kenapa pun tak tahu..hehe..sekarang nie da main gila dengan ice lemon tea..sebelum start kerja kat pizza dulu mesti curik minum ice lemon tea dalam chiller..nasib baik manager tak tahu..hehe.. #

# seorang yang mudah mesra dengan orang..mudah sayang dengan orang..bila orang tu tegur laa..tapi kalau orang tak tegur aku..aku diam jee..wat bodo..mesra ke tuh..haha.. #

# Saya ni cute dan sweet..(org yang kata ehh,bkn saya)..betol laa..bila layan YM ke Tagged ke kebanyakan orang kata camtu! (perasan keja ;p)..hari tu pegi tukar minyak hitam kereta..amoi tu tanya belajar lagi ke..nampak sangat awet muda..malu2 i taw..hihi! #

# suka layan drama korea..saranghae! fanatic la kirenye! #

# Suka berblogging..tapi disebabkan busy dengan kerja..maka masa untuk berblogging sudah makin kurang..sedihnyee.. #

# hati ini sudah dimiliki..oleh mr moks @ mr smith! i'm his mrs smith! chewah! ;p #

Ok siap..sekarang 25 orang yang bertuah saya nak tag adalah:
siapa2 yang baca cik balqis punya entry nie..iye2 kamu laa!
tapi rasanya nak tag kamu la BEdah! bole! ;p

Ok..sila siapkan tugasan anda dengan hati yang ikhlas ye..
Read More »

Saturday, March 17, 2012

:: Award Follower ::

 

tapi2...kena jadi follower cik nur fatin aka babymilo        
  • nape take diz award ha?
         *sebab dia bagi..kita ambil la kan! :)
  • nape jadi follower ain soofiyah?
        *haha..sebab suka follow blog orang..hehe!
  • komen blog beliau
        *sangat2 chantek!! macam blog cik balqis jgk..hihi! ;p

p/s: da lama award nie dalam post..cuma baru perasan belom publish..hehe! 
Read More »

Friday, March 16, 2012

Jom jadi geng KAMI BLOGGER MALAYSIA

 

cik balqis menyeru kepada semua blogger (ewah2!)
supaya sertai geng Kami Blogger Malaysia nie..
bukan apa..ada jugak geng blogger yang lain
kenal2 blogger sesama negeri..
kan elok merapatkan silaturrahim antara sesama blogger..hihi

btw cik balqis adalah blogger Negeri Sembilan! 


cik balqis mengetag semua yang masuk ke blog cik balqis nie..bole?hehe!

*p/s: challenge ke-2 tak buek2 lagi..bile si BEDAH nie nak update challenge yang pertama? hoho!
Read More »

Thursday, March 15, 2012

KEPUTUSAN SIJIL PELAJARAN MALAYSIA (SPM) 2011


Keputusan peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2011 akan dikeluarkan pada 21 Mac 2012. Calon-calon boleh mendapatkan keputusan mereka daripada sekolah masing-masing selepas jam 10.00 pagi pada hari yang sama.

Calon persendirian akan dimaklumkan melalui pos atau mereka boleh menghubungi Jabatan Pelajaran Negeri tempat mereka mendaftar dahulu.

Calon-calon juga boleh menggunakan perkhidmatan semakan keputusan SPM 2011 melalui mySMS 15888. Perkhidmatan ini akan diaktifkan bermula jam 10 pagi, 21 Mac 2012 dan akan ditamatkan pada 12 tengah malam, 27 Mac 2012.



Format penghantaran SMS:


SPM [No. KP] [No Angka Giliran]
SMS ke 15888

Sekian, terima kasih 

*sumber : KPM*


cik balqis pon berdebar jugak dengan keputusan SPM nie..
agak2nya macam mana la result SMK Dato' Mohd Taha kali ini..
cik balqis sebagai cikgu pun turut berdebar..
moga2 semua adik2 student cik balqis dapat keputusan yang cemerlang..
Amin..

nanti jangan lupa isi borang UPU yer..


semoga semua pelajar SMK Dato' Mohd Taha 
dapat sambung belajar sehingga ke menara gading!
Read More »

Monday, March 12, 2012

Challenge Day 1 - Lagu yang Anda dengar hari ini

ohh..lagu yang saya dengar hari ini ye?

baru je post lagu tu semalam..
nak kena cerita balik ke?
hehe..

lagu tu dinyanyikan oleh 


asyik dengar lagu ini je ari nie..
terngiang2 kat kepala otak jee..
lepas tu sengih2 sendiri..

sebab apa? 

lagu nie macam memberi makna yang sangat mendalam dalam hati dan jiwa ini..ececeh..
(nie kalau student cheq baca mesti deme muntah berdarah..hihi!)

oh..kalau dah lagu tentang jatuh cinta..
opkos laa cik balqis jatuh chenta..
dengan my moks..hihi!
(entah apa yang dibuat sekarang nie..ada ops kowt!)


to my moks..
jangan nakal2! =P


Read More »

30-Day Blog Challenge


disebabkan tiada idea nak update blog..
(sebab tu blog nie dah lama bersawang..hihi!)
cik balqis sahut cabaran untuk menulis mengenai

"30-Days Blog Challenge"

so ini cabaran yang akan ditempuh selama 30 hari:

day 1 - lagu yang anda dengar hari ini
day 2 - movie yang paling best pernah anda tonton
day 3 - benda yang selalu anda buat sebelum tidur
day 4 - benda yang anda buat bila sorang-sorang
day 5 - status anda? relationship anda?
day 6 - tiga perangai buruk anda
day 7 - tiga perangai baik anda
day 8 - pergaduhan paling teruk yang pernah anda alami
day 9 - perasaan anda hari ini
day 10 - hari ke 10..apa yang berlaku?
day 11 - gadjet yang anda ada
day 12 - apa yang ada dalam beg mekap anda
day 13 - apa yang ada dalam beg duit anda
day 14 - perkara menarik yang anda lakukan hari ini
day 15 - kalau dapat RM 1 juta, apa yang anda buat dengan duit itu?
day 16 - guru sekolah anda yang paling anda suka
day 17 - gambar bilik idaman anda
day 18 - benda paling mahal yang anda pernah beli dengan duit sendiri
day 19 - jenis manusia yang menarik perhatian anda
day 20 - hari ke 20..apa yang terjadi?
day 21 - benda yang anda wajib bawa bila keluar rumah
day 22 - tarikh-tarikh penting dalam hidup anda
day 23 - dream wedding
day 24 - tempat yang paling anda gemari untuk makan
day 25 - makna di sebalik link blog anda
day 26 - 15 fakta tentang anda
day 27 - makanan dan minuman kegemaran anda
day 28 - hobi anda
day 29 - siapa anda 10 tahun akan datang?
day 30 - hari ke 30..apa yang berlaku?

so..ada benda la nak update lepas nie..
tapi rasanya tak boleh tiap2 hari la kot..busy sikit..hehe~

so entry pertama malam nie jela ye..
tak pon esok kee..
waiting ye~
Read More »

awi rafael - bila aku jatuh cinta

Bisakah ku tanpamu
Bilakah ku tanpamu
Hatiku mulai rapuh, hatiku mulai sedih
Bisakah ku tanpamu


Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu
Akan ku tulis lagumu
Akan ku katakan kata-kata indah
Hanya untukmu
Relakah ku tanpamu
Relakah ku tanpamu
Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu
Akan ku tulis lagumu
Akan ku katakan kata-kata indah
Bila aku jatuh cinta
Kan ku doakan kamu
Menyempurnakan aku
Akanku buatkan semua yang terindah
Bila aku jatuh cinta
Kan ku sebut namamu
Akan ku tulis lagumu
Akan ku katakan kata-kata indah
Bila aku jatuh cinta
Kan ku doakan kamu
Menyempurnakan aku
Akanku buatkan semua yang terindah


i xbleh tdo mlm nie..
asyik terngiang2 je lagu nie..
4 u moks


~i love u~
Read More »
Copyright © 2008-2016 by Ⓜⓘⓢⓢ Ⓑⓐⓛⓠⓘⓢ™. All Right Reserved ®